Môže sa alkohol pokaziť?

26. jan 2024

Ahojte, prosím o radu, nakoľko sa v danej problematike vobec nevyznám. Má alkohol dátum spotreby?Alebo pri nom platí čím starší, tým kvalitnejši? Robila som poriadok v špajzi a máme tam aj viacročné ročné koňaky, whisky. Predpokladám že šumivé vína možem vyliať, lebo asi už nebudú mať bublinky.

solange7
26. jan 2024

Sumive budu uz na odpis. Obycajne vina by som ochutnala a podla toho ci by boli ok uz len max uvarila.
Destilaty sa nepokazia.

aalt
26. jan 2024

Liehoviny a destilaty tak 30% a viac najskor vobec nehrozi. Maximalne sa nieco vyzraza na dne co ale nebude mat nejaky vyrazny vplyv na kvalitu. S mensim stupnom alkoholu netusim, mozno ak fakt dlho stoja. Likery pod 20 uz myslim maju aj datum spotreby uvedeny, napr. vajcovy sa zvykne casom vyzrazat, ale po rozmiesani by este mohol byt ok. Hlavne to musi byt dobre zatvorene.
Vino ak lezi a nevyschne mu zatka (a nedostane sa do flase vzduch), tak by sa pokazit nemalo. Urcite par rokov vydrzi. Archivne sa skladuju az storocia (ale pokazit sa nahodne mozu). Ale zalezi aj od vina, mlade vino sa sice vyslovene nepokazi, ale casom zvykne chutit zvlastne ... Sumive zavrete nevysumia. A CO2 je tiez vlastne konzervant, takze zivotnost predlzuje.
Ak to nemas vyslovene v teple a na priamom slnku, vacsinou to vydrzi dost.
Vyskusaj vecer k telke, prinajhorsom vylejes ...
My mame tiez podobne zasoby hlavne darceky co som nestihol posunut dalej ...

lulana79
26. jan 2024

Šumivé vyliať, tie už budú zakalené ak majú napr. 2 a viac rokov... vína sa bežne archivujú, ja som pila 20ročné z vínnej pivnice a bolo najlepšie, aké som mala... vína sa priebežne ochutnávajú a podľa toho sa zistí, či sú OK alebo nie... liehovina sa nepokazí

hellwant
26. jan 2024

@aalt vina iste nie par storoci z hladiska chuti. Cital som davnejsie clanok, ze vina uz nie su kvalitne po cca storoci. Stracaju kvalitu. Ak ich archivuju tak ako vzacnost, ze sa z toho obdobia cosi zachovalo ale nie , ze su chutnejsie vyzretejsie. Neviem ci z nich nejaka zelatina ci masa casom vznika. Ale to autorkin pripad nebude😀Teda ak bola pravda co pisali v tom clanku. Osobnu skusenost nemam🙂

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika1971
26. jan 2024

Kvalitny destilat sa nepokazi...avsak liehoviny mozu stratit na chuti....kamos tak vyprataval byt a nasli tam vodku z roku 1985 ...bol to taky humus, ze to mohol pouzit len do odstrekovaca

lulana79
26. jan 2024

Pozrite na zadnej etikete šaržu.. napr. ak je L20... tak to bolo plnené v r.2020... to prvé dvojčíslo je ročník, posledné trojčíslo je zas deň v roku, keď sa to plnilo.

aalt
26. jan 2024

@hellwant moze byt, ja som pil najstarsie tusim nejakych 60 rokov ... A tusim som niekde cital, ze kazde vino (odroda, rocnik ...) ma svoj vekovy zlom, do ktoreho sa kvalita zlepsuje a skladovat ho potom vyrane dlhsie sa uz neoplati.
Nic to nemeni na tom, ze skladovanie par rokov v domacich podmienkach vino zvladne.
Vino vekom meni chut - zvyraznuje niektore jej zlozky. Niektore su takto chutnejsie, ine nie. Co ale je opat iba subjektivne a kazdemu chuti nieco ine.

roja01
26. jan 2024

Vina ani sumive vina sa nepokazia ak su uzatvorene. Az ked sa otvoria, nemozu sa dlhsia skladovat.
Destilaty sa nepokazia ani po otvoreni. Len likery vajecne a mliecne by sa mohli pokazit ak by obsahovali nizke % alkoholu.

januska12323
26. jan 2024

Koňak a whisky a také viac percentné by mali byť OK. Ale na darovanie to už nie je, vypite doma alebo ponukni známym ak také nepijete ale povedz, že je staré.

viera27
26. jan 2024

@roja01 no,to si si zjavne este neotvorila "zlomene" vino 🤣. Vina sa kazia. Iba archivne su urcene na dlhodobe skladovanie vo vhodnych podmienkach.

sono2
26. jan 2024

Silný nie, budlinkove áno, červené nevadí a biele ja osobne nemám rada viac ako 2 ročne.
Ale kľudne môžeš piť aj to

aalt
26. jan 2024

A z vina ak nechuti (ale nie je pokazene/zlomene), este stale mozes spravit punc/varene vino ... myslim, ze aj so sumiveho, aj ked to som este neskusal.

roja01
26. jan 2024

@viera27 skutocne som este neotvorila vino, aby bolo zlomene. Len tie otvorene boli.

viera27
26. jan 2024

@roja01 ako vidis,plne zatvorene,skladovane vo vinoteke nalezato. A povodne uplne biele 😉. Toto fakt uz nebudem ani otvarat a toboz pit. Mam ho len ako zabavku, zostalo z oslavy pri narodeni syna

roja01
26. jan 2024

@viera27 ja by som ho ochutnala 😉. Nie vsetky procesy musia byt skodlive. Aj ked sa priznam, nie som odbornik. Az budem mat prilezitost , opytam sa znalcov, mam 2 znamych......