Máte aj vy strach z telefonátov?

9. jan 2024

Ahojte.. máte aj vy strach z telefonátov? Akurát ma čaká dôležitý hovor a klepem sa ako pes. V bruchu guláš, totálny stres. Až mi je do plaču. Čo robiť?

pribinak
9. jan 2024

Nie, nemám. Vybavím čo treba.

Daj si magnezko

ariannazara
9. jan 2024

Mňa bolel chrbát strašne a kamoška mi dala na jedného fyzioterapeuta číslo. Týždeň som sa odhodlavala mu zavolat😅 nakoniec keď som sa odhodlala mi nedvihol🤣 napísala som mu sms a keď mi volal spat som nevedela ci dvihnut, do dnes sa na tom smejeme jak mu to hovorím 😂😂😂😂😂😂😂😂

katarinaba
9. jan 2024

ked som sa zacala starat uz sama o seba, tak ano, mala som rozne pocity, ked som mala volat niekomu cudziemu - na urad, na inzerat, doktorovi. Ale casom to preslo, proste som sa naucila komunikovat a dnes uz to povazujem za samozrejmost.
Moj ex este ako 35 rocny mal problem niekam zavolat, hanbil sa, koktal. Dnes uz vyvolava ako by sa telefonistom narodil.
Treba to cvicit, povedat si, ze v podstate o nic nejde, navyse ta druha strana nevidi, takze nech sa "v telefone" stane cokolvek, ostane to "v telefone". Drzim palec.

hyta
9. jan 2024

S telefonovaním som problém nikdy nemala. Však ťa na druhej strane dotyčný nevidí, tak prečo tréma?

jj298
9. jan 2024

Je mi ti velmi neprijemne ale takych ludi je na svete kopa. Daj si cokoladu ( nechaj si nieco aj po telefone) a sup.

zuzulka558
9. jan 2024

Aj ja to občas mám 🤣

11bodka11
9. jan 2024

Mne o mesiac konci RD a vcera som uz musela volat do prace ze co dalej. Mna od rana brucho bolelo, bola som nervozna, prehanalo ma. Odkladala som to. Od rana som sa odhodlala tam zavolat az o 14:00. Musela som si magnezko dat a zhlboka dychat. A ked si predstavim ze o mesiac tam musim ist osobne tak to mi ani magnezko nepomoze.

janka_266
9. jan 2024

Čo telefonovať, tam neostane žiaden dôkaz o zakoktani alebo nejakej chybe, ale poslať taký mail 🤣 to aj 100x skontrolujem či je všetko ako má

ibatanecnica
9. jan 2024

nie nemám, vytočím číslo a vybavím čo mám

moonlight1210
9. jan 2024

Ak je to telefonat o veci, ktoru som este nevybavovala, zostavim si v hlave (alebo mozes aj na papier) dolezite body, co chcem prediskutovat/spytat sa, aby som nic nezabudla.
Najlepsie rovno v poradi, v akom ich chcem prebrat.

Alebo ak mam opisat problem, s ktorym mi ma niekto pomoct, tak rovnako si zostavim v hlave logicky opis (napr. co sa udialo, co z toho vyplynulo. Pricina-nasledok. Atd.).
Napisat si taky opis na papier vie zas pomoct ludom, co su v strese. potom to len precitaju.

Ak treba detaily nejakeho zariadenia, tiez si ich pripravim vopred.
K objednavke kontroly kotla si nachystam dokumentaciu od kotla, nech viem hned povedat presny nazov, vyrobcu, vyrobne cislo, datum spustenia, datum poslednej kontroly,…
Moj diar, nech si vieme dohodnut datum a cas, kedy vedia prist a ja viem byt doma.

Ak mas stres uz aj z predstavenia sa, napis si frazy a rovno ich citaj. Trebars: “Dobry den, tu Maria Novakova. Dovolala som sa spravne na…” “… Ja volam kvoli…” “… Dostala som na vas cislo od…” Podla toho, co potrebujes.
Nikto ta nevidi, kludne to citaj z papiera. Ved telefonujes.
Stresu treba predchadzat pripravou. Casom si zvyknes na typicke telefonicke vety a uz budes v pohode.

kandelabra
9. jan 2024

Takto som sa bala vzdy z hovorov v AJ, cakala som, ze nebudem rozumiet, nebudem vediet co povedat... Najlepsie je neriesit, nerozmyslat nad tym, ze co povies, ako povies, proste zdvihnut telefon a zavolat. A po telefonate zasa nerozmyslat nad kazdym slovom. Je vybavene co bolo treba? Ak ano, tak je jedno, ako si to vybavila. A zasa ked cakam dolezity hovor, dam si mobil vedla seba a robim nieco ine. Vyslovene cakat na hovor ma len stresuje, ked nad tym nerozmyslam, nemam cas sa "bat". Chce to len prax, casom sa clovek ostiela.

ivangeline
9. jan 2024

Nie. Moja sestrs ano. Ta ked nie je nastavena,tak ani nedvihne..

valeria_h
9. jan 2024

Nemáš sociálnu fóbiu

jarnajar
9. jan 2024

Mala som strach, keď som bola mladšia. Pomohla brigáda v call centre 🙂 doteraz nie som nadšená, keď mám niekde volať, beriem to ako nutné zlo, ale problém mi to nerobí.

katkaseiner
9. jan 2024

Zaciatkom leta som tak bola...hladalap som si pracu a kazdy telefonat znamenal ze ma buď volaju na pohovor alebo len na nejake doplnujuce otazky. Samozrejme som chcela znieť co najlepsie a hlavne počuť (hluk vonku ked som vyzdvihovala syna bol pre mna masaker). Kedze mi na tom strasne zalezalo tak ano, klepala som sa. Treba si to ale nacvicit a budes v pohode

11bodka11
9. jan 2024

@valeria_h ja urcite mam

aglaonema
9. jan 2024

Ja som tiež nechcela telefonovať a vyhýbala sa tomu 😀 a do toho prišlo, že v práci máme telefonovať a nie v slovenčine 😱😱 prvých pár telefonátov som vždy myslela, že budem vracať, rozdychavala to polhodinu, potom prišlo, že musíme chvíľu robiť výpomoc telefonickemu centru v našej firme - stále v tom cudzom jazyky... Trvalo to mesiac.... A teraz pokojne volám svoje súkromné telefonáty a pokojne dvíham aj tie firemné 😁

Čiže čím viac to budeš robiť a skúšať, tak o to lepšie to bude časom 🙂

valeria_h
9. jan 2024

@11bodka11 Aj to nejak riešiš?

katka708
9. jan 2024

Poznám ten pocit. Robím vedúcu a keď mi vola cudzie číslo na firemný telefón tak na 99% je to nespokojný zákazník ktorý chce vrátiť/vymeniť tovar alebo nesúhlasí s reklamaciou. A to sú iné vresky a vyhrážky do telefónu takže vždy pred zdvihnutim si dám 5 hlbokých nádychom lebo nik iný to nevybavi za mňa

maryetta
9. jan 2024

Ja neznasam telefonovat. Radsej napisem 🙂
Och teraz co som riesila telefonatov. Vzdy ked sa nedalo dovolat som si vydychla 😂😂

nesana
9. jan 2024

Mala som to tak až kým som nezačala pracovať v hoteli a proste telefonovala som každý deň. Od vtedy nemám problém zavolať kdekoľvek.

ivik4
9. jan 2024

Co?
Nie

11bodka11
9. jan 2024

@valeria_h nie. Ako sa to da?

ndrag
9. jan 2024

Mala som. Potom som mala pracu, kde som denne telefonovala s nasratymi ludmi, ale ze velmi nasratymi, arogantnymi, hlupimi a bolo sa k nim treba spravat s uctou, lebo zakaznici. Uz viac nemam 🙂.

valeria_h
9. jan 2024

@11bodka11 Dá sa to. Ja som to prekonala sama. Ale veľa ľudí potrebuje pomoc psychológa.

19mmm71
9. jan 2024

nie

unicornlady
9. jan 2024

Toto sa mi stáva v závislosti od toho, kam sa chcem dovolať. A hlavne, ak rozmýšľam, či sa dovolám, či vybavím, čo potrebujem atd...

Mávala som jednu dr., kde aj sestrička bývala stále podráždená a protivná, tam ako fakt som sa až bála telefonovávať.

Ak vieš, kde potrebuješ volať (napr. objednať sa niekam), prichystal si vety, ktoré povieš. Prípadne si to predtým nahlas povedz, skús predýchať. Povedz si, že ťa nikto nejde zabiť, len je to nepríjemné, ale dáš to.

11bodka11
9. jan 2024

@valeria_h ako si to prekonala?

drahusa333
9. jan 2024

Neznasam telefonovat...v praci mi to nejako nevadilo velmi, ale vybavovat nieco po telefone za seba,amen..odhodlavam sa, cakam kym muz nebude doma, od deti idem prec lebo mam stres ze nebudem dobre rozumiet🤦 som v takom krci z toho, ze popravde ked nemusim, nevolam,napisem alebo idem osobne.to mi tak nevadi,

heln
9. jan 2024

ano, nemam rada telefonovanie.
ked som zacinala v jednom z prvych zamestnani, tak ma nadriadena kolegyna poverovala vybavit nejake telefonaty, to keby ma niekto videl ako som hypnotizovala telefon a plakala, kym som niekam zavolala, nastastie som bola vtedy sama v kancelarii. vtedy mobily len zacinali.
postupne to preslo, lebo v dnesnej dobe sa telefonatom nevyhnes.
ale nesla by som do takej prace, kde musis stale niekam volat, napriklad obvolavat zakaznikov a ponukat im nieco.
teraz mam problem uz len volat k doktorom, niekam sa objednat na vysetrenie, k zubarovi, to je pre mna neskutocny stres, keby sa dalo vyhnut telefonatu a dalo sa vsetko riesit mailom, tak by som sa telefonatom vyhla.