Mám strach z budúcnosti

23. máj 2022

Dievčatá prepáčte za anonym, vždy sa tu snažím skôr poradiť a povzbudiť, byť silná, ale nejak sa to na mňa sype a hanbím sa
Ide o to, ako som už písala, že vždy sa snažím byť pozitívnej mysle, ale už nezvládam ten tlak. Najskôr covid, teraz vojna a .... všetko drahé, ale že úplne všetko. Pomaly strácam nádej, že niekedy budem mať vlastné bývanie, nehnuteľnosti sú strašne drahé. Ak to takto pôjde ďalej, čo bude potom? Budeme žiť ako bezdomovci?
Potraviny drahé, benzín. Už som nahnevaná na všetko a všetkých čo toto dopustili, ľudia pracujú a napriek tomu poniektorí žijú v chudobe. Ja v chudobe nežijem, ale teda tiež si nevyskakujem, nemám vlastné bývanie, nemám deti. Apropo po dieťati túžim, ale už sa vzdávam nádeje, že ho budem mať. Manžel by veľmi dieťa chcel, ale ja neviem či je správne priviesť dieťa do tejto doby, človek sporí ako blbý a čo z toho? Keď všetko ide hore a úspory pomaly nebudú stačiť?
Neviem čo ma to dnes chytilo, nejaká depka asi, ale je mi úzko keď vidím čo sa deje. Do toho z každej strany hádky, urážky a nadávky na sieťach, človek by vracal z toho akí ľudia sú medzi nami.

anjelicek26
23. máj 2022

Minimalne k tomu dietatku ti napisem - deti sa rodili do akejkolvek doby, do hladu, biedy, vojny, vzdy... nemat dietatko ci to odkladat (vekom to bude tazsie a tazsie) nie je spravna cesta...nerozhodujete sa o 3-4-5tom dietati, ale jednoducho o prvom. Stat velmi pomaha (materska a rodicovsky prispevok do troch rokov veku dietata) a ty normalne popri rodicaku mozes pracovat. Financne dieta nie je taky zaberak - skutocne nie - hracky, oblecenie s bazaru, vybava to iste, netreba zit v predstave, ze vsetko musi byt nove a svet bude krajsi... byvanie poriesite ked budete mat zasa dva prijmy, nie ste prvy ani posledny, co ziju v prenajme... Vsetci tie zvysene naklady citime, uplne kazdy. My sme zacali pozerat na spotrebu vody, energii, toto sme nikdy doteraz nerobili, ale uz ano. Rovnako nenakupujem tolko hluposti, aj ked to som aj predtym - raz v tyzdni do obchodu iba a mat listok a viac-menej sa ho drzat...

A depky a urazky na socialnych sietach, to je o tom, ze vela ludi si tam chodi ventilovat vnutornu frustraciu... idealne o takychto veciach pokecat s rodinou, kamoskami... ludmi, ktori teba a vasu situaciu s muzom poznaju.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diamond007
23. máj 2022

Sporiť sa neoplatí, stačí mať rezervu a peniaze investovať.
Deti sa rodili vždy, toho by som sa nebála. Každá doba je iná, pre dieťa to bude prirodzene čo pre nás ešte není.
Socialne siete vypnúť a problém vyriešený.

drimonna
23. máj 2022

Tiež mám rovnaké myšlienky a strach...😓

kvetinka75
23. máj 2022

Nesleduj TV a ži svoj život. Bude ti ľahšie. Život nie je a nikdy ani nebol ľahký. Každého niečo čaká, iba človek nevie čo a preto sa bojí. Tiež netuším ako bude. Čo s prácou, zdravie a pod. Ale vždy nejako bude. Raz ľahšie a raz ťažšie. Robím vwšetko pre to, aby sme mali to čo je nevyhnutné. Ak sa situácia zhorší budem to potom riešiť. Aj tak teraz nič nevymyslím. Užívam si život a uvidím čo prinesie budúcnosť. Všetko beriem ako skúsenosť . Človek sa poučí, je silnejší a ide ďalej. Alebo aj nie. Ale zbytočne sa báť a panikáriť, to nie.

laurita285
23. máj 2022

Miesto stresovania sa si nájdi činnosti, ktoré budú rozvíjať tvoj talent a schopnosti, ktoré následne môžeš predať na pracovnom trhu a nebudeš musieť živoriť.
Dieťa tiež nieje povinnosť ani nutnosť.

aknamorka22
23. máj 2022

Odporúčam ti odpojiť TV a vypnúť všetky mienkotvorné médiá. Sústrediť sa len na seba a svoju rodinu, neriešiť ostatných čo majú a čo nemáš ty. Nikto budúcnosť nepozná a preto treba žiť prítomným okamihom. My už hádam zo 6 rokov nemáme TV, nepočúvame rádio, nečítame noviny. Keď si chcem niečo pozrieť tak si pustím nejaký film alebo seriál, hudbu si pustím akú ja chcem. Riadim sa vlastným rozumom a filtrujem informácie, ktoré sa ku mne dostanú. Ak máš dobrého muža a vieš si ho predstaviť ako otca, nie je na čo čakať. Vždy bude niečo kvôli čomu si povieš, že dieťa nie teraz. Zbytočne budeš čakať. Nám sa tesne pred korona krízou narodilo dieťa, kúpili sme väčší byt, ktorý sme celý prerábali, sťahovali sme sa, mali sme svadbu, znovu som otehotnela, porodila počas najprísnejších zákazov. Všetci si klepkalo na čelo, že prečo nepockame, uvidíme ako bude. Čakali by sme dotetaz a za byt zaplatili o 50tis. viac a atď. Naozaj nie je načo čakať. Sami si teraz hovoríme, že škoda, že sme tie deti nemali skôr. A to máme "len" 30 rokov 😉

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzinapipina
23. máj 2022

Ak sa nato pozrieš z hlbšieho významu, napíšem to na drzovku, ale všetko zle je na niečo dobré. Ľudia sa neučia na ľahkých veciach...a mozno so mnou nebude veľa ľudí súhlasiť, respektujem to. Tiez som sa nato divala tak,ze som mala strach co bude s nami, vojna, všetko je drahšie, ľudia sa k sebe zle správajú. Kam to speje...no a potom som si uvedomila, že prichádza nejaký prerod...to,ze islo hore všetko si mozeme zobrať aj z tej druhej stránky... Možno začať viac pracovať na svojej kvalifikácii, zlepšiť si jazyky, spraviť si nejaké kurzy či školu, byť žiadanejším uchadzacom o zamestnanie a tým padom si nájsť aj lepšiu prácu... Nehovorím, že každý po tom túži, niekomu je dobre tam kde je, je spokojny s prácou akú má. Ale niekto proste napriklad z lenivosti ostal niekde uprostred a neuskutocnil si svoje sny o vzdelani, o vysnivanom povolani a mozno teraz je ten čas, lebo je clovek donuteni, pretože by casom neprezil..neviem ci mi rozumies..na Slovensku je veľa ľudi, ktorí jednoducho su nauceni že od štátu maju stále nejaku istotu v podobe nejakých dávok, najlepsie co najvyssiu, aby sa nemuseli snažiť sami o lepšiu životnú úroveň. A tak ostávajú v práci, ktorá im nevyhovuje, lebo sa vyhovárajú, že nemajú cas sa učiť, zdokonaľovať, atd a tak ked im štát neda nejaku tu istotu v podobe davok alebo im nieco zoberie, alebo zvysi,okamzite zacnu nadávať, ako sa o nich nikto nepostara ...takto nas to zial za minule desiatku rokov niekto naučil a ti co vsak zobrali zodpovednosť za svoju životnú úroveň a prestali sa spoliehat,ze sa o nich ma stale niekto starať, sa im dnes veľmi dobre darí....a teraz prisiel ten čas aby si to uvedomilo viac ľudí...a k tej vojne nepíšem iba jedno, čomu verím ja, co mi dáva odovede aj na zložitejšie veci, ktoré sa vo svete dejú, su zle a nesprvodlive, ,,Ak by sa co i len jednému človeku na svete dialo prikorie, celý vesmír by sa v sekunde rozpadol.....a ja si to vysvetujem, ze nato aby sa ludstvo stalo múdrejšie, musia prísť nejaké veci( zial ako vojna, lebo sme este stale na takej urovni) aby sa to zmenilo...ale to uz je taky komlexnejsi pohľad na všetko to pre nas zle, co sa deje vo svete.lebo ono to v skutocnosti zle ani nemusi byt, ale to mozno bude vidieť aj o par stoviek rokov, ako to k niecomu pomohlo...

a_adamcova
23. máj 2022

Odkedy nepozerám správy, a trávim minimum času na sociálnych sieťach typu FB tak sa mi žije oveľa lepšie 🙂 Správy sa ku mne nedostanú, nie som pod stresom. Samozrejme zdražovanie vnímam, ale aspoň tie negatívne správy na mňa nedoľahnú. STOP som si povedala, keď vypukla vojna a ja som každý večer prerevala pri správach. A potom som nevedela spať lebo som stále premýšľala, riešila ... Proste daj tomu Stopku, budeš spokojnejšia

liljana
23. máj 2022

Neboj. Ako sli ceny nahor, pojdu zase nadol. Ked ceny stavebnych materialov zase klesnu. Kupite maly pozemok nedaleko od mesta, svojpomocne postavite bungalow a bude to v pohode. Zober to z ineho pohladu. Nedavno boli potraviny take lacne, ze vsetci pomaly jedli predrazene bio, lebo to bolo in a ludia nevedeli co s peniazmi. Teraz prejdu z bio na normalne potraviny. Ekonomika sa vyvija v cykloch. 10 dobrych rokov, 2-3 horsie, zase pride 10 rokov rastu,... Nehysakuj kvoli prvemu horsiemu roku. Prezili sme 90 te roky, ked boli nizke platy, vysoke uroky, 20% nezamestanost. Toto by mala byt pohoda.

lucyluska
23. máj 2022

Ahoj, správy mám akurát od mamky a niečo od manžela... nepozerám tv nič.
A keď mamina spustí (denne) debatu o tom aké je to všetko strašne, tak vypínam.
A hovorím mami, dačo sa už asi musí udiať, ľudia niektorí žijú bez akýchkoľvek morálnych zábran, brat brata okradne, dnešná mládež? Skoro holé tie bany chodia, žiadna sebaúcta... človek sa meria tým čo má na sebe, ako vyzerá...ale to aký je, nikoho nezaujíma.
Pri manželskom sľube som prisahala že prijmem dieťa ako Boží dar 🌟
Mojej babke sa 1 prvý syn narodil 1941 ...moja mamka v 1951, to bola chudoba spalo sa slamenych matracoch.
Ale tam kde vládne pokoj, radosť, láska... hovorím o ľudských srdciach, tam prebýva Boh. On nám dáva všetko čo potrebujeme 🙏
Ja som sa rozhodla žiť v pokoji, radosti a láske a preto "aj keby som šla tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo Pane Ty si somnou".
Mne sa to hovorí ľahšie lebo som zažila veľa uzdravení, požehnaní od Boha. Dá sa pocítiť tomu, kto po ňom túži.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
23. máj 2022

Nech to znie akokolvek humorne pre velmi vela ludi, ja sa riadim biblickym versom "neboj sa, len ver!". Tak verím 🙂

Pre mna osobne - zivot je narocny, prinasa problemy, boje, aj chudobu, aj sklamania, bolesti, choroby, ale ja nie som na to sama - vo vsetkom v tomto je so mnou Boh, a ten mi dava neskutocny zdroj sily, radosti, nadhladu.

A verim tiez, ze aj tazke obdobia maju svoje dovody a mozu nas nieco naucit, posilnit nas.

Nesledujem správy, a vyhybam sa aj diskusiam, kde sa mnozia ruski trollovia. Svoj zivot skor sustredim na dobre veci, ludi, ktori maju svoje hodnoty usporiadane, pre ktorych ludskost, laska a dobro su samozrejmostou.