Mladé maminky - skutočné príbehy

vejkazvejka
20. dec 2016

Ahojte ženy, ste tu mladé maminy medzi 20-25? Ako zvládate? Nelutujete to? Plánovali ste alebo sa zadarilo? A staršie maminky, vy nelutujete, že ste čakali a mali detičky neskôr? Napíšte svoje príbehy. Aké ste mali plány do budúcnosti a ako sa vám zmenili alebo vyšli?

sibalka21
20. dec 2016

Ahoj 🙂 Ja som otehu ako cerstva 22ka (2 dni po narodkach som nasla 2ciarky na teste), a nelutujem to, ci sme to planovali alebo sa zadarilo? tak pol na pol by som povedala :D .... Aj napriek tomu, ze som s malym ostala sama, nelutujem to urcite... Povedala by som, ze to zvladame velmi dobre, mam okolo seba vela skvelych ludi a maly robi radost aj nam aj druhej strane, mam cas aj na seba aj na zabavu, takze nemam co lutovat 🙂 Jeden zo snov som si uz splnila, a to ten, ze som pracovala 5 rokov v zahranici, videla som kusok zo sveta a ked maly podrastie urcite sa tam aspon na prazdniny vratime 🙂 A ostatne sny si mozem plnit aj popri malom, aj ked ziadne vacsie nemam a tie mensie si pomaly plnim... Dieta nieje prekazka, dieta je radost ;)

alicka850
20. dec 2016

Dám to prečítať mojej mame, ktorá ma mala v 17 :D Nie neľutuje, dnes má 49 a je 3 násobná babka. A ja tiež nelutujem, mala som 25.

sash37
20. dec 2016

Prvy syn sa mi narodil ked som mala 23, a teraz mam 25 a cakam druheho...zial bude jediny,prvy nam zomrel ale rozhodne nelutujem! Pre mna je toto ideal, citim ze som v tom spravnom veku, tesim sa z toho ze si deticky uzijem so vsetkym co k tomu patri a vyhram sa aj s vnucatkami 🙂 vzdy som chcela prve dieta najneskor do 25...mna mala mama v 25 a starsiu ked mala 22 a je to tak super 🙂

liduska12
20. dec 2016

Ja som otehotnela ako 23rocna po svadbe a po ukonceni mgr studia, bolo to planovane a dnes som najstastnejsia zena na svete, ze mam svoje dieta. Chceli by sme este dalsie deti 🙂 odrobila som si na matersku pocas skoly a co sa tyka dalsej kariery tak to chvilku pocka, nic mi neujde 🙂

cervikpepik
20. dec 2016

@liduska12 ja som porodila ako 24 rocna,syn sa narodil do manzelstva...prave vcera som manzelovi vravela,ako dobre,ze ho mame...ideme teraz riesit hypoteku a byvanie a to by sme sa uz asi tak skoro dieta nemali...cize jedno mame a dalsie bude(ak PanBoh da)ked sa financne znormalizujeme🙂

elenita
20. dec 2016

Ja som mala svadbu po 3. ročníku VŠ, hneď potom som plánovane otehotnela (zadarilo sa na 99 percent vo svadobnú noc) 🙂 , 8 mesiacov po svadbe sa mi o mesiac skôr narodil nádherný párik - dvojičky 😇. Neprerušovala som štúdium, promovala som s ročnými dvojičkami a červeným diplomom.
Teraz mám niečo máličko po 30-ke, šikovných tretiakov a keby som chcela ďalšie dieťatko, mám ešte možnosť.
Ja som takto veľmi spokojná ❤

zooeynka
20. dec 2016

Zaujimave ako sme kazda ina. Ja som mala prve dieta v 35 a tiez vobec nelutujem ze som cakala. Stihla som studovat, pracovat v zahranici, potom robit"karieru"na SVK, fakt vela krajin precestovat a najma som si az v 30tke nasla toho praveho muza, cize ak by som mala dieta skor s predchadzajucimi partnermi tak by som uz bola zrejme rozvedena...obcas sa oplati cakat na to lepsie. Zrelsie matky su vacsinou financne lepsie zabezpecene tym padom si viac matersku vychutnavaju. Povacsine sa maju kam do prace vratit a uz netuzia po zurkach, diskach, festivaloch a pod. Aspon u mna to tak bolo. Urcite by som svoje dieta lubila aj keby som ho mala v 20tke, ale bola by som o vela zivotnych skusenosti/radosti ochudobnena keby som sa s materstvom ponahlala. P.S. Hovorim len za seba. Ine zeny to mozu vnimat uplne inak.

liduska12
20. dec 2016

@cervikpepik hej, chapem. My sme si tiez kupili byt teraz, ale hypo si budeme brat az o dva roky lebo sa este len ma zacat stavat 🙂 mame ale iny byt ktory prenajimame tak sa toho az tak nebojime. Hypoteka bude na 30 rokov takze u nas to nehra nejaku dolezitu rolu, prave naopak by som chcela deti po sebe jednak aby si rozumeli a jednak aj aby som sa potom vratila do prace a neodchadzala na dalsie materske 🙂 hlavne si myslim, ze najvacsim vydavkom je prave to prve dieta, druhe uz vie viacej veci po prvom mat a tie prvotne naklady su podla mna trosku mensie...ale chapem, ze to beriete zodpovedne,kazdy si to musi zariadit podla svojich moznosti a schopnosti, aby sa dokazal postarat o vsetky deti 🙂

maminuska
20. dec 2016

Ja som maa prvé 20 , druhé v 25 , tretie v 35 a štvrté 39. Pre mňa jednoznačne lepšie v mladšom veku , do tej 30 tky.

sash37
20. dec 2016

@zooeynka my sme asi mali stastie 🙂 vdaka Bohu mame vlastny bytik bez hypo, muz ma slusnu pracu a je to uzasny muz, nikdy by som ineho nechcela, sme spolu 7 rokov a veru preskakali sme si toho dost (ako som spominala aj smrt syna) a je to moja druha polka a ja som tiez stihla co to zarobit a mam zmluvu na dobu neurcitu cize sa mam po md kam vratit ak by som chcela 🙂 a mna diskoteky nikdy nelakali, ani v 18 🙂 cize to je asi ozaj individualne 🙂

sash37
20. dec 2016

@zooeynka a este dodam ze som bola aj vonku, dokopy 5 rokov a studovala som v londyne 🙂 teraz sa zameriavam na to co chcem karierne so sebou robit, tomu venujem svoj cas na md 🙂

libawet
20. dec 2016

@vejkazvejka nikdy neľutuj svoje rozhodnutia, lebo ak by si bola v rovnakej situácii a za rovnakých podmienok, budeš konať rovnako... syna som mala ako 22 ročná, dnes má 21, onedlho 22 a neľutujem, je to úžasné, pretože on už je takmer samostatná jednotka, ja mám 44, manžel 45, ešte relatívne dobrý vek, rozumieme si spolu, aj keď domov zavíta už len občasne, ale fungujeme na mailoch, keď je doma, o všetko sa s ním môžem baviť, smiať, pripadá mi to, akoby sme boli traja kamaráti - syn, ja a manžel - a nie rodičia a dieťa.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

Super ste sa rozpísali. Som rada. Ďakujem. No len tak premýšľam. Vela ľudí hovorí že skoro skoro. Podľa mňa teda do 25 určite je fajn mať to prvé aspoň. Mňa mala mamina v 21 a mame super vzťah a teraz ja už som samostatná. Pracujem. Chodim aj na exterko. Bývame sami s priateľom. Nemá už okolo mňa žiadne starosti a užíva si ďalej svoj život. A my zatial nemáme hypo a tak si myslim že je fajn to využiť a kúpiť dom až po materskej keď pojdem späť do práce. Ja si myslim že ten vek 23-25 je uplne ideálny. Vždy som chcela mal deti ako mladá. Nechodím na ziadne disko ani ma to nikdy nebavilo nejaké kreácie podobné. No mať v 30tke a potom pomaly pred dôchodkom aby začali vlastný život. To sa ani vnúčat nedožijem.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

@libawet presne tak to mám ja s rodičmi a s maminou sme kamošky, povieme si všetko...je to úplne super a preto to tak asi od mala mám, že chcem byť mladšia mamina

adad23
20. dec 2016

Mne sa narodil lenn teraz nedávno pred tromi týždňami. Plánované to nebolo ale teším sa z neho. 🙂

boneta
20. dec 2016

Prve som mala na 21 a absolutne nelutujem.Ak niekam idem zo synom vyzeram ako starsia sestra.Teraz ma 21 a aj ja som este relativne mlada.😉

adad23
20. dec 2016

A mám 21 rokov teraz 🙂

alexxandraa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
20. dec 2016

ja lutujem, ze som ich nemala skor, nikto mi nikdy nenahovori ze mat deti v 30tich je terno :D Bohuzial v 20tke sa mi nedarilo :D

zooeynka
20. dec 2016

Ja to vnimam tak, ze kazdy by mal mat dieta vtedy, ked je na to pripraveny psychicky aj materialne. Ja som teda v 20tke na materstvo pripravena nebola, osobne si myslim ze je to hrozne skoro, ale kazda z nas to citi inak. V 20tke by som aj s dietatom zostala visiet rodicom na krku, ved kam by som odisla? K priatelovym rodicom? Hypo by sme nedostali(studenti/brigady) a podnajom by sme tiez neutiahli. Cize dieta treba mat vtedy ked su na to dobre podmienky. V prvom rade dobry muz, vlastne byvanie, nejake uspory a idealne aj nejaka pracovna prax. Bodka.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

Tak som rada, že nie som jediná či si myslí že to je úplne normalne. Len tí chlapi sa obávajú. Vraj by aj chcel ale samozrejme povedať poďme na to je veľké rozhodnutie.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

@zooeynka áno to máš pravdu. Samozrejme nechápem ako sa dvaja študenti na VŠ bez práce a ničoho dokážu rozhodnúť že poďme mať deti. Ale pokiaľ pracujú a bývajú sami. Majú niečo už vytvorené prečo nie. Závisí to od situácie aj. To je pravda

mauzi
20. dec 2016

Mne sa prva dcerka narodila mesiac pred 20tkou 🙂 a ona je ta takzvana nehoda 😀
Dnes ma 4rocky a ja vobec nelutujem. S manzelom nas to nakoplo - on ma dobre platenu pracu,mame svoj dom, a druhu dcerku ktora sa narodila v mesiac pred mojou 24kou 😉
Mame proste zmysel zivota pre ktory ideme dopredu a neviem si predstavit uz byt bez rodiny,deti...je to nadherne a eete si aj relatovne mlada uzijem vnucence 😀

libawet
20. dec 2016

@zooeynka my s mužom sme vôbec nemali dobré podmienky a syna sme mali, je pravda, že sme mali vlastné bývanie/1-izb. byt, ktoré sme splácali, ale bol to čas, že sme nemali na nič nové, všetko sme mali buď požičané od niekoho z rodiny alebo staré, ale žili sme a boli sme šťastní, že sme sami, že máme zdravého syna. Ja som nevedela nič, ani variť, ani prať, ani piecť, život ma naučil - hodená do vody a plávaj. Žili sme od mužovej výplaty k výplate a z mojej biednej materskej, ktorú som mala v tej dobe prvých 6 mesiacov 900 Sk a potom príspevok - 660 Sk.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

@libawet a mali ste ho plánovane?

redlola
20. dec 2016

ja som mala prveho syna ako 27r, potom o rok a 10 mesiacov dalsiu dceru a o 1,5 roka dalsiu. teraz mam 31 a 3 deti. s manzelom celkom dobre zvladame, ale zhodli sme sa, ze fyzicky by bolo pre nas lepsie ich mat tak v 22-24 rokoch. V tej dobe sme zurovali o 106, ja na vyske, bez problemov sme tahali aj 2 - 3 noci za sebou. Teraz ako tridsiatnikom nam staci jedna nie dobre prespata noc a uz sme celkom rozbiti...
Zase, je pravda, ze ja ako studentka vs by som v tej dobe mala trochu stazene podmienky, horsie by to bolo s tou ekonomickou strankou, byvanim a tak. No ak mas stabilneho partnera, chcete mat deti, mate pracu apod, chodte do toho. s vasou vykonnostou to bude uz len horsie. nejde to nejako rapidne dole, ale klesa to 🙂

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

@redlola no veď toto ja presne očakávam, kedysi hovoril, že až po 30 ale ja som povedala že do 25 chcem mať minimálne prvé, mám aj nejaké zdravotné problémy takže si myslím, že sa to vekom bude už len zhoršovať...no ale on ešte nechce tak, že poďme na to, je to veľké rozhodnutie takže musím počkať...inak je zodpovedný a už sme aj mená vyberali aké raz dáme deťom a plánovali im na aké krúžky ich dáme a také len rečičky blbostičky, povedal už že by aj chcel, ale stále to rozhodnutie že poďme na to, to stále nie je, takže musím počkať je to rozhodnutie dvoch samozrejme. ale ja osobne sa na to cítim a teším sa, tak snáď do tých dvoch rokov sa dočkám 🙂

tyelde
20. dec 2016

Neplánovala som tak skoro, ale keď už sa zadarilo... Určite to neľutujem, aj keď som kvôli tomu musela zmeniť plány a dosť mi to skomplikovalo situáciu, ale určite nikdy nebudem ľutovať že ju mám

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

@tyelde šak to, že ten kto neplánuje a proste to príde musí sa prispôsobiť a nejako to zmáknuť, ale ak niekto plánuje tak už má možnosť si to premyslieť, no niekedy to človek odkladá a odkladá....kedy je tá správna chvíla? to je ťažko povedať 🙂

zooeynka
20. dec 2016

@libawet Tak ako to popisujes zili aj moji rodicia, a zrejme aj vacsina ostatnych v cca 80tych rokoch...kazdy houby mal. A vsetci to prezili a svoje deti vypiplali. Cize da sa to, ale ked mam moznost, tak si vyberiem inu alternativu-ja som s materstvom cakala kym som mala idealne podmienky(dobry manzel, pracu, vlastne byvanie, uspory...) Chapem ale ze vela zien ma v 35 kvoli veku problem otehotniet a aj preto sa zeny ponahlaju rodit. Kazdy to ma inak zariadene...ja by som nemenila a deti skor by som nechcela. A ine zeny co mali deti v 20tke by tiez nemenili-a to je roznorodost zivota-kazdy preferuje nieco ine. A tak je to dobre.