Dnes zacina popolcova streda no mam nejake maso este,ktore ked nezjeme dnes, tak ho mozem uz vyhodit. Rozmyslala som, ze ako taky akt "postu" by som radsej napr vynechala sladkosti, ktore su pre mna aj tak vacsim odrieknutim ako nejake maso.
Myslite, ze je to velky hriech jest maso?
Co si vy odriekate v case postu?
Neodriekam si nič, nie som žiadny veľký kresťan, ani neviem ako veriaca, pokiaľ mám chuť si dať mäso tak si ho dám a neriešiem či je nejaký pôst alebo niečo podobné. Ale to je už na každom ako sa rozhodne
Myslím si, že ten príkaz je prežitok z doby, keď mäso bolo omnoho vzácnejšie jedlo, ako teraz. Vyhodiť jedlo je tiež "hriech".
Samozrejme, ak sa dá zariadiť, tak by sa nemalo jest mäso, ale myslím si, že ako hovoríš, pre takého vegetariána je to príkaz na nič, a napr odrieknut sladkosti je dobrý nápad.
Ja som teraz tehotná, tak tiež sa nedržím toho, že iba raz za deň sa najesť dosýta, ale napr dnes nechcem jest sladkosti, pre mňa je to veľká výzva.
My do kostola nechodíme, ale vnútorne cítime vieru, pôst od mäsa dodržujeme už dlhé roky, u nás to má symboliku, tak ako na Štedrý deň jeme rybu a nie bravčovinu.
odriekam si mäso... ale jasné môžeš si ty odriekať čo ty chceš....môj brat má už roky záväzok že na pôst - celé pôstne obdobie nepije pivo - a on pivo miluje....
Ja napríklad dnes držím pôst od mäsa, som tak vedená od malička, mám top s týmto dňom spojené, ale chcem si dať záväzok na pôstne obdobie obmedziť sladkosti, ak vydržím, tak vôbec nejesť.
Môj muž je grékokatolík a oni mali síce pôst v pondelok, ale okrem mäsa nejedia ani nič živočíšne - vajcia, mlieko, mliečne výrobky...
Jem všetko tak ako bežny deň .....na raňajky som si dala parky, večer hodím maso na gril, dám si aj sladkosti
Moja dcera neje maso, len kuracie...dnes povedala, ze si da post od sladkosti, ze aj tak neje maso. A ze sa bude snazit nebyt poldna na mobile 😀
nie som veriaca a jem to, na co mam chut, nic si neodriekam
Dobrý deň, podám ako to je podľa katolíckej viery. Neukameňujte ma, napíšem pre tých čo to chcú vedieť z katolíckeho hladiska. Na popolcovú stredu a Veľký piatok je prísny pôst. To je 1 krát za deň sa najesť do sýta a 2 krát si ešte trochu zajesť. Prísny zákaz jesť mäso (tieto dva dni aj ryby). Tento pôst v tieto dva dni (na rozdiel napr. od prvých piatkov) sa nedá nahradiť žiadnym iným skutkom kajúcnosti. Dnes nás ešte sv. otec vyzýva, aby sme tento pôst obetovali za skončenie vojny...+
@lylyjana daj tu dávku mäsa bezdomovcom, urobíš dobrý skutok, vráti sa ti to dvojnásobne. Na popolcovú stredu, Veľký piatok mäso určite nie, ak je niekto kresťan. Pôst a zdržanlivosť od mäsa nie je to isté. Pôst znamená, že sa raz za deň najem do sýta a 2x malé občerstvenie, samozrejme bezmäsité
tiež si nič neodriekam, jem čo chcem🙂
@lylyjana Tak na tieto veci sa určite nemyslelo... pôst na popolcovú stredu je tu storočia, vtedy o nejakých vegánoch nebolo ani zmienky 🙂
Nie som nejaká veľká kresťanka, ale toto dodržiavam. Nie kvôli hriechu, ja verím tomu, že hriech je to, čím ubližujeme druhým. Skôr to dodržiavam zo zvyku. Čiže ja dnes bez mäsa. Predvčerom som varila segedín, myslela som, že sa včera doje, ale ešte tam z neho trochu zostalo. Dám si z neho kapustu, mäso pôjde mačkám.
Ako pisala @staleja , az na to, ze u nas nieco o tom, ze ani ryby, nebola zmienka, pocujem/citam to prvy krat. Ryba sa u nas casto berie ako postne jedlo, bezne sme ju mavali prave na velky piatok alebo popolcovu stredu. My dnes aj tak mame cestovinovy salat, mala som nan chut uz dlhsie a na dnes to super vypalilo :D
Podla cirkvi je dnes zjest maso tazky hriech, tak neviem. Asi by som skusila zamrazit, zavarit, nejak inak spracovat, aby som ho mohla zjest inokedy...
Pre mna je najhorsie, ze len 3x do dna, z toho len raz do syta, lebo ja jedavam len v praci 4x a potom este raz/dvakrat doma a to som sa dnes rano este zobudila s migrenou, kde nejest znamena len zhorsenie stavu... Tak rano som to 'vyriesila' acidkom (aby som mohla vziat tabletku, inak tak narychlo mam najradsej banan), potom v praci ranajky, cakam na obed a po praci si dame este s priatelom obedoveceru. Salat teda dnes budem mat 3x :D a ak budem vecer opat hladna alebo mi prestane ucinkovat tabletka, dam si to acidko, to je predsa napoj...
S tym masom fakt neviem. Ak je toho vela, naozaj by som skusila spracovat este inak (mrazene, zavarenie do skla), ak je toho tak na pol porcie, tak by som ho mozno ozelela. Aj ked vyhadzovat potraviny sa mi prieci, asi mam to cirkevne ucenie uz tak vzite, ze by som to asi urobila skor. Pripadne, mema niekto v okoli svinu alebo sliepky? Ze by si mu to dala ako pomyje pre nu, tie zvyknu zozrat vsetok takyto 'odpad' z kuchyne...
Vzhladom k tomu, ze dnes je prikazany post, tak maso je tabu uplne. Na 40 dni si odriekam sladkosti a kavu. Maso pravdaze vynecham kazdu stredu a piatok. Aj keby som ho mala vyhodit
Ja by somho zjedla. Urcite by som ho nevyhadzovala. A to tiez som veriaca. Ine by bolo keby si chcela dnes varit maso alebo co, ale to mi pride potom mrhanie, vsak ini ludia to maju stale tak ako my v tieto postne dno
Moj starky vravieval: nie je hriechom to co ide do ust ale z ust.
Mozes to to dat do mraznicky, ked budes potrebovat, vytiahnes, zohrejes a mas hotove jedlo len uvaris prilohu. Ja dnes maso isto jest nebudem 🙂
Spájať pôst od mäsa so sexuálnym zneužívaním detí je úplne odveci. Tiež odsudzujem zverstvá, čo sa páchajú v cirkvi a mlčí sa o nich, ale to neznamená, že zabudnem na svoju vieru a teraz budem všetko zakrývať horšími vecami čo sa dejú. Ja nie som nijako fanaticky veriaca, viem poukázať na zlé veci čo sa dejú a podľa môjho názoru o nich treba hovoriť nahlas, ale to neznamená, že teraz poviem, že nebudem dodržiavať pôst, lebo v jednej dedine mal kňaz 3 deti s 3 ženami 🙄 nespájajme nespojiteľné 🙂
Podľa mňa je väčší hriech plytvať jedlom ako dojesť mäso. Posti sa inak, odriekni si niečo, z čoho budeš mať sama dobrý pocit. A nie len preto, že a sa to má
Dnes je pre katolíkov deň prísneho postu, preto sa dnes nedá post nahradiť iným úkonom. Takýto deň je ešte veľký piatok.
Úprimne, nikdy sme post nedržali, mama vždy vravela, že prvoradé je žiť aby sa nebolo treba hanbiť. (a musím povedať, že čo som sa stretla s ľuďmi, ktori boli neuprimni, ohovarali a ublížili iným, boli ti prísne "veriaci" ktorí denne sedeli v kostole) Netuším ani, odkiaľ sa vzalo to, e netreba jest mäso, možno nie som super znalec biblie, ale nenasla som nikde ze "nejedzte mäso". Skôr som našla vetu, že nepohorsuje to, čo do úst vchádza,ale to, čo z nich vychádza.Tak som bola vychovana, a ťažko to už v 40 pomaly budem meniť.
Muz síce nechce dnes mäso, ok, to akceptujem, neprehovaram ho, tiež bol tak vychovaný, takže tiež ho meniť nebudem. Ale osobne význam núteného postu nevidím
@lylyjana este vcera som vedela, ze dnes bude popolcova streda. Prave som dojedla obed a potom som mrkla na MK a vdaka Tebe viem uz aj dnes, ze je popolcova streda-proste mi to od rana vysumelo. A teraz co? Mam sa kajat, ze som od rana robila vsetko mozne a teraz som si konecne sadla a najedla sa? Dobre, vecer si maso nedam, budem na to mysliet, dokonca mam v plane ist aj do kostola. Ale osobne si myslim, ze toto nie je na viere to najdolezitejsie😉 A ak mas to maso vyhodit, tak ho radsej zjedzte, lebo plytvanie je (aspon podla mna) este horsie.
Podla mna je to v tomto smere na kazdom ako sa rozhodne coho vzdat, a zase povedzme si maso nestoji par eur aby sa len tak mohlo nechat pokazit a vyhodit. Nemyslim si ze je to az taky velky hriech.