Môže byť evanjelik krstným rodičom v rímskokatolíckom kostole?

lylyjana
7. apr 2020

Ja som rimokatolicka a manzel je evanjelik a ked sa nam narodi babo, krst bude v rimo (manzel aj podpisal dizpenc pri sobasi v rimsk.kostole).
Ja som vsak jedinacik a manzel ma brata evanjelika a tu nastava moja otazka:
1. moze byt svagor (evanjelik) krstny rodic aj ked v rimskokatolickom kostole?
2. moze byt krstna/krstny aj niekto, kto je len pokrsteny alebo ma len prve svate?

Mame to este daleko, no toto ma dost trapi, pretoze nemame v okruhu vela ludi, ktori su nam aj blizki a zaroven by splnali kriteria urcene cirkvou. A aj ked to uz niekto splna, tak maju uz krstne deti, takze ich uz nemozem poziadat. Ako ste to riesili vy?
Dakujem za rady 🙂

asia83
7. apr 2020

@lylyjana 1. Môže, bude napísaný ako svedok, ale druhý krstný rodič musí byť katolík.
2. Môže.
U nás je tiež iného vierovyznania krstný rodič, krstná mama u dcéry napísaná iná než je, lebo aj tá je iného vierovyznania, u syna krstná katolíčka.

lylyjana
autor
7. apr 2020

@asia83 a nahodou neviete, ci musi byt krstna aj pritomna pri krste? Lebo je mozne, ze bude v tej dobe v USA.

balihara
7. apr 2020

@lylyjana podľa mňa nemusí,aj my sme mali napísaných krstných rodičov a bola len krstná...zapísaní sú obaja

asia83
7. apr 2020

@lylyjana Nejaka žena áno, lebo ona drží dieťa. No nemusí to byť napísaná krstná.

renirv
7. apr 2020

@lylyjana Pritomna musi byt isto 🙂

asia83
7. apr 2020

@renirv U nás nemusela byť tá, čo je napísaná. No nejaká byť musí, ako som spomínala vyššie.

titla
7. apr 2020

@lylyjana
1) nie, evanielik nemoze byt krstny rodic, ale moze byt svedok krstu, ako bolo spominane
2) nie, krstny rodic musi mat aj sviatost birmovania. Avsak nie v kazdej farnosti to az tak striktne dodrzuju. Oficialne je taketo pravidlo stanovene, ale najdu sa aj knazi, ktori na tom az tak nebaziruju, pripadne to nekontroluju - nevyzaduju potvrdenie o absolvovani vsetkych sviatosti. Treba sa informovat na konkretnej fate, kde chcete krstit.
Pri krste nie je povinnost mat krstnych rodicov, ak vsak uz nejakych vyberies musia byt pri sviatosti pritomny - neda sa to na dialku. Avsak krst nemusi byt hned po narodeni babatka, mozete pockat ked si kamoska v USA naplanuje navstevu na SK a krstit vtedy.

kiki68
7. apr 2020

Tu v Rakusku to farar dovolil, zhodnotil ze evanjelicka co pracuje v skolke musi mat hadam gloriolu okolo hlavy a uzavrel to tak, ze si to zasluzi. Takze mozno sa to kdesi obist da. Ake inak vienna ze musi mat sviatosti podla tom-kat ten krstny rodic

lylyjana
autor
7. apr 2020

dakujem krasne za odpovede, asi fakt to budem musiet riesit priamo z fararom na danej fare.
@titla kamoska sa do USA zial planuje stahovat prave na jesen a mozno rok sa nevrati spat a krstiny by boli asi az v decembri. Ale mozno kvoli tej korone pliage sa to vyriesi samo 🙂 Viem, ze je to daleko, len je to vec, nad cim sa dost zamyslam 🙂

evkamotka
7. apr 2020

To mas ako otazki, ci mozu v bare naliať aj deckam pod 18r.tak ano, ruka barmanovi neodpadne. A moze predať predavacka cigarety deckam pod 18? Tiez moze. Alebo nemoze?
Cirkevne pravo zadava, ze treba aby bol krstny katolik s birmovkou. Ak to niekde farar nedodrzi, porušuje zakon a berie na seba aj to riziko/zodpovednost.
A to preco nemozte dat krstneho takeho, co uz krstni su inym? Manzel ma 5 roznych krstniat. Moze byt kolkym chce

deti95060810
7. apr 2020

NIE

lylyjana
autor
7. apr 2020

@evkamotka viem, ze mozeme dat, ale ludia odmietnu, lebo sa to spaja aj s financnou strankou, aj napriek tomu, ze clovek zdorazni, ze to samozrejme nikto ani neocakava.