Chcem sa opýtať, mala niektorá z vás tak "zlé" teda uplakané dieťatko, že ďalšie už ani nechcela? Zaujímalo by ma ako "zlé" bolo vaše dieťatko? Napr. môj syn, často plakal keď bol maličký (cca do 3 mes.) kvôli boleniu bruška, vetry a pod. v noci som vstávala aj 10x k nemu, nosila ho na rukách hojdala v kočíku. Teraz má 7,5 mes. už je to čosi lepšie, ale stále je nejaký "umrnčaný", teda asi aj kvôli zúbkom, ale mrnčí stále, pohrá sa sám chvíločku, ak odídem do druhej izby už plače, nechce sa obliekať to tiež mrnčí, do koča nechce vreští... Tiež sa chcem opýtať, "vyrástli" z takéhoto umrnčaného obdobia vaše deti alebo nie? Aké boli keď boli staršie? Ďakujem.
@andy48 Ahoj,tak za prve prosim ta ani v uvodzovkach nepatri sa pouzivat na dieta slovo s vyznamom zly 😉 ale viem ako to myslis...len skor povedz alebo napis nekludne babatko 🙂 a za druhe sme mali presne to iste,do troch mesiacov bolesti a kolika,nevedela som co je to spanok ,dieta nonstop na rukach a potom cca do prveho roku zubky,chcela sa prevazne nosit,nezahrala sa sama a podobne...ako začala chodiť tak ako by mi dieta vymenili 🙂 bola aktivnejsia,samostatnejsia a teraz ma tri roky a ani neviem že mam dieta 😀 je uzasna,poslusna,ziadne obdobie vzdoru nepoznam,jasne ze si obcas poplače,ale to skor ked jej nieco prijde luto,vobec nie od jedu 🙂 verim ze aj u vas sa to coskoro obrati k lepsiemu 😉
k prvemu som vstavala v noci kazdu 1,5hod. do 2 rokov,treti plakal celych prvych 6 mesiacov,kazdy z rodiny ho videl len plakat,bol dobry len v satke,2. a 4. dieta boli kludne....ano niekedy sa to zda nekonecne...ale prejde to...raz... 😉
@andy48. ahoj 🙂 my máme tri detičky, prvý bol strašne uplakaný, nezabudnem nikdy na to obdobie..neustály plač či cez deň, či v noci, do rána som ho čičíkala a keď na 5min zavrel oči, potom pokracoval..ale rástol, bolo to stále lepšie, ako starší sa krásne zahral sám, nebol žiadny problém. Druhá v poradí bola už uplakana trochu menej, v noci sa už dalo aj spať, ale cez deň si vyžadovala všetku moju pozornost..no nedá sa venovať stále jednému bábätku, treba robiť aj iné veci, tak to vyriešila klokanka..skoro všade som ju mala na sebe, pri varení, pri vysávaní..teraz má štyri a stále je to náročné dieťa, ale dá sa to zvládnuť, lebo je šikovna a skoro všetko už robí sama, akurát ju češem a umyvam 🙂 najmladší bol veľmi kľudne babo spal veľa, neplakaval, akurát chvíľku kvôli brušku.. Strašne veľa podľa mňa robí to, že pri prvom dieťati nevieme ešte čo a ako, postupne ha to už učíme a vieme všetko zvládnuť s prehľadom a to citi aj to dieťa 🙂
Bude to lepšie, neboj..užívaj si to pokiaľ je maličké, bozkavaj ho čo najviac 🙂 lebo rastú strašne rychlo a uvidíš, za chvíľu to už bude len spomienka. na to nie moc dobré obdobie 🙂 držím palce 🙂
no, moja teta hovori, ze ked svoju dceru priniesla z porodnice, tak zacala plakat. A uz neprestala 😀 Vrestala furt a vsade. Jooj, toto by som neviem, ci zvladla. Moja mala sa cez den dost jeduje. Pomenej spi a ked nespi a nedojci sa, tak sa jeduje a place...neviem preco. Mam pocit, ze vsetko ma zabezpecene, som stale pri nej, neodkladam ju, ona sa nenecha ani a furt riesi. Zaujimave je, ze v noci nie. V noci je ticho, nadojci sa a spi. Spi vedla mna. A rano sa zacne jedovat 😀
@andy48 my si doma hovoríme že do dvoch rokov to bolo také trápenie a potom už parádička 😀
nas uz nemrnci len je to tak tvrdohlava palica. Moje dieta bud spalo alebo vrestalo. nic medzitym 🙂
@andy48 ahoj, ja pre teba nemam ziadnu radu, ale uplne ta chapem, ja mam 6-mesacnu dceru a takmer kazdy den je urevana, nic ju nebavi.... tiez nic ine nerobim, len okolo nej, ani na WC niekedy nemozem ist sama.... uvarit obed? esteze existuju polotovary, ja uz neviem... tiez som niekedy na konci s nervami, casto rozmyslam, ci to robi len tak (myslim mrncanie), alebo ju nieco boli??? hladna je?? ja este kojim, ale aj to je boj, stale sa odtahuje, potom otvara pusu....... pevne verim, ze raz to bude lepsie, mam doma aj manducu na nosenie, ale nechce byt v nej, dost by mi to ulahcilo zivot, ale krici v nej na ratu, spat nechce, pospi tak 30-45 minut doobedu a potom este poobede v kociku (ten je pre mna zachrana, ale nonstop byt v kociku sa tiez neda), v noci?? 10x hore, neviem, co je to vyspat sa... takze tak, aby si vedela, ze v tom nie si sama 😒
ahoj, u nas prvych jedenast mesiacov katastrofa...ked zacal chodit sa to polepsilo....aj ked stale sa najde dovod na mrncanie a pytanie sa na ruky...vyrastie z toho, neboj sa, ja som tiez neverila, ked mi to niekto vravel...prajem pevne nervy.
@sarinka2012 Jezis, vieme vsetci co myslela s tym "zly", prehanas s tym...
@guinevre Uplne zbytočny komentar ale nevadííí 😀 napisala som moj nazor,bez prehanania a adresovala som ho autorke 😉 takže niekedy netreba reagovat ked sa ta to netyka,ale ak nemas co ine na praci tak chapem 😉 pekny zvyšok dna
@andy48 ja som mala to iste a skoncilo to cca v 11 - 12 mesiacoch. neboj, prejde to. a este taka rada, neignoruj malu, aj ked si uz uplne unavena a nervozna. moj maly bol ovela pokojensi, ked som sa mu venovala. ked som ho nechala mrncat, rozplakal sa a bol z toho nervozny a nestastny, ze si ho nevsimam ("mudre" rady rodinnych prislusnikov, na zaklade skusenosti zmeny v jeho spravani mozem povedat, ze by mu to ublizilo a nikdy by si nevytvoril so mnou take puto, ake teraz mame). aj tak som koniec koncov stihla viac, ked som sa mu venovala, a aj on bol spokojny, aj ja pokojna. a teraz mi ludia hovoria, ake mam pokojne dieta. podla mna aj vdaka tomu, ze ma vo mne istotu a vie ze keby nieco, som tam prenho.
moze byt, ze z toho vyrastie, deti sa menia, ale je dost pravdepodobne, ze je taka povaha 🙂
tiez mam doma umrncane dieta. od malicka. prvy rok som si nasla vzdy nejaky dovod. lebo brucho, lebo zuby, lebo nevie chodit, lebo nevie hovorit, lebo sa nudi, lebo, lebo, lebo.....
nechcem klamat, po roku nastala zmena, ale minimalna a skor mam pocit, ze ja som sa zmenila a proste som prijala fakt, ze moja dieta je taketo. prestala som sa stale zapodievat tym preco.
dnes ma 2roky a stale je umrcana. je hlucna, skrieka, vrieska, plesne sa o zem, silou-mocou aby bolo po jej zakazdym, proste mam dojem, ze reve vzdy a vsade..🙂 spokojna je vtedy ked robi to, co chcela a mala dovolene. ale ani tam nezna mieru...stale nechape, ze nieco zacina a konci, ze ak jej niekto povie nie, nie je to koniec sveta. ale nauci sa. kedy? neviem. no dufam, ze vtedy sa to vsetko zlepsi. vsetko to mrncanie, vzdorovanie, rebelovanie....mam iskricku nadeje stale 🙂
druhe dieta pre mna neprichadzalo do uvahy dlho predlho a to som povodne chcela 4...teraz zacinam mat pocit, ze aj by sa siklo, i ked popravde si to neviem predstavit, a duplom ak by bolo ako mala, uz tu sem-tam nezvladam 🙂 no manzel zatial ani pocut...tak uvidime co bude a jak bude. to ti nikto nepovie dopredu.
@katy1979 presne si to vystihla bud spal alebo reval 😀 aj naš je taky ale čim je starši je to lepšie.Dokedy to u vas trvalo? naš ma 22 mesiacov a teraz tiež ma svoje dni ale som nekompromisna a trošku sa mu to už uleži v tej hlavičke a tie vrieskanice už trvaju menej,lebo ked sa povie nie tak nie a hotovo.
@andy48 to su bohužial take detičky no aspon su zdrave 🙂 to je doležite.Tiež som vždy zavidela ticho sediace dieta v kočiku.U nas nehrozil vylet ,navšetva atd. Proste prvy rok som presedela doma snim,ale vždy si poviem ved raz vyrastie snad to nebude robit do 15 rokov 😀
@sosanna88 ja mam takehoto maldšieho ako tvoja dcerka ,starši je pravy opak ,nikdy velmi neplakal ,pekne spal,nejedoval sa, v kočiku sedel pekne bez popruhov.To mladšieho som nechala bez popruhov len raz a vypadol mi z kočika.Takže myslim že každe dietatko je ine aj ked ti nikto nezaruči či lepšie je či horšie 😉
ja mam pocit ze nas najstarsi do 9 mes insie nerobil, moj otec to definoval ai takto že ja spolu s mojou sestrou sme dohromady nenaplakali tolko co on ze týžden....teraz ma päť a my mame dalsie dve detičky ktore neplakali skoro vobec 😀 😀 😀
@andy48 U nás bolo najhorších prvých 6 mes., stále reval, no potom mu zistili alergiu na mlieko, po výmene mlieka nastala zmena k lepšiemu, menej plaču, okolo 1,5 roka prišlo obdobie vzdoru, to bola dosť katastrofa, búchal si hlavu o zem a podobné radosti, neskor ho to prešlo, tak od tých 3 rokov už je to vcelku znesiteľné, teraz má 4 a už sa sním dá aj vyjednávať, samozrejme občas poplače, napr. ked mu niekto niečo zbúra alebo tak ale už je to pohodka. 🙂
janickacrazy ako si zistila ze je alergicky na mlieko? Ake boli vysetrenia a co bola nahrada za to mlieko potom?
@sarinka2012 jasne, ze som to s tym "zlym" tak nemyslela...ale chapeme sa... ale pridam (len tak pre "zabavu") komentar mojej uzasnej svokry, ktora sa u susedy vyjadrila, ze asi preto mame take zle dieta lebo sme ho nechceli.....touto vetou ta zena u mna skoncila, doslova sa mi zhnusila... vie o tom aj moj muz, nediskutujem s nou a nerozvijam debaty, odpoviem jej iba na to co musim, inak ju mam celu na haku...skoda ze ju musim trpiet a mat na ococh kazdy den..aj tak s prepacenim ho...no o tom vie ze nase dieta bolo velmi dobre naplanovane..
@janickacrazy ako si zistila ze je alergicky na mlieko? Ake boli vysetrenia a co bola nahrada za to mlieko potom?
@andy48 Tak toto mi normalne rozum zostal stat!!! na tvoju svokru nemam vyjadrenie,toto normalny človek nepovie ,ale ver že tvoje dietatko nie je zle,len sa ešte nevie vyjadriť a tažko sa odhaduje co trapi ☹ zubky vedia byt velmi neprijemne,ale spominas aj ten kočik,no naša sa v nom vozila asi patkrat a to prehanam,ked bola babatko tak v nom zaspala a prespala chvilku,ale inak v tomto veku (teda ako tvoj synček okolo 8 mesiaca) neobsedela v kociku ani chvilu,stale len na rukach,nepamatam si že sa 5 minut hrala sama,nezat na brusku sa jej nechcelo,ked sa naucila sediet nebolo to o nic lepsie,ani z lozenim,ale ked zacala chodit naozaj akoby uťalo
@andy48 Ospravedlnujem sa za preklepy v predchadzajucej sprave a tiež za gramaticke chyby 😀 strasne ked som si to po sebe prečitala,ale už mi nejde opraviť chyby v texte 😉
@andy48 Ak ta mozem potesit, tak ti napisem priklad z opacnej strany. 😉 Mam synovca, ktory tak do 2 rokov bol stelesneny anjel. Pekne spinkal - asi od dvoch mesiacov sam v izbicke, sam si zaspal, ziadne koliky, ziadny plac, troska slabsie papal, ale skratka vesele usmievave zlatulinke babatko. Ako prislo obdobie vzdoru v 2 rokoch, myslim, ze trva dodnes, k tomu sa pridala puberta a je to des. Sestra skonstatovala, ze to nie je mozne, ze ho museli v porodnici vymenit...
To som napisala troska na odlahcenie. Nie vzdy lahky "start" babatka automaticky znamena aj "dobre dieta.
Ja som mala tiez umrncane babatko a predsa je z nej uzasne dieta, na ktore pocuvam chvaly z kazdej strany..., akurat doma dodnes ma potrebu si "pomrncat" a to ma uz 9 rokov 😉
@andy48 ahoj, my sme pri nasej dcere nespali do stvrteho mesiaca, nechcelo sa jej spat ani v noci ani cez, na rukach, sme ju cicikali, nervy z toho, spavala iba v kociku na balkone. bolo to unavne. bola uvrestana a teraz je z nej najlepsie dieta na svete. a chceli sme aj druhe. a mame aj druheho certika, ten furt plakaval, aj plakava obcas, tiez sme boli pri nom dost nevyspaty, ale kazdy to zvladne. neboj, to vsetko prejde. budu aj ine muchy deti.
S minimalnym zvelicenim tvrdim, ze prvy polrok svojho zivota moja dcera prezjapala dobrych 90% celeho dna. Od pol roka sa to znizilo na 80%. Takze niezeby som si privelmi fandila, ale myslim, ze mam k tejto teme co povedat a velmi rada by som ta povzbudila 🙂
Ked tvrdim ze prezjapala, to znamena rev do purpurova, aby sme si rozumeli. Tazko sa to vysvetluje ak to niekto nezazil, ale ked ako sama tvrdis mas podobne dieta, tak si to vies asi celkom dobre predstavit.
Myslela som, ze ked z toho vyrastie, tak sa mi bude zdat, ze to nebolo az take zle, opak je ale pravdou- teraz, ked uz ma skoro rok a pol a dni vyzeraju neporovnatelne inac, normalne rozmyslam nad tym, ako som to zvladala bez toho, aby mi v tom case docista nepreskocilo. Aj ked nemala som od toho miestami daleko :D Je to moje prve dieta takze som vdakapanubohu nemala s cim porovnavat, ale spatnu vazbu som dostavala od zien naokolo- mamka, babky, svokra, atd, a tie sa veru nestacili divit nad mojim malym klbkom nervov. K jednej z mojich babiek sme v tom case radsej ani nechodili, lebo ona to proste nedokazala pochopit, ako sa moze jedno babatko takto spravat. Ona mala 4 a vsetky spokojne a kludne, tak sme ju nechceli zbytocne stresovat tym placom, babka uz ma svoj vek. Svokra pred tym tvrdila, ze moj muz bol narocny a "zly", ze svagrina po nom bola balzam na nervy, ale po skusenosti so svojou prvorodenou vnuckou prehlasila, ze ona mala perfektne obe deti :D Tak zrejme som si to naozaj celkom nevymyslala 🙂
No a teraz k veci, co chcem povedat tebe- skvela sprava, tie decka z toho naozaj vyrastu. Moze to sice chvilu trvat, ale stoji to zato. Posledny cirkus humberto vystrojila tyzden po svojich 1. narodeninach kedy sme sa statocne odhodlali zobrat ju na mensi vylet nedaleko mesta do lesa. Chyba. Prezjapala cele 4 hodiny. Myslela som, ze si to hodim, moj muz, (inak s kludom Anglicana) mal uz tiez namale, nakoniec sme to ale vsetci prezili a odvtedy- koniec!! 🙂 Naozaj. Od roka, zhruba ako zacala chodit a byt viac samostatna, je uzasna. Vie byt samozrejme tvrdohlava a este stale celkom slusne povrestat, ale povedala by som, ze tak standardne, asi ako kazde dieta. Treba len zatat zuby a vydrzat, ono to prejde. A nielen to- dostanes to tisickrat vynahradene, mas sa na co tesit 🙂) Spomen si na mna tak za 5 mesiacov.
Mne nesmierne pomohol tento clanok, tu je original v anglictine, zhrnutie je prelozene aj tu na MK. Utvrdil ma v tom, ze niesom sibnuta, ze si to nenahovaram, ze moje dieta je taktiez v norme hoci reve ako tur a ze niesom prva ani posledna, hoci v najblizsej rodine sa s takymito zvlastnymi prejavmi nikto z matiek nestretol. Moja intuicia mi stale hovorila, ze mala je ok, ze to prejde a ze mam len vydrzat, ale je skvele vidiet to napisane cierne na bielom. Zuby ani koliky ani nic podobne to nebolo, ona bola jednoducho taka mala sirena. Spoznala som ju v kazdom jednom pismene toho clanku, ale doslova, bod po bode zaradom presne opisane jej spravanie. Tato skusenost ma neodradila od tuzby po dalsich detoch, verim, ze ani teba nakoniec, aj ked miestami je naozaj tazke vediet si predstavit, ako sa da v takomto nekludnom rezime zvladat viacero deti naraz. Ked ti z tohto obdobia maly vyrastie, velmi skoro zatuzis podla mna po dalsich, matky su v tomto nenapravitelne 🙂) Snazim sa pozerat na to z tej lepsje stranky a som vdacna, ze prave prve dieta mi nasadilo latku tolerancie tak vysoko, lebo uz ma pri starostlivosti o babatku vo veku nula az jeden rok naozaj nic neprekvapi 🙂 Tak snad ti moja skusenost aspon trochu pomoze a povzbudi ta. Tu su spominane clanky, prajem prijemne citanie.
@andy48 Pretože stále plakával a bolelo ho bruško, bolo mi to už podozrivé, zle spával, tak som mu dala urobiť krvné testy na alergiu na mlieko, aj ked naša doktorka s tým moc nesúhlasila, ale nakoniec mu vyšlo, že je alergický. Mlieko potom papal Nutrilon SOYA 1, sú aj iné náhrady, ale tie mu nechutili, niektoré majú dosť divnú chuť. Po výmene mlieka do 2 dní sa mi zdalo, že mi malého vymenili, plakal ozaj omnoho menej. Akurát ľutujem, že ma to nenapadlo skor.
Vyrastli neboj, moj bol tiez taky stale za vsetko plakal, teraz ma uz 3 roky a je to strasne zlate chlapca, sice stale dost mrnci ale je to ovela lepsie a uz si ho len uzivam 🙂