Môj názor - dobrý, tvoj názor - dobrý. Zhoda názorov

evelynm
1. dec 2013

Milé žienky, dostala som sa včera v rámci fotoblogov pod paľbu nepríjemných invektív. To ma podnietilo k tomu, aby som založila túto diskusiu. Zaujíma ma, ako to vidíte, vnímate, prežívate vy.
Pod fotku jednej mamičky som dala komentár, odlišný od väčšiny. Napísala som ho slušne, v rámci celej tej, pre mňa veľmi nepríjemnej "diskusie" som písala slušne, nikoho som neurážala, neosočovala, nepísala som ironicky, či znevažujúco. Len mám proste iný názor ako väčšina mamičiek a napísala som ho.
Na moju adresu sa vzniesla vlna veľmi nepríjemných komentárov.
Preto sa pýtam:
Ako prijímate iný názor, ako ten váš? Vzbudzuje to vo vás hnev? Beriete to ako útok na svoju osobu? Máte rady, ak vám žienky napíšu len pozitívne komentáre?
Prečo je ťažké prijať, že proste niekto vidí veci ináč?
Isteže, aj ja mám rada, ak ľudia súhlasia s tým, čo poviem, napíšem, ale ak nesúhlasia, ich iný pohľad mi predsa dáva možnosť pozrieť sa na vec z iného uhla, očami niekoho iného. Vážim si, ak mi niekto povie, napíše, že proste vidí veci inak ako ja, veľmi však záleží na spôsobe, akým mi to povie, či napíše. Opačný názor snáď nie je dôvodom na ironizovanie, osočovanie, nadávanie.
Už som tu opakovane zachytila, že internetová diskusia nám dáva pocit anonymity, že si môžeme k hocikomu hocičo dovoliť. Fakt to tak vidíte?
Ja si za každým nickom predstavujem živú žienku, so svojím prežívaním, so svojimi pocitmi, radosťami, bolesťami a nevidím dôvod, prečo by som jej mala napísať niečo hnusné, niečo, čo by som pri osobnom kontakte nedokázala povedať. Veď aj to, čo napíšem tu, ma predsa nejako reprezentuje, či? Aj to, čo tu napíšem, niekomu adresujem a mojimi slovami ho môžem nielen potešiť, povzbudiť, ale aj zraniť.
Už niekoľko rokov som aktívna na inej stránke pre žienky, pravidelne tam prispievam, diskutujem, s viacerými žienkami sa za tie roky aj osobne poznáme, stretávame sa, stali sa z nás kamarátky. Kedysi to boli pre mňa tiež "anonymné" nicky... Viem, že mnohé chodia aj sem, na túto stránku. Nie som teda žiadna naivka, internetový nováčik, nevediaca, čo diskusie na nete obnášajú. Som si vedomá, že čokoľvek napíšem, môže vyvolať reakciu. Pozitívnu aj negatívnu. Je ale potrebné sa znižovať k urážkam? Nedá sa tá negatívna reakcia napísať slušne?
Alebo je to v niečom inom? Mám 45 rokov, som teda podľa všetkého o pár rokov staršia ako väčšina z vás, mladých mamičiek. Rozprávajú sa dnes mladé žienky medzi sebou ináč, ako v čase, keď som mala ja tých 20-30 rokov? Sú žienky k sebe drsnejšie? Možno sa zmenil spôsob komunikácie, pripúšťam...
Mimochodom, mám zverejnenú moju fotku, fotky mojich detí, nie som úplne anonymná, bez problémov píšem o tom, kde žijem a pracujem 🙂 .
Ocením, ak so mnou na túto tému podiskutujete, veľmi rada si prečítam vaše názory a pohľady a poprosím vás, skúsme diskutovať slušne. Bez urážok, irónie, útokov.
Ďakujem a prajem vám pekný deň 🙂

buba29
1. dec 2013

@evelynm Urcite by bolo vhodne dat sem link, coho konkretne sa to tyka a potom si na to cele urobime nazor.

evelynm
autor
1. dec 2013

@buba29 , snad tym neporusim nejake pravidla, alebo sa nedotknem zienky, ktora tu fotku pridala.
https://www.modrykonik.sk/blog/tereza33/message...

buba29
1. dec 2013

@evelynm Ja si myslim, ze ta fotka vznikla normalne, ze bola pri tom aj maminka a dali decku horalku, aby mala "super fotku" a mohla sa tu "pochvalit". Pochybujem , ze je tatinko taky "pribrzdeny" a dal by synovi horalku na jedenie a myslel by to vazne. A zas na druhej strane, ty si to tam zbytocne stale a stale dalej rozpytvavala, mala si sa na ne vykaslat a ist dalej. Ja teda za pravdu davam tebe.

evelynm
autor
1. dec 2013

@buba29 , je mozne, ze som sa do toho zbytocne vlozila, mas pravdu. Ale toto nebolo prvykrat, co som narazila na to, ze sa zienky navzajom osocuju v diskusiach, preto ma zaujima, preco to tak je.

zahradka76
1. dec 2013

ja by som svojmu dietatu nikdy v takom veku horalku ani akukolvek inu dobosku ani ochutnat nedala...je to jej dieta, preto sa na nu vykasli a neries ju. Teda zastavam Tvoj nazor. ALE. Nadruhej strane by som tuto temu zavrela, pretoze je tu aj link na sukromny blog a nemyslim si, ze je to dobry napad tu mamicku tu teraz dookola riesit. Zi a nechat zit. 😉

buba29
1. dec 2013

@zahradka76 Aky sukromny bolg?? Ved je to normalne verejne pristupne kazdemu.

zahradka76
1. dec 2013

bolg?? blog 😉

zahradka76
1. dec 2013

@buba29 bolg? 😅 nechytaj ma za slovicka....a radsej si precitaj preklepy... 🙂 kazdy, kto si to precita, tak chape, co som tym chcela povedat.

buba29
1. dec 2013

@zahradka76 Ty ma chytas za slovicka, zato ze tam mam preklep! Je to normalne verejne pristupna fotka, tak nic nepis o tom, ze sukromna.

sense
1. dec 2013

tiez som sa s niecim takym stretla a neriesim to je to volne forum takze preco nepovedat svoj nazor a je mi v podstate suma fuk ci sa to niekomu paci al. nie, a popravde horalku by osm svojej dcere nedala v takom veku, ani len kvoli fotke, ....len zial je typicke slovenske a zvlast konikovske pokial nie si ovca tak len rypes a staras sa do toho do coho ta nic....

evelynm
autor
1. dec 2013

@zahradka76 , ja teraz nechcem riesit to, ci dietatko ma alebo nema papat horalku. Skor by som rada debatovala o sposobe komunikacie medzi zienkami.
A ten blog nie je sukromny.

evelynm
autor
1. dec 2013

@sense , aj ja som za to, povedat svoj nazor, hoci aj odlisny od vacsiny. Ide mi o jeho akceptovanie a o nejaky zakladny respekt.

nice202
1. dec 2013

zakladat kvoli tomu temu??? sa nevies povzniest? ved aj ty sa rozculujes, aspon ja to tak vidim. Nenechala si to tak, asi sa ta to dotklo a vytocilo ta to, ze mas potrebu neustale reagovat, zakladat temu atd... viac sa uz nevyjadrujem, ale sama robis to, co nechces, aby robili tebe....kolko mas rokov? vyzeras starsie, uz by si mohla vidiet veci s nadhladom a nevytacat sa kvoli internetovym diskusiam....

zahradka76
1. dec 2013

@buba29 budem si pisat, co chcem 😀

sense
1. dec 2013

@evelynm mam pocit ze to je problem dnesnej doby ....respekt....a nielen ci sa jedna o respektovanie ineho nazoru ale vo vseobecnosti respekt, a ja to beriem vzdy tak ze kto nevie ako rozumne a objektivne argumentovat tak uraza.....a to svedci len o charaktere a inteligencii cloveka....

123maminka
1. dec 2013

@evelynm Myslím, že si dobre napísala všetko. Ja mám rovnaký názor ako ty.

zuzkaanicka
1. dec 2013

@evelynm necitala som tuto diskusiu, stacil mi ten fotoblog ... stupila si niekomu na otlak, to je vsetko ... otlaky bolia a nezabudaj, ze na net ma uz v dnesnej dobe pristup skoro kazdy, bez ohladu na jeho IQ ... treba to tu brat s nadhladom ... ked vyjadris svoj nazor a je iny ako vacsinovy, tak sa bezne stavas naivkou, vyryvackou, super matkou a podobnymi 😉

evelynm
autor
1. dec 2013

@nice202 , nejde o to, ci sa viem alebo neviem povzniest. Proste chcem o tom diskutovat, co je na tom zle? na to je predsa diskusne forum. Nerozculujem sa, to nie, len ma to mrzi. Ako to myslis, ze robim to, co nechcem, aby robili mne? Nadavam niekomu? Urazam niekoho? Mne neprekaza, ak ma niekto iny nazor, prekaza mi, ak nedokaze akceptovat ten moj a vyjadruje sa agresivne.
Pisem hore, ze mam 45 rokov. A mozno vnimam veci inac, ako mladsie zienky. Ale verim, ze vo vsetkych vekových kategóriách sa najdu ludia, ktori sa dokazu bavit slusne.

evelynm
autor
1. dec 2013

@zuzkaanicka , ano, viem. Sme vselijaki. Napriek tomu sa snazim stale svoj, hoci opacny nazor vyjadrovat slusne. A nadhlad mam, neboj 🙂 , pracujem s ludmi a stretavam sa so vselicim.

evelynm
autor
1. dec 2013

@123maminka , dakujem za podporu.

marmete
1. dec 2013

@evelynm Diskusia je od toho, že sa v nej diskutuje, ale dosť často to skončí osočovaním a s tým nič nenarobíš. V danej diskusii si iba vyjadrila svoj názor a niekto to zobral moc osobne a tak sa to potom zvrhlo na rozpisovanie, vysvetľovanie a asi aj zbytočné. Pozri sa, kto chce, ten si z toho niečo zoberie, kto nie, tomu nepomôže nič. V tomto konkrétnom prípade by som reagovala asi podobne, čiže zdieľam tvoj názor, ale ďalšie vysvetľovanie by som neriešila, lebo je to zbytočné míňanie času, energie a cudzí ľudia za to fakt nestoja. Asi takto, ži a nechaj žiť... a určite sa tu nájde kvantum dobrých žien, ktoré tvoje názory ocenia a vek nezohráva žiadnu úlohu 😉

evelynm
autor
1. dec 2013

@marmete , mna tento konkretny "konflikt" podnietil k debate a internetovej komunikacii, lebo sa - aj tu na konikovi, dost casto stretavam s tym, ze sa ludia osocuju. Mas pravdu, netreba si brat k srdcu nadavky cudzích ludi, len sa moze sztat aj to, ze z cudzích ludi sa stanu znami ludia 🙂
A ano, stretavam tu aj vela prijemnych ludi 🙂

evelynm
autor
1. dec 2013

Z nejakého dovodu mi - zrejme admin, zmenil nazov diskusie. Mozem vediet, preco?

zuzkaanicka
1. dec 2013

@evelynm vies, ja mam skusenost tu na MK, ze som sa slusne opytala-uplne nevinna otazka a hned som bola za vyryvacku ... potom si clovek rozmysli, ci niekde prispiet, ale prispeje a znovu sa docita, ze je napr. super matka ... uz som to niekde pisala, slusnost sa dnes nenosi 😝 ... a v prvom prispevku som zabudla dopisat, ze Tvoja reakcia v tom fotoblogu bola normalna a uplne sa stotoznujem ... inak, mam dojem, ze niektori ludia najradsej pocuvaju (resp. citaju) seba a suhlas so sebou ... iny nazor je isto zly-beru to ako utok na nich, tazko povedat, kde sa toto v ludoch berie 😖

evelynm
autor
1. dec 2013

@zuzkaanicka , mna by zaujimalo, co ludi vedie k taemu prejavu. Su nauceni komunikovat takto s ludmi aj v reale? ci vypustaju paru pod ruskom anonymity?
skoda, ze sa vraj slusnost nenosi, lebo je hadam prijemnejsie bavit sa s niekym v dobrom, ako si nadavat, pre mna teda urcite.
Aj ja som rada, ked so mnou ludia suhlasia, to je asi normalne, ale ak si vypocujem, precitam iny nazor, mam moznst sa zamysliet a bud svoj prehodnotit, alebo sa v nom utvrdit. Ak mi vsak niekto nada, tak ma o svojom nazore urcite nepresvedci 🙂

buba29
1. dec 2013

@zahradka76 Asi to nevies, ale tu su vsetky blogy verejne

zuzkaanicka
1. dec 2013

@evelynm no, neviem, ale je mozne, ze niektori vyuzivaju anonymitu, ale tipujem, ze ani v reale to s niektorymi nebude lepsie ... ja toto casto zhadzujem na zakomplexovanost, ale neviem, ci je to naozaj tak 😖

evelynm
autor
1. dec 2013

@zuzkaanicka , sme vselijaki, viem. Ale to neznamena, ze budem take prejavy akceptovat a prijmem to. Dovody mozu byt rozne, to je fakt.

zuzkaanicka
1. dec 2013

@evelynm no, a prave preto, ze to ani ja nie som ochotna akceptovat, tak sa obcas do nejakej debaty zapojim (ked ma uz nebavi hryzt si do prstov) ... ale bohuzial, casto som potom akurat znechutena 😠 ... ono, moze byt aj to, ze sme uz z tej starsej generacie-len to by znamenalo, ze to ide s ludmi dolu vodopadom 😝

andrejka1974
1. dec 2013

@evelynm ja som sa tiez raz pridala do diskusie ohladom neockovania, ja som zastancom ockovania najma po tom co mi 15 mesacny syn dostal pneumokoka a skoro mi umrel, ti ma tam fakt rozniesli, ze to z toho byt nemohlo a podobne hlasky , inac nechapem , ako moze take male jest horalku, taky maly ma jest len mliecko , ovocie a zeleninku, moja ma 19 mesiacov a nevidela este vo varenom jedle ani sol , ani cukor a chuti jej to 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a sladkosti ani neokostovala , len piskotky, ale tie som uz zamenila za ovsene vlocky 🙂 🙂 🙂 🙂 takze zdielam tiez tvoj nazor