Ahojte kočky. 🙂
Studujem na gymnáziu, 3. ročník, kde si uz pomaly máme vyberať zameranie a VŠ.
Ja sa rozhodujem medzi týmito dvomi smermi, od mala ma bavilo pisat, pisala som aj rôzne romány atd... Ale ked som prisla na strednú, mala som stasne vela nepodstatnych pre mna predmetov na kt som sa musela ucit aby som presla a preto som sa slovenčinu trochu zanevrela a prestala pisat , recitovať atd..
Chcela by som nieco organizovat , volat s ľudmi, komunikovať, využívať cudzí jazyk
, riesit nieco, chodit kade tade..
Ono vlastne to bol moj sen od mala nieco taketo robit , ale na strednej ma kazdy od toho odhováral ze budem v bulvári (každopádne ja nechcem byt len na obrazovke , ja by som chcela aj sama pisat alf najviac pracovať v nejakej firme a tu propagovať , robit eventy atd..) tak som to neriešila , az teraz ked zrazu pridu ku mne nečakaný ludia he si mam ist za svojim snom.. A preto mi zavŕtali červa do hlavy :D
Na druhej strane , vzdy som mala rada biológiu , na medicínu nemam, ale ked som bola pred dvomi týždňami v nemocnici , zaujala ma praca zdravotnej sestry, tá pomoc hlavne deťom , ochota atd... Ako dávaju nádej.. No a ja trrsz neviem,čo si vybrať...
Nechcela by som len byvat na Slovensku, asi by som chcela odist do zahraničia , New York a podobne ..
Milujem cudzí jazyk..
Čo by ste mi poradili vy? Uz som u toho zúfalá :/
Zdravotná sestra.
@simonka174
a budes sa vediet uplatnit z masmedialnej komunikacie? Lebo to je praca aj po veceroch...ziadne take do piatej si odrobit ako vacsina ludi... Neskoncis ako radova administrativna pracovnicka, kde staci akurat strojopis a stredna skola?
A prečo nie medicina? Urcite by som sa na tvojom mieste ucila jazyky a sla von, aj studovat, aj pracovat...
Ja by som brala skor farmaciu alebo medicinu, neviem preco by si na nu nemala treba vyskusat
ak sa už budeš :trepať" do zdravotníctva,tak určite skús medicínu,sestra študuje roky rokúce a je :len" sestra a to v ponímaní lekárov i pacientov....záleží aj,kde sa potom po skončení školy sestra dostane robiť...som sestra na oper. sále,mám ťažkú a krásnu prácu, som v zdrav. 30 rokov,prešla som a videla toho veľa...mám dve dcéry a som šťastná,že ani jedna si prácu v zdrav. nevybrala....každú kandidátku na štúdium sestry by som povinne poslala do nemocnice aspoň na týždeň pokukať o čom tá práca je...
Masmediálka jednoznačne!!!
ako píše janinah , zdravotníctvo určite nie , teda ako sestra nie..študuješ 5 rokov a stále budeš len sestra , skús tú medicínu tetaz ,ak sa nepodarí skús aj o rok..práca sestry nie je len o ochote a pomáhaní..okrem toho naše VŠ vzdelanie sestier nie je akceptované v zahraničí ,aj európska únia má s tým problém ..
robím sestru 15 rokov a zatial som len znechutená
skor tu medicinu uz, aj ked zdrav, sestra, tak fajn,ale jazyk k tomu a sup ist robit do rakuska do nemocky, kde s diplomom z vysky mozes robit sestru tak,ze sa nenadries ani zdaleka ako na SK. Akurat budes musiet nechat nostrifikovat diplom v zahranici,co nieco stoji. Na SK robit zdrav, sestru je o nicom, kopec roboty a skutek utek. A tiez je to robota na smeny, aj sviatky,takze podla toho si musis zariadit zivot a vsetko. Masmedialka je zase o tom, ze ked pojdes do agentury robit alebo tak, tak mozes rychlo kreativne vyhoriet, je tam dost tlak na to,aby boli veci v rychlom case vo vysokej kvalite, ale zase nemas vacsinou tolko sluzieb cez vikendy ak zrovna nerobis nejaku kampan alebo cosi co hori.
Tiez si poloz otazku,k comu Ta to viac taha, ci k tej kreativnej stranke alebo k tej druhej,co by pomahala ludom. Este dobre platena praca je veterinarna sestra, na veterinu ako medicinu by si asi nesla,ta je o dost tazsia nez ta ludska medina. Ale zase je tam krasny zarobok potom a sluzby nie su take zabijacke pokial nerobis na vekej klinike,kde maju JISky a teda je to podobne ako nemocnica.
Ked chces chodit,vybavovat,komunikovat a milujes jazyky,tak urcite nie na zdravotnu.tam zakapes.praca v zdravotnictve je krasna,no skor pre usadenejsie typy ludi.s masmedialnou mas lepsie uplatnenie,ak si sikovna.odpovedz si,ci by si vedela byt celu sichti zavreta v nemocnici.ono zdravotnictvo nie je take uzasne ako to zvonka vyzera.poznam doktorov,ktori sa vyjadrili,ze by si uz medicinu nevybrali,lebo to nie je o pomoci,ale o biznise s liekmi
@simonka174 ja sestra som a poviem ti to takto, praca sestry, studium, nie je to lahke. v praci musis spojit hlavu a ruky. musis byt perfektna v rozhodovani - pretoze ako sestra sa budes stretavat so situaciami, ktore vyzaduju bleskove rozhodnutie co urobis, aby si zachranila zivot. lebo v tom momente to bude zavisiet od teba. nie je sestra ako sestra. je kopa specializacii. ja som robila na internom a na chire, teraz som so seniorom. osobne mi najtazsia prisla chira. na internom /velke oddelenie/ bola zase strasne vela prace s liekmi, monitormi, kopec odberov, infuzii, atd. ... Je to perfektne povolanie. ale teraz uz viem, ze u nas ta tato praca neuzivi. co sa tyka kolektivov, tak to je u nas des, ak je nejaky fajn, tak to je skor vynimka. na slovensku si dodubana od kolegyn, stanicnej a vrchnej sestry, ale aj od lekara a pacienta. sestier je malo, musis robit robotu za 4 a realita je taka, ze nezostava cas na pacienta. vzdelavanie sestry mas na cely zivot, ako to tu bolo spomenute. ale never tomu, ze tu sestry budu zarabat niekedy dobre. to je skor utopia. ALE. ak vies spojit cudzi jazyk a budes ho mat perfektny po odbornej stranke, tak ako sestra sa budes mat v zahranici krasne. aj v amerike. len to fakt musis byt jazykovo velmi zdatna. no rozhodne su tam pre sestry ine podmienky. len si ujasni, aky jazyk. ci chces posobit v anglicky hovoriacich krajinach alebo v nemecky hovoriacich. takze ak sestra, tak ok, s cielom, ze nie na slovensku. tu by ta to zabilo. sak ten odlev sestier je dokazom toho, ze to tu je neunosne. obdivujem sestricky nase, ktore za 500 eur cisteho majaku ako blbe v kumulovanych funkciach. ja som na to nervy nemala. ja ostanem v zdravotnictve, ale uz nie ako sestra pri lozku, ani v ambulancii. mam ine plany.
no a co sa tyka pisania, pozri, pisat mozes ako sestra, zazitky z prace a ver, ze tych je habadej. kurzy pisania su dostupne. a vies, ked si raz sestra, mozes sa odpichnut k hocicomu. ale ak budes raz mat masmedialku, z toho sestru robit nemozes.
drzim ti palce, aby si sa rozhodla tak, ze budes spokojna 🙂
@simonka174 ja určite by som brala skor tu masmedialnu komunikaciu .POdla mna vyštudovat 5 rokov ako zdr. sestra a nenajst uplatnenie a ked tak za par euri no nič moc. Zdravotne sestry niesu ohodnotene ,nei že by to bola zla praca. Masmedialnej komunikacii sa možeš viac realizovat a aj je to zaujmavejšia praca,ale podla toho aky si typ či sa chceš pohybovat komunikovat atd. alebo skor usadlejši a skor ti sadne ta zdr. sestra.
ale ak chce ísť do sveta,tak radšej so vzdelaním sestry si myslím
@janinah chcela som, ale po zvazeni vsetkeho som sa rozhodla, ze ako diler nie 🙂 radsej, pre istotu. idem si doplnit vzdelanie a ak vsetko pojde ako ma, chcem robit socialnu sestru. ale nie na slovensku 😀 lebo slovensko je v tomto velka katastrofa. nemame to tu na takej urovni, kde by sa clovek mohol realizovat. tu pocuvas iba neberieme, nepotrebujeme, nemame peniaze navyse, nebudeme robit taky a taky program pre pacientov s istymi potrebami, atd. vonku to maju zabehane na urovni. a kazdy dobry napad beru ako vyzvu. proste sa tam da realizovat. nie je to len sedenie na zadku nad statistikami a roznymi vykazmi. praca medzi ludmi a zaroven s hlavou a v zdravotnictve. to je to, co chcem robit. riesit. ja rada riesim. a cim zlozitejsie, tym lepsie.
jaj je super o sebe premyslat rok. clovek pride na take veci, ktore by ho v suvislosti so sebou samym ani nenapadli 😉
@babulka82 praca sestry nie je az tak pre usadlejsie typy. to je velky omyl. usadle typy zo sestier robi nas zly system. ale vsade vonku okolo nas je sestra vnimana ako odbornik vo svojom fachu, je dotovana zamestnavatelom, rozsiruje si specializacie, studuje za ich peniaze a oni to vedia nalezite ocenit. napriklad u nas vrchna a stanicna su de facto sestry manazerky. len u nas sa to este tak nechape. vonku skutocne vrchna, stanicna menezuju tim, musia byt kreativne, stale nieco riesia, behaju, vybavuju, vyjednavaju vsetko mozne, co sa tyka chodu oddelenia. sestry vonku realizuju prednasky, mozu posobit ako samostatne sestry v terene. je tam ohromne mnozstvo moznosti. u nas nie, bohuzial. u nas po sestre kazdy slape. ale vonku je sestra velmi vazena profesia.
@mawka okrem tej neochoty sa tu nenormálne kradne 😠 a to nepíšem o tom,že sestrička si vezme domov striekačku,aby pichla mame B12.....ja mať tak znovu 30 tak mažem preč bez mihnutia oka,teraz je pre mňa neskoro,mám tu doma veľa záväzkov...no ale nechcem odstrašiť autorku,je to krásna práca,ak máš k nej vzťah a akétaké podmienky
@mawka tak zase nemožme porovnavat pracu zdr. sestry "vonku" a na slovensku. My sme dost zvlaštny narod a tu ako nahle niekto vyštuduje tak tym sa jeho draha vzdelavania skončila,lteda aspon tie postaršie ročniky myslim. Zaleži na tom či chce zakladatelka pracovat na Sk alebo v zahraniči.
U nas ked niekedy počuvam tie rady pediatrov napr. a staršich sestričkiek tak mi je z toho zle ake su nevzdelane a zabudli sa niekde v 80 rokoch ked doštudovali.Niekedy sa človek dozvie viac z netu a roznej odbornej modernej literatury ako v ambulancii.
@mawka mierne nesúhlasím,aj u nás máš manažérky a schopné,z ničoho urobia niečo,s málo sestrami pokryjú chod odd. a pod.,ani odborne nezaostávajú..a po sestre šľape každý presne toľko,koľko dotyčná sestra dovolí,aby sa po nej šľapalo a nakoľko ne/asertívne sa vie správať...legislatíva je otrasná,jednota sestier nijaká,Komora o ničom,len poplatky pýta,platy mizerné- v tom máš pravdu
@simonka174 tak ja mam vystudovanu masmedialku, odbor marketing. skola ma bavila, popri studiu som robila akcie, takze som pricuchla k event marketingu a event manazmentu. v danom roku nas skoncilo myslim 300 ludi, kazdy rok to tak ide. mozno sa aj zvysuje pocet absolventov. da sa v tom najst, mam mnozstvo byvalych spoluziakov, ktori robia v mediach ako redaktori, reporteri, novinari, v agenturach, brand manageri, maju vlastne znacky zalozene, atd, no stale je to mensi podiel ako ti, ktori robia nieco uplne ine. uz by som si tu skolu nevybrala. hoci ma to bavilo a mala som aj urcitu viziu, zivot to zariadil tak, ze sa nam uplne zmenili priority a nejako som prestala vidiet zmysel v tom, co som povodne chcela robit - vypracovavat eventy na kluc. mimochodom, toto sa da riesit aj bez tej skoly, literatury je mnozstvo, je mnozstvo clankov, da sa cerpat z rozhovorov, internetu atd. ja aj dost ludi z mojho okolia, ktori tu skolu skoncili, sme mali problem si najst pracu. castokrat som pocula: vy mate taku tu papierovu skolu, kde vas ucia vsetko a vlastne nic, nemate zameranie, venujete sa prilis vela veciam, ste prilis dynamicka a predpokladame, ze nam uteciete na lepsiu poziciu, preco sa hlasite prave sem, ked mate vystudovanu reklamu a podobne. tiez sa radim k ludom, ktori su radi v kontakte s inymi ludi, radi dohaduju podmienky, riesia problemy, pisat ma nebavi a celkovo nieco buduju, co sa potom spusti medzi ostatnych ludi. kebyze mozem, asi by som radsej sla na tu medicinu. ale to je moj osobny nazor 🙂 verim, ze sa dobre rozhodnes.
@babulka82 mám 51r. a na odborné akcie chodím oveľa viac ako moje mladšie kolegyne,im sa nechce 😒 , nie je to o veku,je to o osobnosti a záujme každej sestry...tie ambulantné u súkromníka nie sú motivované,ak chcú ísť na odbornú akciu,tak ich lekár-zamestnávateľ ani nepustí,kto by za ňu potom robil....
@simonka174 Ahoj, ja ti poviem moju priamu skusenost z masmedialnej oblasti. Ja som konkretne vystudovala marketingovu komunikaciu a reklamu, denne, bola nas cca 50, skoncila som v roku 2011. U nas sa priamo v brandzi uplatnilo asi 90% spoluziakov vratane mna - marketingove oddelenia, reklamne a pr agentury, vlastny kreativny biznis, regionalne noviny a TV (to pisem na margo niektorych nazorov tu, ze sa neuplatnis). Boli sme vraj silne individualisticky rocnik, tak mozno aj preto taka uspesnost. Tiez som sama neverila pocas studia, ze naozaj budem robit takmer hned v tejto brandzi. Tam kde robim, som 1.rok robila obchodnu referentku a az potom na marketingovom oddeleni. Ostatni bud lozia po svete alebo robia celkom mimo odbor. Ak by si sa rozhodla pre tento odbor, tak vyvijaj aktivitu hlavne na jazyky, min. tu anglictinu. Na skole to bola slabota a v praxi to naozaj budes potrebovat. Plus, tento odbor urcite ponuka moznosti ako studovat a neskor aj ist na pracovny pobyt do zahranicia. Neviem ako je to so zdravotnou skolou. A ak si typ na vlastny biznis, taketo zameranie ti bude skor napomocne. No zdravotnictvo tiez nie je na zahodenie. S takym zakladom sa mozes zamerat na fyzioterapiu, balneologiu, maserstvo a tiez mat raz svoj biznis v tejte oblasti. Ak si cielavedoma a sikovna, tak sa nestratis ani v jednom odbore. Pre ktorykolvek odbor sa rozhodnes, z jedneho do druheho sa budes uz dost tazko dostavat, kedze su tak odlisne. Obidve prace su narocne psychicky a ver mi aj fyzicky a ani v jednej sa nevyhnes stresu.
Ahoj, moj nazor je, ze za sestricku, ale zaroven pridaj na jazykoch a sup do zahranicia. Je to krasna robota, v zahranici si ta budu viac vazit a platovo super. Kazdopadne ti drzim palce.
Z vlastnej skusenosti na to aby si pracovala v mediach vobec nepotrebujes masmedialku. Spocitaj si kolko je tu vydavatelskych domov, tv, radii a kolko absolventov rocne vychadza... Takmer kazda VS ma nejaku fakultu masmedialnej komunikacie... Absolutne neuplatnitelna skola. Ak mas talent a vies jazyky plus kusok stastia dostanes sa. Ak nie, skola ti nepomoze. Osobne by som sla na farmaciu, prirodne vedy, medinu...
Preco by si na medicinu nemala? Ved si to ani neskusila. Mna tiez kazdy odhovaral,ze medicina je tazka a nedostanes sa tam ked nedas uplatok atd. Skusila som,vyslo. Bolo to tazke,ale teraz som rada a vravim si,ze to stalo za to. To co dnes chcu od zdravotnych sestier za plat aky dostavaju je nenormalne. 5 rokov vysokej skoly uplne o nicom,same prace, prax dokopy zziadna a ked dosli do nemocnice,nevedeli prakticky toho velmi vela. Nasledne baby s Mgr utierali zadky za 400e. Mozno vo fakultnych nemocniciach je to ine,ale v mensich je to presne takto. Ty vidis len pomoc a ochotu,ale ked budes tahat 12 hod. smeny sviatky aj piatky,Vianoce travit v nemocnici a starat sa tam o 20 pacientov naraz, ked tam budes utierat zadky a vynasat misy,myslim,ze to nebude prave tvoja vysnivana praca. Aspon tak sudim podla toho ako pises o svojej predstave buducnosti. Ak ale mas chut vycestovat do zahranicia a nemas doma zavazky,potom by to nemusel byt zly krok, tam si pracu sestry vazia financne aj ludsky.
zdravotná sestra ???? keby som mohla vrátič čas, tak už nikdy viac.......masmediálnu komunikáciu, farmáciu, chémiu,..... všetko iné, len nie sestrička
@simonka174 Ahoj, choď si za svojím snom, od ktorého Ťa odhovárali. Ako čítaš skúsenosti sestier či ľudí z masmediálnej brandže, nikde to nie je ľahké, všetko má svoje pre aj proti, no ak tak veľmi chceš ísť za tým, čo ťa baví, na to nepotrebuješ papier, to sa naučíš aj v praxi (iba ak by si sa rozhodla ísť smer - zdravotníctvo a pod.). Ja by som Ti radila ísť študovať jazyky, tie sú potrebné už takmer všade. S nimi budeš mať dvere otvorené, aj keď bude ťažko nájsť si prácu tu alebo v zahraničí. Pamätaj - jazyky, jazyky, jazyky... a nezabudni počúvať svoje srdce ;)
@janinah oni su schopne ano, ale tam je ten problem. velmi schopne sestry nie su ziaduce pre vedenie. vieme preco. lebo take schopne vedia vselico vybavit, neboja sa postavit sa zoci voci, atd. no len to sa vedeniu nepaci, ze by mali davat viac penazi niekam inam nez sebe, vsakze 😀
no prave preto, ja som strasne znechutena, tak sa budem uberat smerom von uplne, cela, atd.
jazyky ano, ale popri VS, nie ako hlavny odbor...vzdy je lepsia odbornost + jazyk ako len jazyk samotny....ten sa da krasne zvladnut popri VS, aj dva
Na Tvojom mieste - ak si trúfaš na VŠ - šla by som na zdravotnú školu. Zdravotníci budú vždy potrební a aj sestry budú mať v budúcnosti určite lepšie platové ohodnotenie ako teraz. Masmediálna komunikácia produkuje ročne na Slovensku možno okolo 200-300 absolventov (v rôznych mestách a na rôznych VŠ) a odhadujem, že sa uplatní z nich v médiách tak maximálne 10%. Situáciu poznám z vlastnej skúsenosti. A nakoniec sa Ti možno práca v zdravotníctve zapáči natoľko, že si aj tú medicínu urobíš. Už si videla nezamestnaného lekára?Musia sa stále vzdelávať, ale pokiaľ sú zdraví, môžu pracovať ešte aj v dôchodku .... a je ich v niektorých špecializáciách (zubár, praktický lekár pre deti ....) aj málo! A hlavne, každý ich potrebuje a vedia to, čo väčšina populácie nie. Hovorím zase z vlastnej skúsenosti v rodine.