Monstera - tmavé fľaky

30. máj 2022

Pekný večer, urobila som si radosť a kúpila som si moju prvú monsteru. Bola krásna, no po pár dňoch sa mi na listoch urobili nepekné tmavé fľaky, ohraničené žltou farbou. Zrejme z preliatia. Monsteru som teda presadila do novej zeminy a polievam ju už len raz do týždňa, aj to len málinko.
Chcem sa opýtať, či pestuje niektorá z vás túto rastlinu na severnej strane? Ja ju mám na severnej strane, a teda slnka je málo. Monstera je taká bez života, stále rovnaká 🤔 uvažujem nad zmenou miesta. Myslíte si, že potrebuje viac svetla? Ako často ju polievať?
Vďaka.

zuzpar
30. máj 2022

Mojej vyhovuje poobedne svetlo. Mam ju blizko okna aby mala dost svetla. A teda cim menej sa o nu staram tym je krajsia. Furt vyhana nove a nove listky. Skus si kupit aj hnojivo na zelene rastliny, to jej z casu na cas doprajem.

karhu
30. máj 2022

ak je cerstvo presadena, tak nehnojit aspon 6 tyzdnov..ak je na okne na severe, tak nevadi..hlavne treba prist na to kolko a kedy polievat

adulka07
31. máj 2022

Ja som si kúpila v septembri v Obi...bola krásna...po čase som ju presadila a tiež listy hnedli.. už som myslela, že je po nej...a teraz na jar začali vychádzať nové listy...mám ju na zemi pri okne a polievam raz týždenne alebo aj menej podľa toho ako je zem premočená

autor
31. máj 2022

@adulka07 smies sa opýtať na akej strane ju máte umiestnenú? 🙂 Ja mám tiež na zemi pri okne ale na severnej strane a tam svieti slniečko len chvíľu zrána, tak neviem či jej to stačí, ale veľmi by som ju chcela mať tam kde ju mám, lebo mi tam pasuje

emmi101
31. máj 2022

Ak si ju len teraz presadila, tak jej daj nejaky cas, kym sa zotavi. Ja mam moju na okne, ale cely den su dolu zaluzie, cize svetla ma dost, ale nie takeho priame slnka, aby jej ublizilo. Ked ma takto dostatok svetla, tak jej rastu aj vacsie listy.

adulka07
31. máj 2022

Mám ju východnej strane...celé doobeda tam svieti ☀️

autor
31. máj 2022

@adulka07 ďakujem 🙂 inak všetky kvietky ktoré mám na východnej strane sú krásne a darí sa im, len monsteru už tam nemám kde dať 🙈tak veľmi sa mi hodí do tej miestnosti na severnej strane kde je teraz, ale okná sú menšie s svetla málo, tak uvidím ako sa jej časom bude dariť 🙂

autor
31. máj 2022

Všetkým ďakujem za odpovede🙂