Hlúpa otázka?neviem,včera sme mali návštevu a túto dilemu riešia naši priatelia.Majú dve deti,maturanta a vysokoškoláka,iné financie nie sú,dom predať nechcú.Do otázok som to dala preto,lebo sa obávam škriepok,.........Prosím nepíšte ,že Vás nezaujíma čo bude potom.Píšte len ak ste nad tým rozmýšlali,zaujíma ma názor aj iných,ako to rišiť. 😉 😉 Alebo možno niekto sám zažil takúto situáciu,je z dvoch súrodencov a rodičia majú jeden dom.Ďakujem za každý názor,ktorý bude viesť k nejakému riešeniu.
Aj u nás to bolo jednoduché. Po smrti otca majetok zdedila mama. Keď zomrela aj mama, majetok sa delil rovnakým dielom medzi deti.
nerozumiem co sa tu riesi - ked ma niekto dve dospele deti a tie deti maju zdravy rozum a zdrave ruky, tak si pojdu kazde svojou cestou a pekne si zarobia, najdu si svoje miesto na zemi, moze to byt aj par sto km od rodicov, naco ich priputavat a nutit ostat v rodnom mieste koli domu? my sme s mm nedostali od rodicov nic, lebo by ti rodicia nemali kam ist a vidim vysledok - sami sme tvrdo dreli a aj ked s hypotekou, mame sa slusne. ale ti co dostali od rodicov byvanie, ti nikdy neboli nuteni tvrdo driet na sebe, a teraz bedakaju, ze maju nizky plat a pod. ano, vsetko dostali na podnose, tak sa nemuseli tazko pretlkat a neskor uz nedokazali zmenit sposob zivota a presta ocakavat dary a zacat makat....
spamatajte sa, detom nemusite nechavat byvanie, dali ste im zivot, vychovu, treba ich naucit vazit si veci a tvrdo pracovat ale nie dat im hned dom....vy ste tiez dostali na podnose vsetko? uz som to par krat videla - starkych co nedakaju, ako ich deti nenavstevuju v domove, ze ved im vsetko dali......ja by som od svojich rodicov nikdy nechcela aby mi dali dom co byt, ved cely zivot dreli, nekradli, vsetko si vydreli a maju pravo dostojde zit v starobe. ked sa pominu, vsetko sa podeli rovnym dielo, nechapem ako moze niekto uvazovat komu co podeli....deti su predsa rovnocenne, nie? pokial jeden z nich nie je vrah alebo co, tak preco by mal byt ukrateny....ked sa rodicia pominu, kazdy dostane rovnako, bud dom predaju a rozdelia sa, alebo jeden druheho vyplatia....
Presne tak, nemá sa na nikoho nič prepisovať, lebo to robí iba nenávisť medzi deťmi. Ak to prepíšu, riskujú tým, že sa tí dvaja súrodenci budú časom nenávidieť. Minule bola o tom aj debata v TV a aj tam psychologička hovorila toto isté.
ani jednemu. po smrti rodicov zdedi kazdy polovicu domu. nech si to deti potom riesia ako vedia a chcu. za zivota nikomu nic neprepisovat, vzdy bude jeden ukrivdeny, pripadne rodicia na dlazbe
Ani jednemu.
@luy presne ako pisu niektore baby, my mame zatial len jedno babo, ale planujeme (samozrejme neskor) aj druhe, a ak sa nam podari si splnit sen o vlastnom byvani, do decistva by som samozrejme zahrnula obe deti rovnakym dielom, ztakze ak by som im dala dom, tak jedine obom, s tym, ze po nasej smrti sa don bud nastahuju obe, alebo ho predaju a peniaze si rozdelia, alebo jeden surodenec vyplati z polky domu toho druheho, tak je to predsa sparvodlive, preco by malo jedno dieta zacat od nuly a druhe mat dom? 😲
@luy Lucka, vôbec to nie je hlúpa otázka. Priznám sa, že aj my sme na rodinnej rade o tomto už debatovali, hoci syslíci sú ešte malí a ani ten dom nemáme. Podnet bol ale úplne iný ako u vás. V mojom našom okolí máme totiž viac prípadov, keď sa rodičia v podstate celý život snažili viac-menej rovnoprávne zabezpečiť všetko svoje potomstvo, postavili domy či nakúpili iné nehnuteľnosti - a deti sa napokon vo väčšine prípadov aj tak odsťahovali do zahraničia, kde si žili vlastný život a rodičia mali len "oštaru" s nadobudnutým majetkom a zostali smutní či zatrpknutí z toho, že sa im deti za snahu takto odvďačili...
Ja by som to v tomto štádiu neriešila, treba vyčkať, ako sa situácia v rodine vyvinie ... sama som z dvoch detí a rodičia majú len 😝 jeden dom, nechcem pomyslieť ako to budeme riešiť, keď na to raz príde. Radšej nech ho ešte dlho v zdraví obývajú!
dom by som nedavala ani jednemu. A z jedneho jedineho dovodu. Ako k tomu pride ten druhy? Preco chcu uz teraz riesit kto ma dedit dom? Naco vyvolavat uz teraz nejaku rivalitu, alebo zhorsovat vztahy medzi detmi? Nech dom dedia zo zakona predsa ak ine financie nemaju. V pripade smrti jedneho z rodicov sa majetok deli aj medzi druheho rodica a deti. To by riskovali, ze nahodou niektoremu dietatu "prepne" a rodica sa bude chciet zbavit? Nemam teraz na mysli dozivotne pravo uzivania nehnutelnosti..(ludia su rozni a takisto aj ich povahy). Po smrti oboch rodicov zdedia dom na polovicu. A nech sa potom dohodnu, ci jeden druheho vyplati, alebo dom predaju a peniaze si rozdelia. Tie deti su este da sa povedat detmi. nez by prislo k dedicskemu konaniu, tak budu mat o par desiatok rokov viac a hoci teraz tvrdia, ze dom nepredaju, neznamena to, ze potom nebudu mat iny nazor. A v konecnom dosledku, mozu tam byvat aj po smrti rodicov spolu, ak nebudu mat rodiny, alebo aj s vlastnymi rodinami, ak sa znesu..My sme tiez dve na jeden majetok a rodicov ani nenapadlo teraz nieco delit... Nerobi to dobrotu v rodine..