Mola potravinová

25. okt 2021

Mamicky , zial nastahovala sa mi do spajzovej skrine mola potravinova😪😪 myslela som ze som sa jej zbavila nadobro ale zrejme nie nasla som larvy :( prosim Vas co s tym robit ja uz som zufala. Dakujem

milka1988
25. okt 2021

Jedine všetky potraviny keď sa dá dať po skontrolovani do sklenených fliaš a nakúpiť si v dm tie špeciálne papieriky. K nad sa tiež nastahovali od susedky a už sa ich dosť veľa nalepilo na papieriky

ivkazba
25. okt 2021

Úplne všetko vyhodiť (doslovne všetko, aj čaje a všetko čo tam je - to je jediná istota, že tam nič neostane), poličky a všetko poriadne vyčistiť, nádoby tiež a potom všetko do uzatvárateľných nádob a pasce na mole do budúcna. V DM kúpiš buď také trojuholníky, ktoré položíš na poličky, ale sú zvnútra na skrinkových dverách.

annm81
25. okt 2021

Nám sa osvedčili uzatvárateľné sklenené nadoby. Stane sa, že si donesieme mole z obchodu. Najčastejšie v orechoch,.ale vždy ostanú len v tom jednom pohári, ďalej sa nešíria. Inak nemusíš všetko hneď zahadzovať. Čo sa dá zmraziť (napr. múka, cukor...) a nevidíš tam larvy, daj na minimálne 48 hodín do mrazu. Vajíčka sa tým zničia. Zjesť tie mŕtve vajíčka pre človeka nie je nijako nebezpečné.

autor
25. okt 2021

Dakujem Vam zienky. Ja som to preistotu vsetko vyhodila .teda to co bolo v sklenenej nadobe nie to som nahala a prezrela ci je to ok. Ta mola sa dokonca dostala do nutely cez ten umely vrchnak 🙉no hruza. behnem aj do tej Dm kupit si tie papieriky na mole. Vsetky nadoby som hodila do umyvacky a larvy ktore som nasla na skrinkach znicila no som na nervy dufam ze sa ich zbavim . Dakujem

annm81
26. okt 2021

Je dosť možné, že v nutelle si ich doniesla z obchodu. Všetko od arašídov po orieškové čokolády zaváňa tým, že pri dlhšom skladovaní sa tam mole vyliahnu. Chcela by som vidieť, ako to vyzerá v továrňach, kde sa spracúvajú orechy.

bubalea
26. okt 2021

Hmm tak tá sa musela teda poriadne snažiť, aby do nej prešla, ale zas ako ti tu napísala, kľudne si si ju v tej nutele mohla aj priniesť. @annm81 vieš čo, ja možno ani nie, mohlo by sa stať, že by som ich prestala jesť 🙂

monka105
28. okt 2021

Sklenené nádoby a lepiace papieriky z dm. Pozor, dostanú sa aj do neotvorených potravín, my sme takto našli hniezdo v nikdy neotvorených mandliach, prehrýzli s dokonca aj cez vákuové vrecká. A čo ma prekvapilo, našli sme ich aj v mlynčeku na chilli.

annm81
28. okt 2021

@monka105 Podľa mňa platí to isté, čo pre nutellu. Rovnako ide o orechy. Vajíčka sa tam dostali ešte skôr ako vrecko v továrni zatvorili. Ak sme doniesli niekedy z obchodu mole, išlo o mandle, pistácie, kešu, vlašské orechy, lieskovce. Nikdy žiadna múka, žiadne ovsené vločky nič iné.