Morské prasiatko verzus zakrslý zajko

moly09
8. jún 2023

Je morské prasiatko lepšie ako zakrsly zajko? Ďakujem

isadoraisa
8. jún 2023

@moly09 prasiatka by mali byť aspoň 2

michaela412
8. jún 2023

zajko je milší sestra mala, aj sa jej pekne naučil chodiť na taký záchodík, behal po byte, my máme morské prasiatko a len behá v klietke ako divý a keď sa priblížim skrýva sa do domčeka, je pravda že ich treba mať dvoch len nech to nie je párik, lebo ich budeš mať hneď o niekoľko viac 🙂

jasomzabka
8. jún 2023

zajac pri mojkani trpi citala som o tom vela publikacii...zajac nie je vhodny ako domaci milacik...drzi a trpi

simona92101
8. jún 2023

@jasomzabka zajac pri mojkani trpi?a ako? Trpi vtedy,ked si ho ludia davaju na chrbat ako babatko,alebo nasili dvihaju na ruky.
@moly09 chces to pre dieta ci pre seba? Ja som chovala kralikov xy rokov,kazdy bol ina povaha a aj inak mojkavy,nie kazdy to ma rad.pre dieta je isto nevhodny,su tvrdohlave,teritorialne,aktivne v noci a maju radi svoj klud.

moly09
autor
8. jún 2023

Nechcem to pre seba ale pre neter má 10 rokov zomrel jej otec tak som ju chcela potešiť 😏

moly09
autor
8. jún 2023

Preto by som chcela poradiť či skôr morča alebo zajko

moly09
autor
8. jún 2023

@isadoraisa to viem že mali by byť dve

jana0215
8. jún 2023

@moly09 určite zajka. Je to väčšie mojkadlo. Kamoškin si škrabkanie dokonca sám pýta.

monro
8. jún 2023

My máme zajka, je síce zlatý, ale nepodarilo sa nám ho naučiť na záchodík. Keď je mimo klietky, všade bobky a značkuje. Už by som nekúpila. A samozrejme je ho aj cítiť, hoci sa pravidelne záchodík čistí.

moly09
autor
8. jún 2023

Počula som že sú zajkovia nočné tvory no treba rátať s tým že chodí aj do školy nechcem aby ju v noci budil ...čo sa týka morciat tak neviem aké sú nemala som ho ešte

kika147
8. jún 2023

@moly09 radsej by som kupila mačicku

aniele
8. jún 2023

@jasomzabka Tak naša exotka doslova prišla k našim nohám, že sa chce hrať a mojkať.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pppeeetttaaa
8. jún 2023

odporucam skrecka.. nenarocne na priestor aj udrzbu.. aby to neskoncilo tak ze potom sa bude musiet starat mamina a ta ma asi sama dost starosti ked su bez tatina.. mame aj skrecky aj mysi aj zaja.. skrecky su super, mysi citit aj ked sa na hlavu postavim a zajo je narocny na udrzbu a priestor, toho by som viac detom nekupila, hlavna starost je na mne.. ale tak mne to nevadi, ale jej mamina by ti nemusela za robotu navyse podakovat..

canany
8. jún 2023

Treba si uvedomit, ze je to individualne, zalezi od povahy konkretneho zvierata. prasiatko moze byt mojkacie, aj kralik. Prasiatko moze byt nemojkacie, aj kralik. Detto potkaniky, skreckovia. Ja osobne by som isla do potkanov. Daju sa vycvicit, su pritulnejsie. Skor by som macku alebo psa. Zalezi ake stare je dieta, kolko starostlivosti zvladne atd
Kraliky ziju v noci, trieskaju, skacu, behaju, treba vacsiu klietku, cez den pospavaju. Morcata vacsinou opacne.
A ako nahradu otca by som to teraz nekupovala. Upne sa na to zvieratko a ked zomrie to zviera, zruti sa druhykrat. Mojim detom umrel otec minuly rok, ale takto som nerozmyslala. Velmi zly dovod kupovat zviera. Treba skor aby sa dietatu venovali zivi. Hlavne mama.
Otazne co na to jej mama a co si zela dietavo veci toho zvieratka

luga_luga
8. jún 2023

za mna urcite morca, mala som aj zakrsleho kralicka, neskutocne smrdel, hoci som zachodik cistila aj 3x za den a dezinfikovala octom, savom, nepomohlo nic, bolo ho strasne citit, doma poobhryzal vsetky kable. Morciatka mam 3, su to milacikovia, tiez behaju po byte, kable musim schovavat takisto, pridu si zobrat potravu,. od prirody su sice bojazlive, ale daju sa naucit a prilakat hlavne na stravu

simsalabim
8. jún 2023

@kika147 presne. Macicka je kontaktnejsia, krasne prejavi lasku a velkou vyhodou je cistotnost a samostatnost.

diewcatqoo
8. jún 2023

Prepac za otazku od veci, ale vie matka netere, ze chces malej kupit domace zvieratko? Chapem, ze jej chces urobit radost po smrti otca, ale kebyze som jej matka a neviem o tom, ze nieco taketo planujes a zrazu k nam donesies nejake zviera ako prekvapenie, vyhodim ta so zvieratom. Este aby som po smrti manzela musela riesit taketo prekvapenia, tak to ani nahodou.
Takze sa nepytaj na fore, ale odkonzultuj vsetko s matkou dietata a spolocne vyberte zvieratko, ak bude zaujem.
@moly09

moly09
autor
8. jún 2023

Áno vie že jej chcem kúpiť zvieratko 😊 nechápem načo rozobraté veci mimo témy? Ja sa pýtam na názory či morča alebo zajko nie na to či jej to mám kúpiť alebo nie

kika147
8. jún 2023

@moly09 a macicku by nechcela? Nemusela by po nej zbierať bobky kade tade , nesmrdel by byt, a urcite by bola kontaknejsia ako zajačik alebo morča pri tych nevies kedy ta hryzne

moly09
autor
8. jún 2023

@kika147 ona vlastne chcela buď morča alebo zajka len som pozerala že morčatá majú kožné problémy ktoré sú prenosné 🤷

z.k
8. jún 2023

@moly09 my sme toto tiež riešili bolo mi povedané,že zajko viac smrdí a teda ešte staršia dcéra má problém so zajacmi.Kupili sme morské prasiatko slečnu a asi o pol roka druhú.Máme ich už 5 rokov a sú zlaté radi sa mojkajú, škrabkajú ale ako si kto naučí.V noci chodia po klietke davame pelety ako postieľku tak trochu štrkocú keď chodia,ale je to znesiteľné.Peletky dlhšie vydržia ako piliny a tie smrdeli.Podľa mňa sú to úžasné zvieratká.Na fotke sú naše Kikiny 🙂

kika147
8. jún 2023

@moly09 tak je lepsie zájsť do chov produktu a tam sa informovat a skusit aj pomojkat aku ma povahu

moly09
autor
8. jún 2023

@z.k zlatučke môžem ti napísať správu?

macatt
8. jún 2023

Naše morča bolo nočný tvor, večne si v noci upratoval klietku, zajac tak nevymýšľa, morča trpelo podľa mňa pri mojkaní, zajac príde sám, ale hrozne teraz pĺzne, nedá sa s ním hrať🙏🏼 rozmýšľame ho ostrihať, mali v mini ZOO ostrihaného..

z.k
8. jún 2023

@moly09 jasné kľudne napíš

isadoraisa
9. jún 2023

@z.k nemaju otlaky? citala som ze pelety nie su vhodne, jedine ak je na nich vrstva pilin, ja davam len piliny, moje si este natahaju seno po celej klietke takze to o 3 dni aj tak musim cistit, lebo ocikane seno nic moc :D

moonlight1210
9. jún 2023

Mozno by bolo fajn, ak este nemala taketo zvieratko, zacat najprv skreckom.
Z mojho pohladu je najjednoduchsi “na udrzbu”, nauci sa on starat a odkuka pri nom, s cim cca pocitat pri vacsom hlodavcovi.

Vacsinou su to nocne tvory, behaju po klietke a buchocu, lebo si zaroven prerovnavaju domcek (prenasaju piliny, hrabu, snazia sa aj preniest vacsie veci, co tam maju, behaju v koliecku - to treba zohnat co najtichsie kvoli tomu, aby nevrzgalo).

U nas zacinali vsetky hlodavce v izbach deti a postupne sa kvoli tomuto prestahovali na chodbu. Dala som urobit stojany a klietky postavala na jednotlive urovne tak, aby boli pri sebe (citili sa a mali trosku spolocnost), ale nevideli sa a neboli na dosah (lebo su to velmi teritorialne zvieratka, pripravene o svoj kusok zeme bojovat).

luga_luga
9. jún 2023

@macatt morca nie je nocny tvor 😉

z.k
9. jún 2023

@isadoraisa nie vôbec nemajú prvý deň to hrkovce ale postupne ako cikaju sa pelety rozsypaju.Meviem nám sa osvedčilo toto tie piliny to bol des každý druhý deň čistiť kvôli smradu.