Máte radšej oslovenie pani alebo slečna?

8. feb 2023

Ako beriete alebo máte radšej ked vás ženy oslovia ,,pani" alebo ,,slečna" ?

baxira
8. feb 2023

Som vydatá, takže "pani".
Ale vyzerám mlado, ľudia ma často oslovujú "slečna" a nevadí mi to.

autor
8. feb 2023

@baxira ja pomerne často zažívam oslovenia ,,slečna" aj ked už mám nejaký ten vek :D nie, že by som bola vyslovene stará ale proste žena
ked mi to niekto hovorí takým akoby povýšeneckým štýlom tak mi to vadí alebo mi často ľudia aj tykajú ale ked len sa akoby ,,pomýlia" tak nie, že vadí ale nemám to rada

zmrzlinka2021
8. feb 2023

Pani. Slecna sa hovorí dievčatám, nie ženám. Oslovujú ma niekedy niekde aj slečna, ale zdá sa mi to nevhodné, dokonca až sexistické, akoby slečna = mlada, pani = staršia a nechceli urazit. Myslím si, že to nie je vhodné, ak doslova nejde o školáčku.

autor
8. feb 2023

@zmrzlinka2021 ja to síce asi za sexizmus nepovažujem ale zase je mi to nepríjemné, občas, ja dokonca aj ženy čo vyzerajú mlado, že majú tak cez 25 možno oslovím radšej pani, ked si niesom istá, dokonca aj mladé ženy (som lekárka) čo majú tak 18+ oslovujem ,,pani.." i ked to je skôr zvyk ale nešlo by mi cez ústa slovo, slečna...neviem znie mi to tak divne ani ked som ja bola mladá som to nemala rada, lebo vždy ma takto nazvali úchyláci

ruzasipova
8. feb 2023

Slecna pretrpim, ked to pocujem od niekoho cudzieho a uz ho nestretnem. Ale inak jednoznacne pani. Odkedy som skoncila vysoku, som bola predsa pani. Ale ked mi ako 34-rocnej zene prisla oficialna korespondencia a tam napisane Slecna. To ma nahnevalo.

autor
8. feb 2023

@ruzasipova fúha tak v takýchto listoch by to nemalo byť

autor
8. feb 2023

popravde ja od 18tich neznášam toto oslovenie :D

ada12345
8. feb 2023

Ja som niekde uz davnejsie citala, ze "slečna" by sa uz ani nemalo pouzivat. Ked kazdej zene povies "pani", nic tym nepokazis.

bessie12
8. feb 2023

ked ma oslovia pani, tak ich upozornim, ze pani este zatial nie som. Takze ma oslovuju slecna. Oslovenie "pani" mi vadi, lebo vydata nie som a nemam ani deti.

rakywanda
8. feb 2023

Napadla ma slečna Marplová, koľko mohla mať rokov??? 😁

autor
8. feb 2023

@rakywanda 😝

maal
8. feb 2023

No ja som tiez za oslovenie pani, slecna ma oslovuju, ked si myslia, ze su starsi (vyzeram mladsie na svoj vek) a znie mi to povysenecky. V praci som ich zvykla niekedy opravit, aspon ich to zaseklo v polke vety a zmiernili ton. No a potom som mala kolegyne, co boli starsie odo mna (mali 40+) a tie ked ich niekto predstavoval ako “pani Z..” tak to opravili, ze je slecna (lebo vsak nie je vydata) 🤷‍♀️

matabb73
8. feb 2023

@rakywanda oslovenie slečna sa podľa starých zvykov používalo pre nevydaté ženy. Aj keď už boli staršie.

autor
8. feb 2023

inak trošku odbočím od svojej otázky, ale existuje nejaký ekvivalent alebo slovo akoby rovné ,,slečna" ale pre chlapca? (okrem ,,pán" )

kiwi3
8. feb 2023

tiez nemam rada oslovenie "pani", kedze nie som vydata, aj ked na to mam uz vek. podla mna dost blbe, ze slovencina to vobec rozlisuje, ako keby ten status bol nejaky extra dolezity, preco su muzi cely zivot "pan" bez ohladu na vek? take "madam" v inych reciach neuraza nikoho.

maal
8. feb 2023

Mlady pan alebo mlady muz (?) 😅

martinmmartin
8. feb 2023

Mozno "Synak"

autor
8. feb 2023

@maal 😝 ja som sa raz dávno na to pýtala slovenčinárky ešte v škole ale nevedela mi odpovedať :D

thoughtfulweirdo
8. feb 2023

Ja vyzerám veľmi mlado a často ma cudzí oslovujú slečna. Vyslovene ma to neuráža, ale nemám to rada, lebo to má väčšinou taký povýšenecký podtón a zdôrazňuje to, že vyzerám nežensky, ako decko 😅

autor
8. feb 2023
autor
8. feb 2023

@thoughtfulweirdo asi tak to mám aj ja :D neurazí ale znie to povýšenecky od nich

autor
8. feb 2023

@thoughtfulweirdo ale zase v od 17-20 ma oslovovali pani lebo ja som bola veľmi taká ženská :D akoby ale neviem prečo teraz som zrazu slečna :D

n3la
8. feb 2023

Tiež som to nikdy nemala rada ked nás na vysokej škole oslovovali slečna + priezvisko, zatiaľ čo spolužiaci boli páni :D

ankare
8. feb 2023

Samozrejme,že slečna. Keďže som pani, lichotí mi to. 😁😁😁

apolka77
8. feb 2023

No ja neviem samotné oslovenie slečna mi nikdy neprišlo sexistické a pre mňa je toto oslovenie milé. Oslovenie sa mi páči.
Skôr pani sa mi spája so ženou už v zrelom veku, rodina,deti ..až dôchodok 😄 ..veď tým sa aj oddeľuje slečna slobodná od pani vydatej..

martinkatinka
8. feb 2023

Ak nenosis obrucky, nema kto ako vediet ci si pani, ci slecna. Ale mnohi si to mylia a toto oslovenie vobec nemusi suvisiet so statusom zadanej/nezadanej zeny.
Ide skor o vek, mladsim sa hovori slecna a starsim pani. Vztahovacnym zenam vadi akekolvej oslovenie.
Mne je to v podstate jedno, prvorade je byt slusny 😉

anita6666
8. feb 2023

Pre formálne spolocenske oslovovanie dospelého cudzieho človeka sa používa pani,bez ohľadu na rodinný či vekový stav.

autor
8. feb 2023

@n3la ajjajaja toto poznám :D tiež som to nemala rada

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
8. feb 2023

Mna raz v restike oslovili madam 🤣 v obycajnej pizzerke na sidlisku, mala som asi 21 rokov. Odvtedy to nic neprekonalo. Este sa mi paci, ked nejaka starsia pani povie druhej starsej pani "mlada pani" 😄👍 je to mile