Modrá knižka

jarmilly
8. jan 2023

Chlap je nar. v r 1984, tvrdí, že má modrú knižku. Tvrdí, že Modrá knižka sa v tom období nedávala fyzicky, je to pravda ?

lenka7477
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka7477
8. jan 2023

ved od r. 2006 už nie je vojenská služba povinná, tam už bolo veľa výnimiek všelijakých.

iwesska
8. jan 2023

Tento rocnik uz na vojnu nechodil,kde by zobral modru knizku?🤨

isis234
8. jan 2023

Filip Pospíšil: Modrá knižka alebo preukaz o neschopnosti k vojenskej činnej službe , In: ed. Petr Blažek: A nepozdvihne meč : odopieranie vojenskej služby v Československu 1948–1989 ..... Modré knižky sa vydávali. Ak nemá doklad, a bude potrebné, bude odvelený
V praxi boli okolo roku 2000 najčastejšími dôvodmi, kvôli ktorým českí branci dostávali modré knižky, už niekoľko rokov alergia a astma, ochorenie chrbtice, očné vady alebo vyšší krvný tlak. V jednotlivých okresoch či obdobiach sa podiel brancov, ktorí dostávali modré knižky, značne líšil, v rokoch 2000 a 2001 bol podiel brancov uznaných neschopných vojenskej činnej služby v jednotlivých okresoch . Na SK to bolo zrejme tak isto

nelca84
8. jan 2023

@isis234 asi nerozumiem co si tymto prispevkom chcela povedat
@autorka ako sa pise vyssie, pre tieto rocniky uz bola povinna vojenska sluzba zrusena, t. j. ziadna modra knizka

isis234
8. jan 2023

@nelca84 modrá knižka sa vydávala do r. 1989 - ako som písala,,, aj v r. 2000 -2001 sa modré knižky vydávali,, nie ako písala. autorka .čo jej chlap tvrdí, že sa fyzicky nevydávala.

isis234
8. jan 2023

@iwesska ,, MO SR 31.12. 2005 - koniec základnej vojenskej služby na Slovensku

nelca84
8. jan 2023

@isis234 ale on mal v r. 2000 16 rokov, takze jeho sa to ani netyka

prasiatko30
8. jan 2023

@nelca84 vstupovali ako 18r do povinnej vojenskej sluzby - vtedy dostavali povolavaci rozkaz a ked isli na vysku tak dostavali odklad

brembo
8. jan 2023

modré knižky sa vždy dávali fyzické,teda papierové. Nebol totiž ešte digitalizovaný archív.

iwesska
8. jan 2023

@isis234 Ja som starsi rocnik a ziadny z mojich spoluziakov po skonceni SS na vojnu nenastupoval,ani nemal modru knizku.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
8. jan 2023

Ja neviem no, moj chlap je rocnik 1983 a bol normalne na odvode a ma modru knizku.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
venusa85
8. jan 2023

@jarmilly moj bratranec je rocnik '85 a veru na povinnej vojencine este bol

gabika128
8. jan 2023

Manžel je 85 a veru mal vybavený papier ako silný alergik. 🤷‍♀️ dokonca ten papier teraz svokra niekde vyhrabala, keď prišla vojna na Ukrajine.

luxus10
8. jan 2023

v r. 2001 nastupovali posledni chlapci na zvs, a trvala 9 mes... ak mal muz 18 r. v r. 2002 zioadnu mk nepotreboval...
@jarmilly

santiago_segura
8. jan 2023

Ja som ročník 1981 a povinnú vojenskú službu zrušili ešte niekedy za Dzurindu. Ja som modrú knižku ešte dostal a presna ako je to vyššie napísané na alergiu a astmu, brat tak isto. Ale 3x som musel na odvody že odložili na rok potom zas odložili a nakoniec dali modrú.

lopka1313
9. jan 2023

Moj priatel je 85 rocnik a na odvode bol. Ale potom sa rozhodol, ze radsej pojde na vysku, tak na vojnu nesiel. Ale odvod normalne mali, doteraz to spomina, ze na vysoku siel, len aby nebol na vojne a vobec, ale vobec to nelutuje.

mikadooo
9. jan 2023

@jarmilly môj muž je 1981 a reálne riešil, ako sa vyhnúť vojenčine, takže nie je pravda, že ročník 1984 už nemal vojnu (ak neštudoval 5 rokov na vš, v tomto prípade by sa ho vojna už netýkala). Ak je chalan narodený 1984, je možné, že mal modrú knižku. Či vtedy existovala "elektronická", tak to fakt netuším 🙂. Opýtam sa muža, či nemal spolužiaka napr. Môjmu mužovi sa vojna vyhla, sekli s tým rok pred jeho ukončením vš štúdia, takže potom už nemusel vojnu riešiť.

santiago_segura
9. jan 2023

Ja som rovnako starý ako tvoj muž a bol som na odvode 3x každý rok raz. Stále sa to na rok odkladalo ale ja som vedel že nepôjdem pri mojich diagnózach.
Aj to tu vyššie niekto spomenul že na aké diagnózy dávali modrú a ja ich všetky mám takže ja brancom nebudem nikdy.

pink_lady
10. jan 2023

A naco to to je? Ak sa bojíš vojny tak v januári môže na ohlasovní podať výnimku u vojenskej služby

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
santiago_segura
10. jan 2023

Radšej menšia ale profesionálna armáda ako nasilu odvedení ľudia hlava nehlava proti svojej vôli. Armáda už neslúži len na obranu a boj. Pomáhajú pri živelných pohromách, pomoc pri udržaní poriadku s políciou ak by niečo bolo, stráženie hraníc, pomoc pri covide, asistovanie hasičom či záchranárom ak je niečo velké, vedia stavať mosty provizórne, sprejazdniť cesty atď. Už to neni len vojak bojovník.

tetapetra
10. jan 2023

@mikadooo 1984 ešte bola na vojne. Bol to prelomový ročník 8-9trieda. Preto niektorí boli a niektorí nie. Brat je 84, chodil do 9tr, na vojne nebol.Jeho spolužiak šiel z 8rocnika na strednú a bol aj na vojne

santiago_segura
10. jan 2023

Aj to si pamätám že kedysi nebolo 9 ročníkov na základnej škole. Brat išiel z 8 na strednú a ja z 9. Aj to je sranda že? Rok posun. Preto vedeli mať už 17-18 roční maturitu.

brokolicajezdrava
1. feb 2023

ja som rocnik '84 bol som na odvode a dostal som kvoli okuliarom a skolioze normalne papierovu modru knizku, kto nesiel na vysku alebo do roboty, siel normalne na vojnu, myslim ze na 9 mesiacov sa chodilo

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz