Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

brita7777
1. jan 2020

Super, ze zije takym zivotom akym chce zit. Mate o nu zbytocne starosti..tiez som sama cestovatovatelka a zila som v roznych krajinach. Je to zbytocny strach o dospeleho cloveka, keby brala drogy, pila vela alkoholu nepoviem, ale ma moj obdiv, asi by ste sa mali sustredit na to, ze je proste ina a nie ako vy, vidiet ju trochu pozitivne. A starat sa viac o seba !!?

autor
1. jan 2020

@brita7777 Toho, že by pila alkohol alebo brala drogy sa nebojím, nikdy taká nebola ani som ju nikdy nevidela prísť domov opitú. Cigarety tiež nefajčí, nikdy som jej žiadne nenašla a ani nebola cítiť od cigarieť, takže v tomto jej stopercentne dôverujem.
Mám len strach o jej budúcnosť, animátorku v 50-ke robiť predsa nebude a dá sa povedať, že nemá žiadnu kvalifikáciu, preto si robím starosti. Mala by na to myslieť, čo bude o 5,10,15 rokov.

lenkakravcova
1. jan 2020

Aký je s tým problém? Peniaze si zarobí sama. Je dospelá a zodpovedná sama za seba. Akceptuje jej rozhodnutie. Možno nechce v 50tke žiť ako vy. Možno ma iné predstavy o živote. Možno sa usadiť nikdy nechce - ale je to jej voľba, treba to rešpektovať. A aj v 50tke nájde v zahraničí sezónne zamestnanie, tak ako i doteraz.

A ak sa bojíte o jej dôchodok, nech si platí dobrovoľne sociálne poistenie 2 pilier, alebo šetrí (vo forme nehnuteľnosti atď). To ze si nájde stabilnú prácu neznamená ze z nej o 40r dostane dôchodok.. Ktovie ci tie o 40r ešte budú.

lenkakravcova
1. jan 2020

A ešte jedna vec..napr o dva roky ju môže prejsť auto (nikto z nas nevie ako dlho tu budeme) . Co potom? Je lepšie stráviť tie dva roky tým co ju baví, ako myslieť na budúcnosť, ktorá nie je nikdy istá a nemusí vôbec nikdy prísť. ☺️

brita7777
1. jan 2020

Zbytocne obavy co bude o 5, 10, 15rokov...je to este velmi stary sposob rozmyslania, dnesne generacie uz taketo stare kody neriesia, ozaj netreba sa predom obavat co bude, vzdy bude to co bude, je zodpovedna a vie co robi, este ma cas si uzivat - v zmysle cestovania, je to jej zivot a jej rozhodnutie ako ho bude zit. Vase predstavy o zivote su uplne odlisne, sustredte sa viac na seba, na svoje konicky, atd..to Vam pomoze.

777januska777
1. jan 2020

Nijako, je to len jej slobodné rozhodnutie, vy jej môžete poradiť, ale nie ju meniť, ja byť vami, tak by som bola spokojná, že pracuje a že vám nie je na krku. Mladí ľudia vždy boli takí, že nepozerali na dôchodok a že čo s nimi bude potom. Ona si to musí uvedomiť sama. Podľa mňa by ste ju mali skôr podporiť v jej živote, ako jej niečo stále vyčítať, lebo výčitky nikdy nepomôžu

autor
1. jan 2020

@lenkakravcova A to jej stačí? Sezónne práce? Ako budú na ňu ľudia pozerať? Ja sa ju snažím chápať, ale nechápem ju. S manželom sme obaja pracovití, zodpovední, neviem po kom je taký vetroplach. S tým druhým príspevkom súhlasím, nikto nevie, keby sa jeho púť tu na zemi skončí.

autor
1. jan 2020

@brita7777
@777januska777
Asi som už stará škola, ale pozrite sa, čo všetko technológie dokážu a budúcnosť nevidím moc ružovo, aby sa vôbec zamestnala. Ľudí vo fabrikách nahrádzajú stroje, preto na ňu apelujem, aby sa aspoň rekvalifikovala, aby mala viac príležitostí na zamestnanie.

nerya
1. jan 2020

Ako sa budú na ňu ľudia pozerať? Myslím že doba už trochu pokročila a nad týmto už toľko mladí nerozmýšľajú. V konečnom dôsledku ak sa vie uživiť očividne sa ani ona od práce neodtahuje, len si ju predstavuje inak ako vy. Vidí kus sveta a v podstate má kopu skúseností.

autor
1. jan 2020

@nerya Skúsenosti áno, ale žiadnu kvalifikáciu, nič, kvôli čomu by mohla byť pre zamestnávateľov zaujímavá. Na Vianoce sme boli u mojej mamy, zišla sa celá rodina a popravde mi bolo trochu trápne - jedna neter je vyštudovaná lekárka, ďalšia študovala sociálnu prácu a ďalšia študuje odevný dizajn v Anglicku. Len moja dcéra nemá školu a pracuje v podradných prácach. Trošku ma to mrzí.

merikac
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
merikac
1. jan 2020

Mozes sa akurat tak obavat- so svojimi pocitmi sa musíš vysporiadať ty. Nemáš právo, nárok ju usmernovat podla svojich predstav v tom veku aký ma. Môžeš povedať svoj názor- na ktorý pravdepodobne zvedava nie je a prevrati akurat ocami. Modlí sa za nu a ďakuj za nu, že je zdravá, sebestačná, samostatna- nesnaz sa ju menit- zmen svoj postoj ty k nej- aj keď sa ti nepaci čo robí. Budete šťastné obe a nájdete si k sebe cestu. ”

lucyluv
1. jan 2020

Podla mna si tiez robis zbytocne starosti, dnes je ina doba, praveze sa vsetci snazia mat skor slobodne zamestnania, ako nieco stabilne, kde bude clovek zakopany cely zivot, to znie pre mna ako nocna mora a to som matka 2 deti. Nech si uziva volnost, kym moze. A ano, je teraz moderne aj kadejake alternativne byvanie, my tiez byvame v podstate v chate, len vyzera ako rodinny dom 🙂 a to som povodne tuzila po mobilnom dome, manzel chcel predsa len nieco standardnejsie 🙂

brita7777
1. jan 2020

Zbytocne na nu tlacite a predavatw jej svoju nespokojnost s nou...mali by ste byt na nu viac hrda a podporujuca a nie nespokojna...to musi byt pre nu zbytocne bremeno, ktore ona musi riesit, Vasu nespokojnost s nou. S tym, ze sa ludstvo posuva viac technologickym smerom nic nezmozete...treba byt viac v prirode.

lindusss2016
1. jan 2020

Dufam, ze toto nemyslis vazne... tvoja dcera ma viac rozumu ako vy s muzom dokopy. Robi, co ju bavi a nie to, co ostatni povazuju za lukrativne... poradim ti, zacni sa starat viac o seba ako o ostatnych a budes stastnejsia...

snehulienka8
1. jan 2020

navrhujem najst si zmysluplne hobby, take co urobi dojem na rodinu, susedov a nechat dceru zit svoj zivot..

autor
1. jan 2020

@brita7777 Nie som nespokojná, len nechce aby skončila zle, doba ide dopredu a je treba sa stále učiť nové veci. Neviem čo za zamestnanie chce robiť, takto predsa nemôže žiť večne? A čo keď prídu deti? Aj tie bude vláčiť po svete?

malasandrika
1. jan 2020

Podľa poslednej odpovede si dovolím napísať a zároveň poradiť, aby autorka netlačila na pílu a nenútila svoje predstavy o živote svojej dcére, lebo raz sa stane, že sa dcéra už domov nevráti vôbec, príp. prestane s rodičmi komunikovať. A teda škola a titul ešte nikomu šťastie ani stabilné zamestnanie nezaručil.

kittykat22
1. jan 2020

chapem, ze dcera zije nestandardny zivot, a pre teba ako mamu a dospelu zenu so skusenostami, je pozeranie sa do buducnosti desive. Ale mrzi ma, ze si napisala, ze si bola na navseteve a dievcata studovali to a to, a tvoja dcera robi podradne prace. Ty niesi stat, danovy mlyn ani korporacia, aby si na svoje dieta pozerala cez vysledky. Ty si mama a mas sa pytat ci ti tvoje dieta prinasa radost a stastie. Pretoze to je pre teba jedina hodnota ako pre mamu - niekedy na to zial pri medialnej masazi a vychvalovaniu okolia zabudame. S dcerou by som sa pozopravala, ci nema obavy a povedala jej ze stojim pri nej. Skola sa da dialkovo spravit za 3 roky keby chcela papier, a pracu si sikovny clovek vzdy najde.

giuli
1. jan 2020

Tesila by som sa dcere,ktora sa vie aj takymto sposobom o seba postarať....je vela mladych ,co nemaju odvahu pohnut sa od maminej sukne ani na krok....teraz jej takyto zivot vyhovuje a mozno o par rokov jej bude vyhovovat zivot,aky si predstavujes pre nu ty....drzim palce a tes sa s nou

sara07
1. jan 2020

prečo ved to má super
robí to čo ju baví, a kolko ju to baví, dlhy nemá, živit ju nemusíte
čo má chodit do prace ako mukel kde ju to ubija, niči , otravné kolegyne a v 61 je ako vyžmykaná handra ??
ved poistné jej strhavaju na dôchodo aj v zahraničí, všetko je to na zmluvu, čiže ona tymto štylom bude mať ovela väčší dôchodok ako keby robila na sk
vela ludí chodí pred dôchodkom do anglicka a inde balit čokolady a keksy na 5 rokov aby mali lepší dôchodok lebo by mali almužnu
uvidí kus sveta, spozná iné kultury , osobne jej tent štyl závidím že si ho môže dovolit a ži
pracuje a potom má oddych, urobí si proste dovolenku kedy chce a kedy potrebuje ved to je supre totálne
na vašom mieste by som si vôbec nerobili starosti, v 50 môže robit prekladatelku alebo učit tie jazyky

autor
1. jan 2020

@lindusss2016 Ruku na srdce, koľko ľudí pohŕda ľudmi ako moja dcéra? Ľuďmi bez skúseností, vzdelania, ktorí robia podradné práce v zahraničí ako gastarbeiteri.

sara07
1. jan 2020

neriešte ludi kto chce bit psa palicu si nájde, hanbíte sa za nu preto ??? čo ludia povedia , oni sa maju starat o seba hlavne

brita7777
1. jan 2020

A co ked....to su zbytocne obavy, a mozno ani deti nechce...skuste ozaj sustredit energiu na seba a Vasho muza. Vasa dcera je uz davno dospela !!!

giuli
1. jan 2020

Mozno sa taki najdu...no bohuz8al zijeme v dobe,kde sa každý stara sam o seba....a z ludskych reci si nerob nic....

alex49
1. jan 2020

pracuje, zarobí si, stará sa sama o seba, prestaň sa do nej starať, ona je spokojná. vysoká škola nezaručí, že bude mať dobrú robotu a dôchodok. Bud rada, že si ju vychovala tak, že sa dokáže o seba postarať.

autor
1. jan 2020

@sara07 Toto mi povedala aj ona, že taký život nechce. Teším sa s ňou, ale nemôžem si pomôcť, trochu sa za ňu hanbím pred rodinou. Viem, že je to hrozné.

autor
1. jan 2020

@sara07 Nedávno som tu čítala akúsi diskusiu, pani/slečna pracujúca vo výrobe a mnohé ste ju zaškatuľkovali ako nevzdelanú a primitívnu ženu. Preto apelujem na dcéru, aby sa snažila, vzdelávala, aby nemusela robiť tieto práce.

sashka22
1. jan 2020

Mne sa jej spôsob života páči, bola by som rovnaká nebyť dvoch detí čo už mám...i keď nevylučujem, že manžel a deti budú cestovať so mnou. Ona len nevidí zmysel trčať niekde zatvorená a každý mesiac dostať určitú výplatu. To možno fungovalo za socializmu, že ste mala nejakú istotu, dnes to takto, žiaľ, nefunguje. A, že ste sa hanbila že dcéru, ako jej sesternice majú tituly a ona nie... Keď sa sesternice našli v učení, nech sa páči, nech majú papiere, na tie sa zmestí. Vaša dcéra hľadala 'vyšší' význam života a zrejme ho našla v cestovaní a pomáhaní (dobrovoľníctve, je jedno či na obyčajnej farme...). Za to by ste mala byť na ňu hrdá, lebo ona dokázala odísť a žiť podľa seba! Keď ste bola Vy v jej veku, možno ste si nedovolila anilen snivat o takom živote, vtedy bola iná doba....
Nechajte ju žiť ako ona chce. Uvidí svet, spozná viac ľudí ako sú len susedia vo vedľajších príbytkoch. Dnes nehovorí zamestnávateľovi veľa, keď vidí, že potenciálny zamestnanec vydržal 10r na jednom mieste, akurát vie, že ďalších 10r. by čušal asertívne na novej pozícii, ale tí zamestnávatelia, ktorí chcú svoje firmy posúvať ďalej, hľadajú ambicióznych zamestnancov, ktorí sa vedia obracať v každej situácii, ktorí chcú od života viac ako je fixný plat, ktorí majú skúsenosti aj z iných odvetví a tam patrí Vaša dcéra. Práveže možno na základe skúseností, ktoré získava vo svete, začne podnikať na Slovensku a všetky tie jej ultra šikovné sesternice s vyznamenaniami môžu pre ňu pracovať. :D
PS: mám o rok menej ako Vaša dcéra a v kancelárii inžinierky staršie odo mňa, ktoré si mi nedovolia tykať.
Nech sa Vám darí a nech nájdete aj s manželom pokoj pri spôsobe života Vašej šikovnej dcéry. Tá sa totiž nestratí.

brita7777
1. jan 2020

ano je to hrozne aj smutne, ze sa za nu hanbite..asi si myslite, ze ste zlyhali ako matka...ale nie je to tak, mate sikovnu dceru...skuste zmenit Vas pristup a nestarat sa o okolie, viac si verit, je vela motivacnej literatury tohti druhu..ak mate obavy cez hlavu, vyhladajte pomoc psychologa, nie je to hanba. Mate este stare zmyslanie pravdepodobne ovolyvnene zmyslanim Vasich rodicov, aj preto vela deti odchadza do zahranicia, aby to zmyslanie zmenili, kto vela cestuje, ziska viac nadhlad na zivot..ak ste cely zivot zili na Slovensku, mate ten nadhlad bohuzial obmedzeny.