Máte skúsenosti s darovaním krvných doštičiek?

manusa9
1. mar 2021

Ahojte. Som zvedavá či je tu niekto , kto bol alebo chodí darovať krvne dosticky a aké máte skúsenosti či už pozitívne alebo negatívne...... Veľmi nad tým rozmýšľam, ale stále neviem či ísť alebo neísť.

babovka2321
1. mar 2021

@manusa9 tak ked si zalozila novu diskusiu, odpisem ti aj sem. AK si vyhovujuca na dosticky (vobec nemusis byt, aj ked chodis darovat krv), tak chod. Moj manzel chodi, jedine negativum je to, ze ja nanho musim dlho cakat, kedze mne vezmu krv za par minut a jemu dosticky za 45-50 🙂

babovka2321
1. mar 2021

@manusa9 ale vraj mu povedali sestricky, ze niektori ludia meraveju pri odbere a modraju im usta 😁 no jemu sa to nestava. Ale mam pocit, ze na dostickach som videla hlavne chlapov.

manusa9
autor
1. mar 2021

@babovka2321 ďakujem veľmi pekne. čítala som , že su nejaké vstupné vyšetrenia ako EKG a tak.
Áno založila som novú nech sa to zbytočne nepletie . Chcela som to prepísať alebo vymazať ale neviem kde ☺️☺️

manusa9
autor
1. mar 2021

@babovka2321 no tak to znie ako niečo , čo človek chce 👍🙈

babovka2321
1. mar 2021

@manusa9 ziadne EKG mu nerobili, jeho volaju vacsinou ked je urgent na dosticky (raz to bola nejaka autonehoda, naposledy nejake dieta s leukemiou). Dokonca mu ich naposledy vzali aj s tlakom 150/100-110 :D ja ak by som vyhovovala na dosticky, tak by som urcite sla, ale odomna chcu iba krv 😁

janaakt
1. mar 2021

Na to aby si mohla darovat dosticky, musis mat trombocytov cez 230 jednotiek (ospravedlnujem sa, ale neviem v akych jednotkach sa to meria).Teda toto je limit, pri ktorom beru dosticky na kosickej transfuzke. Plus musis mat pristupne a idealne aj velke zily na oboch rukach. Ja mam sice ukazkove zily na to, no cez tu hranicu sa ja s trombocytmi asi nikdy nedostanem, tak ostavam "len" pri krvi. Ziadne vstupne vysetrenia, okrem klasickych, ktore sa robia aj pred odberom krvi sa nerobia.

e1i
1. mar 2021

@manusa9 darovala som ich 2x. Jeden odber dosticiek sa ráta za 2 odbery krvi. Okrem bežného odberu mi dali ocikat aj prúžok a kontrolovali moc pred odberom aj po ňom. Trvalo to asi hodinu a majú aj prístroj na jednu ruku len ak nie sú na oboch ok žily. To trvá trochu dlhšie lebo sa odoberie, vyfiltruju sa doštičky a zbytok sa vráti. Dávajú počas toho piť tuším šumivé kalcium (nie som už 100% istá ale nejaký sumak) lebo občas zvyknú brniet pery.

Na tento odber vždy vola transfuzka keď potrebujú lebo doštičky sa musia spotrebovať čerstvé, tuším max 5 dní môžu byť.

manusa9
autor
2. mar 2021

@janaakt ďakujem za informácie. No minulý týždeň som bola darovať a hodnotu mám vždy okolo 285.

manusa9
autor
2. mar 2021

@e1i ďakujem za info 👍🙂