Máte vyhradený deň na upratovanie?

12. dec 2020

Ahojte, je to na jednu stranu blbost no na druhu ma to zaujima.Mate vyhradeny den na upratovanie? Alebo ako to mate? My sme mali vzdy sobotu, a ja som to od mala nenavidela, vzdy som sa kvoli tomu vlastne na tu sobotu totalne netesila.Nerozumiem moc tomu, prečo si niekto vyberie sobotu ako upratovaci deň, ked je v dome teorericky najväčši počet ludi ktory sa premavaju po dome/byte a umytu zem vam pošlapu a podobne.Premyšlam nad tym, či je dobre si vybrat jeden deň v tyždni alebo to robiť proste kedy sa človeku chce,lenže to by u viac bolo nikdy🤣🤣🤣 da sa v tom udržať nejaky “poriadok” ak to robi človek nepravidelne? Hovorim o takom väčšom upratovani samozrejme

kristina2015
12. dec 2020

Cez týždeň ľudia pracujú+škola a nedeľa má byť na odpočinok. Kedy by si si ten deň predstavovala po 12 h šichte dajme tomu v utorok? Čím viac rúk tým rýchlejší poriadok. Pri malých deťoch jeden na prechádzku s deťmi ,druhý uprace ?

autor
12. dec 2020

@kristina2015 Nie niee tak som to nemyslela 🙂 tak u nas na dedine sa aj tak stale robilo vzdy, takze nedela nikdy nebola nejak odpocinkova.Pre mna osobne bola vzdy skor sobota ten den kedy sme mali nejake rodinne oslavy atd 🙂 vylety

kristina2015
12. dec 2020

Tak napr sem tam na rodičovskej sa dá stihnúť aj cez týždeň upratať a víkendy sa dá ísť v pohode na výlety ( koľkokrát som v piatok tak robila ja)ale pri pracujúcich ľuďoch pochybujem ,doobeda rýchlo asi poprataju a potom idu na výlety. Teraz nemyslím bežný poriadok to denne ale taký dôkladnejši.

simca06022011
12. dec 2020

dnes je sobota a my mame fajront :DDD cize ano samozrejme sa to da urobit inokedy. Ja teraz homeofficujem , cize upratovaci den nemam. Ale pred koronitou bezne upratovanie u mna bolo stvrtok-piatok po praci. Cize na vikend my ostalo varenie a v nedelu zehlim pri Poirotovi ak treba. Prat sa zacalo vo stvrtok (ale to nie je problem hocikedy pre mna zapnut rano/vecer, v opdstate po vikende aj tak mam v pondelok minimalne jednu plnu pracku), nakup tiez stvrtok/piatok, okrem toho poutierat prach a povysavat /vysavam hadam kazdy den/... a sviatok nesviatok- v nedelu pri dovarani obeda zvyknem podlahu v kuchyni/obyvacke poumyvat. Nevidim dovod lestit dom konkretny den cez vikend, lebo vtedy sa podla mna robi najviac neporiadku, vsetci su doma... priebezne. Vcera som napr. mala vsetko upratane vecer, vyprate aj vyzehlene, zacinala som o nejakej 16tej.
AJ ked som nemala dieta, upratovala som poobede, lebo cez vikend sme vzdy cestovali dakte

kittykat22
12. dec 2020

upratujem podla potreby ... denne riady, odlozim veci, ked treba operiem. A ked vidim ze je doma neporiadok tak upracem komplexnejsie. Ja som sa stresovala pre upratovanie, a namiesto toho aby som si uzila v sobotu vylet alebo vychadzku, tak som oznamila, ze musime upratat. Teraz uprednostnujem zabavu a rodinu pred upratovanim. Je pravda, ze tu nie je vzdy poriadok - rozhadzane veci, riad v mycke atd. atd. Ale mame pestrejsi zivot. A samozrejme ako pises, sobota = upratovanie. Nemam uz odpor k sobotam 😀

marca12
12. dec 2020

Presne toto som nikdy nechapala.jediny den, kedy sa clovek moze nejako vyzit je sobota a tu odmietam premarnit upratovanim. Upratujem priebezne v tyzdni,povysavam,umyjem podlahu. Utieranie prachu je par minutova zalezitost. Kupelnu zvyknem stvrtok alebo piatok a podla potreby wc samozrejme skoro kazdy den,ale to nepovazujem za upratoanie. Ja to mam tak,ze upratovanie je pre mna vysavanie a umytie podlah. Ostatne su cinnosti,ktore su bezne par minutove a daju sa spravit hocikedy. Nepozeravam telku,takze ja mam casu vela aj v tyzdni. Vacsinou upratujem podla nalady takze ak ma obcas chyti chut upratovat v sobotu,tak sa nebranim. Ale vyslovene rano vstat a cely den surovat ako volakedy doma,to zasadne nie. Na tomto sa aj s mamou vzdy povadime. Ona nevie pochopit,ze my si v sobotu dovolime lenosit. A hlavne ja mam tak psychicky narocnu pracu,ze ja proste musim v sobotu robit co sa mne zachce a nie to,co sa musi.

ivkazba
12. dec 2020

Ja zásadne neupratujem cez víkend. Ako dievča som neznášala keď som musela upratovať v sobotu. Takže upratujem počas týždňa. Ale nie všetko v jeden deň, priebežne robím, tým pádom mám priebežne stále čisto a poriadok bez toho aby som trávila upratovaním hodiny času.

deti95060810
12. dec 2020

dôkladnejší poriadok? tak to si moja mama brala dovolenku.... okná, koberce, a keď do toho prišla záhrada tak to nemala šancu stíhať popri práci...keď som bola už troška väčšia tak som musela pomáhať aj ja. V 6 tr. som už umývala okná spolu s mamou napr.
Ja mám 3 dcéry dnes umývame okná a umývajú len ony.... ja len kontrolujem - teším sa že konečne... 🙂 Ešte pred rokom umýval okná manžel.... pomáhal ....Dorástli dievčatá - manž. už nerobí tak ako predtým.... cez týždeň sa až tak nestíha - škole robíme úlohy....

marca12
12. dec 2020

@deti95060810 jaaaj a to je dalsie kapitola brat si dovolenku kvoli domacnosti. Dalsie,co ma moja mama naucila a sa mi zhnusilo. Ja zasadne pocas dovolenky neupratujem,nikdy si neberiem dovolenku,aby som umyvala okna,upratovala skrine,spajzu. Radsej obetujem jeden vecer v tyzdni a hecnem sa,ale volny den odmietam upratovat. Boze ja som si riade traumy odniesla z detstva 😀

sapetka
12. dec 2020

Ja si upratujem cez tyzden- take ze pozmyvat podlahu prah utriet. Manzel zas upratuje kupelnu v nedelu doobedu. A vysavam denne.

oliali
12. dec 2020

U nas upratuje pani na upratovanie v stredu... stvrtok a piatok udrzujem, cez vikend ignorujem, v nedelu vecer ked deti lahnu tak prejdem cele prizemie parnym mopom a spracem, aby do stredy bol zase klud... vysavam kazdy den, riady zakazdym ked sa navari, priebezne davam do umyvacky, periem a zehlim podla potreby...

majkabh
12. dec 2020
alexk12
12. dec 2020

Robilo sa tak odjakživa sobotu upratovali nedeľu kostol a vždy to aj tak budú robiť až do smrti

nevludna
12. dec 2020

Upratujem podla potreby a chuti 🙂 nerada robim nieco, ked sa mi nechce ;) a je podla mna blbost robit nieco, lebo “sa to tak robilo/robi”.
Ja som ale puntickar a mam rada poriadok, takze upratujem denne kazde rano (kuchyna, umyvanie podlahy 100m2, upratanie obyvacky po vecernom pouzivani atd). Proste predtym, nez zacnem robit (homeoffice), musim mat poriadok. Ale to som ja. Periem az ked je plny kos (1x 4-5dni) a tak. Ked vidim pavucinu, ju pozmetam hned alebo az ked ju zbadam 2.krat (ako vravim - ci sa mi chce alebo nie). Ale inak sa riadim minimalizmom, takze prach je utrety do 10 min v celom dome a tak. Minimalizmus dost pomaha a setri cas

ckatka
12. dec 2020

Cez víkend neupratujem. Chodíme von a užívame si ze konečne je manžel doma v rozumnom čase, alebo ideme k babkam, na trening, so psom...s kamošmi....a tak. Alebo sa na dvore robí, čo treba, varí, pečie a pod.
Periem priebežne, umývačka riadu ide skoro každú noc, po varení a po jedle si kuchyňu upraceme hneď.
Kvôli psovi vysavame skoro každý deň, a mopom pretriet vždy keď je vonku blato.
A cca raz za mesiac si zavolám upratovačku na také že kúpeľňa, pavučiny, prach na horných skrinkách a podobne.

Doma to bola katastrofa....každú sobotu doobeda...kým nebol celý byt vyluxovany, nikam sme nesmeli ani telka ani nič. Moja mama to prestala robiť asi v 45ke 😂 pochopila ze treba aj relaxovať a zrnko prachu ťa nezabije...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tramtada31
12. dec 2020

My sme s mužom zaviedli večernú 20 minutovku, kedy sa obaja zodvihneme a zacneme upratovat. To je spolu 40 minut a normálne za toľko casu sa veľa toho dá stihnúť a je to aj motivačne, že ten druhý upratuje. Samozrejme, že varenie, upratovanie kuchyne ide mimo tohto casu, ale aspoň je týmto aj muž zapojený do prace😊

zuzanka.zuzu
12. dec 2020

- perie práčka, suší sušička, umýva umývačka, denné činnosti, ktoré ani nevnímam
- nežehlím, verím nášivkám "nekrčivé" 😀
- kúpeľňu sa striedame podľa toho ako sa komu chce a podľa miery zašpinenia (niekedy aj 3x do týždňa od podlahy po strop, niekedy si zmyslím že "hups, už by bolo treba"), to isté platí o podlahe, skriniach atď..... aby som sa priznala, nerozumiem tým pravidelnostiam. však mám oči - keď vidím špinu, upracem ju. či to mám čakať do soboty? detto ak upracem v piatok, nebudem upratovať aj v sobotu, mám len jeden život a je krátky 🙂

thoughtfulweirdo
12. dec 2020

Teraz mam dieta a som doma, tak je to ine, ale aj kym som normalne pracovala, upratovala som priebezne. Nikdy som nechapala, ako moze niekto upratovat vsetko v jeden den 😂 vsak jednak sa cloveku nechce tolko, ale hlavne to tyzden budem bordel ignorovat, aby som sa v sobotu mohla cinit? 😅 Normalne kazdy den po praci som nieco urobila. Jeden den umyla kupelnu, druhy den vsetko povysavala, treti umyla sporak a kuch.linku atd, kazdy den cosi a bola to rychlovka, nestravila som naraz vela casu upratovanim, tak sa mi to nestihlo znechutit. Momentalne frcim na Zonovom upratovani a bude to neskutocny zlepsovak zivota najma po navrate do prace 😁

andreatytler
12. dec 2020

Ja som to rozlozila na cely tyzden.
4 dni umyvam dlazky... vzdy ina izba a za tyzden ich umyjem vsetky.
1 den utieram prach
1 den periem
1 den nieco specialne (chladnick, rura, kachlicky).
Vzdy mi to trva 15-20 min a ani nevim ze upratujem.

zuzanka.zuzu
12. dec 2020

@andreatytler 1 deň perieš? 😲 akože od rána do večera či ako to funguje?

tramtada31
12. dec 2020

@andreatytler ale veď keď napr umyjes chodbu, tak si z ostatných izieb tam bordel prenesieš, okrem toho neviem, či má zmysel každý deň si znovu plniť vedro s vodou

19daniela90
12. dec 2020

My máme upratovací deň pondelok. Netreba variť, tak upratujeme. A po víkende je viac neporiadok, keďže sme viac doma.

andreatytler
12. dec 2020

@tramtada31 Nemam vedro ale spray mop len vyberiem zo skrine a poumyvam.🙂

andreatytler
12. dec 2020

@zuzanka.zuzu Nie, jasne ze neperiem cely den... ved ani dlazku neumyvam cely den... len mam ten den vyhradene na pranie.

kubkovamama
12. dec 2020

Upratujem priebežne,sme 5ti,čoskoro 6ti v rozrobenom dome..2 psy..Čo ti poviem,niekedy čistá katastrofa.Keby som čakala s upratovaním na jeden deň v týždni,šak by sa mi tu zakotili myši.Vikendy si chcem užiť, konečne aj muž býva doma,tak sme spolu a neriešim domácnost.Som na materskej,takže to je jednoduchšie keďže môžem upratovať aj doobeda,hneď ráno dám prať,povysavam alebo pustím robota.Nachystam si varenie,zatiaľ umyjem podlahy.Prach priebežne, našťastie sa tu vôbec neprasi.Kupelky počas večerného sprchovania-vsetko vystriekam,kým sa odstrojím akurát to potom zmyjem zároveň so sebou.V jednom dni v týždni by som nemala šancu celý dom.Ale snažím sa 2x do týždňa všetko prebehnúť.Izby si decká riešia samé

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
12. dec 2020

@andreatytler no veď tomu nerozumiem... ja práčku zapnem každý deň (výnimočne obdeň), takže keby si "na pranie" vyčlením 1 deň, tak periem od rána do večera 😀 ak by som prala 1x 1 práčku za týždeň, tak fuj 😨 však zvlášť osušky, zvlášť gaťky, zvlášť posteľné, zvlášť čierne, zvlášť biele (a to ani nemám záclony alebo také veci čo bežne ľudia majú) - už len toto je 5 pračiek

andreatytler
13. dec 2020

@zuzanka.zuzu No ved dobre pre teba ked peries kazdy den. Aj to je pre teba dobre ze si peries gatky zvlast.
Co nechapem, ze preco musis fujkat nad tym ak niekto tie gatky zvlast neperie. Naco je to dobre to fujkanie? Akurat si tu mastis ego aka si ty cistotna a zhadzujes ma. Ved ti to moze byt uplne jedno ako ja periem.

zuzanka.zuzu
13. dec 2020

@andreatytler máš pravdu, je mi úplne jedno, ako perieš.... ale nacpať VŠETKY veci (ty si vypichla len gaťky, ale tie vlastne vôbec nie sú podstatné) 3 členov domácnosti do jednej pračky za týždeň (mimochodom to máš 30kilovú?) je proste humus, nie len "fuj" 😀 sorry