Ahojte, som vodic +- zaciatocnik. Ide o to ze sama som soferovala asi iba tri krat a cesta v pohode. Dva krat iba v ramci dediny a raz dlhsia trasa medzi dedinami. 😄 Ono ja mam dve male deti. A mam strach si s nimi sama sadnut do auta - byva im zle, zvracaju. Jazdit, jazdim tak raz za dva tyzdne, raz do tyzdna ale vzdy len s muzom a detmi. Mame volcwagen golf a mitchubisi L200. Jazdim zvacsa na golfe. Je to mensie auto, lahsie sa mi radi na manuale. Ja by som tak rada sla aspon v ramci dediny do obchodu, do skolky. Ale bojim sa co keby stretnem niekde auto a budem musiet cuvat - co cuvanie mi velmi nejde, nie to este zaparkovat cuvanim. Vzdy sa snazim zaparkovat tak aby som predkom vysla. Alebo co ked budem sama v aute a nieco sa stane?
Svokra somre a hrdi sa ze ona sadla do auta a soferovala aj ked nevedela jazdit. - ale podla mna bolo kedysi menej aut, soferi boli menej agresivny.
Ide o to. Rada by som sa poradila. Rozmyslala som ze keby sme kupili este mensie auto ako golf. Alebo automat.
Ako to mate vy so soferovanim? Naucili ste sa aj s detmi? Je to naozaj s automatom lepsie ako manual?
Ano, mne osobne automat velmi ulahcil sofersky zivot
ako sme sa prestahovali na dedinu, potrebovala som auto ....skola, skolka dost daleko ....denne vozim deti ....a tie moje trasy, co denne chodim do skoly, do obchodov, do prace uz poznam naspamat, kto ma kde prednost a tak
parkovanie uplne v pohode, mame mensie auto (na zaciatku som hladala vzdy miesto, kde boli 2 vedla seba volne😅
a s detmi tiez v pohode, nastastie nevrackaju za jazdy.....a keby bol nejaky problem, zastanem niekde a vybavim, co treba
"volcwagen" 🤣🤣
Ja jazdím na manuále. Nie je na tom nič ťažké, keď sa do toho dostaneš. Automat ani náhodou. Ďakujem, neprosím.
@gribka1 Áno, dvakrát. Mnohým ľuďom vyhovuje, že nemusia stláčať spojku, preradzovať, báť sa že im auto "zdochne" na križovatke, ale ja musím počas jazdy niečo robiť (okrem sledovania cesty samozrejme) . Pre mňa to bola nuda. Spojka preč, radenie rýchlosti automatické a pomyslela si, že čo mám robiť? Nudím sa. Mne práve vyhovuje robiť viac úkonov.
Automat je lepší, keď si začiatočník.A cuvanie, parkovanie to sa naučíš len praxou skúšať a skúšať.
ja som to robila zo začiatku tak, že kde som mala ísť pozrela som si na google maps a hľadala voľne parkovanie (napr pri obchodaku, kde je šanca že je veľa voľného) a do cieľa som dosla peši. Kým som si nebola viac istá.. 🙂
Ja jazdím denne, začínala som na manuále, no posledný rok mám automat a vôbec nemám pocit, že sa nudim, na cestách sa stále toho vela deje, že nie je šanca sa nudiť hlavne vo väčších mestách.
Musíš len jazdiť, samozrejme, niekto je lepší šofér ako druhý, ale prax robí majstra 🙂 a čo sa týka cúvania a parkovania, len skúšať a skúšať, parkoviská sú už tak preplnené, že nebudeš mať na výber a skôr či neskôr sa do toho dostaneš 🙂
A menšie auto je zbytočné, tiež som si zo začiatku myslela, že to je lepšie, ale opak je pravdou, tie väčšie lepšie sedia na vozovke, neplavaju tak a problem s parkovaním a cúvaním nevyrieši veľkosť auta.
Autorka: myslím si, že je málo šoférovať 1x do týždňa -dvoch ak chceš nabrať cvik. Vodičák máš, auto tiež, bývaš v dedine (nie vo veľkomeste), trasu poznáš, už si ju išla autom. Zober auto a choď sa previezť ku škôlke, zaparkuj a vráť sa domov. Sama, bez chlapa bez detí. Choď vtedy, keď nie je hustá premávka, napríklad okolo obeda, alebo večer. Detto druhá cesta k obchodu. A takto chod pravidelnejšie, aby si si zvykla, že si dokážeš poradiť aj sama, čo si určite poradíš.
Ja som bola vždy na svoje prvé jazdy namaľovaná a pekne oblečená. Neraz keď bol problém, som poprosila nejakého iného šoféra o pomoc. Auto mi asi 3-4 krát vyparkoval cudzí chlap 🤣🤣🤣 no a časom nejako ten stres opadol a vždy vieš ísť pomalšie aby si stihla reagovať a vždy vieš poprosiť o pomoc.
Ak ti pomôže, daj si Z nálepku na auto. Šoféri (aspoň časť z nich) bude ohladuplnejšia resp. ťa nevytrúbi pri každej príležitosti 🙂
@matrioshka333 toto som robila často aj ja 😁 pred 10timi rokmi som chcela ist robiť aupair do Saint Tropez a väčšina rodín požadovala vodicak, tak som si ho spravila a išla, no lenže skill žiadny, dali mi auto a čau, toľkokrát som zastavila niekoho, aby zaparkoval za mňa, no raz mi pan povedal, že také veci on nerobí (asi môj letný outfit a východný prízvuk 😄) a odvtedy som cuvala a parkovala, až kým som to sama nenaučila.
Za seba poviem, ze cim vacsie auto bolo, tym sa lepsie ovládalo. Automat je super. Ale ty más problém s cúvaním a parkovaním, tak možno aj s kamerou. Ináč treba tréning, trénuj si parkovanie, cúvanie častejšie.