Ľudia jediná otázka.
Práve som si uvedomila že moj priateľ ma hnedé oči - hnedé tak veľmi, že mu zrenice nevidno.
Jeho rodičia, obaja svetlomodrá.
Z biológie si pamätám že z rodičov s modrými očami nemajú ako byť tak hnedé oči.
Mimo jeho majú ešte dcéru - ona má svetle oči po nich..
Prosím vás, je toto vôbec reálne ?
samozrejme, že je to reálne
moze mat oci po starych rodicoch
https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/biologia/...
Odporucam precitat
No napr ja mám modré a muž zelené, syn ma hnedozelené, viac prebíja hnedá. Čo tiež nesedí na tabuľky, ale je náš 😅 tým som si istá 😀
Brat mamky mal prveho syna blondaveho s modrymi ocami, vsetci 4 bratia tmavy s tmavymi ocami. Ale to je preto, lebo sice on je tmavy - ale jeho sestra (moja mama) ked bola mala tak mala blond vlasky a modre oci. Na prveho syna preskocili tieto geny a na zvysok tie druhe.
Z biologie si to nepamatujes spravne. Barva oci se dedi skrze vice genu, tudiz se to neda takto zjednodusit.
moja dcera je otec totalne cez kopirak. A poviem ti, on ma oci zelene a ja modre a dcera ma totalne ale ze totalne hnede oci, do jeho rodiny (sestrenice, myslim ze jeho otec tiez maju taketo oci)
Sú "slabšie" a "silnejšie" gény, hnedé oči sú silnejšie ako modré.
@h2 Genetické určení a dědičnost barvy očí je značně komplikovaná. Dříve se věřilo, že barva duhovky se dědí podle základních mendelovských pravidel, kdy hnědá má kompletní dominanci nad modrou barvou. Dnes se však již ví, že jde o polygenní znak, na jehož vzniku se podílí až 15 genů. Za nejvýznamnější z nich se považují geny OCA2 a HERC2[6]. Přestože genetika barvy očí je tak komplexní, že u rodičů a dětí se může vyskytnout v podstatě jakákoliv kombinace barev[7][8], většinu výsledných barev duhovky můžeme vysvětlit polymorfismy na těchto dvou genech.[9]
https://cs.wikipedia.org/wiki/Barva_očí
I v oblasti vedy sa napreduje a áno, v súčasnosti už je známe, že je to možné. Nestačí sem kopírovať staré obrázky že to nejde. Ide ;)
@autorka podľa článku je to možné, i napriek tomu, že na konci článku je grafika, kde je pravdepodobnosť hnedookého dieťaťa pri dvoch modrookých rodičoch 0%, ale podľa článku je to s veľmi nízkou pravdepodobnosťou možné.
@doriiis nečítala som to celé, len ma zaujala grafika a následne veta tučným písmom s gramatickou chybou, kde je táto grafika ešte podporená. Ja som rovnako našla článok, kde v jednej vete píšu, že to nie je možné a v druhej vete sa sami negujú. Takéto vety by preto článok nemal obsahovať, pretože je mätúci.
@doriiis prepáč, ale články a gramatickými chybami s pochybnými zdrojmi nečítam. Keď si nedali námahu na to, aby ho preložili z nejakého iného zdroja správne, tak akú može mať ten článok váhu a dôveryhodnosť? Vety typu: ,,Veda hovorí jasne: dvaja modrookí rodičia môžu mať len modrooké dieťa." vedú čitateľa do omylu. Ďalší odsek pojednáva o inom a tejto téme už nepojedná, takže svoj výrok hneď nenegoval a preto je to mätúce. Plus k tomu tá grafika. Píšem, že som našla rovnako mätúci článok na SME, kde raz tvrdia jedno, potom druhé.
Genetika ti niečo vraví?
je to reálne, moji bývalí susedia majú obaja oči modré, dcéra oči hnedé, vyzerá ako by otcovi vypadla z oka, podoba obrovská, len vlasy má po mamine a oči má hnedé, až tmavohnedé.
Samozrejme je to možné. Rovnako aj pri farbe vlasov. Záleží aj na pomere hnedookych starých rodičov.
My s manzelom mame obaja zelene oci a syn ma tmavohnede. Podla tejto tabulky by sme taketo dieta nemohli mat. Ale syn vyzera tak, ze aj keby sme ho chceli zapriet, nikto nam to neuveri 🙂
Manžel je tiež silne hnedooky a rodičia sú modrookí. Ostatní súrodenci sú modrookí. Muž bol prvý "nehoda" mladej pubertiačky, takže bohvie, haa. :D
Ach, do pekla so mnou, za takéto reči... :D
Ja hnede oci, prvy muz hnede, jedno dieta nebovo modre. Druhy muz modre oci, dieta tmavo zelene. Moj otec ma zelene oci, moja mama ma modre oci. 2x nula percentna sanca na farbu oci. Adoptovany nieje nikto. Ja tymto genetickym veciam neverim. Ved to nejde len od rodicov ale z generacii na generaciu.
Je.