Môže sa jesť strúhany kokos po záruke?

mitama
2. nov 2020

Ahojte, našla som doma neotvoreny struhany kokos po záruke (min. trvanlivost do dec. 2019).
Nenašla som nikde na webe či aj niečo take sa môže jesť po takmer ročnej záruke.
Čo poviete?

gabsisi
2. nov 2020

@mitama no skoro rok po záruke by som to už nejedla

leuchtturm
2. nov 2020

otvor, kukni na vzhled, ovonaj,popripade ochutnaj trochu. Kopec potravin je este dlho dobrych po uplynuti zaruky...zaruka je len datum, dokedy vyrobca garantuje, ze vyrobok ma kvality, ake ma mat. To neznamena, ze po zaruke sa vyrobok stane nepozivatelnym.

zuzubb007
2. nov 2020

Tiež by som to nejedla ja všetko zahadzujem po záruke čo i len mesiac

brezza
2. nov 2020

@mitama osobne si myslim, ze ten kokos pokazeny nebude. Mozno bude suchsi, mozno nebude mat taku vyraznu vonu, ale podla mna pokazeny nebude. A asi to je minimalna trvanlivost nie spotrebujte do. Otvor, ovonaj, ochutnaj a zistis. Inak je to strasne, ze ludia su schopni vyhodiť potraviny aj par dni po uplynuti minimalnej trvanlivosti. To je strasne plytvanie. Vacsina potravin je este dobra.

brezza
2. nov 2020

@zuzubb007 vsetko? Aj ryzu, cestoviny, sol?

birika
2. nov 2020

pri vianocnom peceni som tiez nasla doma kokos dlho po zaruke...kedze rezy boli pecene, tepelne upravene, dala som ho do cesta a nic mu nebolo. chutil a vonal normalne

mitama
autor
2. nov 2020

@leuchtturm
@brezza presne baby, tiež som toho názoru. Akurát som našla že cestoviny sa kľudne môžu jesť aj do roka po záruke, čokoláda detto. Je mi jo ľúto vyhodiť, nevyzerá, žeby mu niečo bolo.
@birika Tak už len napiect nejaký fajnovy koláčik, že sa vsetko v peci vyhubí 😁
@zuzubb007
@gabsisi baby, jasne že treba rozlíšiť, nebudem jesť niečo, čo narobí viac škody ako úžitku v žalúdku, ale predsa je to kokos a je neotvoreny!!! Jeden otvorený som vyhodila teraz, tiež bol záruka cca ako tento. Vyzeral fajn aj vonial, ale ten som vyhodila radšej. Ale pokial viem, tak neotvorene veci sú vakuovo balené, tak by mali byt chránené či?

hiro
2. nov 2020

https://eurozpravy.cz/magazin/199349-potraviny-...
Med 3000 rokov, ryza 30 rokov, ale cokolada 2 roky? Sol 5 rokov?
Jedol som cokoladu mnoho rokov starsiu a kamarat na chate ma v papierovej reklamnej krabicke "SDĽ soľ" - to je ta strana co vznikla po revolucii, neviem na ktore volby to bolo vyrobene ale minimalne 20 rokov to ma a stale je to normalna sol.

sissy27
2. nov 2020

@mitama ak to nie je plesnivé alebo v tom nie sú mole, tak tomu nemá veľmi čo byť, je to suchá potravina. Otvor a zhodnoť vôňu, chuť, vzhľad - ak uznáš, že je to ok, tak je to ok. Určite tým nikoho neotráviš 😀

meluela
2. nov 2020

@mitama kokos struhany bude takmer naisto stuchnuty ked je rok po zaruke, ale vyskusaj a ak mu nic nie je tak ho mozes pouzit. minimalna doba trvalnivosti znamena ze tolko vyrobca garantuje pozadovanu kvalitu a stav produktu. ked je spotrebujte do, to treba respektovat, tam uz moze ist o zdravie (pokazene maso a pod.), i ked u mliecnych vyrobkov to netreba brat velmi striktne, trebars take mlieko ti max skysne, ale pokial chuti normalne a nemas v kave tvaroh, tak kludne aj den-dva po datume spotreby sa da

meluela
2. nov 2020

@zuzubb007 a to preco? ludia casto nevedia co znamena ta minimalna doba trvanlivosti. taku ryzu ci sosovicu nemas dovod vyhadzovat

domka555
2. nov 2020

Je rozdiel medzi dátumom spotreby DS a dátumom minimálnej trvanlivosti DMT. Potraviny po dátume spotreby odporúčam nejesť, pretože môžu byť zdraviu škodlivé. Preto sa dátumom spotreby označujú potraviny ktoré sa rýchlo pokazia ( mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky...). Zatiaľ čo pri potravinách ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti, keď prekročia túto hranicu, sú ešte stále bezpečné na konzumáciu, ale strácajú nejaké svoje vlastnosti ( chuť, vôňu ). Samozrejme za predpokladu že obal takejto potraviny je nepoškodený.

1xenia1
2. nov 2020

Zhodou okolností som našla včera v chladničke veľký tvaroch v kýbliku ktorému záruka skončila v auguste. Otvorila som ho a nič mu nebolo tak som ho dala do koláča. Celá rodina to v zdraví prežila.

zuzankaaa112
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dejka77
2. nov 2020

Keby to bolo par mesiacov po zaruke tak to neriesim, ale skoro rok je dost. Moze to mat nejaku nedobru pachut.
My sme raz nasli cokoladky viac ako 4 roky po zaruke. Manzel ochutnal a hned vyplul 😀. Zalezi na potravine kolko vydrzi.

hiro
2. nov 2020

@1xenia1 Aj jogurty takto vydrzia. Ak vyzera ok a vonia, ziadna plesen tak je ok.
Inak som mal pomarancovy dzus zo 4 roky stary bol ok, ani neplesnel ani ziadna pachut :D Nevypil som ho cely ale ten zo poharik z chladnicky bol osviezujuci.

mitama
autor
2. nov 2020

@domka555 ďakujem za vysvetlenie 🙂

lucpro1
2. nov 2020

vela veci vydrzi dlho, ale ja napriklad som tak pouzila kokosovu muku to som si ani nevsimla, ze uz po zaruka a nebol ten kolac bohvieaky 😀 potom som skusala jak chuti ta muka a teda striaslo ma :D

andreatytler
3. nov 2020

@mitama Mozno to nie je dobre, ale kokos bezne pouzijem aj ked uz bol otvoreny. Ja s kokosom peciem vacsinou len na vianoce a tak mam polku sacku v polici aj cely rok a kludne ho pouzijem znovu. Ten kokos v sacku je velmi suchy a ak by tam bola plesen, nevonal by. Cerstvy kokos z orecha na druhej strane vydrzi len velmi kratko a musi byt v chladnicke.
Ale ak by som niekde vzadu v polici nasla sacok kokosu, ktory je 10 rokov po zarucnej dobe, tak ten by som vyhodila.