Dobry den, chcela by som sa spytat na skusenosti s montessori uciacou vezou do kuchyne, hladala som v diskusiach, ale nic som nenasla. Na nete su recenzie tych, co to predavaju.
Ci ste spokojne, ci to deti bavi aj dlhsie, ci sa oplati investovat do tejto pomocky?
Dakujem za odpovede
Ja som ju tiez skor kupila ale dcerka sa na nej zvykla hojdat😅tak sme ju rozobrali,ostali svhodiky a tie vyuziva,chodi si miesat mliecko na linku a podibne..ma 2 roky,ked sme kupovali,mala rok aj cosi
@canany My mame tiez len tie schodiky a uplna pohodicka. Pouzivame ich tiez tak od ca. roka. Od 1,5 uz na ne zlezie a vylezie sama, teraz ma 21 mesiacov a v kuchyni mi "pomaha" takmer stale.
Ja by som tu kompletnu vezu nikdy nekupila. Deti sa zvyknu na to vesat, skusaju to preliezt, z toho vyliezt, hojdat sa na tom.
Inak este dodam, "nadava" sa tomu Montessori, ale ani v jednej Montessori skolke to nemaju. V Nemecku som si obehla dve v nasom okoli a nasa mala chodi uz takmer rok do jednej Montessori Preschool v Saudskej Arabii a nikde to nemaju. A doma je to fakt zbytocne, stacia fakt schodiky alebo aj vyssi stupienok. Deti nie su sproste. Od ca 1-1,5 rozumeju co im clovek hovori a vysvetluje.
Dakujem za reakcie, ved to, mala ma 1 rok a ked nieco robim v kuchyni vresti a stale sa vesia na mna, ked ju zdvihnem pozera co vsetko mam na linke a co robim. Syn take nic nerobil, pekne sa hral na zemi.
U nás to bola jedna z najlepších investícií. Máme ju asi pol roka. Zadné tyčky mám odmontované. Bočné a predné zábradlie ostalo. A tam krpec stále lezie, ak chce mať prehľad. To má takú svoju rozhľadňu. Ani ho veľmi neláka zapájať sa do kuchynských činností, skôr na všetko potrebuje vidieť. Máme aj schodíky z Ikei, ale veža je skrátka lepšia. Ale záleží aj od dieťaťa. kľudnejšiemu dieťaťu asi postačí obyčajná stolička. Moje deti by sa so stoličky strepali, pretože ich stále mrle žerú.
Baby odfotte pls niektora tie schodiky. Dakujem🙂
@yanni myslim ze na montessori privlastok sa vec nemusi nachadzat v montesori skolke....a co asi tak by robili deti s tou vezou v skolke? pomahali by kucharkam v kuchyni ? ( ak tam vobec maju varene jedlo) ....
@canany my mame schodiky a nechystame sa do nich vrtat zatial....no mala ma rok a dva mesiace rada ich posuva a vie vyliezt na ne ....uz iba cakam kym ju samu napadne pritiahnut k linke a obzerat ....zatial su odlozene pri stoliku- voziku kde je robot a kavovar atam sa chvilu pohra ukradne zopar malickosti a ide dalej( dolu ju musim dat ja )....ale staci dat jednu nohu zle a uz je na zemy ....urcite ma opodstatnenie zabradlie ...
@sykorkauhliarka tu nejde leno ten privlastok "montessori".
Ono je v "mode" deti drzat ako v bavlnke. Radsej dietatu vysvetlovat a ukazat. Mame 4 deti, tri su uz skolaci, a ani jednemu sa este nikdy nic nestalo. Ano rozbite koleno, okskrety laket a podobne, hlavne, ekd su to chapci. Ale ziadna zlomenina, ziadne popaleniny. Okrem chodov v dome nemame nic "zabezpecene". Sufliky mozu otvarat a zatvara, taktiez skrine, nikdy nic na seba nestiahli, nerozbili, neporezali sa.
Ono je to aj o uceni, ukazani nebezpecenstiev, vysvetlovani.
Druhy najstarsi tiez rad pomahal a aj pomaha pri vareni. Copana je pri tom takmer stale.
Ale od uplneho malicka boli nauceni, ze co je horuce, do suflika si tri krat zavrzla prsty (o nepocuvla) a uz je opatrna. Jednoducho si zapamätala.
Ja si mozem nechat horuco kavu na stole a ani sa jej nedotkne. Velmi dobre vie, ze je to "heiß". Aj sama povie "mama kava heiß".
Na schodiky sa vysplha a aj zide sama, este sa jej nepodarilo spadnut. Bezne tak stoji pri umyvadle v kupelke a aj v kuchyni miesa kolac 😉
NA margo varenie v skolke. neviem ako funguju slovenske skolky, ale v DE maju celodenne skolky jasne ze teple jedlo a co tu obcas citam, tak uplne inej kvality.
Ta montessori, ktoru som bola obzriet koli prihlaseniu dcery, ti si dokonca varia sami a raz tyzdenne maju v programe, ze im deti "pomahaju".
V Saudi, kde prave docasne zijeme, neexistuju pre deti do troch rokov celodenne skolky. Na obed je koniec. Cize sa najedia doma.
Lokalne skolky ani neexistuju. Vsetko co je Nursery/Day Care/Preschool su medzinarodne. A tam idu podla inych pravidiel. Teple jedlo bud varia priamo v skole alebo maju catering. A podobne ako uz takmer vo väcsine skol/skolok v DE aj tu si uz davaju zalezat na zdravej vyvazene strave, väcsinou bio potravinach.
Takze o tom potom. To nema nic spolocne s Montessori alebo inym systemom vzdelavania.
@tianaa vyhladaj si v Ikea. Schodiky su na rovnaky princip. Akurat ta veza ma dookola "zabradlie". Ono ak si sikovna, ci mas niekoho sikovneho v rodine, moze to zostrojit aj sam. Bud cele na kompletku alebo kupis v Ikea tie schodiky a tych par latiek dookola uz tam navrtate.
Ono tazko radit, lebo tie Learning towers su rosin koncipovane. Stodgy vzdy na rovnaky sposob akurat to hore moze byt rozne: na prevalenie sa, na otrieskanie si hlavy, tiez ako vo väzeni aj s dvierkami atd. Fantazie sa medze nekladu.
Vezu veli neschvalujem ale tie schodiky su super. Dieta casom na ne vylezie same, kedze ma dva stupienky. Samotny stupienok ma jeden problem, bud je nizky, ze sice nan vystupi aj v malicke chodiace dieta bez problemov ale aj tak nikam nedociahne. Z vyssieho sice dociahne si aj ruky umyt v klasicky vysokom umyvadle, ale tazko sa nan lezie. Cize v tomto maju tie schodiky vyhodu A este su drevene 😉
Ahojte, musím sa zapojiť 🙂 My máme vezu od 1 roka, teraz má dcérka 2 roky a v nej asi kazdy deň. U nas sa osvedčila na 100%. Ked varím alebo peciem, alebo len chystám jedlo, ona je pekne vo vezi, vždy jej dam niečo miesat, alebo krajat, ci natierať plastovym nožom... Ona sa nikdy nehrala štýlom, ze mama ty si var a ja sa zahrám tym, ze budem misky vyťahovať. A jasne, ze sa treba sem tam na nu pozrieť co robí, ale určite je to bezpečnejšie ako schodiky. Videla som aj bazari predavat, skús pozrieť.
@tianaa My máme od tohto pána https://www.modrykonik.sk/market/detske-jedalen...
@yanni dakujem za siahodlho prednasku a vlastne odveci a o nicom ;)
Dakujem za reakcie a som rada, ze napriek snahe jednej pani, sa tato diskusia nezvrtla.
Vcera som hladala na nete a podarilo sa mi najst lacnejsie riesenie ako 60 eur. Podla cien Ikei to vyjde na nejakych 21 eur plus srobiky. Keby mal niekto zaujem:
@canany Super riesenie. Vravim, sikovnici si to dokazu urobit aj svojpomocne. Este odporucim, ak mas moznost ist do Ikei, tak chod aj s dietatom a postav ho do toho stolceka. V Ikea je vylozeny. Obrat ho dole hlavou a postav tam dieta. Vyskusat, ci sa tam vobec zmesti, ci bude mat dost miesta aj na "pobyb" a ci sa mu to vobec bude pacit.
Kamoska totiz kupila (je to uz par rokov) pre syna hotovu vezu za nekrestanske prachy a dieta jej tam nikdy nechcelo stat. Vrieskal tam ako zmyslov zbaveny. Ani po case, skusala viac krat. On bol spokojny len na normalnej stolicke.
Ale samozrejme, toto ja asi viac-menej vynimka. Inak deti miluju "varit".
Ahojte 🙂 @canany mozem sa spytat zmajstrovali ste tu vezu podla toho navodu co si prilozila? Ked hej ako to dopadlo? V pohode sa to dalo? A je tam dost miesta? My tiez rozmyslame presne nad tymto len neviem ci sa mi tam mala (20 m) zmesti.je sice chuducka ale chceli by sme to mat na dlhsie.dakujem vopred za tvoju odpoved ❤
@maykanelka ano spravili sme to, pozerala som si viac takych navodov na pintereste a pri skladani sme vynechali jednu suciastku, aby tam mala mohla sama vyliezt. Ma 11 kg 80 cm, ale vytrepe sa tam po schodikoch a ma tam aj dost miesta. Syn 3,5 rocny 14 kg 100 cm sice nevylezie po schodoch cez ten otvor, ale z vonkajsej strany sa tam dostane a pouziva to aj on. Akurat ju mame trosku vyssiu ako je linka, ale mne to nevadi a hlavne nestalo to cez 60 eur, ale cca 23 eur.
@canany jeej dakujem si zlata ze si odpisala 😘 nasa ma podobne kil aj cm tak hadam to bude dobre 😉 aj ja som si pozerala nejake navody tam , niekde som videla ze sa aj pililo zo spodku asi 3,5 cm, to ste tiez urobili? A aku suciastku ste zabudli? To som v tych navodoch nikde nevidela ze nieco treba este. Presne aj ja to kvoli tomu chcem ze neviem ci ju to bude vobec bavit a 60 ecok je potom dost.. tak nech sluzi dobre malym pomocnikom 😉
Ano videla som aj take, ze odpilili zo spodku, ked mali nizsiu kuchynsku linku, ale ja planujem v buducnosti, ked uz to nebude vyuzivane, to rozobrat a budu aspon schodiky, takze sme nepilili nic. Nezabudli, ale schvalne sme vynechali jednu latku z tej strany ako su schodiky, aby mohla vyliezt sama cez ten otvor. Su tam vidiet navrtane diery od ikei.
Oki este raz dakujem 😉 ponahanam manzela nech sa cini 😀 a dobry napad z tym rozobratim potom 😉
@yanni dobry den je ta veza vhodna na vysku dietata 85cm?
@majuska318 Ahoj. No zalezi od toko, kolko ma rokov a hlavne, ako uz poslucha a chape vysvetlovaniu.
Ako som uz vyssie pisala, ja som vezu nemala, len tie schodiky. Ak chces vezu, najlepsie si je ju zostrojit podla navodu canany. Vsetko kupis v Ikea.
Tie stodgy ostanu normalne a ten stolcek das hore nohami a pevne prischroubujes. Jednu bocnu strednu latku musis odstranit, aby sa ti tam dieta same vysplhalo.
ten stolcek ma ca. 45-50 cm vysoky (uz neviem presne).
Ono ale ako vravim, deti su vymyselnici a ja som videla z takejto veze uz dieta letiet aj s vezou. Ani clovek nevie ako sa rozkolise. Aj tam staci sekunda nepozornosti. Tak ist ako na stolicke alebo stolceku. Akurat, ze toto ma este nevyhodu, ze sa to zvali s doetatom a moze si sakramentsky ublizit.
Nasa copana ma teraz 2 roky a takmer 4 mesiace a ona si pritiahnet k linke to, co jeje pride prave pod ruku. Stolcek, stolicku, schodiky mame uz len v jednej kupelni, v druhej len plastovy stupienok.
Na obrazku stoji na obycajnom stolceku. Ma 91 cm.
No moja ma 86cm a mame 15mes tak preto som chcela tuu uciacu vezu bo rada mi pomaaha v kuchyni a tak
@majuska318 To ti moze aj bez vezi. Ale tak, ak ju chces, da sa zostrojit za babku alebo draho kupit uz hotova. Ale 15 mesacne dieta by som este s vezou ci bez vezi velmi "pomahat" nepustala. Posad ju do jedalenskej stolicky ku stolu a daj jej tam nieco miesat.
Do zajtra sutaz na facebook.com/montessoriwood o poukaz na 50 EUR ;)
@yanni vidis a moj syn mi vo vezi asistoval od 11m a za nic by som nevymenila... tak spokojne dieta a tak v pohode varenie si ani neviem s dietatom predstavit. Pretoze to chcel vidiet a pri vsetkom yt a ja osm v pokoji varila a pripravovala vsetko co som chcela, pretoze on mal prehlad a bol spokojny.
Ona sa vola Montessori preto, ze je podla Montessori pravidiel - umoznuje dietatu slobodnu volbu programu a rozhodnut sa, kde a ako chce dieta cas travit (v 11tich mesiacoch teda odtial este sam nezisiel, no prislo to relativne skoro a aj som ho nechala ist hore i dolu ako chcel).
Ahojte, my mame vezu od roka, dcerka bola celkom narocne dieta, chcela byt stale na mne alebo pri mne, takze my sme ju vyuzivali denne a s velkym uspechom, a hned od roka, stala pri mne a pozerala co robim, alebo som jej pripravila zabavku vedla mna na linke 🙂 teraz ma o mesiac 3 a sama si ju prisunie k linke, ze idem s tebou varit maminka, strasne ju to bavi. Takze za mna perfektna vec a teraz ideme kupit krsniatku na prve narodeninky 🙂
A este mi neda nereagovat
@yanni
v montessori skolke je to zbytocne, kedze tam maju prostredie upravene pre deticky, kdezto doma to nie je vzdy mozne, takze learning tower je montessori pomocka do domacnosti a za mna je top..
A k tym schodikom, urcite je to alternativa, ale veza je podla mna ovela bezpecnejsia, pre malicke dieta su schodiky dost nebezpecne a aj starsie dieta moze v zapale aktivity lahko slapnut vedla....
@cacany ahoj, premyslam nad zostrojenim tejto veze z ikea, len tak premyslam ci to nie je dietatku vysoko cez tie tycky, ked ma nieco majstrovat na kuchynskej linke...ak budes taka zlata, mohla by si mi malu odfotit ked bude nieco kuchtit??? Ďakujem pekne
@emmazvarova uz tu vezu nepouzivame, mame dost malu kuchynu a vela veci na stole a casom ju uz nezaujimalo to, co som jej vymyslela na majstrovanie, ale vsetko ostatne, ale to je len par cm nad stol a mame aj linku polozenu dost nizko, takze nezavadzalo jej to a este k tomu mi poslednu dobu zacala vyliezat cez to rovno na stol, takze to teraz akurat tak zavadzia na balkone
@canany oki nevadi.....aj tak asi zmajstrujeme, uvidime či u nas vydrzi, ked nie tak my mame dosť velku kuchynu zase, takze mame kde odlozit alebo posunieme niekomu😉 ďakujem aj tak za ochotu😊
@canany u nás má veľký úspech, dcéra má 1,5 roka a potrebuje vidieť čo sa deje na kuchynskej linke (pokiaľ sme nemali vežu stále sa po mne vesala a priznajme si, s jednou rukou toho človeka veľa neurobí 😉)
Teraz je spokojná, hrá sa s múkou, s cestom atď... 👍