Babulky prvy krat v zivote ideme prenajat byt... Mate s tym skusenosti? Na co si mam dat pozor alebo co speci zahrnut do zmluvy aby som sa nepopalila? Mal by to byt dlhodoby prenajom....
som rada, že je tu táto otázka, lebo tiež idem prenajímať byt, tak si rada prečítam rady ... a myslím si, že treba určite rátať s tým, že nejaké bežné opotrebenie nábytku tam bude ... gubcikova - to čo ste mali za paka majiteľa???
@ weverka11
@raszuz
tuto temu hladajte na modrej streche http://www.modrastrecha.sk/forum/kategoria/pren...
najlepsie je dat prenajom na 1 rok a po roku predlzit na dlhsie podla toho ako sa vam bude pacit nezabudnut na 2 alebo 3 mesacnu vypovednu lehotu to by malo byt ak by ste chceli pocas toho roka odyst, depozit chcu vecinou vsetci ale vracaju ho potom naspet najvecsi pozor si davajte na to aby nebolo v inzerate 500e plus energie by ste sa cudovali ake energie dokazu naratat na konci mesiaca takze hladat byt uz s energiami ....ak mate nejake konkretne otazky kludne sa opytajte mam s tym vela skusenosti
ahoj takze ja mam osobnu skusenost s prenajmami .... v prenajme som byvala a neskor aj sama prenajimala tiez na dlhsie obdobie ... ako tu uz bolo napisane aj ja som prenajimala byt len na rok a potom som zmluvu opet predlzila .... je to vecsia istota ..... v zmluve urcite zahrn - pocet osob ktorym byt prenajimas (aby sa ti nestalo ze pri jednej navsteve zistis ze ti tam zrazu dlhodobo byva ovela viac ludi na akom ste sa dohodli), urcite vypovednu lehotu .... 1-3 mesiace (to uz zavisi od Teba), nezabudni na vysku najmu a samostatne definovat energie ... akym sposobom ti bude najomne platene a urcite do akeho dna v mesiaci a co v priapde nezaplatenia na cas a SAMOZREJME ako to bude s vysporiadanim naslednych preplatkov alebo nedoplatkov pri rocnom zuctovani .... z vlastnej skusenosti na to som ja v prvom prenajme zabudla, prislo rocne zuctovanie a nedoplatky .... samozrejme sme to v zmluve nemali a potom nebolo toho kto to zaplati .... najomnik sa vyhovaral ze som mu mala dat vyssi najom ja zas ze to mohol urobit aj on ked sa mu zdalo ze tie poplatky su male .... dopadlo to tak ze som to nakoniec zaplatila z vlastneho vrecka kedze aj tak by som sa nemala ako branit ... slovo proti slovu .... druhykrat som to uz urobila tak ze v zmluve bolo zahrnute ze v pripade nedoplatkov hradi vsetk on, v pripade preplatkov cela suma ide mne ako "uzivatelske" za byt nakolko ja som mu tam nechala komplet elektricke zariadenia, novy sporak, nejaky nabytok a ten sa predsa len opotrebuvaval aj jeho pouzivanim .... no a este urcite dalsia podstatna vec ktora by sa mala v zmluve objavit .... stav nabytku (ak nejaky nechavas), stien, podlahy , okien, ja neviem mozno kuplne - kachlicky a zariadenie, sanita a podobne v case ked byt davas do prenajmu .... mozno ako nejaka priloha nemusi to byt hlavnou castou zmluvy ... ale opet vlastna skusenot z prveho prenajmu 🙂 ..... samozrejme ma to v tedy nenapadlo .... boli to moji znamy ale.... pri odovzdavani bytu som nasla normalne ze diery v podlahe (fakt netusim co robili), poskodenie na dverach vtedy uplne novej chladnicke , poskriabane steny a este nejake ine zalezitosti ..... samozrejme ma to nahnevalo ale co som mala robit .... tvrdili ze to uz take bolo ked som im byt prenajimala ... verila som im , predsa len boli to moji znamy ... no a tak to aj dopadlo ... ale to je o inom .... v druhom prenajme som uz vsetko podstatne spisala do prilohy a vsetko som s novymi najomcami osobne fyzicky aj presla aby aj oni videli a potom mi to podpisali ... pri odovzdavani bytu sme to potom opet vsetko spolu presli a zhodnotili stav .... ako naozaj bolo tam uplne vsetko co v byte bolo, od okien, podlahy a stien v jednotlivych izbach az po zariadenie ktore tam ostalo na pouzivanie ..... a oplatilo sa .... nieco bolo poskodene a hned sa to aj poriesilo ... bolo jasne ze sa nie je na co vyhovorit ked v tom byte nikto iny nebyval...da to sice viac roboty ale ved ide o tvoj majetok 🙂 No a ja som do zmluvy dala aj to ci moze alebo nemoze byvat v byte domace zviera a ak ano tak len ktore a mozno aj v akej velkosti 🙂 No a este ci najomnici maju alebo nemaju povolene nejake upravy v byte - s tovjim alebo bez tvojho suhlasu .... ja osobne som aspon s tymto skusenost nemala ale kamoske sa stalo ze najomnik jej jednoducho premaloval stenu lebo si to tam chcel zutulnit a mat podla seba no a do pol roka tam uz aj tak nebyval .... a urcite by si asi nechcela najst nejake dovrtane steny lebo niekto miluje obrazy tak si ich tam jednoducho dal alebo nieco premuroval aby mal viac miesta a podobne ....
hadam som si spomenula na vsetko .... mozno si prave povies ze az tolko vela na prenajom bytu ???? ale nezabudni na jedno .... je to tvoj majetok a nikdy nevies co sa z najomnika nakoniec vykluje .... ja som tam mal znamych , dlhodobych kamaratov a musim bohuzial povedat ze mi byt donicili ovela viac ako druhy najomnik .... 🙂
po prve, neber nic od znameho, lebo potom sa vztahy len nastrbia...
mna napadlo este, ze ak pocas uzivania dojde k nejakym porucham, tak treba ujasnit kto bude hradit opravu... neviem ci to tu bolo spominane, ale moze sa pokazit vselico ako pracka, mikrovlnka..a podobne a potom su to nemale sumy na zaplatenie alebo kto vobec ma to uhradit..
a este jedna vec, ci sme majitel bytu samovolne vstupit do bytu aj bez oboznamenia majitela...
@weverka11
ja ti v prvom rade odporucam ist do nezariadeneho najmu a nabytok si doniest vlastny., resp. ak este nemate, tak kupit, my mame vsade vlastny nabytok, len tu majitel nechal vybavenie kuchyne a koberce, kuchyna sa nema ako ,,pokazit" ale na koberce sme ho upozornili, ze tie nedopadnu dobre, maly vykydne jogurt, atd. ze tu dlho nevydrzia, majitel povedal, ze je to na nas ci si ich tu nechame a ze ak ich nechceme, mozme ich vyhodit, lebo on ich nema kam dat a neboli zasa az v nejakom super novom stave, takze sme si ich nechali. V kuchyni je biela stena, co ja vidim tiez ako dost problem, moja mala sestra u nas jedla palacinky a uz je cokoladova stena, Tomáško vylial malinovku - ale to zas premalujeme na svoje naklady, kedze viem, ze je to nase zavinenie, ale neberiem to ako tragediu, lebo pri malych detoch sa proste malovat nanovo musi, nehovoriac o ,,obrazkoch", co kreslia po stene 😀 zabezpeku sme platili 600 eur - ta sa nam vrati, ked sa z bytu budeme chciet odstahovat, len ak by boli nejake vacsia poskodenia, tak by sa z nej strhli opravy..co ale myslim /klop,klop,klop/ nebude nutne. Platime mesacne 300 eur - v cene su aj energie, ak vzniku preplatky, majitel bytu nam ich vyplati, ak vzniknu nedoplatky uhradzame ich my, napr. posledne vyuctovanie za elektrinu bol zabijak 😒 ale zvysili sa nam zalohy, takze buduci rok by to uz vzniknut nemalo, tiez sa ,,tesim" na vyuctovanie za vodu, kedze periem strasne vela pracok, a deti sa kupu, bude to pekna palka 😒 ale s tym nespravis nic, no do zmluvy treba dat aj nieco o tomto, teda ze si nedoplatky budete platit a taktiez ak vam vznikne preplatok, tak ho dostanete vy, prislo by mi nefer, aby si ich nechal majitel, ked ste vlastne usetrili vy, alebo ak by musel majitel platit za vas nedoplatok, resp. to co ste minuli vy...nic take ma uz nenapada, tieto zmluvy nie su nejako zlozite, su zvacsa ozaj jednoducho pisane, treba len pozorne citat... 🙂
Suhlasim s Alexom, az na jednu vec, preplatky by mali ist najomcovi, nie prenajimatelovi ako "uzivatelske".Stymto som sa nikdy nestretla ani u nas ani v Rakusku. Najomca si usetril, najomca ma dostat.Ved majitel ma dost zisku z najomneho.Ked chce majitel vratit nedoplatky, nech on pekne vracia preplatky najomcovi.
S tymi preplatkami/nedoplatkami je to najlepsie urobit tak ze energie prepisat na najomnikov......zo systemom nedoplatky zaplat ale preplatky idu mne by som nesuhlasila a do takeho najmu by som ani nesla...proste ked chcem minat a sprchovat sa denne dve hodiny tak si to zaplatim, pokial chcem setrit a staci mi sprcha 5 minut tak to usetrene chcem mat pre seba
Raz sa mi stalo v jednom najme ze po roku prisiel majitel a chcel od nas 10.000 sk za nedoplatok. V tej dobe sme mu platili mesacne 7,300 korun co bol za dany byt a danu lokalitu dost vysoky najom. Byvali sme tam dvaja a on mal nastavene poplatky na uplne minimum...nahlasenu len jednu osobu a kedze tam rok nebyval nikdo jasne ze velmi nizke poplatky za vsetko......samozrejme ze sme mu nic nezaplatil...proste mal si to dat do zmluvy a vsetky poplatky nastavit na dve osoby...proste vsetko uplne vsetko treba dat do zmluvy
Tu to sice este nieje zvykom ale je fajn pytat si referencie...telefon na predchadzajuceho prenajimatela (alebo najomnikov) ...je to dobre pre kazdu stranu vediet co su to za ludia.
tiež mám podobné negatívne skúsenosti s nájomníkmi, raz som prenajal študentovi, ked prišiel na obhliadku bytu tak tvrdil že je čistotný a poriadkumilovný a že sa iba učí a študuje... hmm už pri stahovaní ked si doniesol veci sa mi niečo nezdalo.... namiesto hŕby kník si doniesol velku telku, xbox ale žiane skriptá nič... a za týžden mi volal domovník že aby som s ním prišiel robiť poriadky lebo žuruje od rána do večera...
a tak som ho dal do registra najomnikov.. našiel som to na internete.. vola sa to chillibook taký centralny register najomníkov a vždy ked prenajímam tak sa tam kuknem či dotýčný panačík nemá bujaru minulosť
kuknite si register chillibook nájomcovia a prenajimatelia
@miraska333 moje rec suhlas
Ahojte, tiež sa chystám dat byt do prenájmu cez realitku. Ale ako tak všetko čítam ohľadne prenájmu, ani neviem ci sa mi to oplatí pri 1izb.byte. Zisk minimálny, ešte z toho platím daň a ktovie koho tam budem mat v podnájme, aby viac neznicil ako ja zarobím.
nám sa stalo že bola v byte sedačka(koženková)a malá ked šla v papučkách spravila na nej čiarku.prišiel majiteľ ked sme odchádzali a chcel od nás 1000€ za zničenú sedačku.my na neho pozeráme,že ved je tam jeden malí škrabanec,neni to ani roztrhané nič.sedačka dalej funguje prečo by sme mali za nu platiť.potom sme sa sním hádali,že ved vedel že tam ideme s dieťatkom tak ak nechcel ju zničiť mal si ju vziať a ona argumentoval že sedačka tam bola na bežné použitie 😖 😖 😖 😖 čo je podľa neho bežné použitie neviem.nakoniec nám nevrátil celú zálohu.takže ak je tam nábytok by som dala do zmluvy,že majitel si je vedomý že v byte bude bývať malé dieťa a bežné známky poškodenia nábytku bude brať ako samozrejmé.a inak sa dohodni tak že elektriku a plyn si budeš platiť ty.aspoň vám takto po zúčtovacom období vráti.môžeš si aj dať napr.do zmluvy že si dávate skušobnú dobu na mesiac a ked sa do mesiaca rozhodnete odstúpiť,majiteľ bude povinný vrátiť zálohu v plnej výške