Ženy!!!
Napíšte mi pravdu.
Ja odkedy som matkou -3roky som pod tlakom, ja nedokážem vôbec vypnúť...je to zúfalé.
Domácnosti prevádzkujem popri malom resp.s ním ako my všetky, potom sa s ním hrám-ale fakt non-stop -auta, kreslenie, príbehové situácie akože požiarnici, s loptou, pieskovisko, prechádzka von, práca na záhrade....potom spolu ako rodina-nejaka zmrzka, bike....
Čas na seba nám keď muž na vystrieda cca 1 krát v
týždni na 1 hodinu, to robím buď veľké upratovanie, možno hiit, kúpeľ....ale ja už neviem čítať knihu, ani surfovať na nete,kukať film, stále toto musím toto musím, toto musím....a keď si aj reálne sadnem tak cítim tlak....že toto musím (dorobiť) alebo výčitku že čo z toho keď to trvá tak krátko, vôbec z toho nemám pôžitok, len rozmýšľam kedy sa už vrátia zase a zase bude kolotoč..keď sme doma všetci to ani nepíšem,to je tlak a humbuk stále, prosto žiadny pokoj, žiadny čas na relax, oddych.. vidím že niektoré pozerajú napr.seriály, to okedy???čo robím zle???
v prvom rade preco ta muz vystrieda na 1 hod. tyzdenne? mozno som naivna ale mne to nepride dost, aby si aj ty mala cas na seba a druha vec je, ze niektore veci skratka treba ignorovat napr. robit ich menej casto alebo nerobit vobec 🙂
Má tri roky. Zvládne sa pohrať hodinu sám a ty si daj kúpeľ a ukľudni sa lebo chytíš mŕtvicu a potom už toho veľa nenarobíš.
mame 3r syna. moj muz sa mu vela venuje (niekolko hodin denne) + robi v domacnosti takmer tolko co ja (mame rozdelene ulohy), tak mam viac casu. obcas pomozu aj stari rodicia. plus si az tak nepotrpime na poriadok (na cistotu ano! 🙂)
@petamich uhm, máš deti?ja som vďačná ak za tú hodinu, niektoré nemajú ani to....aké to je fakt hodina že vypadnú prec z domu
...ono bývame v dobe, čiže spoločný čas trávime spolu na záhrade, práca okolo domu, okrasná záhrada, malý sa tmoli pri nás, no je to práca...alebo bike- muž to miluje, ja tiež chcem držať formu no mne je už aj 15 km je dosť teším sa zo športu ale sme opäť spolu ale príklad už riešis - rýchlo vybrať zo sedačky,dať cikať, dať vodu, dať to a to....som rada že sme rodina a že je to fajn, no ja píšem o tom že ja reálne nedokážem vypnúť psychicky, že "prdím" na to idem si kukať Sex v meste....
@lenkakravcova nie nezvládne, hra sa keď ja niečo robím, asi meter od mňa,ale keď si sadnem už mi podáva auto do rúk 😉😉😉 vaňa??!stal by pri mne pri vani a to je aký wellness (sprchu zvládam 😂😂😂)
Ale máš pravdu, nerobím to dobre....napíšte mi návod krok po kroku ako začať 🙈🙄😉😉😉
@deedol áno aj muž keď sme spolu doma s ním trávi čas, (domácnosť mám len ja, možno raz naloží mycku, vysávanie, pranie l,varenie to robím len a len ja) no problém je že ja som bloknuta, ja si ani vtedy neviem dať pohov 😩😩😩
Vieš čo, ja pracujem pri deťoch (keďže materská v zahraničí nula bodov) a to je môj relax. Že vypadnem z domu a medzi ľudí, aj keď pracovne.
Ináč je to ozaj kolobeh, dokola isté. Niekedy mám z toho nervy, že zas je všade bordel, inokedy na háku. Ale začínam sa zbavovať vecí čo netreba, bude to ešte veľa mesiacov práce, ale potom bude snáď skôr poriadené ako teraz. Lebo len kým spracem hračky, už sa mi nechce upratovať 😆😆😆, aké malé máš deti?
@deedol prosím ak ti to nevadí, keď je s ním muž, ako si urobíš čas pre seba, že ich necháš v izbe a ideš si svoje v inej izbe?aj polhodinku?neviem fakt potrebujem počuť základ, my sme stále na kope a keď sa vzdialim už sú pri mne😉
Normálne daj dieťa do detskej. Daj mi k nemu lego a nech sa hrá. A ty si chod robiť čo potrebuješ. Syn sa vedel zabaviť ako sám určite už v dvoch rokoch. Robíš si zbytočnú prácu. Ja teraz ležím, ročná dcérka sa hrá na deke.. Sama (len na ňu dozerám z diaľky). A oddychujem. Nech si skúma okolie. Daj dieťaťu priestor aby objavovali samo, hralo sa samo. Aj ty a aj ono to potrebuje.
Kupte ten roboticky vysavac, mate o robotu menej. Taktiez by som zvolnila z narokov..ak muzovi nevadi, ze je neporidok, nemusi vadit ani tebe.. ak mu vadi, nech uprace. Alebo spolu. Zapriahnut trosku nech nalozi umyvacku, vylozi, vyvesia pradlo, zlozi pradlo, zahra sa s dietatom aj viac ako hodinu. A odstran veci, co su zbytocne
@viestta uhm, domácnosť1) snažím sa takto: dám smeti do ruky chod, poviem vyloz mycku, nie je tak naučený z domu ale aspoň nie je drevák že v žiadnom prípade prosto len to nerobí som od seba a nemáme rozdelenie prác v domácnosti, ibaže on kuri v zime, kosi veľkú záhradu tak už práčku neriešim a vie že kupujeme sušičku, časom robotický, tak nie je až taký kameň úrazu
2)malého chce, vie sa s ním hrať, no tiež má dní že chce pokoj....snazime sa prestriedat, ak je to možné...sme väčšinou na kope spolu, alebo ja ostanem doma, on ostane doma a ten druhý ide von s dieťaťom, v mojom prípade je to častejšie že idem s dieťaťom....môj problém je že keď ja mám "voľno" tak mám blok že stále myslím že kedy sa toto moje "krátke šťastie skončí"...neviem využiť ten čas ako by som chcela už myslím na to, ako sa mi to skončí, šibe mi???...take že pri malom si stukam do mobilu či kukám rodinné prípady (myslené že kukám dačo z nudy) to je sci-fi...tv nezapinam zámerne aby ho malý pasívne nekukal....PS:dieťa je len jedno (3r.)a tablet ešte nedržalo v rukách, čiže si to neuľahčujem
Nehnevaj sa, ale ty kupuješ hračky pre seba? Dieťa má schopnosti hrať sa samo. Prečo? Lebo je dieťa. Daj dieťaťu hračky do ruky, nechaj ho v izbe, dozeraj na neho a rob, čo potrebuješ. Nechápem mamy, ktoré 24 hodín robia program dieťaťu. Ty nie si jeho súrodenec, nemáš za úlohu sa iba hrať. Si matka, áno dieťa potrebuje viezť, potrebuje ukázať AKO, ale nehnevaj sa, 3 ročné dieťa sa MUSI vedieť zahrať samo. Ako prežije v skolke? Bude nalepené s hračkami na učiteľoch? To nebude fungovať. Mám 3 deti, som s nimi sama, manžel chodí na turnusy. Myslíš, že mám čas hrať sa? Áno, keď máme nutné veci spravené (navarené,oprave, keď nechodíme po kolená v smetiach, keď máme nakúpené, aj niečo upratané) dieťa musí vedieť pochopiť že TERAZ nie, lebo som človek, ktorý robí niečo iné potrebné pre neho, na to, aby sa malo dobre. Ak vyjde čas, áno , zahráme sa. Ak nevyjde, má svoju izbu,hračky, priestor. Mojou prvoradou úlohou nie je hrať sa. Čo by deti jedli, ako by sa mali, v čom by chodili ak by na mne viseli 24 hodín? A manžel? Ak je doma, venuje sa deťom čo najviac môže. Ale aj ja mám vo svojom okolí rozpistanu mamu, ktorá sa musí s dieťaťom hrať. Lebo sa to tak robí, pretože má dieťa. Dosť úbohé argumenty, zvlášť keď celá rodina behá okolo nej, aby vôbec čo mala do úst. Dieťa mať je super, keď sú dve, je to ešte krajšie, traja sú požehnanie avsak všetci vrátane rodičov musia prežiť, nie sa iba hrať. Ja napr zapájam deti do činnosti. Áno pôjdeme sa hrať, ak upraceme oblečenie do skrini, áno pôjdeme sa hrať, ak bude riad spratany, umytý. Chcete sa hrať, pomôžte mi, aby som mala viac času na vás. A mám deti o veku 7, 3 a 1.
no ako si rozmaznáš, tak máš, či muža, či syna. Trojročné dieťa sa dokáže prehrať sa dokáže prehrať aj samé, netreba mu robiť nonstop animátora. Raz týždenne si vyhradím čas len pre seba, minimálne dve, tri hodiny. S tým, že ak sa chcem naložiť do vane a potom čítať knihu pri pohári vína, tak muž bude s dieťaťom na ihrisku, na kúpalisku, na bicykli, u svokry, nech dieťa rozhadzuje u nej a nie doma. Prípadne pôjdeš kaderníčke, kozmetičke, potom s kamarátkou na kávu, pobehať po obchodoch...Prípadne začni pravidelne chodiť napr. behať, plávať, spievať, podľa toho čo ťa baví. Navar na dva dni, žehlila by som len nevyhnutné, čiže košele a dosť. Zredukuj umývanie okien a pod. somariny, na minimum. Čo budeš hovoriť, keď pôjdeš do práce? A áno, mám dieťa, dospelé, v čase, keď malo tri roky sme stavali dom, chodila som do práce, do školy, o robotickom vysávači a sušičke som ani nesnívala, no čas pre seba som mala vždy. V nedeľu som nechala muža pospať aspoň do 10,00, bola som s dieťaťom v parku, na ihrisku, aby ho nerušil, lebo sme mali len 2 izbový byt, potom som varila, on sa hral sám, prípadne s mužom, poobede som mala čas pre seba. Išla som si zaplávať, na kávu, o dieťa sa staral on. Spolu sme boli každý deň keď prišiel z práce a v sobotu. Muž mal dva krát týždenne tréning, ja som išla na hodinku plávať niekedy aj počas týždňa. Možno ti to pomôže ako som to rozpísala, je to len o dohode vás dvoch dospelých a o tom, že naučíš dieťa rešpektovať to, že aj dospelí majú svoje potreby. A uprac si v hlave, nič nemusíš, keď veci neurobíš, tak nebudú🙂
niekedy ho vezme von napr. na 2-3 hodiny, tak mam klud - vtedy vacsinou pracujem. niekedy sa hraju v inej izbe - ak su v klude, tak pracujem, ak nie su v klude, tak aspon tie "svoje" domace prace stiham (pracka, umyt kupelnu a pod.). samozrejme nie vzdy to ide, niekedy ma maly vola, nie je to tak, ze sa zavru a neviem o nich. byvame v byte, takze som tak tri metre od nich :D
co sa tyka toho vypnutia (akoze ako si to nastavit v hlave), tam neporadim, lebo to mam asi inak 🙂
este dodam, ze tv ani tablet ani nic podobne u nas tiez nepouzivame. maly je dost akcny, hrat sa sam vie len kratko, nema este taku rozvinutu fantaziu, skor ho bavi byt vonku a behat, lozit, skakat (hruba motorika). sediet na zadku a kreslit/modelovat sa mu nechce...
ešte ma napadlo, uč dieťa samostatnosti, trojročný sa dokáže sám vycikať, aj si sám dá vodu, ak mu ju zbalíš do batôžka na chrbát. Nerozmýšľaj, čo ešte musíš, ale ako si veci uľahčiť, lebo ťa ten tlak zloží a potom nebudeš musieť vôbec nič.
Máš 3 roky? Tak od septembra dieťa do škôlky a máš po probléme.
A nemusíš sa dieťaťu venovat nonstop, 3-ročný si fakt už môže kreslit sám aj jazdiť s autami.
To tak je.. ja som si oddychla az v praci :D. Inou pracou..
Vela robi ake mas dieta, ak mas kludne dieta, ktore sa vie same zahrat s par hrackami a ty ho len inspirujes, tak stihas aj upratat aj si oddychnut, ak mas akcne dieta, ktore si pyta tvoju pritomnost, tak si budes musiet pockat, kym bude vacsie. Treba to prijat, ze to tak je a vyrovnat sa s tym. Viem o com hovorim, mam dve deti, pri jednom som isla na plny plyn, a aj tak som nestihla co som chcela, a ked som bola sama len s druhym, tak som mala pocit, ze som sama doma 😁 a nie, nebolo to o tom ako som si jedno ci druhe naucila, to mi nikto nevyhovori 👍
Sama si robíš ten tlak. Byt nemusí byt tip top. Pri deťoch 100 % poriadok ani neudržis. A keby si pozrie pól hodinku rozoravku q ty si vydychnes tiež neumre. Už neni maličké bábätko. Ja doobeda upratujem a varím, dcéra sa pri mne hra, alebo kreslí, maľuje. Niekedy má pustenu audiorozpravku na počúvanie alebo detske pesničky. Poobede ideme von, alebo hrame spoločenské hry, malujeme spolu. Tým že nechodí do škôlky tak ju učím ak básnicky a iné veci podľa papierov pre škôlky. Keď príde muž hra sa s nou on, alebo idu von. Ja pozerám seriál alebo len sa zvalim na posteľ a oddychujem. Nemám potrebu vo svojom voľnom čase upratovať. Potom sa vymeníme, oddychuje muž a ja urobím večeru+ večerná hygiena a nachystanie do postele. “Uspáva” muž. O 20:30 voľno a sme spolu alebo si každý robí to svoje.
A starých rodičov nemáš niekde poblíž ,že by trocha povarovali? Moja v 3 rokoch už išla na prázdniny na týždeň. ..alebo keď aj muž pracuje vonku tak malý nech je pri nom a ty môžeš mať troska kľud lebo aj ty keď si dnu je stále pri tebe. Ale ešte ti poradím z vlastnej skúsenosti.Tiez som sa stresovala ,všetko muselo byt, jednoducho som prežívala co ty.Az raz jedného dňa keď som svoj čas zbytočne zas minula na domácnosť a aj tak to bolo na nič platné som si povedala DOSŤ. Nie sme otrokmi dom má slúžiť mne a nie ja jemu a keď sa to dakomu nepáči ma smolu. Mame malé deti tie rýchlo rastú a raz výletia z hniezda a potom aj bude poriadok. ( tým nechcem povedať ze je u nás neporiadok ale zas ani sa to tu neleskne 😁
dieta v tom veku by sa uz malo dokazat chvilu pohrat aj same a nie stale vyzadovat pozornost matky. Neber to v zlom, tiez som to tak mala s prvou dcerou, ale ked sa narodila druha, tak sa to uz fakt nedalo, pri nej som zmenila takmer vsetko, moj pristup. Mama nie je len na to, aby dietatu robila program nonstop 24/7. Mama ma dieta naucit, aby sa dokazalo zahrat aj same a len priebezne dohliadat, aby sa nezranilo. Mozno mi to ostatne maminy tu potvrdia, ale ked prislo druhe dieta uz sa ten "perfekcionizmus", o ktory som sa pokusala s prvou dcerou nedal stihat, ak som si aj ja chela oddychnut....nie si otrokom dietata, ale jeho mama. To je prve a zakladne pravidlo, aby zena nepadala od unavy a mala aj chvilu pre seba.
Tak ja keď chcem mať dlhší čas pre seba (než len hodinu) , nechám dieťa tatovi a ja idem po obchodoch, na kávu a tak. Tak na 2-4h. Síce nič nekúpim, len tu kávu.. 😅 Ale aspoň som sama! 😂 😇 A keď mi stačí hodka, zavriem sa do izby, dieťa sup tatovi a ja oddychujem. Treba to takto robiť, ak sa nechceš zblázniť. 😉
Deticky treba ucit samostatnosti, nie je ok, ze 3 rocnemu robis animatorku. Dietatko ma rozvijat svoju fantaziu, dokazat sa uz samostatne zahrat, ale treba ho k tomu viest. Ked si mu 3 roky 24hodin za "ritkou", jasne, ze sa to nemal kedy naucit. Nas sa sam prehra od 2 rokov, ale od malicka sme ho k tomu viedli, vedome nechavanie ho, nech objavuje, hra sa aj sam. Nemam rada tie reci, ako aj tu vyssie zaznelo, ze ano, ked je kludne dieta, da sa pri nom. Ja teda kludne dieta nemam ani omylom, ale viacero veci sa da ovplyvnit, ked sa chce 🤗 a vecer mame od "narodenia" rutinu a vecierku, takze po 20 mam cas na seba, svoje zaujmy, manzela, aj na upratovanie.
Velmi vela veci sa da nastavit. Len na tom treba pracovat, len tak "z neba" to nespadne ❤️
Ja napriklad ked som mala len jedno dieta, som mala pravidlo, ze ked spi nerobim nic. Proste to bol ten cas pre mna, kedy som pozerala tie serialy napriklad. Ale tiez som sa to musela naucit. Jednoducho dieta zaspalo, ja som si spravila kavu, sadla som si na gauc a vstala az ked sa zobudil. Normalne som niekedy nechala aj riady z obeda na stole, neutecu. Upratat sa da ako tak aj pri dietati, vacsie upratovanie ked ho manzel zabavi ked je doma z prace. Proste vzdy som zhodnotila, co mozem spravit pri dietati a co nie. A vlastne jedine co sa s nim neda je oddychovat v klude na gauci s knihou, takze to robim, kym spi. Teraz uz mam deti ale dve, co nespia naraz nikdy, takze som skoncila 😅teraz uz by som aj ja prijala nejake rady, ze kedy si mozem kuknut ten serial
Da sa robit veci aj popri dietati. Ja si idem napr. Zabehat ked zaspi, raz uspavam ja, raz muz. Ale nerobi mi problem ist si zabehat aj o 22 vecer a co, beriem to ze to robim pre seba. Ked mam chut pred spanim precitam trochu z knihy, ked nemam energiu na text, pustim si audioknihu. To co ma bavi, na to si cas najdem. Nebudem predsa zmyvat podlahu o 11 vecer, co nestihnem do 19stej, spravim na druhy den, este ked tak vecer navarim ale len ked treba a nerobim ziadne komplikovane recepty, cize to ani neberiem ako robotu 😉. Je to o nastaveni sa. Ostatne veci viem spravit aj s malou, ist do potravin, ist do kaviarne (malej objednam croissant, dzus a uzijeme si to spolu). Kedysi som aj ja mala nervy, ze mala zaspi vecer az skoro o 22 a nemam nic z vecera. Prestavila som myslenie, precitame si knizku, porozpravame sa aky sme mali den a v klude zaspi a ja uz nevisim na hodinkach, ze co to tak dlho trva.
ja to mam tak isto nie si sama