Monstera má previsnuté listy

11. mar 2023

Zdravím, moja monstera má také akoby slabé previsnuté listy, neviete mi prosím poradiť čo jej môže byť? Tie z vás, ktoré máte doma dobre vyzerajúcu monsteru ako sa prosím o ňu staráte? Na akej svetovej strane ju máte umiestnenú? Mne sa ju kedysi podarilo preliať, prišla som o niektoré listy, potom som ju presadila a vyhnala aj nové listy, no stále to nie je ono.. pôsobí tak slabo..neviem, či potrebuje viac svetla alebo vody, no odkedy som ju preliala tak ju polievam málinko len raz za týždeň alebo dva..

vmiri
11. mar 2023

Skús sa pridať do skupiny Monstera, tam ti baby určite budú vedieť poradiť. Ja síce mám doma pár monster ale zatiaľ sú mladé a menšie tak poradiť neviem.
Aj na FB sú rôzne skupiny kde vedia poradiť

refly
11. mar 2023

Diagnostika na dialku a bez fotky sa robi zle, ale povedala by som ze asi by chcela viac slnka. Znie to ako keby sa natahovala. Vacsinou rastliny znesu viac slnka, nez si myslime a vacsinou to snimi skusam az pokial sa im doslova neprepaluju lisky, alebo pokial sa nevykrucaju (pozeram sa na vas, kalathei) a vtedy maju uplne najkrajsi rast. Alokazie aj monstery (starsie rastliny. Starsie niesu tak haklive) kludne davam v lete na zapadne okno a tam sa doslova prazia. Vtedy nahadzuju krasne listy. Vacsinu mam na vychodnom, jemnejsom svetle, tam sa im tiez velmi paci.
Aku ma zem? Treba podporit rast hrubych, silnych korenov (viac silnych korenov dokaze uzivit vacsie a viac listov) takze treba nieco vzdusne a hrube. Velka orchideovej zeminy, leccy a podobne. Preto pri preliati prichadzaju o listy. Preliatim zhniju korene a maly korenovy system nevie utiahnut velku rastlinu. Ak rastlina chradne, je fajn sa pozret na korene.
Monstery su tiez tahavky. Ak sa tahavka taha, tak ma vacsie listy. Tahavky (monstery, pothos, scindapsus) maju omnoho vacsie listy, ak maju palicu. Viete ze aj pothos moze mat obrovske perforovane listy, ak by mal vela svetla, vlhkosti a oporu?