Máte skúsenosti s ryžovarom?

sabina_00
23. sep 2020

Baby máte skúsenosti s ryžovarom?
Chcela by som kúpiť keďže moja ryža mne osobne nechutí..
Je mäkká ale strašne ako keby sypka, suchá..
Keď vychladne nedá sa normálne nabrať na tanier...
Ostatným chuti no ja s ňou nie som spokojná

3009
23. sep 2020

@sabina_00 odkedy mám ryžovar len tam varím ryžu. Každému chutí.

lauriema
23. sep 2020

@sabina_00 Ahoj, akurát toto rieši môj manžel. Miluje ryzu a moja mu chuti len by chcel skúsiť tu z ryzovaru. Určite idem kúpiť tiež

nelca84
23. sep 2020

@sabina_00 s ryžovarom nemám síce skúsenosť, príde mi to ako ďalšia haraburda do kuchyne, ale ak ti môžem poradiť, ryžu si naskôr opeč na oleji a až potom zalej vriacou vodou (ja dávam z kanvice) a dodus domäkka. Takto urobená určite nebude suchá, sypká...

22abigail22
23. sep 2020

Smiem vedieť ako to ryžu varíte? A akú si zvyknete kupovať? My to tiež sme nikdy nemali problém. 🙂

Ja len preto aby ste zbytočne neinvestovali do niečoho čo je možné nepotrebné. Možné treba iba zmeniť značky alebo spôsob varenia. 😉

ninka1234
23. sep 2020

mám ryžovač z tupperware a nedám naň dopustiť. Kedže sme doma ryžojedi, varím v ňom často . Takže u nás to nieje ďalšia haraburda, ale má maximálne využitie

nikpa
23. sep 2020

@sabina_00 mna na ryzovar naučil muž, on ho používal ked býval sám. Teraz varíme ryžu len na ňom, no je ina ako klasická uvarené v hrnci, niekomu nechutí, napr. ked pridu na obed naši musim urobiť klasiku v hrnci lebo z ryžovaru im nechutí. Mne osobne tiez chvíľu trvalo kym som si na ňu zvykla, musela som si ju vylepsit podla seba, davam tam olej, cibuľu a vegetu ako do normalneho hrnca. Ale obyčajnu ryžu ked tam uvaríme je ako piliny, na druhy den sa nedá jesť, jedine jasminova je odtiaľ jedla aj na ďalší deň.

kirjaklambrid
23. sep 2020

@sabina_00 ja mám s tým najhoršiu skúsenosť. Nechcem ho ani vidieť. Ja s tým variť neviem a tak je to podľa mna somarina 😄 radšej zvolili klasický hrniec 😄 vtedy mám najlepšiu ryžu 🤷🏼‍♀️😄

hello21
23. sep 2020

@sabina_00 za mňa to je rozhodne hlúposť, ako udrží ju teplú pár hodín ale, keď vychladne je hnusná, mali sme ryžovar ale už sme predali, radšej prihorenú z hrnca 😂

kika831
23. sep 2020

@sabina_00 sestra ma Delimano ryzovar a neda nan dopustit. Velmi si ho chvali.

eleanor13
23. sep 2020

Mam.Je to super vec.Prvy raz, dva sa ti mozno nepodari podla predstavy ale ked sa naucis ake pomery ryze a vody tam davat, usetri ti to kopu casu

alexandra2468
23. sep 2020

Ja tiez ryzu varim len v ryzovare.

rebeca89
23. sep 2020

@sabina_00 ahoj,nám s manželom nechutí z ryzovaru,dostali sme ho ako svadobný dar ale asi po pol roku sme ho definitívne prestali používať,varím už len v hrnci a je oveľa lepšia. Ale každému chutí inak 🙂

malicka_mysicka
23. sep 2020

@sabina_00 my sme ako svadobny dar dostali multicooker, taky vylepseny ryzovar. Neexistuje lepsia ryza a ani rizoto ako odtial. Myslela som ze haraburda ale ma u nas maximalne vyuzitie.

sabina_00
autor
23. sep 2020

@22abigail22 ryžu umyjem dám do hrnca zalejem vodou osolim a varím do mäkka.
Takto ma to učila mamina a robí ju stále. Už asi zvyk :D
Ale úprimne iný spôsob som neskúšala.
Robím gulatozrnnu.

nelca84
23. sep 2020

@sabina_00 nez kupis ryzovar, skus zmenit techniku. Olej je dost podstatny, nielenze bude ryza krasne leskla, dobre drzi v kopceku, ale zaroven nebude z nej po vychladnuti jedna velka hrca. Ja na konci dusenia pridavam aj stipku kurkumy pre prifarbenie, samozrejme ak sa ro hodi k jedlu, ku ktorej ju pripravujem.

matka1961
23. sep 2020

Ryzovar som dostala a využívam ho párkrát do týždňa 🙂 pre mňa jeden z najlepších pomocníkov v kuchyni. Bez roboty, ľahko sa umyva 🙂 ryža zneho každému chuti

lenuliatko84
23. sep 2020

@22abigail22 napriklad mne kazda ryza prihorela .skusala som uz asi vsetko nie som na to.kupukem len sackovu,takze aj pre mna by to bola uzitocna vec

luciab987
23. sep 2020

@sabina_00 ahoj ak mas doma tlakovy hrniec- ja varim ryzu v nom a je super. Treba si to trosku natrenovat. Dobre odhadnut dobu varenia a mnozstvo vody. Ja mam 5l tlakovy hrniec a indukcnu varnu dosku. Premyjem napr hrncek ryze, oprazim na oleji, zalejem 2 hrncekmi vody, osolim, niekedy davam nove korenie. Ked zacne sycat cca 7min. Vypnem a necham dojst. V tlakovom robim aj zemiaky- za 4min uvarene😊

sisaka
23. sep 2020

V hrnci robím ryžu len v prípade, že robím recept z Blízkeho východu, kde sa ryža vari spolu napríklad s kuraťom, inak už dlhé roky varím v ryzovare, ryža z neho nám všetkým chuti, vie ju dať variť aj dieťa, netreba na ňu dávať pozor a vždy vyjde rovnako, ale ja som napríklad nikdy nebola fanúšik tzv. sypkej ryže, ktorú sa slovenské gazdinky snažia docieliť...
ryža v ryžovare sa uvarí ako má, preto sa v ázijských krajinách využíva o 106, takže v prvom rade si skontrolujte, akú ryžu tam sypete a akú máte predstavu ako ma ryža vyzerať a chutiť, človek sa potom vyhne sklamaniu, keď vie, čo chce

buzby
23. sep 2020

Ryžovar je naozaj užitočný pomocník. Ja som dovtedy varila ryžu v rúre, ani tá nebola zlá ale ak som v nej niečo piekla ryžu som jednoducho nemohla robiť. A samozrejme, chuť a konzistencia ryže závisí aj od druhu ryže a kvality. Ja uprednostňujem proboiled.

h2
23. sep 2020

@lenuliatko84 Ako ju varíš? Písala si, že už si skúsila všetko a aj tak Ti vždy prihorí. Skúsila si ju nemiešať? Viem, znie to, ako blbosť, ale u ryže to funguje.

buzby
23. sep 2020

@h2 to je pravda. Ryža by sa nemala miešať lebo sa z nej uvoľňuje škrob a potom je ako betón.

sisaka
23. sep 2020

@buzby myslela si parboiled? Z vyzivoveho hľadiska hodnotná, ale chuťovo teda nič moc... syn má rad, ja dávam koli nemu iba do burritos, tam sa to ako tak stratí, neznášam, keď ju dávajú v reštaurácií ako prílohu, sa vždy radšej opýtam, aby som si celé jedlo nepokazila

lenuliatko84
23. sep 2020

@h2 naozaj som skusila vsetko....ale tak sacky s ryzou mi este neprihoreli😀

pseudomonas87
23. sep 2020

@luciab987 ten tlakac ma zaujíma..... Tiež by som si ho chcela kúpiť, ale trocha mam obavy, ja si totiž pamätám ako to babke buchlo......to vážne uvaris aj zemiaky a ryžu v tlakac? Lebo ten čas 4 minúty sa mi veľmi páči

luciab987
23. sep 2020

@pseudomonas87 ja mam rovnaku spomienku. Babka zabudla vypustit paru a fazulu sme nasli este na vianoce 😁. Teraz su tie uzatvarania vselijake moderne ale ja mam obycajny tescoma 5l tlakovy hrniec. Ryza mi chvilku trvala lebo na indukcke je to inak ako na plyne ale uz viem cas, stupen aj kolko vody. Zemiaky su super. Osupem, nakrajam na kocky, podlejem asi deci a pol vody, sol. Ked zacne sycat stisim na 7 stupen, odratam 4min a papkame. Mna to fascinuje. Maso robim len v tlakovom. Manzel to ma strasne rad lebo za chvilku je masko makke, strukoviny to iste. Jednoducho ja a tlakac sme kamosi. Mam 2 😁

eliska13
23. sep 2020

@pseudomonas87 ja nedám dopustiť na tlakový hrniec kvôli mäsu, polievkam...
@sabina_00 skús variť inu ryzu a nie gulatozrnnu ja mám rada parboiled ryžu, alebo dlhozrnnu
Ale tiež som nikdy nevedela uvariť dobrý ryžu rok mám ryzovar a som veľmi spokojná.A to som skúšala aj podusiť na oleji, aj presne dávkovanie teraz je výborná nastavím nic netreba miešať a je chutná.aj natural mi začala chutit🙂
Ja gulatozrnnu používam len na ryžový nákyp my máme radi sypku ryžu, takže u nás len basmati, a dlhozrnna.Este môžeš vyskúšať Uncle Bens tie sáčky tie sa uvaria aj v mikrovlnke za 3 minúty je drahšia, ale občas pre zmenu chuti ju kúpim sú rôzne prulichute väčšinou ju majú v Bille
Ale, ak dáš dobrý pomer ryže a vody ako sa má nemala by si mať maglajz.Ale tiež som veľa x drhla zhoreny hrniec🙂)

eliska13
23. sep 2020

@luciab987 ja som raz ako začínajúca kuchárka robila hovädzie v hrnci som volala máme, že to musí byť staré mäso, že ho varim hodinu a je tvrdé...vždy sme doma mali tlakac som nevedela, že hovädzina sa normálne tak dlho vari.
Takto viem, že 35 min a je mäkké, bravčové aj menej, strukovinove polievky tiež v tom varim

pseudomonas87
23. sep 2020

@luciab987
@eliska13
No asi pôjdem do toho, muž ľúbi strukoviny, a mňa už chytaju nervy keď počujem ze chce fazuľu. A tie časy, no ja som z toho unesená, to by som tam snáď mohla variť skoro všetko....
A keď robíte napr. dajme tomu teda tu fazlovu polievku, normálne tam dáte všetko ako treba, zapnete, zavriete a za pol hodiny je hotovo? Mne nemá kto poradiť, u nás v rodine nemá nikto tlakac

medeaa
23. sep 2020

@sabina_00 moj muz ho pouziva nonstop a velmi si pochvaluje.