Ahojte rada by som nasla nejake medzinarodne rodiny zijuce na SR na pokec a po pripade na spolocne stretka a vylety
Aha, takze vy byvate vo Viedni? A na SR sa prestahovat nechystate? Ako dlho si uz vo Viedni?
moj manzel je anglican, na sk sme 4 roky.
@belobebe no ja som vo Viedni od minulého roku, ja som dovtedy žila v BA, resp. bývali sme oddelene. Chodievala som do Viedne alebo on do BA. Na Slovensko sa naspäť nechystám, lebo sa mi Rakúsko zdá lepšie ako Slovensko a malá tu nebude tak vytŕčať, kedže vo Viedni je to už tak pomixované, že pomaly je problém stretnúť rakušana 😀 A odkiaľ je tvoj muž?
Moj muz je z Portugalska, ale zoznamili sme sa v Anglicku. Aj mala sa nam tam narodila, ale uz rok a pol zijeme na SR. Ja som prave toto chcela vediet, ze ako to zvladate na Sr s cudzincom, lebo ja ked nebyvam v BA, ale v malom Meste, je docela zlozite si najst kamaratov, kt hovoria plynule po anglicky. A tak isto by ma zaujimalo ako zvladate viac jazykov s vasim dietatkom🙂
@belobebe My sme našťastie na Slovensku nemali problémy tfuj tfuj tfuj, ale kamošky, čo mali zahraničných priateľov áno. Stretla som sa veľa krát, že to ľudia odsudzovali, že skončím, jak každá druhá, sama s deckom... 🙄 hoci sa to nezdá, Bratislava je ako dedina. Možno by ste mohli skúsiť nejaký portugalský večer urobiť doma a ani jazyk nebude problém 😀 😝 no ja rozprávam po slovensky, on anglicky, ale svojou rečou iba občas. Ona reaguje najviac na slovenčinu, ale to je logické, kedže som s ňou nonstop 😉
my nemame problem s odsudzovanim, ale skor stou jazykovou barierov. Vacsina nasich znamich nehovori po anglicky a tak ked ideme spolu s malou do detskych centier,tak moj muz sa vacsinou nudi:( My na malu hovorime po slovensky, po anglicky a aj po portugalsky. Ona este nehovori poriadne, ale stava sa mi, ze pouzije v 1vete aj vsetky 3jazyky. Tak dufam, ze stych jazykov nebude domylena
Ja sa hlasim!
@belobebe ja som si tiež myslela, že ju to môže popliesť, ale asi to bude skôr pre ne prirodzené. No bude to musieť prežiť, u nás to bolo tak, že keď bol on so svojimi, tak hovoril svojou materskou rečou a ja som bola ticho, a keď ja na Slovensku tak bol on ticho. Druhých nevieš donútiť, aby sa učili jazyky, ale tvôj drahý môže skúsiť nejaké základy a tým prelomí nejaké lady 😉 môj vie tak desať slov dohromady, ale už tak zlomil policajtov, aby mu nedali pokutu 😀
Ahojte,aj ja mam,sice nie az akeho cudzinca,ale predsa 😀 moj je Poliak,tiez sme sa spznali v UK a na SK byvame 3,5 roka 🙂
@nkem 🙂 Tak to je super🙂 On tiez uz par slov aj viet vie, len ono to nestaci na plynulu konverzaciu. On nema problem komunikovat s druhymi, ale ludia okolo nas, kt neboli v zahranici, sa boja hovorit inym jazykom, aj ked nieco povedat vedia. lebo sa boja, ze sa strapnia a to je ten problem🙂 on sa slovencinu uci, ale zial nie je na to moc casu, lebo v praci hovori iba po anglicky a domov chodi az vecer. tak som si myslela, ze niektore z vas su v podobnej situacii.
toto je veľký problém u nás, že sa ľudia boja komunikovať 😒 ale kto neskúsi, tak sa jazyk nikdy poriadne nanaučí. Moja babka má skoro 80, skoro nikde nebola, s nikým sa po nemecky nerozprávala, ale keď došiel na návštevu, tak skúšala šprechovať odušu 😀 aj druhá babka, u mňa ani rodina nevie jazyk cudzí, takže je to tak rukami nohami 🙂 Tak ale hlavné, že tvoj muž nemá problém komunikovať 😉
@katinam ja som na materskej na Sr a ked sme sa sem stahovali, tak sme nemali pracu ani 1. Nastastie si moj muz do mesiaca nasiel pracu cez agenturu. V Ba je toho vela pre cudzincov, tak si myslim, ze by ste nemali problem si nieco najst lebo casto hladaju native speakers. Skuste agenturu grafton
no nam sa osvedcili agentury, ked sme isli priamo nikto sa nam neozval a cez agentury mal 2pohovory a obidva joby dostal. teraz robi v johnsons control
Aha už som si všimla :D