Meno bez koncovky -ová

30. dec 2024

Ženy ktoré ste sa vydali a dali ste si muzove priezvisko bez OVÁ , lutujete to? Ja napriklad mam chlapa ktorému konci priezvisko na a. Dam priklad Šidora. A vzdy som chcela bez toho Ová. Nebude to blbe? Napr. Iveta Šidora? :D

abcabcada
30. dec 2024

Ja nad tým uvažujem (máme svadbu budúci rok), ale zatiaľ s tým nie som stotožnená... Ale mne sa nepáči moje krstné, keby mám krajšie, možno by som brala aj snúbencovo priezvisko bez ová 😁

caroline_
30. dec 2024

nelutujem,vzdy som take chcela,ale ja mam zahranicne priezvisko..

belllinka
30. dec 2024

Ano, znie to blbo. Nemam rada tieto muzske verzie priezviska pre zenu.

mimachicha
30. dec 2024

My sme chodili ku koznej lekarke, ktorej manzel sa volal Čajka. A ona si nechala priezvisko po nom v muzskom tvare. A bolo to take divne ked som nas chcela telefonicky objednat:”..ze k doktorke Čajke”. 🤔Ja sama mam muzsky tvar, manzel je Slovak ale priezvisko ma nemecky povod a konci na “er”. Tak to mi znie ok.

lucia13022023
30. dec 2024

Slovenské priezviska sa mi neľúbia bez ova. Ale ak je to netypické alebo zahraničné tak sa to hodí.

paradajkova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienka.7
30. dec 2024

@autorka pokial nemáš zahraničné priezvisko, ale normálne slovenské, a plánuješ žiť na SK je to uplna hlúposť. Respektíve iba obycajny výmysel.
Ja som mala takú príhodu u očnej, kedy vyšla sestricka a povedala ze nech sa paci pán Kováč dnu. Nato sa ozvala žena, ze ona nie je žiadny pán, ale pani, či nevidi! Sestricka sa jej samozrejme ospravedlnila, ale jedna babička tam veľmi trefne podotkla, ze ci nevie, či je chlap alebo žena. A v podstate mala pravdu.

dismonika
30. dec 2024

Ja by som v prvom rade zvážila to, ako to spolu znie. Niektoré mená spolu s priezviskami znejú lepšie s "ová" a niektoré bez. Hlavne zahraničné priezviska znejú lepšie bez prechyľovania.

biba_18
30. dec 2024

môj muž končí na -ý… ja som -á… volala by som sa tiež -ý kebyže neprechylujem?

sima234
30. dec 2024

Páčia sa mi mužské podoby priezviska pokiaľ v ňom nie sú mäkčene a dĺžne. Inak to podľa mňa nemá zmysel, lebo nikdy to nebude znieť zahranične (príklad si si uviedla sama), alebo neviem, aký je dôvod na mužskú podobu.

sweet20
30. dec 2024

My mame teraz v rodine dilemu, ze ci Petra Kralikova alebo Petra Kralik... 😀😀 neveste sa paci Kralik.. ale mne Kralikova.. kazdy nech urobi ako citi ako sa mu paci.. netreba na to povolenie od druhych

dismonika
30. dec 2024

@biba_18 áno

biba_18
30. dec 2024

@dismonika 🤦‍♀️ šak viem. len to zneje ujovo… to bola rečnícka otázka

mamamasama
30. dec 2024

Som bez ova. Neľutujem.

dismonika
30. dec 2024

@biba_18 🤣🤣🤣 ako dobre si to napísala, že to znie ujovo...

fairyy
30. dec 2024

ja som uz po narodeni dostala meno bez ova (otec cudzinec) ked som sa vydala druhykrat nechala som si aj svoje pridala manzelove a bez ova 😃😃

simca06022011
30. dec 2024

Mne osobne je proti srsti davat slovenske mena bez ova.. jasne, neriesim, nech si da kto chce ako chce.. ale napr aj v praci s tym mame problem neustale, ked je niekde len priezvisko a telefon napriklad. A o tom, ako to znie ani nehovorim... jedna vec su zahranicne priezviska, alebo rodiny, ktore skutocne ziju v tom zahranici a teoreticky by mohli mat zivot lahsi bez ova, ina davat si to prec, lebo je to teraz in, mi pride divne.

cina1
30. dec 2024

mne sa to osobne nepaci, ale nevadi mi to. trochu potom bojujem so sklovanim...

mimer
30. dec 2024

Ja to tak mam aj moje dcery,kazdy mi to chvali,ze som dobre urobila lebo priezvisko je sice bezne na sk ale vela ludi (skor institucie alebo dr) sa ma pytali ci mam muza Taliana 😀😀

bubinko1506
30. dec 2024

Ja som tiez bez -ova, muz ma zahranicne priezvisko, ja chodim casto do zahranicia na sluzobky, moji klienti su v zahranici, tak je to jednoduchsie bez -ova. Na slovensky znejucich priezviskach sa mi to nepaci, znie to cudne.

laurinka27
30. dec 2024

Ak priezvisko po mužovi konci na -a, -ný, -ský tak to by pre zenu znelo fakt blbo a nedala by som si to. A celkovo preferujem formu s -ová

betulinka1
30. dec 2024

Moja sestra ma bez ova ja s ova. Ona si dala prec ova na VS, lebo jej dokázali priezvisko totalne domotat. S tym ova bolo strasne dlhe. A jej kamosky potom ako sa vydávali, tak skoro kazda si dala prec ova. Ale samozrejme neslo o klasike priezviska slovenské.

mimachicha
30. dec 2024

@sweet20 a ked ju oslovia ze pani Kralik? Neznie to zvlastne?

annm81
30. dec 2024

V prvom rade zváž, či budete žiť na SK (resp. CZ), kde je ová štandard a všetci budú vedieť, že ste manželia napriek odlišnému priezvisku. Inde to môže byť mierny problém.

To, či znie ženské meno bez ová dobre, je veľmi individuálne. Cudzie mená sú podľa mňa v pohode - Tóth, Müller. Často aj mená končiace na a. Tiež znie dobre aj keď si žena nechá svoje priezvisko aj priezvisko muža a vtedy dá ová len k tomu druhému priezvisku. Ja som v tomto pomerne otvorená a
z mien by mi nevadilo "pani Čajka" (veď to je ženský rod, takže divnejšie znie pán Čajka), ani "pani Kováč". Čo ale už aj mne znie divne sú priezviská v tvare prídavného mena "pani Pekný", 'pani Veselý".

drahomirrra
30. dec 2024

@annm81 Alebo ta influencerka, ze Erika Mokry. Strasne volaco.

alba13
30. dec 2024

Ja som si nechala vlastné. Nepovažovala som za potrebné to meniť. Keby som však pridala k svojmu jeho priezvisko, určite by som dala jeho bez -ová. Vôbec by som o tom ani neuvažovala. S -ová by mi to znelo, akoby som bola moja svokra. Nikdy :D Ani mojej dcére nechcem dať s -ová, ktorá bude mať mužove priezvisko.

drobec02
30. dec 2024

A čo keď priezvisko je vlastne meno ,uvediem príklad Michal David tak potom nechať si meno Monika Dávid či Monika Dávidova a takých mužov kde priezvisko je vlastne meno je veľa ako to riešiť potom

sweet20
30. dec 2024

@mimachicha mne to neznie zvlastne.. priezviska su rozne.. ide o to, ze teraz su na sk a neskor chcu byt v nemecku.. ale nikdy nevieme kde vietor zavedie ludi.. mame tam rodinu v de.. viem, ze je to problem s roznymi menami

autor
30. dec 2024

Lebo napr Iveta Šidora Luptovcová. Neviem ci si nechat v takomto tvare alebo dat to ova . Ci to naozaj tak blbo vyznie. Pytam sa kvoli svokre nemusim ju a trochu sa mi protivi to priezvisko. Ale asi naozaj to vyznie hlupo Iveta Šidora

majusqwa
30. dec 2024

s priezviskami bez -ová som v pohode. lezie mi však na nervy, keď dostanem kontakt napríklad Blaško + telefónne číslo, potom si pýtam pána Blaška a na druhej strane mi pani arogantne vynadá, či som hlúpa.
ak si žena dá bez -ová, podľa mňa by mala počítať s tým, že prvý kontakt nemusí úplne vyjsť 😃