Citam dnes diskusie a prispevky a vsade sama mamka sem, mamka tam. Miesto mama, mamina. To len mne pripada vyraz mamka ako z knihy Cenkovej deti? Alebo ako v starej inscenacii kde takto deti matky oslovovali? To kde sa toto pouziva?
Dalsi vyraz "puberta" ako vyraz pre pubertalne decko, adolescenta, pubertiaka. Ved puberta je vyraz pre obdobie dospievania, nie pre pubertiaka. A kazda tu pise zhanam toto a hento pre moju pubertu.
V podstate ma zaujima, ci je tu este niekto komu to trha usi. Take ze mat tvoje problemy, nemas co riesit a preco to pises ako anonym mozete vynechat, dakujem za pochopenie.
Mamka=mama=mamina znamená to isté. Puberta mi tiež nevadí.
cela moja rodina z vychodu pouziva vyraz mamka... ani nic ine som od nich nikdy nepocula... :D
pubertu som tu nepostrehla,mamka je pekné oslovenie.
Mňa na rozdiel od teba vytáča,keď dospelé ženy píšu,že si umývajú VLÁSKY,prípadne PAPAJÚ.Ak to píšu o dieťati,ešte to pochopím,ale aj tak 🙄
.... sa mi nožík vo vačku otvára.
Mamina sa pouziva na zapade, mamka u nas na vychode. Vobec mi to usi netrha. Usi mi trha zapadniarske "kratase, kekse". A rovnako pouzivam spojenie moja puberta, pretoze je to o poznanie kratsie ako pubertiacka.
Krajšie slovo ako mamka nepoznám,odkedy je tá moja v nebi tak naň nedám dopustiť.Mne kole uši výraz mamina /to predsa znamená patriaca mame/
a ešte jedno mi tu dvíha tlak...anonymne vystupovanie v nie intímnej téme...hanbíš sa za svoj názor,ale naše od neanonymov by si vediet chcela...
@simsalabim to je zaujimave co si nasla. U nas sa mamka nepouziva, asi je 80 percent pouzivateliek MK z vychodu🙃, pre mna ma tiez taky zastaraly, starobyly nadych.
Mne pride divne slovo mamina. U nas je zauzivane mamka ale nemienim nikoho poucovat, ze je to jedine spravne. Kazdy nech pouziva co mu vyhovuje.
To sú mi problémy. Kedysi som maminu volala "jaja" a dlho dlho som jej inak ako "jaja" ani nepovedala. Neskôr mama, mamka, mamina a teraz, keď už tu bohuzial nie je, tak ju volám maminka / mamička.
A co taka mamicka? Teraz nemyslim buducu rodicku, ale bezne oslovenie svojej mamy. Moja kamaratka tak musela oslovovat svoju mamu, jej mama si to vyzadovala.
U nas v sirokej rodine sa vzdy pouzivalo a pouziva slovo mamka, a to som vyrastala na zapadnom Slovensku. Aj moje dcery sa o mne bavia ako o "mamke", a oslovuju ma mami. A? Uplne normalne...
Mne je napríklad zvláštne keď niekto vola mamu mamička, maminka, ale zas im to nehovorím 😅 Každý má iné zvyky. Ja som zas mala staré mamy babky, niekto ma starke. Proste co rodina, to iné zvyky.
Mama, mamka, mami, je pre mňa úplne bežné a normálne oslovenie, mamina zase ja veľmi nepoznám (nepočujem nikde). A "puberta" som sa ani nestretla s tým, ze by to bolo priamo oslovenie,vždy to bolo len na označenie tej fázy vývoja.
Mne zase trhá uši (alebo tu oči) osobne spojenie skrz to(skrz to sme prišli neskoro) ľúbi sa(jemu sa ľúbi, keď to robím) až (bude to, až tam prídeme).Veď to vobec nema ani súvislosť ani význam
vnimam to uplne rovnako, slovo mamka znie hrozne
Mamka pouzivaju vychodniari, otrasne slovo
Ja svoju mamu oslovujem maminka alebo mamka. A nevidím na tom nič zlé, ani divné, a nie som ani z východu.
Mne sa napríklad nepáči oslovenie mama, také tvrdé, neosobné, všeobecné. Ale nech každý používa čo chce.
Mne strašne vadí vyraz napr.: moje dieťa IDE MAŤ narodeniny. Aké ide mat.... hádam bude mať...strašne mi to vadí.
mama bola odjakziva maminka nikdy sme3 jej inak nemohli povedat 😀 alebo maminka .. kiezby som aj ja tak bola ,ale mne sa uslo akurat tak mum alebo v lepsom pripade mama ... zial slovenske oslovenie sa na dceru nenalepilo ... ked na mna zabuci mum si pridem ako krava 😀
Poznám rodiny kde vykajú, onikajú a používajú "mamka mamička". 🙂 Takže oslovenie mamka je najlepšia možnosť s tykanim 🙂
Mne sa "mamka" veľmi páči, môj manžel tak volá moju mamu. Svoju vlastnú volá mama. My svojim svokrovcom obaja navzájom vykáme.
@gabika99 no tak ide mat je tiez totalna hroza. Tak isto ako idem do doktora, poloz pri kos, "kus" som sa zlakla.
keksE, kratasE su top, to neprekona ani ruPsak
mne znie hrozne, ak otca volajú tato, tatino. Brrrrrr. Príde mi pekné ocko, ocino. Mamka úplne v pohode. A v podstate je mi jedno ako kto volá svojích rodičov a starých rodičov. Každý doma hovoríme tak ako sme nauční. Veľa z nás rozpráva doma nárečovo.
hlásim sa k východnej strane Slovenska názoru, že “mamka” je jedno krásne a normálne pomenovanie pre mamu, mňa skôr zaujíma, prečo to tebe tak veľmi vadí? volajú ťa tak tvoje deti? ak nie, nemáš čo iné riešiť? a áno, napíšem ti to sem aj keď si si to vyslovene neželala, lebo toto zas vadí mne, keď sa niekto pýta na názor musí rátať aj s kritikou 💁🏻♀️
Mamka mi príde také staromódne, staršia generácia to používa a s tou pubertou som sa ešte nestretla.
Mama je strasne tvrdé, keď človek hovorí o tej svojej ako o mamke, maminke, príde mi to, že majú krajší vzťah ako keď hovorí o mame.
Napr moje deti otca volajú tata, tatko. Keď boli mali, naozaj by z úst nevypustili slovo otecko, ocko, to by trvalo, kým by to povedali. Ale tata vedeli snáď skôr ako mama 😁 a pekne sa to ujalo
A čo také slovo vianky?( Vianoce). Mamka a puberta sú ešte celkom v pohode slová. Ved mamka sa bežne používa.