Môže to znieť komicky, ale pravdou je, že veľa mladých ľudí v mojom okolí sa bojí meditovať.
Mám tetaniu a pred týmto syndrómom som meditovala často a bolo to vpohode. Kým som sa nedozvedela že meditácia vám môže spôsobiť astralne cestovanie. I keď teraz meditujem cítim sa divne, mám závrate, ale viem že by mi to pomohlo so stresom. Verí niekto z vás na to ? Ďakujem za odpovede.
@m22ab23 to su take bludy, ze az 🤦 cestovania sa urcite bat nemusis a aby si ori meditacii videla nieco, co by ti mohlo ublizit, musela by si byt uz na vyssej urovni vedomia. Ake meditacie robis?
ale cosi, pravidelne dychanie ukludnuje, znizuje tlak a tep, celkovo posobi prospesne
Meditacie sa delia na autogenny trening, prostu meditaciu a duchovnu praktiku. Prve dve su nastroje vedomia, az duchovna praktika je vystup osobnosti za hranice fyzickeho tela (co malokto ovlada). Vsetky meditacie, ktore pracuju iba s telom (uvolnenie, relax, dychanie, presun tepla, tiaze a pod.) su jednoduche autogenne treningy, ktore ta nemozu poskodit (ak sa nesnazis napr. ovplyvnovat niektory z dolezitych organov). Velmi znamy je autogenny trening podla Schultza. Najdi v googlu.
@jabadabadu a mozes nam tie skusenosti opisat?
Meditacia moze ublizit v tom pripade, ak sa znazime vypnut mysel. To je bod cislo jeden pre zacinajucich. Mysel je ako organ, ktory vieme len utisit ale nesmie sa vypnut. Druha vec je, ze ak si sa dostala tak daleko, ze cestujes astralne a do minulych zivotov a podobne, je ze by si si mala najst praveho zijuceho Mastra ako ochrancu. Su kompletne systemy napr. SantMat yoga, Heartfulness yoga, Budhismus, ktore vedia ako ochranit telo a dusu, aby sa nemohlo nic stat. Mastra mat nemusis, lebo vela z nich su skorej ucitelia ako plne realizovany Mastri. Ak sa medituje a sustredi sa na tretie oko, alebo ta to tam taha, treba si opakovat Mantru, Simran, napriklad AUM, Sat Naam. Mali by to byt ochranne mantry, viz net. Heartfulness yoga sa sustredi len na oblast srdcovej cakry. Ak si z Bratislavy, mozes si prist vyskusat, medituje sa len 20-30 minut v tichu a bez fyzickeho sustredenia sa na nieco. Je to pre vsetkych, cize netreba byt vegetarian, iniciovany ani pravidelne chodit. Mozes mat aj svojho Mastra a nabozenstvo.
Može vyvolať zmenené stavy vedomia, čo síce može - ale nemusí byť nepríjemné, rozhodne to však nie je nič nadprirodzené.