Môže bytové družstvo z preplatku vyrovnať nedoplatky?

martina48
26. aug 2011

S priateľom sme kúpili koncom roka 2009 holo- byt do ktorého sme sa nasťahovali až tohto roku..čiže rok sme tu nebývali,čo sme prerábali 🙂 .. tak sme sa tešili aj na preplatok za byt .. patríme pod bytové družstvo.. preplatok nám prišiel,nie podla našich predstáv,boli sme sa aj na to spýtať a zistilo sa že sme nevedomky nemali zaplatený 1 mesiac 😖 tak nám to z toho preplatku strhli..a preto tá nižšia suma.. dobre,beriem .. ale,po dlhom čakaní na peniaze sme sa konečne tento týždeň dočkali,čo už mali prísť ešte v juni 😠 ... skoro nás porazilo .. dali nám o 80 eur menej ako sme mali dostať 😠 😠 .. priateľ tam bol a vyjadrila sa len toľko,že v bytovke ževraj sú 2 byty neplatičov a že z preplatkov to museli vyrovnať 😒 😠 😠 .. a že tých 80 eur uvidíme možno k ďalšiemu vyúčtovaniu 😠 .. pýtala som sa už aj nejakých susedov a tý ževraj dostali presne 😒 .. dá sa nejakou cestou dostať ešte k tým 80tim eurám? PROSÍM , každá dobrá rada sa mi zíde 🙂 .. vopred Ďakujem za každú 🙂

sisaha
27. aug 2011

@martina48 je mi to cudne, ze takto spravca postupuje, ale v kazdom pripade postupuje nelegalne. Vy v ziadnom pripade nemozete doplacat na neplaticov. Neplaticov nech si riesia legalnou cestou, formou exekucie a podobne. Zasla by som za nimi este raz a pokial vam to nedoplatia po osobnom upozorneni, kludne im povedzte ci im za to stoji, ze si to budete vymahat sudnou cestou...A hlavne si pytajte od nich podla akeho paragrafu zakona vy platite za neplaticov... Myslim, ze si to velmi rychlo rozmyslia a rozdiel vam vratia.

martina48
autor
27. aug 2011

určite to len tak nenecháme.. škoda že v pondelok je sviatok,tak musíme počkať do stredy 😒 .. ale nech sa na nás tešia čo im tam porobíme,dovtedy sa od tial nepohnem kým mi ich nevyplatia,keď aj zo svojho bude dávať 😠 🙂 .. jak som ja rozčúlená 😠 .. keď budem musieť použiť vyhrážky na súd tak sa do toho aj "obujem" ale potom tam už aj pridám sankcie o nesplnenie výplatného termínu,čo to máme na papieri jasne dané .. kurňajs aj s nimi 😠

wera.g
27. aug 2011

určite nemôžu strhnúť z vášho preplatku za dlhy neplatičov - súhlasím so sisahou, určite tam choďte a nenechajte sa odbiť, sú to vaše peniaze, nebudete predsa platiť za iných.. na účet vám mali dať presne tú sumu, ktorá vám prišla vo vyúčtovaní, rozdiel požadujte vrátiť. Držím palce ! 😉

lili_mia
27. aug 2011

@martina48
@sisaha no tak v bytovke u mojich rodičov funguje systém odpočtu tepla z radiátorov a vy vôbec nie ste povinní vpustiť dnu človeka, kt odčítava, tak ako plyn či vodu .. takže nadiktujete nejaké čísla, ale oni tam aj tak majú sumu, koľko šlo do bytovky a potom im dôjdu čísla za jednotlivé byty a podľa toho vyrátavajú preplatok/nedoplatok zo zálohových platieb ... ale stane sa, že aj bytovka má celkovo nedoplatok, čiže niekto zle nahlásil to kúrenie a to sa prirátava k tej sumu ku zálohovým platbám, je to aj vyznačené na tom papieri .. v bytovke, kde sú v byty v súkromnom vlastníctve susedia vedia, že také robia ľudia z družstevných bytov, ide o dva byty, oni dnu nepustia, nahlásia čísla, ale porovnávaním vedia, že nahlasujú nižšie čísla .... ja by som trvala na konkrétnom paragrafe zo zákona podľa ktorého idú, v našom prípade domová tajomníčka tvrdí, že na to majú nárok, že ten nedoplatok platia ostatné byty, pretože na základe porovnávania s inými bytmi oni nemôžu konať tak, že tie byty niečo taja, lebo je to domnienka a tá nie je dôkazom.. aj ked v inom byte vydrbávajú s tým, že každé leto menia radiátor v každej izbe .. do bytu bez dovolenia môže vojsť iba polícia so súdnym príkazom a domnienky sú málo na takýto zásah .... ale k veci, pokiaľ ostatným susedom zaplatili presne, tak odporúčam napísať na papier ako oficiálny list, niečo ako vyjadrenie sa k nevyplateniu preplatku s tým že tam napíšeš, že žiadaš o ich odpoved, to vyjadrenie, dajme im čas, do 15tich dní, aj ked mám dojem, že zo zákona majú až 30 kalendárnych dní .. v ich odpovedi by už to znenie zákona malo byť, že prečo tak konajú a ak napíšu, že "možno v dalšom vyúčtovaní" tak sa potom oprieš o túto vetu ... no ako čítam, to by zabralo aj dva tri mesiace ... ide o to, že jedna baba povedala a spoliehať sa na to, o mesiac bude iná ženská a u tej sa budeš ťažko dožadovať, že predtým povedali tak

tyta
27. aug 2011

@martina48 ahoj, my sme v podobnej situacii postupovali tak, ze ked nam odmietli vyplatit preplatok (tiez sa ohanali neplaticmi), tak sme im na bytovy podnik napisali doporuceny list, v ktorom sme im oznamili, ze az do vyrovnania preplatku im nebudeme platit najomne. Tj. pri preplatku 8tis korun a 3 tisicovom mesacnom najomnom sme im nezaplatili nasledovne 2 mesiace a ten dalsi mesiac iba 1tis. Potom uz normalne podla vymeru. Tym sme si preplatok vyrovnali. Neviem, ci je to zrozumitelne napisane 🙂 takze ja na vasom mieste by som si z najblizsieho najomneho strhla tych chybajucich 80 eur.
Neviem, ci je to pravne v poriadku, ale u nas to fungovalo 🙂 . Bytove druzstvo sa neozvalo a v dalsom vyuctovani bol nedoplatok s preplatkom pekne vynulovany a bol pokoj.

sisaha
27. aug 2011

@tyta ja by som takto nepostupovala, lebo to je svojvolne neplatenie a mohlo by sa stat, ze im nabehne exekutor, alebo ich budu vymahat ako neplaticov. Oni nech si platia to co maju a bytovy podnik musi zdôvodnit preco postupoval tak ako postupovali. U nas sa vyuctovanie robi tak, ze z bytoveho chodia odpisovat radiatory a vodu. A ak niekto nie je doma, skusaju viac krat. Nam zatial vzdy vyuctovali presne podla stavu.