Mileniáli verzus Gen Z

21. júl 2024

V com vidite najvacsie rozdiely? Cim zije tzv generacia z?

amelia89
21. júl 2024

v mentalnom zdravi, sebazapreni,v zmysle nieco budovat, v enviromentalnych temach, v chceni mat deti, a vo vysokych ponozkach 😀😅

drake122
21. júl 2024

Aktuálna generácia chce len zážitky, zážitky nič iné.... furt len cestovať a fotky na instantgram dávať. Záujem o zabezpečenie budúcnosti, nehnuteľnosť, zázemie, stabilný príjem a pod. je takmer nulový...

zmrzlinka2021
21. júl 2024

Viac žijú život naplno. Mileniali ešte majú silné sklony mať domy, drahé autá, porovnávať sa a neraz len prežívať ten život

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vanilkovazmrzka
21. júl 2024

@amelia89 ponozky 😂😂😂☝️

medda_beda
21. júl 2024

@drake122 Čuduješ sa? Keď na tú nehnuteľnosť nemajú tak čo si majú zobrať hypotéku a žiť od výplaty k výplate?
Najväčšia sprostosť je si vziať na krk niečo na čo reálne nemám.
A stabilný príjem je zas čo.Ja nemám nikoho v okolí komu by nehrozila výpoveď alebo nemusel meniť zamestnanie.
Nežijeme v socializme kde ľudia mali jednu prácu celý život.

doriiis
21. júl 2024

@medda_beda ...prepáč,úplne od veci.Niekde som zahliadla tvoj výrok,že deti nechceš.A teraz si tehotná?

elzena2
21. júl 2024

Gen z: Cesticka vo vlasoch - na stred, v ziadnom prípade naboku! Alebo u chlapov Broccoli haircut
@amelia89

medda_beda
21. júl 2024

@doriiis Neviem teraz, nepamätám si v akom kontexte diskusie to mohlo byť, ale netajím sa tým, že som mala obdobie keď som sa zaťala a deti som nechcela pre viacero dôvodov.Po prehodnotení viacero vecí som sa rozhodla, že budem k sebe úprimná a nechám to tak nech je tak ako byť má a uvidíme.Aby som potom neľutovala, že som sa rozhodla zle len preto, že to celé vnímam inak.
Otehotnela som až keď som rezignovala, že mala som pravdu a deti mať nemám.Po dosť dlhej dobe som otehotnela keď som to fakt nečakala.

Nejakú túžbu, šialenstvo ako tú niektoré predvádzajú som ja však nemala.Teraz už však viem, že to tak malo byť a moje pocity sú v poriadku a, že som otehotnela v ten pravý čas.

marsmykkok
22. júl 2024

@drake122 a ako sa majú dostať k nehnutelnosti? Nedostali byty na odkúpenie za smiešnu sumu akom dnešní 60tnici, nemôžu ísť ako dnešní 40tnici išli po škole na 2 roky do zahraničia robiť jednoduchú prácu a potom si tu postavili luxusný dom bez pôžičky. Lebo tam platy boli oproti nám vysoké a tu ceny nehnuteľnosti a materiálov smiešne oproti tým zárobkom. Ale tá doba je dávno preč. Nezažili úroky 0,01 percent na hypotéky, kedy sa dalo požičať skoro zadarmo ako 30tnici. Teraz máš príjem napríklad 1000 eur v čistom a hypotéka z toho ti vyjde pár tisíc a nekúpiš za to ani parkovacie miesto, nie ešte nejaký byt alebo dom.

amelia89
22. júl 2024

@marsmykkok my mame 35. byt kupovany 2019 uz s urokom vyse 2%. Museli sme mat 20% z kupnej ceny.
Splatka hypoteky je vysoka, setrenie na to bolo fakt ze sialene ale tak dali sme to … ale pre nas to bolo ze to velmi chceme, u nich tato motivacia nejako moc nie je - a nie absolutne ich neodsudzujem kazdy mame tie prirority inde len chcem poukať ze je vela ludi co to byvanie kupuje teraz alebo prednedavnom a tie podmienky su fakt narocne a clovek musi makat. nie kazdy zdedi, dostane alebo ma hypo s urokom 0.04 na byt za 60 000€ v hornej dolnej … ale ide aj to…

martinmmartin
22. júl 2024

Suhlasim s recnickami nadomnou. Najvacsi rozdiel je kolkonasobok tvojho rocneho platu ta stoji vlastne byvanie. U mna to bol 3 nasobok a dnesni novokupujuci musia kupovat byvanie co ich stoji 10 nasobok ich platu a este k tomu pocuvat moju generaciu mudru jak radio ktora im radi ze sa mali viac snazit

marsmykkok
22. júl 2024

@amelia89 no je to ťažké fakt, len poukazujem, že ťažšie čím dalej tým viac. Naozaj tá staršia generácia dostala byty zadarmo najprv ako nájomné a neskôr ich za smiešnu cenu odkúpili, odkúpili byt za na eurá 1000 eur a teraz ho vedia predať za 130 000 eur. Tá generácia čo dosiahla dospelosť ešte pred našim vstupom do únie, teda dnešní 40plus, to poznám kopu čo fakt na 2 roky išli do zahraničia-robili tam práce čo zvládne aj cvičená opica, nič zložité a prišli a za tie prachy si postavili domy a vôbec nešetrili ani na rozmeroch ani materiáloch a proste celý život žijú bez hypotéky na krku, to sa žije inak, ked bývanie máš poriešené už v 25tke a potom môžeš si dopriať dovolenky, investície a tak, ked nedáš skoro jednu celú výplatu na splátku hypotéky. Keby má možnosť aj tá mladá generácia teraz, že na 2 roky pôjdú do zahraničia, popracujú, trochu sa uskromnia a potom si tu postavia za hotové peniaze pekný dom, určite by to využilo veľa z nich. Alebo keby im firma dá prácu na plný úväzok a k tomu byt najprv akože nájomný a potom ho za pár eur odkúpia, tiež by to využili. Ale teraz je to fakt ťažké kúpiť si niečo a splácať to. Preto sa nečudujem, že proste radšej menej pracujú, viac cestujú, ked ani to, že by viac pracovali, menej cestovali im neumožní vlastné bývanie.

tetapetra
22. júl 2024

@marsmykkok tí čo dostali byty majú už 60. Ja mám po 40tke, nešla som do zahraničia, aby som sa zdrala z kože. Pred 30-20r, totiž baby robili len aupair alebo makali s frajermi za pásom a v skladoch. Väčšina mojich známych, ktorí nežijú v rodičovských domov má hypotéku.

medda_beda
22. júl 2024

@tetapetra Len je rozdiel mať hypotéku a dovoliť si veľký byt alebo dom ako mať hypotéku a nemať ani to :D.
Keď chce dnes mladý aj žiť a nie len platiť za bývanie tak nemá 3izbák a to veľa ľudí nevidí.
Dnes 1,5 izbový byt stojí aj o 40/50000 viac než trojizbák vo veľkomeste v roku 2015.A platy stúpli o minimum.

Kamarátke teraz vyrátali hypotéku.Majú dieťa, takže samozrejme pozeali niečo vacšie ako garzónku.
800€ len hypotéka.Bez spotrebáku, energií.Dovidenia 1 celý plat plus niečo z druhého.To nie je život.
Viac sa im oplatí ostať u rodičov v dvojgeneračnom dome.

tetapetra
22. júl 2024

@medda_beda rok 2004 byt v Ba neprerobeny 1500000sk, urok5-6%. Plat cca 12000sk . Ani vtedy by to človek sám nedal.

medda_beda
22. júl 2024

@tetapetra Podľa mňa väčšina ľudí by to sama nedala, ale kebyže mám možnosť žiť bez hypotéky určite by som si ju nebrala len preto lebo je to IN.
Väčšina ľudí dnes sama neutiahne ani podnájom zo svojho platu.

tetapetra
22. júl 2024

@medda_beda tiež som neutiahla podnájom sama. Žili sme dve v dvojizbovom byte, našťastie,ten sme mali po známosti. Poukázala som na to, že je hlúposť to,že kedysi to mali ľahšie,nie nemali sme a ani nemáme.

doriiis
22. júl 2024

@tetapetra
@medda_beda ....my sme sa s mužom po 3 rokoch platenia hypotéky zaprisahali,že nikdy viac.Ten stres bol strašný.Radsej budem prerábať pomaly a s kľudom ako mať všetko hneď a mať nad sebou taký damoklov mec

medda_beda
22. júl 2024

@doriiis Tak pokiaľ máš na výber tak je to super 🙂.
My sme kúpili nehnuteľnosť tak aby sme to vedeli splácať aj z nižšieho príjmu, ale čo bude do budúcna to je ešte ďaleko do mojej 50tky.

bonboniera
22. júl 2024

@martinmmartin a s deťmi tiež dlho čakajú svine sebecké 🤪