Mini orchidea

nikkyniks
7. mar 2014

Ahojteeee 🙂 Potrebujem pomôcť, niesom žiadna vášnivá kvetinárka, maximálne živé čo mám v izbe je kaktus, o ktorý sa starať až tak netreba ;) Lenže teraz nespoznávam sama seba a kúpila som si mini orchideu, je taká krásna, že ju už teraz sanujem, že zvädne :( Lene ja nemám šajnu, ako sa o ňu starať ... veľké orchidejky, ktoré sme mali zvädli a pritom neboli až na takom priamom svetle a ani sme ich neprelievali ... neviete ako sa starať o tú malinkú Bobku ? 🙂

miku1
7. mar 2014

@nikkyniks Ja mám väčšinu kvetov práve orchidei, pretože o nich nie je nutná nejaká extra starostlivosť 🙂 V lete ich 1x za týždeň zalejem, nechám postáť vo vode asi tak hodinku, potom vodu vylejem a hotovo. V zime to robím tak 1x za 2-3 týždne, občas sa mi stane, že na nich proste zabudnem.

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@miku1 Aha, super 🙂 A mám ju zabalenú v celofáne ešte, rozbaliť ju ? Alebo ešte nechať ?

miku1
7. mar 2014

@nikkyniks Celofán dávam vždy preč. Je ti zbytočný.

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@miku1 Ďakujem pekne 🙂

miku1
7. mar 2014

@nikkyniks Nie je za čo 🙂 Mne by tiež kvety inak pokapali 🙂 Takže už rodina a hlavne manžel vie, že keď mi chcú kúpiť kvet, tak jedine orchideu. 🙂 Tak nech sa kvetinke darí 🙂

klincek
7. mar 2014

@nikkyniks ak mas okno vychodnym smerom, tak ju tam nastahuj, bude sa jej tam pacit🙂
polievat treba radsej menej ako viac, pravidelne hnojit (ak ti ma kvitnut). na kvitnutie je lepsie hnojivo, ktore sa pouziva na muskaty (overena babska rada)
a ak by to predsa len neprezila, nevycitaj si to, tieto preslachtene miniatury su velmi citlive. ja si s klasickymi orchideami poradim celkom dobre, aj mi opatovne kvitnu, ale malinke mi vykapali zakazdym 😒

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@miku1 ďakujem, budem sa snažiť, aby jej bolo dobre 🙂

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@klincek :( jooj, chúdence malé ... ta čo už, je to len kvet no, len ja som precitlivená, o necelý mesiac rodím :D To asi preto ... na západ mám okno ... ale teraz také počasie pochmúrné, že jej to asi nevadí, lebo v noci jej narástol kvietok jeden... už ich má 3 :D šikovnica 🙂

klincek
7. mar 2014

@nikkyniks aj zapad je fajn.
inak mojej kamoske kvitlo vsetko, ked bola tehotna, tak mozno mas na nu aj ty dobry vplyv 😅

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@klincek vážne ? 🙂 no tak super, uvidíme ako dlho vydrží 🙂 takže mám ju zaliať teraz a potom stačí o 2 týždne ? 🙂

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks môžeš aj o týždeň-10 dní. zalej a po hodinke -dvoch vodu vylej..nemôžu mať tzv.mokre nohy. To hnojivo sa dáva vždy až ked trošku vody nasaje..nie na suchú "zeminu".
Po nejakej dobe jej začnú opadávať odkvitnnuté kvety a začne schnúť tá stonka na ktorej sú..to je normálne. Necháš to schnúť a ked už budeš vidieť,že je suchá ,tak odstrihneš. Po nejakom čase začne sama vyháňať novú stonku.
Darí sa im v sklenených kvetináčoch..kvôli vzdušným koreňom...tie majú vtedy viac svetla.
Vzdušné korene nikdy nestrihaj.A nepolievaj tak,aby ti šla voda do tej ružice listov,aby nezačala hniť.ja mám orchidee na východnom a južnom okne a všetky krásne lvitmú už od novembra.Jednu mám aj mini a práve jej začína rásť stonka.nemôžu byť na pálivom slnku za oknom,treba pritieniť..ani tma,ani slnko.

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 Ďakujem pekne, ešte musím kúpiť hnojivo a väčší kvetináč zrejme, či stačí ak je v tom maličkom, v ktorom som ju aj kúpila ?

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks tú maličkú mám aj ja v tom malinkom..dokonca ja mám jednu vo svietniku z Ikey 🙂 to hnojivko veľmi opatrne..ak nemáš viac orchideí..tak ti stačia možno dve kvapky do tej trošky vody..aby si ju nespálila.býva aj tyčinkové hnojivo,kt. dlhšie pôsobí,ale do tej malej by som dala tak štvrťku tej tyčinky

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 No už len sa vybrať do kvetinárstva ... pre hnojivo, alebo do záhradkárstva :D Ale ako to vidím, kúpim hnojivo a Bobka zvädne :D

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks orchidee nezvyknú vädnúť. listy musí mať tvrdé. a má aj nejaké puky teraz?

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 má, 4 malé púčiky 🙂

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks ked ju neorepolievaš tak by sa nemalo nič stať..ked už bude vysilená,tak začne schnúť tá stonka a opadávať puky,ale to je normálne..znovu nahodí.kým sú zdravé listy,tak je všeto ok 🙂

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 Tak od kedy ju mám ešte som nepolievala ... a mám ju od stredy 🙂

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks je v kvetináči ešte jeden priesvitný umelý kvetináč?

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 áno 🙂

satanka1
7. mar 2014

@nikkyniks ta ked je zvnútra zarosený tak netreba poliať..ked tam nie sú kvapky akoby rosy,tak môžeš zaliať..po hodinke zvyšnú vodu vyliať

nikkyniks
autor
7. mar 2014

@satanka1 zarosené, tak nepolievam 🙂

emakiki
7. máj 2016

Ahojte táto diskusia už je staršia ale skúsim ju obnoviť,dnes som videl v obchode miniorchideu a veľmi som zvažoval či si ju kúpiť, ale bála som sa, že to je len mladá a neskôr dorastie na veľkú, tak ako to je? Bude stále taka mala? Lebo ja veľkú nemam kde mať...

emakiki
7. máj 2016

Videla a zvažovala..