Ahojte. V Pezinku je od nového roka mestská doprava zadarmo. Funguje také niečo aj v iných mestách? Viete o niečom?
V Prešove majú študenti do 18r s trvalým pobytom v PO ročné MHD za 1e,myslím,že aj dôchodcovia po 70tke...ale tiež tu máme parádne dane 🤦🤦🤦🙄
KE obcania nad 70 zadarmo s preukazom
Ale asi nikde na Slovensku nie je MHD alebo mestská autobusová doprava zadarmo úplne pre všetkých, že? V Pezinku je úplne pre všetkých bez ohľadu veku a dokonca aj pre návštevníkov mesta.
@jednoduchomirka to je super. Hlavne z hľadiska menej áut v meste a ekológie. Lebo dávať zadarmo dôchodcom nad 70 čo auto nemajú alebo deťom čo nemajú vodičák ako je to v iných mestách je zbytočné a neefektívne, lebo to sú práve tie skupiny čo tvoria 95 percent cestujúcich. Treba práve benefity pre pracujúcich čo majú auto a vodičák a nie sú odkázaní na autobus.
v Dunajskej Strede je MHD bezplatná pre všetkých
@jednoduchomirka Komárno od 2020. ale ci je to aktualne, neviem.
@jednoduchomirka MAD je síce zadarmo, ale to je asi tak všetko. MAD má byť pre občanov mesta, ale tie časy odchodov spojov sú tak zle spravené, že ju využíva iba mizivé percento obyvateľov. Ja by som ju cez pracovné dni vedeľa využiť na dennej báze, nakoľko nemám vodičák, keby odchody a frekvencia spojov boli prispôsobené odchodom vlakov. Takto ako sú nastavené odchody spojov MAD ju neviem vôbec využiť, takže mi zostáva buď ísť taxíkom, spojom ARRIVA, alebo pešibusom. Napríklad k nám je doobeda okno skoro 3 hodiny, čo nejde žiaden spoj. Ide iná linka, len ešte musím kus cesty ísť peši. Čo pre mladého a zdravého človeka nie je problém, ale napríklad moja 84 ročná babka, by ten problém mala. A pritom ja bývam v takej časti PK, kde je veľa starších ľudí a je problém doobeda sa dostať do mesta k lekárom, lebo spoj nejde, príp. ide iná linka, ktorá je vzdialená. Ja chápem, že sa nedá MAD spraviť, tak aby vyhovovala 25 000 obyvateľom PK, ale aspoň tie časy mohli byť lepšie spravené. Ja sa napríklad neviem večer dostať domov, lebo posledný spoj ide o 19:00 hod., potom až ráno, takže opäť len taxík. Minulý rok sa platilo 0,50€ a bolo to lepšie, hlavne spoje chodili aj cez deň aj večer.
Nezabudnite, ze na veci "ZADARMO" musia niekde vziat peniaze. Najcastejsie si to zaplatite v podobe zvysenia inych dani a potom sa moze stat, ze nieze je to zadarmo, ale este to je pre nas drahsie. Statnu kasu plnia pracujuci. Vyhody cerpaju vsetci. Aj blaky "zafarmo" mali.populisti uz davno zrusit. Mame najhorsie trate v Eu a pracovnici maju nizke platy, chybaju zamestnanci.
Proste zadarmo nie je nic. Zadarmo byva najdrahsie.
Ale na to musia byt obyvatelia financne gramotni, co je v tejto republike utopia.
@stanulienkat Presne zaplatíme si to v zvýšených poplatkoch za smetí, daň za byt, atď. Včera som išla od lekára a využila som spoj MAD a v buse som bola iba ja a vodič 😏 Lebo idú 2 spoje behom 5 minút a potom skoro 3 hodiny nič.
@zuri5663 presne tak. Zalepia nam oci 10 eurami a z druheho vacku nam vyberu 100eur. O nefunkcnych sluzbach,doprave ani nemusim pisat.
Ale ludia sa zrejme nechavaju radi podplacat niecim "zadarmo".
@stanulienkat Vieš čo ja by som si radšej zaplatila za tú cestu, len keby to išlo normálne. Hlavne že na FB aj primátor aj mesto písalo pomaly každý deň, že od 1.1.2025 je MAD zadarmo pre všetkých obyvateľov, avšak keď som uvidela ten cestovný poriadok sa mi chcelo plakať. Hej je to zadarmo a platíme to všetci z naších poplatkov, daní. Len čo, keď využívať to budem len občas. Navyše mesto platí súkromnej firme, ktorá u nás MAD prevádzkuje. Ale je to zadarmo, len čo keď mesto niekde tie peniaze na zaplatenie firmy musí vziať. Radšej malo mesto nakúpiť 3-4 autobusy, zamestnať šoférov ako zamestnancov mesta, normálne platiť za lístok a dať spoje častejšie.
Fúúú, ďakujem Vám za názory, vidím, že skúsenosti sú rôzne. A ja, že ako super, keď toto mesto urobí pre občanov.
LV žiaci základných škôl zadarmo a dôchodcovia nad 70 rokov a ZŤP platia 5 centov