Potrebujem trochu povzbudiť... V 19 som sa prihlásila do autoškoly, vytešená, od 14 som sa na to tešila že vudem môcť jazdiť, chodila som aj s kamarátom na jazdy po opustenom letisku kde v okolí bikde nič nebolo. V autoškole som sa poctivo učila na testy, jazdy som zvládla skvele, jazdila na svojej milovanej Octavii kombi, takže stres nebol, auto mi sadlo. Problém bol v tom, že parkovanie som si v nej skúsila iba raz, jediný raz... Potom mi vymenili auto, ktoré malo zadok dlhý, zadné kolesá viac nafúknuté ako predné... Som dosť technicky zdatná aj vďaka ľuďom čo mi ukazovali rôzne veci na autách. Vymenili mi benzín za diesel, kto pozná, vie že rozjazdy sú trochu iné ako na druhom. Na tej hnusobe sa mi počas zákruty vypol posilňovač, raz sa ani nerozbehlo na plyne a také. Na ňom som mala pol hodinu parkovania. Na testoch som prvý raz vyletrla z testov, bola som v strese aj z matury, na druhý pokus a tretí to bolo práve to parkovanie...Vyletela som, jediná...Na druhom opravnom ma nepustil policajt, vraj som šuchla slalomovú, bikto nič nevidel, až potom som zistila že práve milý pán policajt ma nepustil preto lebo som sa nu ako veriacemu nepáčila, bol to maminej kolegyne manžel. Na treťom som sa dotkla kužele lebo som za seba nevidela, taká malá bola tyč... Od tej doby mám z toho traumu, bývalý ma vzal parkovať, akurát tak na mňa nakrical, takže som to vzdala.... Je tu niekto kto má niečo podobné? Mám dosť rozdielne dioptrie a spätné zrkadlá mi to ešte viac skreslujú... V každej ponuke práce majú podmienku VP, pritom reálne ho nevyužijem, ale musí byť na parádu.... Ledva sa viem zaprieť aby som si urobila na motorku, ale auto už bie, je mi z toho do plaču, autá sú pre mňa veľa, ale neviem si predstaviť že zas skončím na cuvaní...
Ja vodicak na druhy pokus sice mam, ale nejazdim. Raz so mnou podskocilo auto do obrubnika pri parkovani, odvtedy blok, koniec. Celu autoskolu som pretrpela, chodila domov spotena cely chrbat mokry, neviem no..
Daj si pauzu od toho skus o nejaky cas, asi to musi odlezat.
No wau, toľko výhovoriek v jednom príspevku som už dávno nevidela. Ja som robila vodičák na starej škodovke bez posilňovača riadenia, s mini spätnými zrkadlami, tiež som mala rôzne silné dioptrie a aj stále mám, ale za roky jazdenia som teda neprišla na to, že by mi to malo skresľovať pohľad. Proste nevieš parkovať. Tak to trénuj. Aj všetko ostatné čo ti nejde. A trénuj s niekým, kto má trpezlivosť a nebude kričať.
skus sa popýtať v nejakej inej autoškole, či by neposkytli nejaké tréningy (niečo ako doučovanie), myslím, že po tej dobe, čo boli zatvorení a bez príjmov, by sa mohli potešiť zárobku...a mohlo by to byť win-win...obe strany by získali...
Neviem, ja vodičak nemám, aj možno som jedna z mala, ale ani ho nechcem. Jednoducho nemám túžbu jazdiť, mam strach z šoférovania, priam hrôzu sadnúť za volant. Bývame na dedine, zišiel by sa, ale viem, že ho neurobím.Skúšala som to, aj s manželom, čo je extra trpezlivy, milý, nič. 🙈No a čo teraz, nezblaznim sa, mam azda s panikou, plačom za každú cenu robiť autoškolu, len aby bol VP? A aj tak jazdiť nebudem? Nevidím v tom zmysel, aby som umierala od hrôzy. Sú aj takí ľudia, kamoška robila VP, podobne ma ako ja, ale donútila sa, skončila po troch jazdách, nespala celé noci, inštruktor jej povedal, že pozná pár ľudí, čo sú výnimky a skutočne nikdy to nebudú mať, lebo proste v sebe majú panicky blok a odpor k volantu.Ked mi to rozprávala, úplne som ju chápala. Takže za, mňa aj ľudia bez VP sú normálni a existujú
Ja mam tiez vodicak no soferujem iba prilezitostne. Tiez sa obavam, lebo do mna tukol jeden pred tescom. Tiez mam odlisne dioprie no nikdy mi problem nerobili. Vodicak som urobila na prvykrat. Cuvanie mi islo vzdy na jednotku, akurat ze tam nemaly combi auta ale iba seat ibizi cize male auta
Vezmi malé hracie autíčko, ktoré má otočné kolesá, pozorovania skúšaním si vpíš ten princíp, ako sa pohybuje, ako musíš zatlačiť, aby urobilo pohyb, ktorý žiadaš. Skús to detské autíčko zaparkované cat priečne aj pozdĺžne medzi inými prekážkami. Skús sa opýtať v autoškole, kde poskytujú kondičné jazdy aj pre nevodičov, sú spoplatnené. Bude pri Tebe inštruktor, má za Teba zodpovednosť. Trénuj parkovanie, na cvičisku cez spätné zrkadlá, tyčky, kužele. Nevyhováraj sa. Ten strach prekonáš tým, že mu budeš čeliť.
treba si to nacvicit, chod na extra jazdy a tam sa lepsie spoznas s autom. Po testoch si kupis auto ake bude tebe vyhovovat, len musis urobit ten test. Volakedy sa jazdilo na ovela horsich autach ako teraz. Len si nevymyslaj rozne vyhovorky, preco nie, treba sa zamerat na ciel a to je urobit skusku a ako sa k tomu dopracovat.
Pekné výhovorky ale tiež neverím, že si cúvala iba raz, cuvanie medzi kuželmi sa v autoškole jednoducho nacvičuje a to s tými vzadu viac nafuknutymi pneumatikami ako vpredu ma pobavilo 😀 ak ti išli jazdy skvele, ale iba na jednom jedinom type auta ktoré ti "sadlo" tak by si sa mala zamyslieť, či vôbec nato máš a či nebudeš skôr hrozbou pre ostatných vodičov ak raz ten vodičák získaš. Viem, že si čakala povzbudenie, ale treba sa na to pozrieť reálne.
Mne zaplatil autoškolu priateľ na Vianoce, lebo chodí na turnusy a ja som sama s deťmi. Tak vraj aby som sa s nimi nevlacila.
Nemám vzťah k autám. Ja ani neviem čo som sa učila v testoch 😄 jazdy som zatiaľ nemala, ani som nelegálne nedržala volant, ani na Tom letisku 😬
Som tri týždne pred pôrodom, v piatok mi volal inštruktor, tak mi povedal, že jazdy mi preloží po pôrode, keď budem fit. Čiže zase som si vydýchla. Som nízka, mám ztoho aj komplexy, či dotiahnem na pedále vôbec a orientácia nula bodov.
@tosomja nemusis mat obavy, moja kamoska bola na tom tak isto. V aute sedela, iba ked ju kolegyna brala do prace. Priatel jej zaplatil vodicak, velmi sa bala, ale urobila a odvtedy jazdi kazdy den do prace a z prace domov. A to mala uz vyse 50r ked si robila ten vodicak, takze ziadny stres. Cim horsia autoskola, tym je to lahsie potom v reali na cestach. Ja som mala skusky 19.dec a poriadna chumelica bola, smykalo sa, ale zvladla som to.
@shebamex akoze sorry ale vyhovárať sa na benzín, diesel a nafúkané pneumatiky. Asi nie si až tak technicky zdatná ako si myslíš. Auto ako auto... dobrý vodič nemá problém vziať do ruky akékoľvek auto a ísť. záplat si v autoškole hodiny navyše a povedz že chceš trénovať parkovanie. Ako už bolo spomenuté na cestách ta čaká viac stresujúcich situácii ako si myslíš.
ja som si robila az po 30tke vodicak, taky stres ako v autoskole neviem ci som niekedy zazila 😀 😀 😀
zmakla som to nakoniec, na prvykrat, tam mi to parkovanie slo.
nepotesim ta, v reale je to parkovanie este horsie :D ked stoja za tebou nervozne dalsie auta, alebo vidis, ako na teba niekto pozera... vtedy mi nevyjde ani to co inokedy ano... ide ma vtedy porazit :D
@hviera81 nie je v tom žiadny rozdiel ani ja som nebola vodič a nemala dom problém sadnúť za akékoľvek auto. A ešte keď sa vyhovára že aká je technicky zdatná. Aj ja som technicky zdatná ale nerozoznam že mám na aute v predných pneumatichach inak vzduchu ako v zadných. Wtf. Ešte jedno koleso že defekt alebo čo ok ale toto...
@shebamex dievča zlaté, len pokoj. Chce to pri parkovaní len a len pozerať a pomaly, do každého zrkadla si furt pozrieť a pomaly, aj kedy za tebou cakal neviem kto! Keď ti niečo skresľuje,a nosis okuliare, choď na očné znova,ak je to len výhovorka je biedna, lebo ja mam ine dioptrie a silné a nic sa mi nemeni ked kukam do spatakov. Poznám dievča co robilo skúšky na 8x raz na testoch,raz na parkovani,raz na jazde no 8x niečo zvrzala,ale nakoniec to dala a jazdí.
Ja som presne mesiac po tom ako som dostala vodičák do ruky rozbila auto😳 prvy ladik,ja trubka som pribrzdila a uz som bola v murovanom plote 😄... blokáda na 6 rokov,ale ked uz trebalo začať voziť syna do škôlky,do lekára...muz nemohol vždy odbehnúť z roboty,tlacil na mna ze šak to len pozerať treba,a sústrediť sa..tak som sa nasrala na seba,ze ked ine to dali,dam aj ja... jazdím už tretí rok,a vzdy davam maximálne pozirz, dokonca celé tehotenstvo som sa odvozila,a v deň pôrodu som bola na poradni, nákupe,..ja to som sa tak bala prdtym ze grcat sa mi chcelo,len pri sedeni za vokantom na parkovisku.
@3petka ty si ocividne presne ten typ ako byvaly, prenho je tiez vsetko vyhovorka, kazdy sa len vyhovara a je hnusna povaha u ktorej pochopenie nenajde nikto. Takze ak mas len v autopilote slovo vyhovorka, radsej ani nepis. Nepoznas ma, tebe to ide, mne nie a ked fakt nevidis rozdiel medzi gumou co ma od plechaca o 3cm viac, ani nejazdi
Ja som robila vodicak az v 20-ke lebo som sa bala, mala som pred soferovanim respekt a hlavne v zime, strach zo vsetkeho, este aj na skuskach na semafore mi auto zdochlo pri pohynani, nastastie som dodrzala spravny postup, hoci som konala reflexne a vodicak mam, urcite sa nevzdavaj, boze co sa manzel nahresil, ale skor si hryzol jazyk🤣kupila som smarta a na nom som pekne vramci svojich potrieb a odvahy jazdila v nasom mini meste, nabrala som odvahu istotu a skusenosti a dnes vozim denne deti aj na mesiac a spat, presla som na automat a 4x4, zima leto ide sa, technicky zdatna som iba natolko, ze viem kde mam v aute trojuholnik, ale dala som, jazdim na comkolvek co ma automat a jedno ci benzin ci diesel, rozdiel citim, ale poradim si, a tym chcem povedat, ze to nevzdavaj, je to len skuska, raz ju iste urobis, hlavne sa tym nestresuj, mozno ti okolnosti nepriali, ale to neznamena, ze na dalsi krat neprejdes, skor to, ze raz to zvladnes a trening robi majstra
@shebamex no takto,neviem, co to bola za otrasná autoškola, keď so žiakmi sa nevenujú plnohodnotne cvičisku. Robila som vodičák v 2019, cvičisko sme prechádzali plus sme mali celkom pekný návod, ktorý sme si este pred prvým pokusom na cvičisku naštudovali doma. Na skúšku ma auto pripraviť autoškola- všetky prevádzkové kvapaliny, tlak v pneumatikách, funkčné príslušenstvo... všetko bolo pripravené, ja som doslova sadla do hotového a išla podľa inštrukcií skúšajúceho komisára. Ak to tak niektorá autoškola nemá, tak by som sa jej vyhla oblúkom. Pred skúškami sme vedeli, na ktorom aute a s ktorým inštruktorom budú, tam sme si dohodli posledné 2-3 jazdy pred skúškou. A tie oči si daj vyšetriť , možno potrebuješ okuliare s cylindrom na korekciu popri dioptriách.
Vyhovorky vyhovorky vyhovorky ..auto kupis aj za 500€ ak ti na vodicaku zalezi tych 500€ ta nezabije ich rozbit v tvoj prospech proste zobrat sa a ist trenovat na polnu rolu ....ja som rozbila teda rozpolila auto na 2 polovice plus skoncila v potoku pri samotreningu a tu som bez traumy 🙂
No keď si sa na to necítila mohla si si zaplatit ďalšie kondičné jazdy napr zopar len na parkovanie a koľko si potrebovala na jazdenie... Ja som si zaplatila dokopy cca 25 jazd navyše pred skuskami a nehanbim sa za to.. Proste som skôr nebola pripravená. Dala som to na 2x. Prvýkrát som vypadla na kuzelkach, ale čisto na svojej blbosti, lebo mi zdochlo na konci a kus co sa pohlo trafilo zadnu kuzelku - už som mala prejdenu celu dráhu. Teraz som normálny vodič, jazdím často a bez problémov. Každý sa učí iným tempom, není to hanba. Môj bývalý robil autoškolu na 5x...a ma ju nakoniec, nikto sa ta nebude pytat na kolky pokus si to dala ;)
Okrem výhovoriek ake si mala nevyhovujúce druhy aut a plakania tu nevidím ani náznak toho, ze by si chcela na tom nieco zmenit. Držiteľ vodičského preukazu MUSÍ zvládnuť jazdu aj ked ho posadia do Škody 105L. By som ti dopriala robit autoškolu v roku 2000... by 3/4 terajších 18 ročných neprešla ani omylom. Namiesto plakania si uvedom jednu vec. Ty mas v rukach zbraň. Mozes nou zabiť samu seba a druhého človeka. Pokial nemas kusok sebareflexie a samu seba vnímaš ako technicky zdatnú len dovolili si vymenit ti auto vrátane paliva tak do auta radsej ani nelez. Pretoze mat vodicak znamená mat aj obrovsku zodpovednosť a vyžaduje to pokoru. Od študenta autoškoly, ktoremu to velmi nejde sa caka iny prístup. Zaplatit si jazdy a jazdiť. Na hocijakom aute. Je uplne jedno ci je benzín diesel , ci je limuzína alebo šrot. Na tom absolutne nezáleží. A pokial pojdes cestou výhovoriek, jazdi radsej na bicykli.
@tosomja auta v autoskole sa daju prisposobit,resp.sedadla v autach autoskoly,nie len posunut do predu,ale aj vyskovo nastavit. Ja som krpata tiez a soferovat s poduskou pod zadkom je o hovne,tak ti odporucam po autoskole auto,kde si sedadlo budes moct nastavit , vidiet je potrebne.
@hviera81 Mne vtedy uz po skuskach instruktor povedal, ze som mala obrovske stastie, ze som okamzite zatiahla rucnu, nanovo nastartovala a este predtym ako som sa pohla som skontrolovala spataky a semafor, ci je stale zelena, stihla som s prehladom, ale ine poradie, ze by som nepresla, vysvetlil mi, ze sa to moze stat kazdemu aj ine trapasy, ale dolezite je ako to clovek vyriesi, takze dnes veselo jazdim🙂 a uz roky
@shebamex ja som sa v tebe malinko našla, tak ťa podporím. Neberiem, že si vymenovala same výhovorky, ako skôr veci, ktoré ta desia a robia ti problém. A tie drísty o tom, že auto ako auto vôbec neber vážne. to si môže naozaj povedať ostrieľaný šofér. Ako takto jasne, že keď vieš šoférovať, to proste odšoféruješ, ale ono ide aj o komfort z jazdy ako takej. Ja mám najazdených smiešnych pár kilometrov, za to som mala možnosť vyskúšať rôzne autá, aj diesel, aj benzín a ver, že sú značky, ktoré by som nechcela ani zadarmo. Ono je to hlavne aj o tom, že ako neskúsená nevieš, či robíš chyby, alebo len aut inak reaguje a musíš si na to zvyknúť. Keď som sa odhodlala sadnúť do prvého spoločného auta, muž ma varoval, že si musím zvyknúť na rozbiehanie a môže mi to viackrát skapať. Paradoxne som sa aklimatizovala skôr ako on, možno tým, že som tých aut zažila viac. A ver mi, že moje prvé auto napríklad mal problémy vycúvať aj skúsený šofér, lebo malo nesúmerný zadok 🙂 Základom je sa hecnúť, dobojovať tú autoškolu a potom nájsť dobrého sparing partnera a drilovať, drilovať kým to nepôjde bez zbytočného stresu. Veľa mojich známych tak začínalo, porobili chyby, ale jazdili, jazdili a jazdili. Iba tak sa zdokonalíš. A áno, auto je zbraň, to vieme hádam všetci a práve preto tak panikárime a máme z toho stres. Ak to naozaj chceš vedieť, tak nádych, výdych, čistú hlavu a učiť, sa učiť sa, učiť sa. Raz to zvládneš neboj, veľa bojkov z okolia už šoféruje bez problémov. Základ je sa z toho neposrať a snažiť sa to čo najlepšie naučiť.
Ak chces len povzbudenie, tak prepac ale to sa neda. Vyhovorka ze skresluje spätne zrkadlo, nakrical na teba ex a zly policajt.... Na cestach je dost situacii kde reagujes v strese a rychlosti a od toho zavisi ako to dopadne. Ja neviem, tiez nemam rovnake dioptrie ale zeby mi to skreslovalo, to teda nie. Lepsie skoncit na skuskach bez vodicaku ako v niekoho aute na parkovisku.