Može byť v profile užívateľa fotografia nebohého dieťaťa?

mawiya
17. sep 2012

Ahojte. Neviem či som zaradila diskusiu do dobrej témy, ak nie hádam to admin prehodí. Zarazila ma situácia tu na MK. A preto chcem vedieť iba jednu vec. Ak má mamička dieťatko, ktoré miluje, dieťatko tesne pred pôrodom zomrie - nie je matka? Nemá právo uložiť sem na MK do svojho fotoblogu, a do svojho profilu fotografiu svojho dieťatka? Len preto, že sa nenarodilo živé? Sme naozaj takí puritáni a bez súcitu? Nie sme matky? Ak takáto maminka nemá právo zverejniť fotku svojho dieťatka, tak potom poprosím všetky maminky, ktoré tu zobrazujú fotky z USG a fotky tehu testov, aby ich stiahli. Pretože takisto to nie je v poriadku, ak tie tehotenstvá nevyšli a nenarodilo sa z nich zdravé a krásne miminko. A pre maminky, ktoré sú citlivé mám len jednu radu. Načo chodíte na statusy, ktoré jasne hovoria o tom, že tehotenstvo nedopadlo dobre. Pekný deň

klincek
17. sep 2012

osobne by som nikdy nezverejnila fotku tehu testu, ani ultrazvuku, a ani dietatka, ktore sa nenarodilo. uz vobec nie fotku dietatka, ktore sa narodilo mrtve..to su tak intimne veci, ze ich nemusi vidiet cely svet.
ak sem niekto taku fotku da, neprekaza mi to - s vynimkou posledneho. pre mna je zverejnenie posmrtnej fotografie uz za hranicou dostojnosti, na ktoru ma narok kazdy clovek bez ohladu veku. ak taku fotku uvidim, nesposobi mi to sice ujmu, ale nechapem, aky to ma mat zmysel..
kazdej maminke, ktora prisla o dietatko pred porodom (ja vas ako matky vnimam) ci po nom, vyslovujem hlboku sustrast. no myslim si, ze vysporiadat sa s tym treba inym sposobom nez fotkami na verejnom fore.

sisaha
17. sep 2012

@mawiya celkom nerozumiem, videla si niekde vo fotoblogu fotografiu mrtveho dietata a pytas sa, preco bola stiahnuta? Ak som dobre porozumela, tak potom sa mi vynara dalsia otazka. To myslis naozaj vazne?
Tu nikto nespochybnuje ci je dana zena matkou, alebo nie... Tu ide o eticke hranice a fotky zosnulych na verejne fora nepatria...Videla si niekde, hoc aj v TV, ze by niekto snimal kamerou mrtveho? (teraz je jedno ci ide o dospelych, deti, obete nehôd..). Vzdy su zabery z humannych dôvodov zakryte (zamazane). Vynimkou su fotografie policie, ked potrebuju stotoznit osobu...

vladuska99
17. sep 2012

@mawiya povedala si to dobre! Potom by sme si tu nemali pisat ani o potratoch,chorobach,vsetkych rizikach v tehotenstve pretoze co ak niekoho vyplasime?!bohuzial toto je zivot a deju sa taketo veci a ked je to aj smutne nemozme predtym zatvarat oci..jedine co vo mne vyvolala ta fotka bol neuveritelny smutok a pytala som sa Boha preco sa taketo nieco deje:( a hned som zapalila sviecku a pomodlila sa..a je smutne ako tu zeny tiez buduce matky utocia na mamicku ktora preziva bolest..nemozme jej tu bolest vymazat zo srdca,ale mozme jej povedat aspon par peknych slov a skusit ju povzbudit..

aduskatt
17. sep 2012

@sisaha jasne videla, priamo TV, bola toho aj plna TA3 aj spravy v inych TV, ale nie o tom je tato tema.......

osobne by som taku fotku nedala na verejne forum, ale neodsudzujem nikoho, kto tak urobi z akychkolvek jeho pohnutok a dovodov

erikasadek
17. sep 2012

@mawiya pripajam sa k tebe; a mozme povedat len jedno na konik v poslednej dobe chodia iba dokonale matky takze ak nespada niekto do ich skatulkovania hned je zniceny, teda znicena a hned je ohen na streche.....; bohuzial niektorym vadia zeny ktore sa ukazu polonahe v tehotenstve na fotkach, niektorym nieco ine.... nemozme kazdemu sa pacit , proste len jedna vec je ich ignorovat ludska zlost a nenavist nema hranc a na koniku sa to stalo zlate pravidlo!!! co je smutne a co vedie k tomu ze mnohe starsie prispevatelky tu uz skoro nechodime pretoze uz to nie je co bolo..
clovek ma pocit ze je to tu ako v materskej skolke kto skor koho precika; a nie kto komu pomoze a podrzi!!!! 😠

mawiya
autor
17. sep 2012

@sisaha názov diskusie bol zmenený, prvotný bol - Fotka dieťatka. Ďalej to už nerozvíjam.

mawiya
autor
17. sep 2012

Takže matka, ktorá príde o svoje dieťatko nemá právo dať si ho do svojho fotoblogu? pretože je to neprípustné pre vás? pre koho vlastne? načo chodíte na také fotoblogy? načo komentujete? nerozumiem.

bodka13
17. sep 2012

@mawiya teraz si myslím,že nedala...že to nie je vhodné ....ale ktovie ako by som sa správala v takej situácii, v období toho veľkého smútku ....ak by som tu takú fotku a status našla,nepobúrilo by ma to - bohužiaľ aj taký je život,nie je iba krásny ☹

mawiya
autor
17. sep 2012

@bodka13 lenže takéto ženy, ktoré to pobúrilo sa našli a preto musela fotografiu svojho jediného dieťatka stiahnuť. Načo tam liezli. Ja keby som stratila bábatko, tiež by som si ho tam dala. je to každého osobná vec. Jediné čo ma nahnevalo je, prečo sa do toho starajú.

mummy01
17. sep 2012

@mawiya smrt patri k zivotu...vela ludi klame samych seba ze je to inak ale nieje.Mama sa stava mamou od okamihu kedy to sama tak citi,niektora az po narodeni dietatka,no niektora uz v tehotenstve,no nic to nemeni na tom ak prijde o dieta...je jedno ci v ociach inych matkou bola a ci nie.K zverejneniu fotky...to je podla mna vecou tej konkretnej mamy.Niekto ani za svet neda foto z ultrazvuku a uz toboz nie fotku mrtveho dietatka,niekto si povklada foto celeho satnika dietata a vsetkeho co snim suvisi....A ci to je eticke? Tak bez pardonu,na nete koluju take veci ze pamiatka na mrtve babetko nikomu ublizit nemoze.

klincek
17. sep 2012

@mawiya, no asi sa ozvali prave preto, ze ich to poburilo. ty sa neozves, ked ta nieco poburi? proste kazdy ma hranicu inde pri takych citlivych veciach. si predstav, ako reaguju ludia, len ked si niekto urobi vtipnu fotomontaz napr. z Jezisa na krizi-niekto sa zasmeje, iny sa pozastavi, dalsi je pobureny. tak ako potom maju reagovat pri takejto extremene citlivej zalezitosti? proste kazdy vnimame veci inak, a takato vec vadi vacsine, tak co s tym narobis?

bodka13
17. sep 2012

@mawiya , @klincek ....ak ich to pobúrilo,mali si pomyslieť svoje a nespôsobovať jej ešte väčšiu bolesť ☹

sisaha
17. sep 2012

@mawiya napriek vsetkemu si myslim, ze nech su pohnutky a smutok akekolvek velke a viem sa vcitit do pocitov cloveka, ktoremu niekto blizky odisiel, taketo fotky patria do sukromneho albumu. A nie je to z dôvodu toho, ze by mohli poburovat, alebo niekoho vyplasit. Predstav si, ze by to robil kazdy, ktoremu niekto blizky umrie.

@erikasadek myslim, ze momentalne si svojim prispevkom uplne vedla... MK ma nejake pravidla a pokial to nie je tvoj vlastny portal, tak si povinna pravidla dodrziavat. To vôbec nie je o tom, ci niekomu vadia polonahe fotky, obnazene deti a pod.

katey
17. sep 2012

@mawiya tak pozri.. myslim si, ze zena je matkou, ale na fotku mrtveho babatka nemusi mat kazy zaludok.. moja kamaratka bola asi v 9tt, ked sem jedna mamicka zavesila fotku svojho mrtveho dietata v perinke a poviem ti, mala dost co so sebou, aby to predychala.. takisto ako nie kazdy vie vidiet aj mrtveho dospeleho.. a fotky z ultrazvuku, kde je dieta zive su nieco trosku ine ako fotky mrtveho dietata..

zajaciq
17. sep 2012

tema v "skatulke": kontroverzne.

mawiya
autor
17. sep 2012

@sisaha más pravdu, ale sú to naši blízky, ja si neviem predstaviť, že by sa niečo stalo mojim detičkám. A jednoducho aj smrť patrí k životu, tak ako sex - ktorý na nás čumí z každej stránky. Vieš pripadá mi hlúpe, keď v médiách dávajú reklamy napr. na "farmár hladá ženu" a podobné a ja neviem zabrániť tomu, aby som túto upútavku videla, alebo ju videli moje deti. Iba ak vypnem TV a nedovolím pozerať nikdy. A tu na MK je to to isté. kto nechce byť tu nemusí, a kto nechce predsa nejde na cudzí album a nepozerá si fotky len tak z potešenia. Alebo hej?

marllik
17. sep 2012

myslim, ze kazda maminka zverejnuje fotky svojho dietatka, aby sa pochvalila, ake su krasne. I dietatko, ktoremu srdiecko uz dotlklo :o( je krasne a hlavne pre svojich rodicov.. Bolest mamicky, ktora vidi tak krasne, no mrtve dietatko, moze pochopit len ten, kto to prezil.. Kazdy sa so stratou vyrovnavame inak. Neodsudzujme, ak mamicka potrebuje vo svojom ziali ukazat ake nadherne dietatko rastlo pod jej srdcom, no prisla on..

sisaha
17. sep 2012

@mawiya ja viem, ale pokial album nie je uzamknuty iba pre priatelov, tak sa k fotkam dostane hocikto, aj ten kto prave taketo fotky nevyhladava... Rozumiem smutku, rozumiem nesmiernemu žiaľu, neodsudzujem, viem, že každy sa so svojou bolesťou potrebuje vysporiadať rôzne, no zverejnovanim takychto fotiek neviem ci je ta prava cesta...

erikasadek
17. sep 2012

@sisaha jasne pre teb asom vedla, na koniku koluje vela somarin vela debilnych fotiek ktore; naozaj neiesu v suvisle s forom ale su tam....;
ja si za svojim stojim konik isiel uplne dolu vodoun a mnohe tu doslova si dali vlatsne pravdila, kto pod nich nespada hned je zniceny!!!

nevidim dovod preco matka dietat,n aje ked nenarodene na pamiatku nemoze vo svojom fotoalbume!!!! mat jeho foto...
radsej taketo foto ake zienky co kradnu foto inych a davaju si ich za svoje, alebo somariny typu toto chcem a toto budem mat pre svoje dieta!! ale samzorejme vsetko co nie je kazdodenne hned niektorym vadi....

ak som tym mimo temu tak prosim skor naopak som uplne v teme... je to moj nazor... 😉
@mawiya nedaj sa nikym ovplvyvnit, kazdy si napise svoj nazor niektore budu urcite krute priprav sa ludia ktory nemaju city pre druhych, len city pre seba spojene s tym v co veria oni same nedokazu pochopit inych ... nevedia sa vcitit do pocitov inych...... co im nedava pravo sudit ale bohuzila konik je uz raz taky... 😢 🙄 😅

mawiya
autor
17. sep 2012

@katey všetky sa bojíme o bábatká, deti, príbuzných. ale ak som na takéto veci citlivá, tak predsa nejdem sem, alebo nepozerám fotoblogy. Prepáč, ale každý si musí uvedomiť následky svojich činov, Ak idem na takúto stránku, tak sa predsa jednoznačne stretnem aj so smutnými príbehmi. Nie len s tým, ako bol kto šťastný a ako všetko dobre dopadlo. Lebo takto to v živote nechodí.

bodka13
17. sep 2012

@sisaha napadlo ma,že keby k menu toho bohužiaľ mŕtveho dieťatka napísala "anjelik" tak by väčšinu mamín ani nenapadlo,že nežilo 😢 ....lebo aj kopec zdravých detí má napísané "môj anjelik",čo zase spôsobuje zimomriavky mne 😒

lejlla
17. sep 2012

Suhlasim s marllik a mawiya...

katey
17. sep 2012

@mawiya ale ja ked sem idem tak preda necakam, ze tu najdem mrtve dieta... takisto ked idu nieco ukazovat v spravach, upozornia.. tu zrejme ziadne upozornenie nebolo, ona klikla, ze aha babatko a zrazu ze mrtve. to je fer voci tym tehotnym? a a tak ako uz napisala sisaha "je to moralne nevhodne"

sisaha
17. sep 2012

@erikasadek ale ano, moze mat jeho foto, ja som nenapisala, ze nesmie mat jeho fotku. Ty zverejnujes vsetky fotky na verejne forum, aby si sa o ne podelila s celym svetom? Ja teda nie. A dalej to nekomentujem.

erikasadek
17. sep 2012

@katey ale aj taketo deti a historie patria ku zivotu a tieto matky potrebuju podporu a nie ze ich este zmasakrujete ze to tu nema co robit , alebo nie je to fer voci tehulkam!! boze moja ja som tehotna a vidiet nieco take tak jedine co ma napadne je boze ten smutok ten zial a ta bolest matky!! co to preziva tuto strasnu stratu som este viac preitlivela ako keby som nebola tehotna. kazda sme ina, ale predsa zivot nie je fer!!!!!!! a nie to ze davat takuto foto je nefer voci tehulkam...... zienky niektore vas vazne nechapem..... 🤐

pectore
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erikasadek
17. sep 2012

@sisaha niekto zverejnuje niekto nie je to kazdeho osobna vec a kazdeho pravo........ mas pravdu ani ja to uz dalej nekomentujem lebo citim ze to tu bude zase horuce a dost bolestive pre niekoho.. bezcitnych je tu na fore dost!!!!!

katey
17. sep 2012

@erikasadek ja nikoho nemasakrujem, len tvrdim, ze fotky akychkolvek mrtvych ludi nepatria bez upozornenia na verejne stranky. ked uz by som mala byt taka liberalna (alebo ani neviem ako to nazvat) voci tomu, tak teraz co som si mala ja odfotit tu krvavu hrcu, ktru som potratila, dat ju sem do verejneho albumu a nariekat, ze to bolo moje dieta??? a nehrajme sa, ze nebolo, lebo bolo aj ked este namalo ludske crty.

mawiya
autor
17. sep 2012

@katey no zjavne ty nie si maminka, ktorá cíti lásku k bábatku už pri jeho vzniku, potvrdení tehotenstva. Ja by som potratené dieťatko, aj keby to bolo v piatom týždni určite nenazvala krvavou hrčou. Toto je trošku prehnané, ale ani nie ak nemáš city. bolo živé, ale tento debat nieje predsa o tom od akého týždna je dieťa dieťaťom. Hovorím o tom, že bábatko na fotke bolo dokonalé, žiadna "krvava hrča". Dieťatko. Dieťatko, ktoré zomrelo v riadnom termíne. Bábatko oblečené do šatočiek, ktoré mu maminka prichystala. Bábatko, ktoré mama miluje.

glee
17. sep 2012

Ja si myslim, ze my tu nie sme sudcovia a ak mamicka, ktora o dietatko prisla na SVOJOM fotoblogu chce mat fotku SVOJHO dietatka, tak ju tam ma mat (aj ked sa dietatko nenarodilo zive). A ci je to natolko intimne, ze to na net nepatri... to bude kontroverzne vzdy... ale podla mna je to uz na zvazeni dotycnej mamicky, ci jej to vadi\nevadi, ci to ona tak chce\nechce. JE TO JEJ FOTOBLOG A JEJ DIETATKO.