Ahojteeee 🙂 Potrebujem pomôcť, niesom žiadna vášnivá kvetinárka, maximálne živé čo mám v izbe je kaktus, o ktorý sa starať až tak netreba ;) Lenže teraz nespoznávam sama seba a kúpila som si mini orchideu, je taká krásna, že ju už teraz sanujem, že zvädne :( Lene ja nemám šajnu, ako sa o ňu starať ... veľké orchidejky, ktoré sme mali zvädli a pritom neboli až na takom priamom svetle a ani sme ich neprelievali ... neviete ako sa starať o tú malinkú Bobku ? 🙂
@nikkyniks ak mas okno vychodnym smerom, tak ju tam nastahuj, bude sa jej tam pacit🙂
polievat treba radsej menej ako viac, pravidelne hnojit (ak ti ma kvitnut). na kvitnutie je lepsie hnojivo, ktore sa pouziva na muskaty (overena babska rada)
a ak by to predsa len neprezila, nevycitaj si to, tieto preslachtene miniatury su velmi citlive. ja si s klasickymi orchideami poradim celkom dobre, aj mi opatovne kvitnu, ale malinke mi vykapali zakazdym 😒
@klincek :( jooj, chúdence malé ... ta čo už, je to len kvet no, len ja som precitlivená, o necelý mesiac rodím :D To asi preto ... na západ mám okno ... ale teraz také počasie pochmúrné, že jej to asi nevadí, lebo v noci jej narástol kvietok jeden... už ich má 3 :D šikovnica 🙂
@nikkyniks môžeš aj o týždeň-10 dní. zalej a po hodinke -dvoch vodu vylej..nemôžu mať tzv.mokre nohy. To hnojivo sa dáva vždy až ked trošku vody nasaje..nie na suchú "zeminu".
Po nejakej dobe jej začnú opadávať odkvitnnuté kvety a začne schnúť tá stonka na ktorej sú..to je normálne. Necháš to schnúť a ked už budeš vidieť,že je suchá ,tak odstrihneš. Po nejakom čase začne sama vyháňať novú stonku.
Darí sa im v sklenených kvetináčoch..kvôli vzdušným koreňom...tie majú vtedy viac svetla.
Vzdušné korene nikdy nestrihaj.A nepolievaj tak,aby ti šla voda do tej ružice listov,aby nezačala hniť.ja mám orchidee na východnom a južnom okne a všetky krásne lvitmú už od novembra.Jednu mám aj mini a práve jej začína rásť stonka.nemôžu byť na pálivom slnku za oknom,treba pritieniť..ani tma,ani slnko.
@nikkyniks tú maličkú mám aj ja v tom malinkom..dokonca ja mám jednu vo svietniku z Ikey 🙂 to hnojivko veľmi opatrne..ak nemáš viac orchideí..tak ti stačia možno dve kvapky do tej trošky vody..aby si ju nespálila.býva aj tyčinkové hnojivo,kt. dlhšie pôsobí,ale do tej malej by som dala tak štvrťku tej tyčinky
Ahojte táto diskusia už je staršia ale skúsim ju obnoviť,dnes som videl v obchode miniorchideu a veľmi som zvažoval či si ju kúpiť, ale bála som sa, že to je len mladá a neskôr dorastie na veľkú, tak ako to je? Bude stále taka mala? Lebo ja veľkú nemam kde mať...
Videla a zvažovala..
@nikkyniks Ja mám väčšinu kvetov práve orchidei, pretože o nich nie je nutná nejaká extra starostlivosť 🙂 V lete ich 1x za týždeň zalejem, nechám postáť vo vode asi tak hodinku, potom vodu vylejem a hotovo. V zime to robím tak 1x za 2-3 týždne, občas sa mi stane, že na nich proste zabudnem.