Máte pocit, že ste na svete pre niečo veľmi dôležité?

3. nov 2023

Mate niekedy pocit ze ste na svete pre nieco velmi dolezite? Neviete co to je ale viete ze tu mate nieco zanechat. Ze su vam nejakym sposobom spriaznene vsetky velke osobnosti sveta? Niekedy si neviem pomoct, som zena co podnikala, firmu som predala a isla na matersku. Ale proste toho pocitu sa neviem zbavit ani na materskej. Niekedy mam pocit ze ked hned nezacnem podnikat a nespravim dieru do sveta ze moj zivot nebude mat zmysel a zomriem nestastna, ale neviem ani v com zacat podnikat. Niekedy som si myslela ze je to o peniazoch ale nechybaju mi a uvedomila som si ze je tam lvela hlbsia myslienka nez peniaze. Proste nieco tu zanechat. Uvazujete niekedy nad tym preco ste sa narodilli? Ake mate poslanie?

martinmmartin
3. nov 2023

V tomto kontexte by mna zaujimalo ake si mala detstvo, si jedinacik? Rodicia vyzadovali od teba vzdy 110% ?

romi2706
3. nov 2023

Ja mám skôr niekedy pocit že som taký zbytočný element a domáci spotrebič 🤣🤣

roja01
3. nov 2023

Mozno pod pojmom podnikat sa v tvojom poslani nemysli obchodovat, vyrabat, poskytovat sluzby a pod., ale vytvorit nejake nehmotne dielo. Napriklad zalozit spolocnost pomoci, podpory a podobne. Zacni rozmyslat, ci nemas schopnost zjednotit ludi, alebo iny pozitivny dar (presvedcit, zaujat, vysvetlit....). Dnesna spolocnost by to velmi potrebovala.

lelelienka
3. nov 2023

Zaujimava otazka. Ja som o tom nikdy nejako takto neuvazovala, neverim celkom na koncept zvlastneho poslania v zivote - teda v zmysle, ze ho v zivote mame dane, to je podla mna skor zalezitost veriacich.
Ale keby som si mala predstavit, ze mam na svete naozaj nejaku ulohu, poslanie, tak som presvedcena o tom, ze viem, co by bolo tym mojim - deti 😉. Nielen byt matkou a odovzdat vsetko tomu mojmu, ale vseobecne robit radost detom. To je pre mna zmysel zivota, cize dalo by sa povedat aj moje poslanie.

lunademonica
4. nov 2023

Zabechas na tomto svete napriklad aj to tvoje dieta...vychovaj ho s laskou ako dobreho cloveka a to bude prinos pre spolocnost. Poznam ten pocit aky popusujes, ale ja mam naopak velmi vela napadov a uzitocnych projektov, ktore chcem robit, akurat tie peniaze by sa mi zisli :D

bloger
4. nov 2023

Ja tiež verím, že každý človek tu má nejaké poslanie. Tam na tom mieste kde je.

barb0renka
4. nov 2023

Nehladaj za tym nic specialne.
Z tvojho prispevku mi to tak pripada, ze si aktualne matka na materskej, ktorej chyba praca a sebarealizacia.
Mnohe zeny, co su full time na materskej, si kladu otazku, ci je zivot naozaj len o plienkach, vareni a upratovani.
Nie, nie je. Nastastie je to len faza, kym su deti male.
Cim budu vacsie, tym viac casu budes mat znovu na svoje vlastne aktivity a menej casu na taketo uvahy 🙂

A co sa tyka “poslania”: kazdy mame svoje talenty, ktore mame rozvijat. Tie nam boli dane do daru a preto by sme ich mali rozvijat a delit sa s nimi s ostatnymi. Niekto vie podnikat, niekto je umelec, niekto vie zachranivat zivoty, niekto vie ucit.
Zakladom je nenechavat si to pre seba🙂

majlo1234
4. nov 2023

Ja som na svete, aby som nakladala umyvacku riadu, inak by ludia ako moj muz museli jest z papierovych tanierov.
Asi si nenaplnena na materskej, neboj, vratis sa do pracovneho kolobehu cobydup 🙂

januska12323
4. nov 2023

Nie, som obyčajný človek, významný len pre svojich najbližších.

7miriam77
4. nov 2023

Každý človek má nejaké poslanie a je tu preto, ze tu proste má byť. No nie každý človek dokáže niečo dôležité vytvoriť pre spoločnosť a budúcnosť,no to neznamená,že nie si dôležitá. Možno niečo dôležité vytvorí tvoje dieťa a bez teba by sa nenarodilo. To je téma na dlhé polemizovanie

mikadooo
4. nov 2023

Nie nemám ten pocit. Neriešim aké mám poslanie na tejto zemi. Nemám potrebu sama na seba vytvárať tlak. Ale možno je to už vekom, boli časy, keď som mala pocit, že musím byť nenahraditeľná a zároveň dokonalá matka, aby som bola sama so sebou spokojná. Želám ti hlavne, aby si nevyhorela.

slovakboy
4. nov 2023

Byt na osoh svetu, dať lásku blížnym a naučiť sa niečo. Vylepšiť svet. Také klišé. Ale viem čo máš na mysli tiež cítim že niečo dôležité mám ešte urobiť no neviem zatiaľ čo. Patenty som podal ale toto to určite nebolo.

ivangeline
4. nov 2023

Myslis,ze vychova dietata nie je to poslanie? Je to urcite jedna z najdolezitejsich poslani zeny!

lavender94
4. nov 2023

Myslím si, že som na tomto svete pre to, že moji rodičia mali sex za účelom počatia. Ale keby sa mi v živote podarí aspoň mala vec, ktorá by pomohla aspoň malej skupine ludi, považovala by som to za naplnený život. Určite si nemyslím že zmením svet alebo urobím niečo veľké.

autor
4. nov 2023

Dakujem za vsetky odpovede. Nemyslim si ze je to materskou a tym ze som doma na materskej. S manzelom a synom vela cestujeme a nemyslim si ze moj svet je momentalne len o plienkach. Taketo uvahy som mala aj pred materstvom ked som podnikala a to podnikanie bolo fajn ale prislo mi to aj tak slabe na to ze stale mam pocit ze to musi byt nieco vacsie.. dokonca som pred 3 rokmi prestala citat knihy na rozvoj osobnosti a zacala citat zalubene romany aby som proste usla z reality a neriesila, len tak citala. No uz som precitala kadeco a stale sa vraciam k povidnej myslienke..

grof_monte_christo
4. nov 2023

Necítim v sebe žiadne špeciálne poslanie a čím som staršia, o to väčšiu potrebu mám žiť jednoduchý život, mať svoj mikrosvet.

slovakboy
4. nov 2023

Predstav si, že si mimozemštan na planéte Zem a máš to tu pozorovať, pomôcť ak treba a učiť sa. Aj prebaľovanie plienok pre teba bude neskutočne dôležitá vec. No len to ťa baviť nebude. Čo tak pozorovanie prírody? A čo len tak byť?

svokrinjazykmonika
4. nov 2023

Máš veľmi zvláštne myšlienky... Na svete je cca 8 miliárd ľudí. Nikto nie je výnimočný, všetci sme rovnakí, asi ako mravce. Nikto po sebe nič nezanechá, všetko raz zmyzne, zabudne sa. Si len zhluk buniek, vo vesmíre sme len obyčajná smeť.
Prídeš mi, akoby si mala nejaký megalomanský komplex

slovakboy
4. nov 2023

@svokrinjazykmonika Sorry ale obviniť mamičku, ktorá túži po zmysle z megalománie? Si pipi? A zhluk buniek je aj mravec a aj on ma svoju úlohu. Áno sme zhluk buniek a sme len smeť vo vesmíre. A preto mame teraz na všetko rezignovať a prestať snívať? Tu na tejto smeti Zemi, ktorá je možno jediná planéta na ktorej je život a sme jediný tvor, ktorý si kladie otázky o vesmíre a skúma ho. Hmota skúma samu seba. Ak teda sme len zhluk buniek a len hmota. Nepodceňoval by som postavenie človeka vo vesmíre. A to aj keď nás môže už zajtra vyhladiť atómová vojna, alebo väčší meteorit.

autor
4. nov 2023

@svokrinjazykmonika osobne si myslim ze vobec nie su vsetci rovnaki. Kazda jedna vec vokol teba je vysledok niekoho snivania, myslenia,realizacie,napredovania. Ved aj samotny telefon bol niekedy len ciernobiely a jeden isty clovek prisiel s tym ze chcem farbu... neda sa.. musi sa dat. A dalo sa. Ak by vsetci takto rezignovali ze nic nezanecham nic neriesim tak nemame ani ohen ci koleso. Kazdopadne ano sme jeden druh. Druh clovek ale ani nahodou nie sme rovnaki. Samotna DNA to potvrdzuje. Megaloman si myslim ze nie som. Aspon nie podla tej definicie. Vobec nemam za potreby prehanat, uputavat pozornost a robit vela. Akurat diverzifikovat ale to neznamena megalomanstvo.

lelelienka
5. nov 2023

@svokrinjazykmonika Ty mozno nie si vynimocna, ale na svete je vela vynimocnych ludi, ktori dokazali velke veci. Urcite nie sme vsetci rovnaki, to ani zdaleka. Mozno ked zmenis svoj negativisticky pristup, tiez nieco dokazes 😉 Je fajn aspon sa o to snazit a nerezignovat ako “zhluk buniek” ci “obycajna smet” Keby takto zmyslali vsetci, zostali by sme asi v jaskyniach 🤷‍♀️

grof_monte_christo
5. nov 2023

Ja si myslím, že ľudia, ktorí niečo dokázali a zanechali za sebou nezmazateľnú stopu, jedno v akom smere, sa vôbec nezamýšľali nad tým, že za sebou chcú niečo zanechat, toto poslanie mali v sebe a len ho naplnili. Ja budem zbytočne rozmýšľať nad svojím poslaním a hľadať spôsob, ako po sebe niečo zanechat. Mne úplne stačí byť dobrým človekom, ktorý dokáže žiť v harmónii s ostatným ľudstvom a neškodí tejto planéte.

autor
5. nov 2023

@grof_monte_christo ako mozu byt sj taketo pripady, nevylucuje sa, ale skor si myslim ze na to aby nieco zanechali museli nieco robit, nieco vymysliet, nieco vybudovat a tak sa museli aj nad tym zamysliet, skor by som povedala ze vacsinou ale bola motivacia peniaze a bohatstvo, nez nejake uznanie a zanechanie niecoho za sebou.

svokrinjazykmonika
5. nov 2023

No dobre, samozrejme že je tu jedno geniálne percento ľudí, vďaka ktorým sme tam, kde sme a máme to, čo máme. Ale zaujímalo by ma, v čom podnikáš? Chceš po sebe niečo zanechať, tvoje dieťa ti zrejme nestačí, tak si sa upla na predstavu veľkej podnikateľky. Máš niečo výnimočné? Firmu ktorú nikto iný nemá? Nikde na svete? Lebo sorry, ak to má byť "firma" na predaj šminiek, oblečenia, reštaurácia, nejaké handmade alebo dovoz niečoho atď, tak sú tvoje úvahy o tvojej veľkoleposti a poslaní smiešne. Možno by mi tvoj príspevok nevadil ale zaujala má veta, že máš pocit že sú ti všetky veľké osobnosti sveta nejako naklonené... Wtf? Pretože akože naozaj tuho rozmýšľam, čo môže mať nejaká Zuzka z Hornej dolnej spoločné s Leonardom da Vinci, Einsteinom, Churchillom, Darwinom, Newtonom atď. Nepoviem keby si vedkyňa, lekárka, vynálezkyňa, astronautka alebo neviem čo, ale pravdepodobne nie. Ty si lem mala firmu ktorú si predala. A vidíš, už má iného majiteľa a na teba sa zabudlo. Takto to s firmami chodí. Iba žeby niesla v názve tvoje meno, ale aj názov sa môže zmeniť. Podľa mňa len ľutuješ že si ju predala a chceš preto založiť novú.

autor
5. nov 2023

@svokrinjazykmonika ziadna firma na svete nie je identicka s inou firmou.kazda jedna je ina aj ked podnikatelska aktivita moze byt rovnaka. Myslis si ze ked ford zacal vyrabat auta ze ich nikto iny v tom case nevyrabal? Napriklad mercedes? Alebo ked coco sila saty ze nik i y saty nesil v tom case? To ze zacala sit nohavice pre zeny v armade resp. Pre zeny v case vojnyba dostala statne zakazky pre vojsko lebo bola aka bola bol len jej nastroj k tomu ze zarobila.ale silo vtedy kooopec inych zien. A nepisem ze su mi tie osobnosti naklonene. Ako by mi uz len mohol byt nakloneny mrtvy clovek ... pisem ze mam pocit ze mame nieco spolocne.

karolinakr
5. nov 2023
eva8
6. nov 2023

Pri vedcoch to neboli peniaze, bohatstvo, ale tuzba poznania, zvedavost.
Mne, ked som sa "vyspovedala" z mojich myslienok, aj strachu, bol vysledok - "heroizmus" 🙂
Chod na to z inej strany. Co ta zaujima, k comu mas blizko, co ta bavi? Filozofovanie? Zacni spisovat svoje myslienky. Pomoc ludom? Zaloz charitativnu organizaciu, s podnikanim skusnosti mas, nebol by problem. Podnikanie ta bavi? Na materskej mozno dostanes jedinecny napad, s cim podnikat. Da sa zalozit aj podporna organizacia, fondy pre vyskup, na stipendia pre studentov. Alebo s nieci vynimocnym. Bavi ta toho z kazdeho rozka troska? To je najtazsie si vybrat. Venuj sa momentalne dietatu, manzelovi, rodine, cas rychlo leti, uzivaj si, co mas. A snivaj. Ake mas vzdelanie? Chod do hlbky toho, k comu citis, ze mas blizko. Bud mila, usmievava k okoliu, pomoz cloveku, ktory to potrebuje, hoci podrzat dvere staremu dedkovi pri vstupe do obchodu, aj to je poslanie. Vytvorit prijemnu atmosferu. Kvitujem, ze si odlozila knihy o sebarozvoji, asi ta trochu poplietli. Mozes prejst na zivotopisy "slavnych" 🙂 Nemusis byt slavna, aby si nieco po sebe zanechala. Uz po tebe nieco "zostalo". Tvoja rodina, ktoru si zalozila, ludia, na ktorych si sa usmiala, ani nevies, ako malickosti vedia robit zazraky. Podla mna, sa citis aj nenaplnena. Venuj sa tomu, co ta bavi, zdokonaluj sa v tom, ak je toho vela, skusaj, iba tak skor najdes tvoje poslanie a zanechas po sebe este viac 🙂 Svet sa sklada z malickosti ♥️ A z lasky 🍀

luccija
6. nov 2023

Sú ľudia čo sa musia stále za niečím hnať a nikdy nie sú spokojni.Stale si dávajú nové ciele, prekonávať sám seba získajú to ani ich to nepoteší a ide sa ďalej.Preco si predala firmu?tvoj život by nemal závisieť iba od toho či budes podnikať a spravíš dieru do sveta náhodou sa Ti nebude dariť a zrútis sa.

""Niekedy mam pocit ze ked hned nezacnem podnikat a nespravim dieru do sveta ze moj zivot nebude mat zmysel a zomriem nestastna, ale neviem ani v com zacat podnikat""

eviq
6. nov 2023

@majlo1234 😂😂