Mama žije s tyranom

anonymne1
24. jan 2018

Tento nick som si zalozila kvoli anonymite na modrom koniku som uz neaky ten rocik. Proste potrebujem sa vyrozpravat ... lebo neviem ako pomoct mame da sa povedat ze zije s tyranom i ked je to moj otec ale je to tak. Mama nema kamosky lebo si ich nikdy nemohla najst lebo bol vzdy za to hriech. Asi 4rok sa lieci na depresiu co je raz lepsie a raz horsie a moj otec namiesto toho aby jej pomahal tak jej naklada. On moze vsetko ona nic. Mna to tiez dost zdeptava lebo neviem co mam cakat. Dnes bol v krcme tak mama isla ku nam volal jej s tym ze doma rozbyja taniere a nici veci. Mam svoju rodinu a svoje problemy. A toto mi veru moc nepomaha.

anonymne1
autor
24. jan 2018

Nikto nic ....

kluska
25. jan 2018

a preco tvoja mama neodide od neho? mas este malych surodencoch? ci aky je dovod?

lintu
25. jan 2018

Nuž, najlepšie by bolo ich od seba oddeliť. Ale ak sa mamina bude veľmi zdráhať tohto kroku, asi s tým nič neurobíš. Jedine, že by si sa od nich odstrihla (aspoň čiastočne) ty sama :(

Koľko rokov majú rodičia a ako dlho sú spolu?

anonymne1
autor
25. jan 2018

Ma 50 rokov, nemam malych surodencov, vraj kam by isla atd ... maju dom a to je najvasci zadrhel.

tova
25. jan 2018

50 je malo, to by si mala uvedomit ona ze ma este 30r. pred sebou a ci chce aby jej taniere lietali kolo hlavy . Moze to riesit zatial tak, ze pojde robit do zahranicia, opatrovat. Dom je nic, da sa predat a kupit byt. Ked uz niesu v nom male deti pre 1 osobu staci uplne jednoizbovy a redsej minut peniaze na konicky.

anonymne1
autor
25. jan 2018

@tova tiez jej hovorim nech ide brat zije v zahranici, pritom je aj nezamestnana ze ju tu nic nemusi drzat. Proste vzopriet sa a ist. Lebo toto ani ja nepotrebujem zazivat a cakat ci sa nieco nestane.

hettinka
25. jan 2018

@anonymne1 viem, že ta to trápi, ale mama je dospela a má vedieť, čo robí. Ak si z teba robí bútľavá vrbu, vypočuj ju, podpor v rozhodnutiach, ale riešiť si to musí ona sama.
Mala by si nájsť v prvom rade prácu, 50 nie je malo rokov, ale do dôchodku má ešte ďaleko. Na najvyšší čas, aj kvôli peniazom na dôchodku. Momentálne he roboty relatívne dosť, cez nejakú agentúru by niečo isto našla. Zdvihlo bY jej to sebavedomie, nebola by toľko doma a mala nejaké svoje peniaze.
A otcovi nech povie, že ak rozbíja OK, ale že nepríde domov, kým si neuprace a nenakúpili nové. Otec sa správa ako malé decko, čo si revom a hádzaním sa o zem vydobija svoje.

obsadenemeno
25. jan 2018

@anonymne1 mali sme takych susedov.... po rokoch, ked deti odrastli, zena sa konecne odhodlala odist - tiez uz mala k 50tke. a keby si ju videla teraz - len kvitne. Nechala mu dom, vsetko, lebo jej ten pokoj a sloboda stalo za to. Ona je spokojna, robila v zahranici, teraz sa vratila, je na dochodku, ma byt a je spokojna. On? Sam ako kol v plote, ani deti ho velmi nenavstevuju.
Musis mamine pomoct, dodat jej odvahu a podporit ju.
Ja by som na takyto telefonat volala policiu, nech idu tam, ze sa bojim. Takito frajeri zvycajne sklapnu, ked vidia, ze druha strana sa neboji.

dominika6
25. jan 2018

@anonymne1 poviem ti takto..moja známa mala presne toto isté..otec alkoholik,mama depresie,pretože on bol slubotechna a navyše vždy sa niekde zadlžil,čiže to čo jej mama krvopotne šetrila,odopierala si,nikam necestovali,on minul...na chlast..vychovali 3 deti,z ktorých sú skvelí samostatní ľudkovia,ktorí si založili svoje rodiny..
ich mama trpela,dokonca 3x skončila na psychiatrii..otec nebol povahovo zlý..len ked si vypil,bol hulvát..
deti to videli,no ked boli malí,čušali a trpeli..ked boli dospelí a mali svoje rodiny,snažili sa jej dohovoriť,argumentovať..
nič nepomohlo..
jej argumetn? hoci cez slzy..
a čo budem sama..kde budem...komu na krku..čo bude s ním? čo bude s domom..už to nejak vydržím a bla bla bla..
otec im umrel..všetkých to zlomilo...no vieš čo?
ona začína žiť,hoci ťažko,ale bez stresu..

klaudi31
25. jan 2018

Tak už keď sú spolu toľké roky a oni majú úplne iné zmýšľanie len veľmi ťažko od neho odíde. Musel by ozaj asi urobiť niečo také aby sa to v nej zlomilo a proste z minúty na minútu by sa pobalila a odišla. Treba ju v tomto trochu podporovať, dohovárať jej stále aby si uvedomila, že chyba nie je v nej

lujza123
25. jan 2018

Najhorsie je na tom to ze takym zenam nedokazes pomoct, iba sa trapis. Oni pridu, postazuju sa na kokota, nalozia ti vsetku svoju bolest a lahke ako pierko odcupkaju domov zazivat dalsi kolotoc utrap.
A ty sa trapis, hladas neexistujuce riesenia, lutujes ju, deti, si pomaly schopna minut vsetky svoje uspory aby si jej zaplatila prenajom bytu, prosis ju nech odide od neho, citas jej vsetky tie psychologicke clanky o tom ako velmi poznaci deti takyto zivot, ale s nou to nepohne. Ked pritvrdis zacne ho este obhajovat. A ty sa potom len topis v pocitoch bezmocnosti a frustracie lebo jej nevies pomoct.
Submisivita a odolnost voci bolesti (aj psychickej) su velkym prekliatim zien. Tyrana zena potrebuje psychoterapiu, potrebuje najst tu chybu v sebe, priznat si ze sama sa do toho namocila, sama v tom trpi a len sama sa vie z takeho vztahu dostat. Skoncit tu svoju zavislost na utrpeni, prestat verit tomu ze si to zasluzi.
Len je to tazke, tak ako schizofrenika neprinutis liecit sa lebo vsak jemu nic nieje ani tyranu zenu neprinutis vyhladat pomoc. Hlavne dlhodobe chore vztahy vedia dusu zeny poznacit mozno na vzdy.

Mam taku kamosku,ma zakaz o nom predo mnou hovorit, nechcem to pocut, riesit dookola to iste cele roky. Vie ze som ochotna jej pomoct ked sa spameta, ale jej masochisticke chute nech radsej rozprava inde.
To je asi najtazsia vec pre blizkych, zmierit sa s tym ze pomoct sa neda

nelinka888
25. jan 2018

Pokiaľ sa ona nezobudí a nepríde sama na to, že sa tak proste fungovať nedá, tak sa z takéhoto blúdneho kruhu nevymotá. Nikto iný jej v tom nepomôže a len sa bude okolie trápiť..

deti95060810
25. jan 2018

a čo tak ocinka dať na protialkoholické liečenie?

zlatkapaps
25. jan 2018

Je to dospely clovek, nemozu ho tam priviest nasilim, on by sa musel sam rozhodnut, ze sa chce liecit a to podla toho co citam asi nebude take jednoduche. Skor fakt maminu presvedcit aby od neho odisla, predostriet jej to tak ako to je nech si aj ona uvedomi, ze to iste nie je v poriadku

deti95060810
25. jan 2018

@lujza123 super napísané.... na vete č.2 som sa aj zasmiala, ale je pravdivá...👍😉

javorina25
25. jan 2018

maminu podpor k odchodu, co najskor...
nemusi to byt hned podnajom. moze to byt praca a nalepsie mimo bydliska - teda ak je zdravotne fit.
50 rokov je pekne cislo na zmenu .
otec - neries . stary pes - uz sa nezmení.

ruzicka111
25. jan 2018

@anonymne1 ťažko sa ĺudom čo sú zvyknutí 50 rokov na ten istý stereotyp odchádza z domu, atď..ale toto trpieť? Chvalabou źe ju už nič nedrží pri ňom tak nechápem prečo to nevyužije.. jednak to Teba psychicky ničí a jednak si nedá povedať.. :/ komu niet rady tomu niet pomoci..a ty sa budeš trápiť za nich :/ jedine odísť od neho je riešenie... už je to na Tvojej mame

jarinka33
25. jan 2018

takto sa z tych depresii nikdy nedostane. mali by ste ju tlacit do toho aby od neho odisla. ak ma kam tak treba naliehat na nu. co by chcela robit sama? ved nebude sama, ma vas, moze si konecne najst nejake kamaratky a zacat normalne zit, kupit si aj nieco len pre seba

bale1rinka
25. jan 2018

no aj som žila s takým tyranom do svojej 23trojky aj z mamou, išli sme podať o rozvod, rozviedli ich, vzala som si pôžičku, otca vyplatila, my sme si bývali v kľude v byte a za 5 rokov chvalabohu zomrel, sa upil k smrti, popravde, jasne, že boli problémy, voalali sme X krát policajtov....ale išlo to a som momentálne šťaťsná....ťahá tvoju mamu ku dnu a s tebou sa to tiež bude vliecť, psichyka je veľmi dôležitá, treba si buchnúť po stole a konať! lebo aby sa nestalo, že ju otec v amoku z - - - - e.

anonymne1
autor
25. jan 2018

Vsak to sama si povie ze to uz obcas nezvláda ze je to uz mimo udravy rozum, ale nerobi s tým nic. Otec neni vyslovený alkoholik vypijem si ale nie zas kazdý den. Proste jeho otec bol taký istý. U druhých je milý a srandovný. Keby toto robi jeho kamarat svojej zene tak by mu hovoril ci je ...... ze ako sa to chová, ale ze to on robí sam to nevidi.
Musi sa ona rozhodnuť, kazdopádne nech to dopadne ako chce len nie dákou tragediou. Ja sa snazim mysliet optimisticky a vzdy sa naladiť aby bolo dobre. Aj ja jej hovorim, ze nech sa zobere a ide za bratom, myslim si ze by sa tam hádam dala dáko ako tak do kopy. Lebo jej zivot je po brigade prist domov a lahnut a tam to konci ako domáce práce porobí. Keby viem co sa jej v hlave odohráva.

oila
25. jan 2018

Toto je casto problem, ze jej to uz nepride ani len zvlastne, ze si na to uz nejako aj zvykla, aj na neho aj tak celkovo. Bude tazke jej otvorit oci ☹

yallaw
23. sep 2022

@anonymne1 dat zavriet, nic ine si nezasluzi za to co urobil s tvojou mamou...