Ahojte aky mate nazor na materialne veci kt ani tak nepotrebujeme no aj tak si ich kupime. Citala som jednu knihu a v nej bolo vysvetlovane ze clovek nepotrebuje plno veci no aj tak si ich kupuje. Vyvolava vo vas kupa tychto "nepotrebnych" veci radost ? Alebo si len chcete dopriat ? Ci ste skor typ ktory si peniaze setri a nekupuje "zbytocnosti" ? Ine je samozrejme ak na nieco nemam peniaze ale bavme sa o tom ze si zijete povedzme standardne
Napriklad ja som si tiez uvedomila teraz pocas tohto obdobia ako su obchody zatvorene, ze míňame menej, pretoze pred tym som kludne len tak nabehla do obchodu s hlupostami, napr.pepco, teddy a nechala tam aj 20-30€ na veci ktore nam vobec netreba, len pre moj dobry pocit ze mam niečo nové v domacnosti 😃 takze toto su pre mna zbytocnosti a dufam ze to tak aj ostane ked sa znova obchody otvoria
Ja kupujem rozne veci, ale rokmi sa mi potvrdila klasicka fraza: Niesom tak bohata, aby som si kupovala lacne veci. To plati vo vsetkom. Ci pri obleceni, kozmetike, rekonštrukcii, nabytku atd.
Som minimalista, nekupujem veci, co nepotrebujem. Za rok som si ani raz nespomenula, ze by mi chybali nakupaky.
Kedysi som kupovala, čo sa mi páčilo neriešila som, či treba či netreba. No teraz zakaždým keď niečo chcem alebo mi padne do oka si najskôr položím otázku či je to ozaj niečo čo mi nevyhnutne treba.
Mne vobec nechybaju zatvorene obchody, handier mam dost, ale to je mozno prave preto, ze som pred tym kupila viac, aj ked som mozno tolko triciek, topanok, kabeliek nepotrebovala. Su aj veci, ktore nepotrebujes, ale sposobuju ti radost - umelecke dielo, sperk. Ale treba samozrejme zdravu mieru. Celkovo nie som typ a nikdy som nebola zenou, ktora sa vyziva v behani po obchodoch a skusani handier a topanok. Obchodne centra pre mna nemusia existovat.
nikdy sa mi to nestalo, i ked som podnikatelka uz 5 rokov nakupujem okrem obuvy a spod. pradla v sekacoch. Plozku nad dve eura sa ani nepamatam kedy som kupila. Oblecneie triedim pravidelne, davam nudznym alebo susedom. Peniaze investujem do statkov ktore ma naplnaju, ot jest cestovanie a vzdelanie
Hlási sa bývalá shopaholička. Odkedy som začala na seba zarábať chodila som pravidelne po nákupoch a stávalo sa, že pár dní po výplate som z nej nemala už ani polovicu ( Myslím, že som si kompenzovala to, že od mala som nosila veľa zdedenych vecí po sestre a na ZŠ sa mi za to smiali) Trochu som spomalia, keď som sa osamostatnila a trebalo platiť účty a nechávať rezervu. Stále sa však našla nejaká maličkosť, ktorá potešila moje oči a rozplakala moju peňaženku.
To, že je to už neudržateľné som zistila keď mi pod nánosom oblečenia "rupla" polica v stavaného skrini.
Veru veľa vecí som vtedy pretriedila a to niektoré mali na sebe ešte vysačku. Odvtedy kupujem zásadne po dôkladnom zvážení, či tú vec naozaj potrebujem a či ju mám s čím kombinovať. Pravidelne triedim šatník dvakrát ročne a ak natrafím na niečo, čo som nemala ten rok na sebe letí na bazos.
Trvalo mi veľmi dlho kým som si uvedomila, že materiálne veci šťastie neprinesú a ak áno tak len chvíľkové. S priateľom teraz radšej investujeme do spoločných zážitkov.
Tiež si myslím že záleží od vnímania a financií.
Úprimne veľmi nešetrime, máme celkom slušný príjem, môžme si i dopriať.
Takže moje vnímanie vecí čo nepotrebujem bude asi trošku iné ako niekde, kde sa sleduje každé euro.
Najviac ľutujem neuvážené nákupy vo vypredajoch. To sa teraz snažím odstrihnúť, investovať do kvalitnejších vecí. Veľa vecí som kúpila lebo boli lacné a skoro vôbec neznosila, teraz to beriem ako škodu životného prostredia a fandím swapom, značkovým bazarom, pripadne investujem do drahších značiek.
Na druhej strane neľutujem nadštandardné veci ktoré mi šetria čas pre mňa a rodinu ( napr. Bez robotického vysávača sa dá žiť, ale koľko času a hádok nám ušetril). Detto delegovanie práce ( veľa vecí prenechame odborníkom a paradoxne ak s mužom robíme našu prácu miesto danej práce na dome, ešte na tom ušetríme).
A neľutujem ani " zbytočné" míňanie na kvalitné potraviny, kozmetiku, športy, relax. Športy a zážitky sa dajú okresať, rovnako sa dá vyžiť z 300 e mesačne na potraviny, ale....potom je ten život naozaj iba o prežití.
Podla mna je rozdiel v tom ze pre kazdeho je nepotrebne nieco ine. Napr jedna moja znama nedokaze pochopit (aj ked to neni materialne) ako mozem vyhadzovat peniaze za dovolenky a cestovanie do exotickejsich krajin. Pre nu su to vyhodene peniaze, dokonca sebeskost. 🤷♀️ a aj tu na MK mi bolo povedane nieco v zmysle ze som narocna a ci mi nestaci si len tak vyjst do prirody za rohom (mimo korony). No nestaci, robi mi radost vidiet a zazit nieco netradicne, spoznat inu kulturu, zvyky atd.. 🤷♀️ som mlada, zdrava, dokazem si na to sama zarobit tak preco nie.
Myslim si ze sa snazim zbytocnosti nekupovat. Niekedy sa stane ze mam moznost nieco kupit a muz mi povie kupme si to a ja sa spytam ako casto to budeme pouzivat? Raz do roka? Tak to nekupme a poziciame si to napr od rodicov na ten jeden den do roka. Ale na druhej strane sa priznam 🙊🙉🙈 dlho som bojkotovala kvety lebo mi prisli drahe a po case umreli.. ale poslednu dobu som si strasne zamilovala dlhotrvacne ruze. Nikdy som nenosila sperky, nepotrpim si na drahe kabelky ani topanky, ak nieco chcem kupim si to sama takze muz mal vzdy problem vybrat mi darcek k sviatkom. Teraz mi kupuje tieto ruze a je v tom uz par stoviek eur. Na 1 strane je to uplna zbytocnost ale mna to tesi, mam to ako dekoracie a on sa tesi ze ma potesil. 😁
pre každého môžu byť nepotrebné veci - haraburdy niečo iné...
to že sú zatvorené obch. centrá mi až tak nechýba. V skrini je handier dosť... horšie je to s deťmi - rastú a neraz nevydrží oblečenie dlhšie ako jednu sezónu - na ďalšiu je už malé...😉
to čo nepotrebujeme dávame na charitu - ak je to ešte ako tak nositeľné.
zničené topánky, oblečenie hádžeme rovno do koša...
Stručne: toto si jednoznačne treba ešte pred svadbou odkomunikovať a dohodnúť jasné pravidlá. Ak to budete ignorovať, môže to prerásť do veľkého problému = rozvodu atp.
A aké veci máš konkrétne na mysli? Lebo všetko, čo si kupujem, potrebujem. Ale zase nie tak, aby to bolo nevyhnutné na prežitie.