Môže byť krstenej katolíčke krstný evanjelik?

jankamichalickova
31. okt 2017

Ahojte potrebujem poradiť. Chcem dať pokrstiť synčeka, som slobodná mamina, otec dieťaťa bude pri krste, chcem sa spýtať , obaja sme katolíci , aj malinký bude. Krstná mama je katolícka no jej manžel ( ako aj ich deti ) sú evanjelici. Môžu byť obaja krstnými rodičmi e drobcovi? Viem že závisí aj od farára, no niekde som cítala že evanjelik nemôže byť katolíkov krstný.
DAKUJEM 😘

lienka737
31. okt 2017

Moze byt svedok krstu, ale krstny rodic nie.

simsalabim
31. okt 2017

@jankamichalickova moja mladsia dcera je krstena evanjelicka, jeden krstny je katolik. Bez problemov. Aj katolocka cirkev by to mala uznavat opacne, no len nie vzdy su ochotni...ale ekumena by mala platit.

jankamichalickova
autor
31. okt 2017

A môžu byť dvaja krstný katolíci , plus on-- evanjelik - svedok. ??

Ďakujem

jankamichalickova
autor
31. okt 2017

@simsalabim. Áno viem že evanjelici problem nemajú aj ja som krstná evanjelickom dvom sestrinim krpcom, no ako som sa dočítala naopak býva problém. Že naši katolíci to nerešpektujú 🙂 no ďakujem za radu moc si to vážim 🙂

deti95060810
31. okt 2017

niekedy to vyrieši tučnejšia obáločka a väčšia krabička zákuskov....😀 Veď aj pán farár je len človek....😉

terezka1947
1. nov 2017

@jankamichalickova nemylme si pojmy,rešpektuje sa krst ako taký,nie krstni rodičia
A u katolíkov aspoň jeden musí byť katolík,druhý môže byť aj inej viery,či bez vyznania,ten sa berie ako svedok krstu,aj tak sa zapíše,ale problém nie je nijaký.

lienka737
1. nov 2017

@deti95060810 napis mi konkretne meno, kde za tucnu obalečku bol evanjelik krstnym rodicom.

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@terezka1947 ale ten evanjelik stále bude len svedok , ale nie krstný rodič ak dobre chápem nie? Krstným sa stane len katolík.
Ďakujem 🙂

lienka737
1. nov 2017

@jankamichalickova ano chapes to spravne. Pritomni na krste budu obaja, ale oficialne zapisany bude len katolik, nakolko krstny rodic ma pomahat rodicom vychovavat dieta vo viere.

terezka1947
1. nov 2017

@jankamichalickova ano,ale je dolezite?krst prebehne,krstnych dieta mat bude...takze problem nie je

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@terezka1947 a dá sa že bude mať dvoch krstnych katolikov plus svedka evanjeliká???lebo ja som chcela 3 krstnych ale jeden je z nich evanjelik preto som sa pýtala 🙂 ďakujem

zuat
1. nov 2017

@jankamichalickova áno naša dcéra má krstných katolíkov, manzelovho brata so ženou a aj môjho brata evanjelika, ako svedka

lienka737
1. nov 2017

@jankamichalickova ano, tak sa da. Ale evanjelik je oficialne len svedok. Aj ked osobne by som to nechala tak, ze krstna len jedna plus svedok.

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@zuat Ďakujem !🙂))))

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@lienka737 Ďakujem🙂) no u nás chcú byť všetci krstný , je to ťažké ja chcem sestru s manželom , priateľ chce brata, dohodnut sa ťažké 🙂) tak bude mať troch, Ľúbia ho všetci a to je dôležité 🙂

deti95060810
1. nov 2017

@lienka737 chceš aj s adresou a dátumom narodenia? 😀

terezka1947
1. nov 2017

@jankamichalickova no...este som o tom nepocula....a akoze aj naco?
inak,my sme chceli surodencov-bez partnerov,lebo este neboli manzelia ani jedny a bali sme sa,ze co ked sa rozidu,atd....a skratka,chceli sme blizkych,ved raz,keby sa ozenili,boli by "krstni rodicia"spolu s partnermi,akoze kazdy s manzeom,malnzelkou
brat to respektoval a bral to ako poctu,ze bude krstny
manzelova sestra si dala podmienku,ze bud bude ona s priatelom alebo nebude vobec-mame si vybrat
manzel sa nahneval
a nakoniec bol krstny brat...pri druhom uz automaticky s manzelkou
podla mna vyber krstnych je pocta....a ten,kt.je osloveny by to bud mal s hrdostou zobrat,ale slusne odmietnut-co sa tiez da chapat,ale nie davat ultimata a urazat,henvat,atd

deti95060810
1. nov 2017

@terezka1947 no takýchto mám najradšej čo sa hneď urážajú... Niečo podobné sme mali v mm rodine....u nás, v našej rodine chvála Bohu bez hnevov....

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

No aj mne povedala sestra ze buď s manželom alebo krstná nebude no ja ju chcem ako krstná a priateľ od brata nechce upustiť. Tak sa to snažím skĺbiť.

jamabe
1. nov 2017

@jankamichalickova krstna mama ma katolicky sobas? lebo moj muz katolik nemohol byt krstny na katolickom krste, kedze sobas sme mali evanjelicky.. normalne sa knaz vyjadril, ze sa mame zosobasit este raz v katolickom kostole... no urcite!

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@jamabe sestra je katolícka jej manžel evanjelik a sobáš majú v evanjelickom. Cozeee no toto , ta cirkev má nároky 🙂

jamabe
1. nov 2017

@jankamichalickova tak to ti neschvalia ani ju za krstnu... 😐Je to vraj kvoli tomu, ze ona uz nemoze prijimat sviatosti ci co.

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@jamabe no super, to je úžasné na jednej stranu chcú najbližších zodpovedných ľudí čo sa postarajú keby niečo a na druhej kopu proti 🙂 no nič dáme konkurz na druhých krstnych 😀

katrinka8
1. nov 2017

@jankamichalickova - ale krstní rodičia neslúžia ako najbližší, ktorí sa postarajú (to je len historický prežitok, tak to už dávno nefunguje). "Keby sa niečo stalo" predsa riešia bežné zákony. Krstný rodič sa pri krste zaväzuje, že spolu s rodičmi bude dieťa viesť k viere. Takže neviem, ako môže napríklad evanjelik sa zaviazať v katolíckom kostole, že bude dieťa viesť ku katolíckej viere. Preto tam môže byť v tomto pre cirkev problém. Plus, nie že "oni chcú najbližších zodpovedných...", ale vy ako rodičia predsa chcete krst (sviatosť) pre svoje dieťa, tak musíte splniť "ich" podmienky 😉

jankamichalickova
autor
1. nov 2017

@katrinka8 ja som katolícka a krsniatka sú evanjelici takže závisí to asi od prístupu cirkvi 🙂

terezka1947
1. nov 2017

@jankamichalickova skus trosku sa zamysliet....ides krstit deti za katolikov a krstnych chces mat koho?evanjelikov?alebo bez vyznania?alebo koho?
maju viest prikladny zivot-teda jasne,ze musia mat jednak sviatosti a jednak prijimat sviatosti
takze aky pristup cirkvi?
su to pravidla,ako vsade inde....uplne vsade inde,ze my ludia si to komplikujeme tym,ze chceme nejako bud vybabrat alebo nejako obijst veci,to je len nas problem

jankamichalickova
autor
2. nov 2017

@terezka1947 není to o obchádzaní, krstný rodicia sú pre mňa ľudia ktorý dieťatko milujú postarajú sa, Boh je len jeden , a svetuskari čo sedia v prvom rade majú od veriacich ďaleko, treba sa spravat a žiť podstivo a to je viera a príkladný život...to by bola dlhá debata a každý má svoj názor...ďakujem za váš 🙂

terezka1947
2. nov 2017

@jankamichalickova no...viera je aj o pravidlach,nie su tazke...dokonca su velmi lahke
a svatuskari su podla mna prave ti najobchadzajucejsi ludia,co si vsetko upravia podla seba,aby nemali vycitky svedomia a do kostola chodia tahat Boha za nohu ked im to vyhovuje a na skolnku zivota si sadnu dopredu a riesia vsetkych.
veriaci je clovek,kt.ide do vzdtahu s Bohom naozaj a respektuje to,co dal
neda sa byt akoze tehotna a neda sa byt ani akoze veriaci-bud som alebo nie som
pravdou vsak je,ze Boh je panom neba a iba on vie,kto tam raz dojde-nastatie....a teda,do srdca inych nevidime....iba on,cize mozno do neba nas predbehnu prave ludia,do do kostola nechodia-jeeeee to dost mozne

jankamichalickova
autor
2. nov 2017

Jasne súhlasom , ....Len ja myslím že tie pravidlá dávajú ľudia a nie Boh, lebo to by aj evanjelici aj katolíci mali tie pravidlá rovnaké 🙂 lebo Boh je len jeden..

katrinka8
2. nov 2017

@jankamichalickova - áno, sú to pravidlá, ktoré vymysleli ľudia, ale Ty máš voľbu ich neprijať a žiť inak. Nemusíš ísť ani do kostola, ani dať krstiť svoje deti, a žiť svoj život vo viere v Boha bez cirkvi. Pokiaľ však chceš do cirkvi vstúpiť (krstom), tak musíš proste dodržať pravidlá, ktoré platia. Je to jednoduché 😉 To, že existujú farári, ktorí ich sami nedodržiavajú, je vecou cirkvi, a nech sa potom nečudujú, aký je na cirkev názor.
A nie je to o "svätuškároch", je to o obyčajnej logike pravidiel. Nikde inde sa tak ľudia nesnažia obchádzať pravidlá a podmienky ako práve v cirkvi. To sa mi nepáči, a tamten to robí, tento nie, pre mňa je krstný to a to, krst znamená pre mňa to a to...- len ono to už nie je potom to, čo to v skutočnosti je. Proste cirkev má nejaké svoje pravidlá, a ak chce niekto byť jej súčasťou, proste ich musí akceptovať. Veď nikoho predsa nenútia vstúpiť, krstiť, sobášiť sa... Nežijeme predsa v stredoveku. Chápem, že sa nie každému musia páčiť (ani mne sa veľmi veľa nepáči na tom a mám svoj názor, ale proste keď som chcela pokrstiť deti, musela som sa prispôsobiť a prijať podmienky krstu. Príde mi to logické. Ani do menzy ťa nepríjmu len tak, musíš nejaké tie kritéria splniť. A hoci by si ich aj spĺňala, a odmietla by si napr. testy, tak by ťa proste neprijali.
Mne práve pre toto príde také zvláštne, prečo stále niekto rieši tých krstných či sobáše v kostole. Pre mňa je to jednoduché, proste buď to chcem, tak to splním, alebo to nechcem a nebudem nič musieť plniť. Ak mi na krste (cirkevnom) záleží, tak proste mi záleží aj na tom, aby som splnil podmienky. Ak nie, ak mi ide iba o to "pekné", tak si môžem predsa urobiť vlastný obrad s vlastnými pravidlami. Krst a krstní rodičia nemajú zákonne vyššiu váhu, čo sa starostlivosti o dieťa v prípade núdze týka, ak Ti ide o tento aspekt. To, že sa niekto stáva krstným, mu nedáva žiadnu zákonnú povinnosť sa o dieťa postarať. Ak by sa nedajboh niečo stalo obom rodičom, súd rozhoduje o tom, komu budú zverené nezaopatrené deti. Zato by mal mať krstný rodič svoju vnútornú povinnosť dieťa viesť k viere tak, ako to pri krste sľúbil.
My sme napr. deti krstili (čo sa mojej vnútornej viery týka) kvôli tradícii - ja sa tým netajím, že to neprežívam asi tak, ako by som mala podľa katolíckej viery. Jednoducho vieme, že pre ľudí, ktorých milujeme a na ktorých nám s mužom záleží, je to dôležité, tak sme proste deti pokrstiť dali. Museli sme splniť podmienky, splnili sme. Tiež napr. nám pred 7 rokmi, keď sme krstili dcéru, dekan povedal, že keď už sme raz absolvovali náuku ako rodičia, nemusíme ju pri ďalších prípadných deťoch absolvovať znovu, lebo veď "už sme poučení". Po cca 4 rokoch sme krstili syna, bol akurát iný farár na fare, a ten nám tvrdil, že náuku musíme absolvovať znovu. Neuznal naše argumenty, že nám bolo predtým povedané niečo iné. Mala som možnosti to obchádzať, hľadať iných, alebo proste nedať pokrstiť. Ale načo? Proste chceli sme pokrstiť, tak sme si to odsedeli, hoci osobne nám to nič nedalo a bol to pre nás pomerne stratený čas - s 2 nervóznymi malými deťmi na kolenách. MY sme chceli krstiť, nie on nás nútil. Prežili sme, život ide ďalej, nestojí proste na tom svet (ten náš) 😉