je mozne ze dieta ma inu krvnu skupinu ako jeho rodicia?
ani,moze,zalezi konkretne aku maju rodicia...ak ma jeden A a druhy B, dieta moze mat aj 0
presne tak
nasi maju A, B a ja mam AB, ale aj ak ma rodic A0 a druhy B0, tak dieta moze zdedit aj 0
Jasne, je to mozne 🙂 V skutocnosti nikdy nema "po" jednom rodicovi, vzdy ma polovicu informacie od matky a polovicu od otca. Rodicia mozu byt bud 00, AB, AA, AO, BB, BO. Ked si tie pismenka rozdelite na polovicu, zistite ake z toho mozu vyjst kombinacie. Napr. Matka ma 0 (00) a otec A (A0). V tomto pripade budu mat deti s 50% pravdepodobnostou 0 a s 50% pravdepodobnostou A (A0). Tie deti, co maju A0, acko v nej maju od otca a 0 od mamy. Nulkove maju jednu 0 od otca a druhu od mamy.
ano moze, kvetinka to vysvetlila presne - krvne skupiny sa skladaju z dvoch znakov, vzdy jeden znak dedi dieta po otcovi a jeden znak po matke, takze moze vyjst aj ina skupina ako maju rodicia 🙂
dieta nemusi zdedit krvnu skupinu iba po rodicovi, ale ako uz bolo pisane, aj po starom rodicovi - moji rodicia maju krv. skupiny A a B, ale obaja su nositelmi aj recesivnej 0, lebo obaja stari otcovia mali 0, takze mali 25 % -nu sancu mat dieta s krvnou skupinou 0 a to sa aj stalo, lebo ja mam 0+
takze ta tabulka v uvode nie je az taka presna ... vzdy sme nositelmi dvoch znakov
@zuzanockamt- uplne presna odpoved, suhlasim 😉
Áno môže. Aj náš ma iné ako my.
Ja mam tiez inu krvnu skupinu ako moji rodicia, obaja maju AB, ja mam O po starych rodicoch. Takze ziadne strachy 🙂
janzurka, ak maju tvoji rodicia obaja AB, ty nemozes mat O 😕 🤐 😕 mylim sa?
janzurka 😀 no neviem neviem po kom mas ty tu nulku.... 😲
krvnu skupinu urcuje jeden gen od matky, jeden od otca, kazdy z rodicov moze mat nasledovny genotyp, ktory sa prejavuje ako krvna skupina:
AA sa prejavuje ako A
A0 sa prejavuje ako A
AB sa prejavuje ako AB
BB sa prejavuje ako B
B0 sa prejavuje ako B
00 sa prejavuje ako 0
kazdy rodic teda odovzda dietatu len jedno "pismenko" zo svojej dvojice pismeniek 😀, ostatne je uz len kombinatorika
AA + AA budu mat stopercentne AA dieta
A0 + AA maju 50% sancu mat AA a 50% sancu na A0
AA + AB maju 50% sancu na AA a 50% na AB dieta
atd.
AB+AB nemozu mat 00 dieta, lebo tu 0 v sebe jednoducho nemaju
Ja mám 0 pozitív, manžel A pozitív a malý má po manželovi.
janzurka, ziaden strach, si ich dieta 😉 ked si nastudujes Bombay fenomen, tak zistis ze aj toto je mozne 😉
iwanna ahojcek.. tiež riesim tuto dilemu.. s manzelom mame obaja 0+.... a nasa dcerka ma B+.... nejde mi to do hlavy a neviem ani na koho sa obratit aby mi poradil ci je to normalne?? Teda ci to vobec takto moze byt... nas prvy syn je tiez 0+........
ani mne sa tabuľka v úvode nepozdáva, kedže ja som A, manžel je AB a jedno s naších deti má 0. A nedávno som zistila, že môj dedo ma ako jediný príbuzný 0, takže to zdedlia až po svojom pradedovi. Teda, ešte aj švagor má 0-ku, ale po ňom to nemá... 😝 😀 😀
ja mam 0 pozitiv, manzel A pozitiv, mala ma po nom a mala kvoli tomu problemy, inkompatibilitu krvnych skupin, nasledkom coho bola silna zltacka, zostala anemicka a museli jej menit krv, ale uz je vsetko v poriadku nastastie 😵
je to mozne ako uz bolo vyssie spomenute ze ak je par A0 a B0 moze vzniknut 00 ... no na skole(PRIF UK) sme sa ucili ze je dokonca mozne vznik z AB a AB ... 00 ale to cca v pripade 1:100000 je to nejaka ''porucha'' uz si nepametam presny nazov.. tam uz zmozu len geneticke testy na zistenie otcovstva ak samozrejme chlap neveri ze dieta je jeho 😉
Ja mám AB a moji rodičia majú obaja nulku...je to vôbec mozne? S maminou sa totiz.podobame...:)
Mama je vzdy ista 😉 na zaklade poznatku bombajovho fenomenu moze vlastne 0 vzniknut z akychkolvek krvnych skupin - ale ako to tu uz bolo spomnute - je to velmi neobvykle a aby vzniklo z nuliek ab tak by obaja rodicia museli mat vlastne falosnu nulku co je statisticky skoro nemozne - ale teda len statisticky, nahoda je blbec 🙂
ja mam krv skup .AB a mm 0 a moje dve kocky maju krv.skup . AB 🙂
ja mám A neg. dcéra má Aneg.,muž má B neg.syn má B neg.
Ja mam 0 negativ a manžel B pozitív a naša dcérka má po mne 0 negatív... :D
moja mamina ma AB a tati mal B a mam nulku a sestra tak isto zdedili sme ju po babke z otcovej strany a ja som ste aj vyzorovo jej kopia. A urcite sme maminine a tatinovi 🙂
Dieta nikdy, ale nikdy, nemoze mat krvnu skupinu inu, ako maju jeho rodicia. To znamena, ze nie je ich 🙂 To, ze dieta rodicov A + B ma krvnu skupinu 0 znamena, ze otec aj matka maju skupinu A0 + B0, takze dieta moze mat 0 - ale na prvy pohlad sa to moze zdat ako ina krvna skupina 🙂 Genetika nepusti!
Po babke sa krvna skupina urcite nededi 🙂 Ak mala romeaina mama AB a tato mal B0, tak tam nieco nie je v poriadku 😉 Bud mala mama A0 alebo B0 a otec B0 a teda z tejto kombinacie by mohla byt ks 0, ale aby mala AB a deti mali 0 je podla mna nemozne! Ci sa mylim???
hajajanka ma svatu pravdu 😉
bud ma dieta krvnu skupinu po matke alebo po otcovi, este je mozne ked matka ma napriklad A, otec B, tak dieta bude mat AB