Maturitné témy - náuka o spoločnosti

lucyt98
11. feb 2018

Ahojte, našla by sa dobrá duša, ktorá by mi poslala maturitné témy z občianskej náuky. Nemusia byť vyplnené, stačia mi len názvy. Malo by by ich 90 (otázok). Neviem presne čo sa mám učiť, lebo zakaždým nás učil iný učiteľ a každý hovorí niečo iné. Prosím poraďte mi (pomôžte mi)

issabelll
11. feb 2018

Kazda skola ma uplne ine temy. A zo zakona maju povinnost vam poskytnut okruhy maturitnych otazok. Treba sa informovat na vedeni skoly ked tak.

fokuska
11. feb 2018

@lucyt98 STacilo dat nazov temy do googlu a vyhodi plno odkazov - aj na vypracovane temy.
Akosi mi v tom chyba logika - registrovat sa na modreho konika a zalozit diskusiu to ano, co je x klikov, ale vygooglit si to, to nie? 😒

deti95060810
11. feb 2018

a spolužiačka nemá? ani jedna? Tak za učiteľom....

aniele
11. feb 2018

Môžeš sa dostať ku okruhom, tézam. Tie by mala mať škola aj na stránke. Prípadne si vygoogli cieľové požiadavky na predmet, dané ministerstvom. Presné znenie otázok sa nezverejňuje.

lucyt98
autor
11. feb 2018

@fokuska ja viem, že na internete sú aj vypracované témy ale nie sú tam všetky, preto som sa pýtala či nemá niekto všetko. A nie všetko čo je na internete je aj pravdivé či správne. Veľa materiálov čo som našla neboli buď celé, boli zastarané alebo absolútne niečo iné, čo sa nikdy neučilo a nie je v žiadnej učebnici. Avšak som vďačná, že si si na mňa urobila čas (ukrojila si si zo svojho drahocenneho času )a okomentovala môj príspevok.

blairgossip
11. feb 2018

@lucyt98 Ved kazda skola ma ine maturitne temy predsa. To akoze nikto z tvojich spoluzaikov nevie? Ked nie tak chod sa rovno spytat ucitela ake su otazky ne ? ach jaj

lucyt98
autor
12. feb 2018

@issabelll ahoj, pýtala som sa učiteľky či existujú aspoň maturitné témy aby som aspoň vedela čo mám čakať na maturite. Povedala, že nič také nemajú (nič také nespravili) máme sa proste učiť z učebnice. Najviac ma hnevá to, že nevie či je na maturite aj otázka porovnajte nejakého filozofa s týmto filozofom. Učiteľka mi nechce nič povedať. A predsa je lepšie vedieť čo ťa čaká na maturite než sa všetko učiť a tam vlastne zistiz, že sú aj prelomové otázky a teraz lov v pamäti, čo presne mali spoločné ...

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petrofka
12. feb 2018

Ja som maturovala z nauky o spolocnosti, sice uz davno, ale zas nie som korytnacka. Ziadneho filozofa som neporovnavala a to som si si vytiahla filozofiu. Odverklikovala som si uciva zo zosita co som mala poznamky. Opytali sa ma na par pojmov a sla som. Opytat sa ta mozu cokolvek. Okruhy su tak uzasne slovo lebo v takom okruhu mas proste vsetko. Ak budu chcieť rypat a dat ti zlu znamku, tak budu chciet podrobnosti a kravoviny. Ak su v pohode, tak nebudu mat blbe otazky. Zapisuj si do zosita, co sa ucitelka pyta na hodinach ked niekoho skúša. Ono zvacsa uz na lepšiu otázku na maturite nepride. Na ktoru oblast NOSky je ta vasa ucitelka zamerana? Lebo ak sa vyziva vo filozofii, tak sa ju radšej poriadne nauc :D
Kam sa hlasis na VS?

aniele
12. feb 2018

@lucyt98 Prepáč, ale v tom je podstata učenia sa. Nie nabifliť a odverklíkovať (a na druhý deň nevedieť), to ti je v živote nanič, ale spájať informácie, hľadať súvislosti, ísť naprieč nielen predmetom, ale aj predmetmi. Na NoS predsa využiješ aj vedomosti zo SJL, DEJ, dokonca aj z MAT...

valeriadk
12. feb 2018

@lucyt98 naozaj tie"temy" okruhy otazok musia poskytnut.aj keby to boli len nadpisy v ucebnici. Informuj sa u zastupcu riaditela alebo samotneho riaditela. Pripadne ak je na škole iny ucitel Nos.

aniele
12. feb 2018

@valeriadk Mám pocit, že slečna nechce okruhy, ale rovno otázky, keď ich pýta 90. A to jej nikto na škole nedá, nemôže. A témy - okruhy - by mali byť na stránke školy. Teda napr. Filozofia antického Grécka. Ale už tam nebude - Porovnaj Platóna so stoikmi, Vplyv Aristotela na... A čo ja viem, aké ešte môžu byť otázky z NoS. Neučím ju. Inak, tam je ešte aj psychológia, niečo z ekonomiky, ak sa nemýlim. Je to dosť pestrý predmet.

wejky
12. feb 2018

Maturovala som pred 9 rokmi, mam este nejake veci v PC, mozes mi poslat mail a preposlem ti ich, no ja tam m vela veci vzhladom ku r. 2008, co sa tyka vtedajsich zakonov a politiky, cize toto si budes musiet aktualizovat uz sama. Nemam vsetky znenia vypracovane, no aspon budes mat cca prehlad, ze aky styl otazok vam mozu polozit. Napr. ja som si vytiahla porovnanie Aristotela a Platona, socialnu komunikaciu a uz ani neviem, co bola tretia otazka. Ako pomocky pri odpovediach sme mali ustavu SR, ci zakonnik prace.

fokuska
12. feb 2018

@lucyt98 Na internet to dali tiez len taki ludia aki su napr tu. Cize tamtie su nekompletne, nedoveryhodne ale co ti poslu ludia tu uz budu ok? Mamicky tu pravdepodobne maturovali skor, takze ak nieco maju tiez to bude starsie.
Zistuj od minulorocnych maturantov, od spoluziakov, ved nematurujes jedina.

hettinka
12. feb 2018

@lucyt98 presne tak, každá škola má iné “otázky” ktoré však musia vychádzať z tzv Cieľových požiadaviek na vedomosti a zručnosti maturantov v predmete OBN, ten dokument si vygooglis na nete. A spracované témy sú na stránkach ako zones.sk alebo si kúp knižku, sú take priamo na maturitu.

Konkrétne otázky škola žiakom dávať podľa zákona nesmie, ale povedia aspon približne, čo tam je

lucyt98
autor
12. feb 2018

@wejky Ďakujem, mohla by si mi to poslať na email lulut123@azet.sk Ďakujem veľmi pekne😊.

valeriadk
13. feb 2018

@aniele a aj sociologia a psychologia a politologia. Ja som z nos maturovala. Mali sme okruhy a aj podotazky ak si dobre pamatam.ale to je tak 10 rokov dozadu.mozno uz sa otazky nemozu davat. Aj tie okruhy sa mozno trochu menia. Netusim.