Zdravim vas, rada by som si poznala nazory a rady skusenejsich a nezainteresovanych ludi na situaciu, ktora ma uz dlho trapi. Mam 23 rokov, studujem v zahranici, byvam sama a rodicia ma podporuju za co som im vdacna. Avsak, casto sa citim smutna, nepokojna, zmatena zo zivota. Myslim, ze moj stav je skor vysledkom mojich pocitov na rozne situacie, nez na jeden problem. Napriek tomu si myslim, ze mam problemy najma vo vztahovej oblasti. Nemam, ani som nemala (ak neratam ZS) takmer ziadne kamaratky / ludi v mojom veku, s ktorymi by som mohla zdielat zazitky, navzajom sa vypocut, cestovat, travit cas. Hoci mam spoluziacky s ktorymi si obcas po skole niekam ideme sadnut, porozpravame sa, ale to je vsetko. Nemam taky ten pocit, ze by im na mne skutocne zalezalo, respektive nie je tam ziadne hlbsie kamaratstvo, nieco co by nas spajalo. Obcas ich zavolam von ja, pripadne navrhnem nejaky mensi vylet, ale povacsine odmietnu. Dalsim problemom cez ktory sa neviem preniest je, ze so mnou rozisiel priatel (pred tristvrte rokom). Velakrat v noci placem, neviem sa zbavit myslienok na neho a hoci byva odomna cez 2000km, musim sa premahat, aby som nesla za nim. Neviem si ani predstavit, ze by som v buducnosti mala byt s niekym inym a tuto myslienku uplne zavrhujem. Chyba mi, hoci viem, ze by som nemala byt taka upnuta na uz neexistujuci vztah, v podstate prezivam zo spomienok. Odkedy som odisla do zahranicia, mierne sa to zlepsilo po tej stranke, ze mam aspon pocit, ze na sebe skutocne pracujem. Som tu relativne spokojna, skola ma bavi, mam dobre vysledky, napriek tomu som casto frustrovana narocnymi zadaniami a niekedy kvoli tomu placem. Casto ma bolieva brucho od nervozity a citim tazobu na hrudi. Viem sa vsak aj tesit, ak mam na to dovod, tento pocit je vsak chvilkovy, potom znova upadnem do smutnej nalady. Snazim sa robit aj ine aktivity, chodievam cvicit 3x do tyzdna, sama sa prechadzat. Som osamela a zmatena sama zo seba. Citim akoby mi nieco v zivote chybalo, pricom sama neviem presne definovat co. Citim sa vycerpana zo zivota, hoci na to v tomto veku nemam pravo. Mala niektora z vas podobne pocity? Ako by ste to riesili? Mam navstivit psychologa, alebo ide len o take obdobie a problem pominie? Za vsetky rady a postrehy vopred dakujem.
Ahoj Ema, suhlasim s katharines. Myslim si, ze Boh je odpovedou na tvoje otazky. Kludne mozes napisat aj mne, ak by si chcela.
Kludne skus psychologa, vyrozpravas sa, utriedis myslienky.
Hmm ja som veriaca, ale neviem ci jej boh pomoze.Podla mna zrovna teraz mas take obdobie a vsetko na teba tak dolahlo: kamaratky, ktore niesu take naj...rozchod..daleko od rodiny..to vsetko..Na tvojom mieste skusit psychologa, alebo zmenit nieco...najst lepsie kamaratky, lepsieho priatela...alebo skusit vsetko😁 si mlada , slobodna, bez zavazkov...na vsetko cas...uzivaj si zivot😊
@gapre Ty nevieš či jej Boh pomôže ale Boh vie ako jej pomôže. Možno aj tým, že jej pošle dobrého psychológa.
@gapre byt veriaca este neznamena verit aj Bohu a mat s nim vrucny a zivy vztah. Boh nejde proti slobodnemu rozhodnutiu cloveka.
Jemine toto zboznujem ked niekto vsade do vsetkeho miesa boha a vieru! 👎 ja ti poradim aby si sa nejako vyrovnala s rozchodom,mozno za pomoci psychologa alebo ak si najdes dobru kamaratku tak sa zacnes viacej tesit zo zivota. Nepotrebujes mat vela kamosiek ,staci AJ jedna ale spravna,s ktorou si budete rozumiet. Mohla by si uzivat aj magnezium,to je proti stresu a uzkosti. A vitaminy skupiny B... Ja sama som bola hned po skole,sama v zahranici bez jazyka a daleko öd rodiny...viem ako
A preco nemas kamaratky? Preco odmietnu stretnutie alebo vylet? Ja som mala take falosne kamaratky ze niektore na mna AJ ziarlili a zamerne robili zle lebo som bola krajsia a oblubenejsia. Dlhsie mi to trvalo pochopit ze su zle!!! Ty nevies pricinu? Mozno mas len zle kamosky alebo mozno je aj chyba v tebe...
Dakujem vam zienky za postrehy a rady.
@22tanulka Sama si akosi neviem vysvetlit preco je moja situacia taka. Niekedy sa stretneme, ale pri rozhovore mam pocit, ze tam je nezaujem z ich strany. Ze je to take povrchne. Ked sa im zverim, ak ma nieco trapi, necitim vela pochopenia z ich strany. Tiez si neviem vysvetlit, preco odmietaju stretnutia, mam spoluziacky, ktore vzdy najprv suhlasia (castokrat aj nadsene), ale potom sa dodatocne vyhovoria, ze nemozu, nestihaju a pod. Castokrat rozmyslam, ci nie je problem vo mne, mozno len preferuju inych / lepsich ludi na travenie casu. Podobny problem som mala aj doma, ze som nemala vela kamaratok. Nie som zrovna ten typ, co chodi na diskoteky, ani nemam rada hlucne priestory plne ludi, ale do mesta, do prirody, na vylet chodim rada. Rada vedela kde tkvie moj problem a vyriesit ho. Ubija ma to uz dlho, zosilnilo sa to rozchodom a nechcem zit v takomto stave. :/
Chod k psychologovi. Pozri si institut virginie satirovej a ipcko.sk
ema_65 vies co ti este poviem,taketo pocity preziva skoro kazdy jeden mlady clovek. kazdemu sa stavaju vseliake zivotne situacie a kazdy si tak trochu popremysla nad svojim zivotom a chyti ho pri nejakej negativnej osobnej skusenosti takato nalada. a hlavne mlady ludia co su od rodiny... isto si sikovne dievca,rozumne a kamosku si najdi rovnocennu.prihlas sa niekde na nejaky kruzok co ti bude robit radost 🙂 ja som roky tuzila chodit na latino tance a stale som sa neodhodlala ani neviem sama preco.... hlavne som nemala s kym ist 🙄 ze co tam budem sama a tak.... teraz som si povedala dost,a idem aj sama a velmi sa uz tesim 💃 a postupne si budem plnit vsetky moje sny a tuzby. ved zivot mame len jeden a aj mlady nebudeme vecne. tak na co cakat.
@ema_65 vies co ti este poviem,taketo pocity preziva skoro kazdy jeden mlady clovek. kazdemu sa stavaju vseliake zivotne situacie a kazdy si tak trochu popremysla nad svojim zivotom a chyti ho pri nejakej negativnej osobnej skusenosti takato nalada. a hlavne mlady ludia co su od rodiny... isto si sikovne dievca,rozumne a kamosku si najdi rovnocennu.prihlas sa niekde na nejaky kruzok co ti bude robit radost 🙂 ja som roky tuzila chodit na latino tance a stale som sa neodhodlala ani neviem sama preco.... hlavne som nemala s kym ist 🙄 ze co tam budem sama a tak.... teraz som si povedala dost,a idem aj sama a velmi sa uz tesim 💃 a postupne si budem plnit vsetky moje sny a tuzby. ved zivot mame len jeden a aj mlady nebudeme vecne. tak na co cakat.
@annazozelenehodomu1 @katharines ok.nikomu nevnucujem svoj nazor...mozno si ho len precita a pojde do kostola..
Mila ema, to co ti chyba je Boh a zmysel zivota. Psychologicky smer, ktory sa tymto zaobera je logoterapia (logos=zmysel), ktoru zalozil Frankl. Smutok ta uzatvara pred vytvaranim novych vztahov. To, ze ste sa s priatelom rozisli nie je koniec sveta, ale tvojim postojom si nepomozes. Ak mas zaujem a nechces to rozoberat verejne, tak kludne napis do IP.