Modlíte sa?

21. apr 2023

Zaujíma ma či sa modlite ráno večer alebo barskedy keď je na to príležitosť?Pochádzam z poboznej rodiny,ako dieťa musela som chodiť do kostola.Nieco z toho vo mne asi ostalo.Sice do kostola nechodím,nemám na to čas popri deťoch a popri všetkom.Ale doma sa modlím,každé ráno a večer a ďakujem Bohu za to že dáva na nás pozor.Mala som ťažké obdobia a istú dobu som prestala s modlenim.Vela som nad tým premýšľala či to vôbec má vyznam,diali sa so mnou zlé veci.Manzel alkoholik nie a nie prestať piť.Po odchode od neho dlho mi robil zle atď.Bola som na dne bez pomoci.Darmo som sa modlila aby sa muž zmenil aby nás ľúbil nestalo sa to.Casto som sa pýtala prečo to Boh chce aby sme sa trápili,prečo nemôžme byť šťastný.Pozbierala som sa z najhoršieho svojou silou bez pomoci.Obcas sa modlím,síce to není každý deň.Možno som zlý človek lebo to zanedbávam.No neviem či tomu veriť či modlitby pomôžu alebo nie...

moongirl
21. apr 2023

Ja ano modlim sa, som veriaca. Urcite nie si zly clovek, za to ze sa nemodlis kazdy den. Takze klud🙂

domkakvet
21. apr 2023

Áno modlím sa kazdy den, ani v tazkych casoch, ked sa nam zda, ze to nie je vyslisane, ani vtedy netreba prestavat.

patus_2
21. apr 2023

Ja som veriaca, ale tiež veľa tapam. Mám mnoho chýb, stále padam. Ale myslím si, teda som presvedčená, že každá modlitba má účinok a nezostane nevypočutá. Veď aj Ježiš si vyvolil za apoštolov obyčajných hriesnych ľudí, nie dokonalých a bez chýb...
A snažím sa modliť každý deň a veľmi ma to mrzí keď nejaký vynechám.

sara07
21. apr 2023

niekedy treba reálne niečo robiť, zmeniť, zastaviť , modlenie ti nepomôže , max ta podrží ale odmakať si to musíš sama proste
niekedy treba zamysliet sa, napísať si to na papier, a konat , modlitubu povieš ale nevyrieši to za teba

vorkola
21. apr 2023

Ano som veriaca a modlim sa kazdy den. Pan Boh vie ,aj z hriesneho skutku vytazit to dobre, ,len sa nevzdavat modlitbach,Sv Monika sa vraj 30 rokov modlila za syna za hriesneho syna Augustina ,nevzdavala to ,a nakoniec, sa stal svätym.

tehulka2011
21. apr 2023

Modlit sa za to, aby sa niekto iny zmenil? To je riadna blbost, treba riesit iba seba - co sa zmenit da. A k otazke - nie nemodlim sa vobec, ale velmi casto precitujem vdacnost.

marca12
21. apr 2023

Na toto by ti krestan asi povedal,ze Boh ta skusa,preto ti dava take tazke udely. Ja sa obcas modlim. Mala som obdobie,ked som uplne zanevrela na modlenie,bola som nahnevana,ze Boh dopustil strasne choroby a umrtia v rodine. Ale znova som sa zacala modlit. Casto dakujem a modlim sa,je to taka utecha,barlicka. Necakam uz,ze modlitbou sa odvrati nepriazen osudu. Ale v tazkych casoch je to aspon aka taka utecha. Popri proseni a modleni nesmieme zabudat aj dakovat a modlit sa aj vtedy,ked je nam dobre. A stale si myslim,ze dolezite je,ci zijes ako dobry clovek,neublizujes,nie si sebecka. Co z toho,ked sa ludia modlia,ale nekonaju dobro.

maxalla
21. apr 2023

Nie.

nika501
22. apr 2023

Áno.

slovakboy
22. apr 2023

Ja som sa niekedymoďievá a chodil som do kostola. Bolo to pekne obdobie niekoľko rokov. Nik ma nenútil sám som začal po revolúcii a asi 15 rokov. Potom prišlo vážne zranenie a jednak som nemohol chodiť nikam ale aj som začal pochybovať. Nie preto, že som mal tu nehodu s tým to nesúviselo. Trápenie som mal aj pred tým a viera mi veľmi pomohla. Proste asi mi nesedelo to moralizovanie. Dovtedy som si v spovedelnici sypal popol na hlavu aj za veci ktoré si myslím nie sú vecami do ktorých sa ma cirkev starať. Koľko krát som masturboval a pozeral porno atd. Možno sám som sa zbytočne obviňoval a niektorí kňazi to neriešili ale niektorí áno. Zrazu mi to nedávalo zmysel. To moralizovanie a patent na rozum cirkvi ktorý ale nebol jednotný a bol iný ako majú iné náboženstva a tiež storočia fingujúce. Potom prišlo po rokoch ďalšie trápenie a ja som pocítil znovu že Boh existuje. Že keď človek zomiera nik iný mu neostáva iba Boh. A iba zmierenie sa s ním. Nepomohla mi modlitba ako taká ale práve metódy a ľudia na ktoré som sa dovtedy pozeral s dešpektom. Rozjímanie vypínanie myslenia nesúdenie nehodnotenie prijatie a hlavne som zistil že existujem aj ja nielen Boh a svet aj ja som dôležitý a že sa príliš obviňujem zatiaľ čo ini niektorí sú bez svedomia. A im som vždy odpúšťal čo bolo síce vporiadku ale neodlúšťal som sebe. Žeby tá spoveď chýbala? Moje liečenie psychických problémov si vyžadovalo zrazu myšlienky z východných náboženstiev a fungovalo to. Modlitba je rozhovor s Bohom. Pozor aby to nebol monológ a príkazy. Buď jedným alebo druhým smerom. Potom sú verklíkujúce modlitby - ruženec alebo v islame sa ľudia modlia do úmoru. Aj tieto modlitby sú úžasné a majú význam. Spomínam ako som sa modlieval ružence a bolo mi z nich fajn. Ale záver z toho vsetkeho mám teraz taký, že náboženstvo a modlitby sú len pomôcky na ceste životom a my sami si musíme nájsť cestu. Aj riešenia problémov. Využívať na to svoj rozum a rozum iných ľudí. Počúvať a vyberať si to čo nám najlepšie pasuje. Nenechať sa manipulovať jednym náboženstvom a riešeniami jedného kňaza ktorý sám ma so sebou problémy. Neodmietať iné pohľady na svet a posudzovať ich podľa výsledkov podľa úspešnosti. A dôverovať vedeckým poznatkom lebo história ukazuje že vedci sú zatiaľ najúspešnejší aj najdôveryhodnejší. Nie preto že sú vedci, ale preto že majú spoľahlivé metódy poznávania skutočnej pravdy. Ale ani im neveriť že sú najmúdrejší pretože ani oni ešte nevedia všetko. To čo poznajú je pravda no ešte nepoznajú všetko a teda nepoznajú celu pravdu. A tak si vyberám teraz hrozienka od všetkých dobrých a múdrych ktorí vo mne evokujú dobré pocity z nich samých. Uvediem príklady:
Cvičiteľka jógy a jógového dýchania
Jaroslav Dušek ako liečiteľ rozprávač a humorista
Rodina ktorá vychováva deti láskou úctou a rešpektom a vidieť to na tvárach a konaní všetkých jej členov
Lekár, ktorý má rád svoju prácu aj svojich pacientov
Zvieratká ktoré jednoducho sú a je krásne ich pozorovať
Vedci ktorí odhaľujú pravdy o pôvode sveta a vyrážajú mi dych
Ale aj kňazi a rehoľníci ktorí uprimne veria a žijú život podľa svojej viery
Falcon Heavy ktorý teraz vybuchol a ľudia ktorí pracujú na takých obrovských projektoch lietania do vesmíru
Ľudia ktorí sa rozhodli pomáhať nezištne utečencom alebo slabým alebo zvieratkam.
A dalo by sa vymenovávať ešte dlho a je dobré si to niekedy takto vylistovať. Aj to je modlitba.

bloger
22. apr 2023

To nevadí, že nemáš možno silu pomodliť sa vždy. Neznamená to, že si zlý človek. Stačí aj povzdych alebo len strelná modlitba. To, že si sa pozbierala bolo aj Božou pomocou. Kríž zažíva človek v rôznej forme. Je to taká skúška, že či človek bude aj napriek tomu veriť. Pane Bože prosím ťa za autorku. Aby pocítila tvoju lásku a utešujúcu prítomnosť vo svojom živote. A aby nestratila vieru, že vždy stojíš pri nej.

slovakboy
22. apr 2023

Ale nezabúdaj na seba samú. Zaujali ma tieto tvoje vety:
- trpela si
- modlila si sa aby sa muz zmenil
- prečo utrpenie?
- prečo nemozeme byť šťastní?
- prečo Boh chce aby sme sa trápili?
- pozbierala som sa z trápenia svojou silou a bez pomoci
- možno som zlý človek lebo zanedbávam modlitbu
- pomáha skutocne modlitba?

Ty sama máš veľkú silu ktorú si neuvedomuješ a ty sama si vieš pomôcť. Si kompetentná si pomôcť aj sebe aj iným. To neznamená že Boh neexistuje alebo že na nás zabudol. Len on je niekedy z nášho pohladu iný a v danom momente sa nám zdá krutý až zlý. Lebo nevidime celok a cely cieľ ktorý má. Keby nám chcel zle tak už tu dávno nie sme akurát že z jeho pohladu je všetko dobré. Radšej nad tým hlbšie neuvažujem. Nemusíš všetko vedieť a všetko chápať a môžeš byt šťastná. Deti rozumejú? A predsa sú šťastné.
Preco si myslíš že si zlý človek kvôli nemodleniu sa? Čo je to za Boh a náboženstvo ktoré hodnotia ľudí podľa počtu modlitieb? Ktoré sa miešajú do intímneho života ľudí a chcú ich meniť v dokonalých silou a manipuláciou?
Ked budeš zomierať ostaneš len ty a nekonečný Boh. A žiadny kňaz ktiry ti dával tolko rád a príkazov tam nebude a nebude za nič zodpovedný.
Kto ťa odsúdi v momente smrti ? Boh? Alebo ty sama?
Nevravím že nemať svedomie a robiť čo sa mi páči. Hriech existuje. Ale obviňovať sa za všetko je cesta do pekla. Skús si prehodnotiť svoj pohľad na samú seba a spýtaj sa či si skutocne zlá? Veď my sme deti len sme na to zabudli. Deti jednoducho sú a neriešia. Zapučí chrobáčika a neobviňuje sa za to. Hrozné? Veď on sa naučí ho mat rad a nezapučiť. Nás stále fackuje naše ego a pocity viny hnevu sklamania. Zabudli sme iba pozorovať a nehodnotiť. Smiať sa aj zo svojej blbej situácie. Byť šťastným je rozhodnutie a treba sa to učiť a cvičiť to. Obviňovať sa a stale si sypať popol na hlavu vedie k neláske k sebe samému. Sebaláska je veľmi dôležitá.
Skús si namiesto modlitieb dvadsať krát zopakovat nahlas tieto afirmacie a modlitby:
Mám sa rada a prijímam sa.
Aj keď sa cítim zradená svojim mužom aj tak sa prijímam a mám sa rada.
Aj keď zatiaľ neviem čo chce Boh a aký je aj tak sa prijímam a mám sa rada.
Aj keď sa nemodlim aj tak sa prijímam a mám sa rada
A takto môžeš zakomponovať všetky svoje zle pocity do týchto modlitieb aj dobré a pomôže ti to. To prijatie je veľmi dôležité.

topciapocky
22. apr 2023

Áno modlím sa..a Pán Boh mi zatiaľ vždy pomohol, ani raz ma nechal samú na pospas osudu..poviem ti, modliť sa je jedna vec a veriť je druhá..ak spojíš prvé s druhým dosiahneš presne, čo potrebuješ a uvidíš tie zázraky, čo sa budú diať..Nie je to ľahké mať silnú vieru..ak si silne veriaca vymodlíš úplne všetko..žiaľ ani ja zatiaľ nemám takú silnú vieru, ale nestrácam nádej..Mám mamičku, ktorá je silne veriaca a vždy, keď mám vážny problém volám jej a zázraky sa dejú..A potom jej zavolám naspäť a poviem: mami tie tvoje modlitby opäť pomohli..a viem, že chcem byť taká ako moja mama, ale ako som písala, mám pred sebou dlhú cestu. I napriek tomu, mám úž smer cesty stanovený..

sajmonka_1216
22. apr 2023

vieš, ja keď mám takýto pocit, že prečo to Boh nedopustí, ked ho o to tak prosím, tak si nakoniec vždy poviem, že on vie prečo to tak je a prečo mi to hneď nedá.. zrejme má pripravené niečo lepšie, len musí prísť na to čas - dlho som sa modlila za to, aby sme mohli mať bábätko.... a stále nič a nič.. proste som chcela otehotnieť hneď po svadbe, hoci sme s manželom nemali nič... nakoniec sme kúpili dom, prerábali si ho, dostala som v práci zmluvu na neurčito a dieťatko prišlo.. verím, že vtedy bol pravý čas
určite má aj pre teba prichystané niečo lepšie, hoci sa to teraz tak nezdá 🙂 len musí prísť ten čas

autor
22. apr 2023

@sara07 Asi tak nejak darmo sa modlím keď sa s tým nič nezmení.Vsetko musím sama so svojím úsilím dosiahnuť.
@marca12 Myslím si že žijem ako dobrý človek nikdy v živote nikomu som neublížila.Toto povie aj každý kto ma pozná,že dobrý ľudia sa trápia celý život.A zlý sa majú dobre.
@sajmonka_1216 Ja som sa odmalička modlila,no časom vidím že to bolo aj zbytočne.Lebo nikdy mi to nepomohlo.Vzdy som sa musela ja sama sa posunúť a ja sama si nabrať silu odvahu a riešiť veci.
Napíšem náročnú rodičia ma ako dieťa týrali fyzicky aj psychicky.Modlila som sa každý deň aby to prestalo aby ma ľúbili.Po ničom inom som netuzila.A nič dlhé roky sa nič nedialo.Moj prvý muž pil čo na začiatku skrýval predo mnou.Modlila som sa aby prestal piť a čo sa stalo samozrejme neprestal.Ostala som tehotná a po čase som odišla s babom od neho.Pretlkala som sa životom nemala som peniaze.Modlila som sa aby sme sa mali dobre s dieťaťom aby som si našla bývanie a dobrú prácu.Ani to sa nestalo.Kolkokrat som nemala ani na chleba.Po tom všetkom rozmýšľam na čo je to všetko dobré modliť sa a veriť že to pomôže keď v skutočnosti to nič nepomôže.

slovakboy
22. apr 2023

Určite si kikdy nikomu neublížila? A čo sebe? Poznám drzých sebeckých ľudí, ktorí sa majú dobre a sú šťastní. Je to ich voľba života a nepozerajú na druhých iba ak ich môžu využiť. To nie je tvoja cesta ani moja. Maj sa rada a prijmi sa taká aká si aj s tou minulostou. Určite ťa to posunie niekam a zistíš že viera v seba je rovnako dôležitá ako viera v Boha.

saxana000
22. apr 2023

Nemodlim sa tak ze by som odrapkala otcenas zdravas slava narychlo pred spanim..mna ucili ze modlitba je rohovor s bohom..do kostola nechodim uz davno odkedy tam farari zacali tahat politiku..ale kazdy vecer dakujem bohu za dalsi prezity den ze sme tu zivi a stastni ze mam stale oboch rodicov krasne dieta a milujuceho muza.
To su veci od boha.nie vyplata o 1000e vyssia nie velky do. nie dalsie auto to si nevymodlis.na to treba pohnut zadkom

saxana000
22. apr 2023

Neutiekat sa k bohu len ked sa mi nedari a ziadat pomoc..skus byt vdacna za to co mas a vsetko dobre k tebe pride v ten spravny cas.

lucia851
22. apr 2023

Nie nemodlim ani do kostola nechodim

babababka
22. apr 2023

Ja sa modlím každý deň.Ráno sa mu poďakujem za kľudnú noc a poprosím ho o ochranu seba,rodiny a známych aj cez deň.Večer sa mu poďakujem ,zhrniem plusy a mínusy a poprosím ho o rýchly a kľudný spánok.Do kostola chodím,ale od kovidu pozerám aj cez youtube.Ak sa nemodlíš každý deň,nič sa nedeje Boh vie aký si človek.

zmrzlinka8
23. máj 2024

autorka, to, že niečo dosiahneš ako hovoríš "sama", to neznamená, že Boh neodpovedal na tvoju modlitbu. Naopak, ukázal ti cestu, priviedol k tebe myšlienku, ako sa máš vysporiadať s danou situáciou. Je to jeho práca, že to zvládneš, a nezvládla si to sama, ale s jeho pomocou.
Čo si si myslela, že sa ti zjaví? on pracuje s naším vnútrom, vnukne nám riešenie, pošle nám do cesty ľudí, ktorí nám pomôžu. Ale stále je to jeho práca a jeho pomoc.

hablko2
23. máj 2024

Áno modlím sa a chodím pravidelne do kostola, na sväté omše aj v týždni a cítim Božiu prítomnosť v živote.
Žiadna tvoja modlitba nevyjde nazdar, ale zas nefunguje to ako automat, že vhodíš mincu a dostaneš čo chceš… odporúčam ti novénu odovzdanosti - je kratučká, ale veľmi účinná - hovoríš v nej - Ježišu, celkom sa Ti odovzdávam, postaraj sa o všetko…

hablko2
23. máj 2024

@hablko2 a ešte dodám, že veľmi dôležitý je život v milosti posvacujucej, čiže nielen modlitby, ale aj prijímanie svoatostí je pre život kresťana dôležité…

katka164
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mayami
23. máj 2024

Modlíš sa hádam pre seba, nie pre Boha.

katka164
23. máj 2024

Áno som veriaca,do kostola už nechodím,ale zvyknem sa modliť a dieťa tiež k tomu vediem.Dokonca som sa niekoľkokrát presvedčila,že v modlitbe je naozaj sila.Skús,keď budeš cítiť potrebu🍀🍀🍀

naneta258
23. máj 2024

Nemodlim sa stále no práve vtedy mam pocit, že sa mi nedarí v živote.. neviem ci si hľadám len dôvod prečo to nevyšlo ale mam z toho taky pocit..