Ahojte, nasla som mladú vcelu? Viete niekto poradiť co s nou? Cukrový roztok? Kedy ju je možné vypustiť naspäť do prírody? Dakujem 🩷
Nevyznám sa, ale raz som takto zachraňovala vyčerpaného čmeliaka a pomohlo mu dať medový roztok a kúsok medu. Cucol si z oboch celkom dosť, a už po pár minútach ožil a do polhodiny odlete, ale to bolo v lete. Takto v zime ťažko. Ak nie si alergická ani nikto u vás a nebojíš sa, nechaj si ju u seba a daj jej roztok, a keď ožije, skúsi ju vypustiť, ale obávam sa, že to neprežije a je to márne.
@haggard_222 ďakujem 😄 pozerala som a ze aspoň aby bolo tých 10 stupňov vonku, skúsim ju tu doma udržať na roztoku ako bude možné a keď prežije pustím ju von ✨️🌸
kde sa teraz zobrala vonku včela??😲
@rozculena tomu sa čudujeme aj my haha normálne mladučká, doma sme ju našli na zemi sa motala 😅🌸
Úle sú zazimovane, aj keby bolo vonku 15°C nedostane sa dnu
S takou vcielkou uz nic. Teoreticky prezije, ale taketo straty v zime su sucastou "triedenia" slabsich a silnejsich jedincov. Vcielka by mala zvladnut celu zimu nelietat von, udrziava vykaly vo vykalovom vacku. Ak vcela v zime vyleti, je to pravdepodobne, aby sa vyprázdnila. Ale to, ze to nedokaze udrzat znamena zvacsa chorobu. Znie to mozno kruto, ale pre vcelstvo je lepsie, nech sa nevrati a nesiri ochorenie.
@olivierko229 ahhaa takže teoreticky ona bola zazimovana, ale vyletela von lebo nedokázala držať tie výkaly co by mala udržať celú zimu? Takze moznost je, ze je malinká chora? Pochopila som to? 😅😀
No ano..moze, nemusi, ale pravdepodobne ano. Casta je uplavica, nozematoza, ale aj ine ochorenia.
Včielka určite zablúdila ak je z chovu. Ak ju vypustis, skrehne a zahynie, vonku jej bude zima. Včely sú teraz v úli v chumacoch a zahrievajú sa. Môžeš jej dat cukrovy roztok, ale vypustiť ju, aby prežila treba najskôr až 19.3. 🫣 na Jozefa.
Asi ju už musis doopatrovat, nikde by ju neprijali, ani keby sa oteplilo. Je to krásne, že si jej pomohla 🥰
Veď napíš nejakému včelárovi z okolia😀
A medik s vodou keby si jej dala? Lepsie nez obyc cukor.
To mohla byť aj včela samotarka, pomýlená, oneskorená, netráp sa, ide o prirodzený proces prírody, že slabý jedinec zahynie
@mamutka srdce mi nedalo ju vyhodiť 😅 ešte žije zatiaľ na roztoku u nás haha 🌸✨️
@margotka17 ďakujem 😄
@larinka552 čítala som, že medik by jej mohol uškodiť, lebo niečo obsahuje a ze biely cukor je pre ne najlepší, lebo je najčistejší 😄😄
@cacianka urobím, čo sa bude dat a keď zomrieť tak to malo byt, ale aspoň som jej trosku pomohla 😅🌸
Ok, viem, len aby si nebola sklamaná. Kolobeh prírody
@cacianka nie nie, viacej by ma mrzelo keby som jej neskúsila trochu pomôcť 😄
Tak to je dobre divne, lebo vcely samy med vyrabaju a nemozu ho jest? 😃
@larinka552 môžu jesť med včielky, veď je to základ na zimu, samé sebe zbierajú nektár, prerobia ho na med. To len my včelári im medik pozbierame a zakrmime ich na zimu cukrovým roztokom.
Jajaaaj, kdeze, cukor je problem. Je to sacharoza, na jej stiepenie potrebuje vcela vela energie, tento proces zruchluje jej metabolizmus a ona ho prave potrebuje mat v zime spomaleny, aby vydrzala niekolko mesiacov v uli (s tym suvisi aj vyssie spominany vykalovy vacok). Med su jednoduche cukry, lahko stravitelne, ich travenim sa vcela neohrieva. Pre vcielky je lepsie ak su akokeby v polostuhnutom stave, prave koli metabolizmu, aby travenie nebolo rychle. Med je vlastne zhustnuty nektar, ktory presiel procesom regutacie- vcela ho vcucla az do medoveho vacku a vyvratila v uli do buniek plastu. Ale stale je to nektar. Tento nektar, ktory presiel istym usekom traviacej sustavy vcely potom vcely zahustuju a my to uz volame med. CiZe je to zahusteny zregrutovany nektar 🙂. Eko vcelari ziden nestastny cukor nepouzivaju, nechavaju vcelam dostatok medu na prezimovani, beru len prebytky a aj z tych si nechavaju zasoby, ak by potrebovali na jar dokrmovat.
@olivierko229 ďakujem za osvetu, o vcelach viete dosť hihi 😄😄😄
Veď si dobre urobila
Ja som totizto nedavno pisala pracu o ekologickom chove vciel a na jar by som chcela zacat vcelarit 🙂
@olivierko229 tak nech sa darí 🌸
Tak tej nepomôžes nijako.