Môže sa čisto nové auto pokaziť kvôli zimným gumám?

5. dec 2023

Čaute. Prosím tých čo sa trochu vyznajú do aút aby mi napísali či je toto možné.
Kamoš kúpil fungel nové auto Ssang Yong. Dal na ňom spraviť keramiku a vozil sa na ňom asi 3 mesiace. Zrazu auta nikde.

Vraj dal meniť gumy a keď mu ich automechanik nahodil začali svietiť všetky 4 kontrolky na kolesá. Hovorí že kompresor nedofukuje kolesá (dufam si to dobre pamätám). Tak dal auto do servisu tejto značky, kde mu dali náhradné vozidlo kým to opravia - auto s bratislavskou ŠPZ, ale po 2 týždňoch si vraj účtovali 20€ za deň, tak ju vrátil.

Teraz vraj spísali reklamáciu a maju 3 týždne na to sa vyjadriť či sa to bude dať opraviť alebo či mu dajú fungel iný nový model toho istého auta. Aj to tvrdí že take auto v jeho výbave nemajú a musel by naň čakať polroka.

Prosim vás, je toto možné alebo nás klame? 😂 ako sa toto môže stať na novom aute?

wade
5. dec 2023

Dnesne auta su plne elektroniky a moze sa stat vsetko. Auto sa vsak vymiena iba naozaj v nevyhnutnych pripadoch.

simca06022011
5. dec 2023

Zaujímavé, nam na novom mercedesy odišlo túžbou, následne motor q nik ho za nové nemenil. Dal sa nový motor a vybavene. Ved ak nefunguje elektronika vymenia diel...
Ale teda len oni vedia čo je vo veci, je dôležité to vedieť? :D

madeincssr
5. dec 2023

Súčasné autá majú (EU legislatíva) tzv. TPMS (Tyre Pressure Monitoring System), ktorý vo svojom aktívnom variante má v každom kolese snímač/vysielač tlaku v danej pneu. Tento snímač je buď priamo vo ventile, ale sú aj varianty, že býva pripevnený vnútri pneu na disku (kovovom kolese). Ak mu v nezávislom pneu-servise nevymenili len pneumatiky za zimné, ale dávali aj iné disky, tak na nich tie snímače nie sú. Druhá možnosť je, že ich nejako poškodili, ale to je málo pravdepodobné, lebo by to nebolo u všetkých štyroch. Ďalšia možnosť je, že po nafúkaní zimných pneu dali moźno nižší tlak ako mali letné a TPMS to vyhodnocuje ako podhustené pneu. Na niektorých autách treba po výmene/dofúkaní pneu systému TPMS "povedať", že toto je správny tlak, ktorý má odteraz kontrolovať. Spravidla sa to robí tlačidlami na palubnom počítači auta alebo na infotainmente (displeji "rádia"). Každopádne o tom pojednáva manuál k autu. A posledná možnosť je, že systém TPMS je naozaj vadný a v servise budú meniť riadiacu jednotku TPMS, ktorú asi na sklade mať nebudú, takže to chvíľu potrvá.

V každom prípade sa to opraviť dá a toto bude aj najpravdepodobnejšie riešenie Vášho problému.

stellarphoenix
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minenkak
5. dec 2023

Auto sa nepokazilo,len gumy neboli dofukane

tundra
5. dec 2023

Kto lacno kupuje,2x kupuje,nehovoriac o tom, ze Ssang Yong ma roky velmi zle referencie....Mozno odisiel kompresor,pokial ma vzduchove tlmice,varianta,ze mu nedofukuje kolesa, je viac ako nepravdepodobna😁.

vlado818
5. dec 2023

Kto vam povedal zs ssang yond ma zle recenzie. 3.5 roka mam nove Korando a moje naj auto. A ano maju snimace na kolesach. Vzdy pol sezony mi svieti kontrolka ale to je vsetko.

autor
5. dec 2023

@vlado818 a myslite si že je možné že sa toto stane s novým autom? Zaujima ma vás názor, neútočim. Tiež mal korando

vlado818
5. dec 2023

Prepacte ale ja vasej otazke nerozumiem: vy chcete vediet ci vymenou gum si pokazil auto?

vlado818
5. dec 2023

Alebo ci klame alebo co ma byt vysledkom zistovania?

tundra
5. dec 2023

@vlado818 Kolega mal asi 7 rocne a bol viac v servise ako na ceste.A staci pozriet ceny za jazdenky...

autor
5. dec 2023

@vlado818 ja si skor myslím že klame… ešte aj to že tvrdí že pripadá do úvahy že sa to nebude dať opraviť. A dajú mu nový model. Veď na aute sa dá takáto vec opraviť v klude nie? Neviem, možno ho aj predal a nechce povedať pravdu

vlado818
5. dec 2023

@tundra tak mozno stare modely. Staci si pozriet predaje Koranada a je v top 15 aut na Slovensku.3 rocne auta sa predavaju za rovnaku sumu jak boli kupene. Cena isla rapidne hore.

vlado818
5. dec 2023

Ano skor asi nehovori pravdu... Otazka je ci daval cele nove koleasa a dokupil org snimace alebo nie. Cena org jedneho bola cca 80€. Ale auto funguje uplne normalne mam ine disk bez snimacov. Iba svieti oranzova kontrolka a nevidim udaj tlakov. Pouzivam uz cez 3 roky takto.