Mám si dať auto oparaviť a predať?

18. dec 2024

Ahojte, mam starsie auto (16 rocne), funguje celkom dobre, ale teraz mi nasli na nom nejake veci, ktore potrebuju opravu asi cca za 500 eur. Auto som kupovala pred 2 rokmi za 4500€. Neviem, co by bolo lepsie - opravit ho a predat za mozno 3500€ + kupit 3-rocne jazdene auto alebo jazdit na starom pokial sluzi?

madeincssr
18. dec 2024

To je malo informacii na relevantne rady. Nevieme ake mas auto, akym sposobom ho vyuzivas, aky rozpocet zvazujes na "nove", aky motor, aka trieda/velkost... 3-rocne jazdenky su este pomerne drahe. Lepsie je 4-6 rocne krasne, po svedomitom majitelovi, v povodnom stave, s vacsim poklesom ceny.

madeincssr
18. dec 2024

Inak 500€ moze byt bezna uvodna investicia aj do novo-zakupeneho (poriadna ocista, tepovanie, oleje+filtre, brzdy, pneu, mozno rozvody...)

autor
18. dec 2024

@madeincssr Mam Mercedes a vuyzivam ho hlavne po meste a iba raz do mesiaca na dlhsiu trasu (300 km). Nove idealne do 10 000 eur (asi nejaky spolahlivy hatchback).

marsmykkok
18. dec 2024

@madeincssr presne, servisnú prehliadku máš aj na novom v záruke raz za rok 300-400 eur podľa toho či sa mení aj brzdová kvapalina. Rozvody raz za 6 rokov 500-600 eur. Autorka treba hlavne riešiť motor, či nežerie olej, koľko km najazdených, benzín alebo diesel? A čo bolo menené už v minulosti? Ak je motor ok a spotrebné veci menené priebežne tak by som auto nechala.

madeincssr
18. dec 2024

Co jaaaa viem, ak Mercedes sluzi dobre, nekoroduje, poznas ho, udrziavas si ho, prechadza bez vacsich problemov TK a EK, asi by som jazdil dalej.

tundra
18. dec 2024

@madeincssr ale,iba ak to nie ja A cko.Tie maju dost problemov...

jozef1890
19. dec 2024

Určite by som to dal radšej opraviť, ja mám 19 ročne a oprava ma bude stáť 590 eur. Nedal by som to auto určite zošrotovať len preto že je tam nejaka chyba to sa stáva.

autor
19. dec 2024

Dakujem za rady🙂

vikiki29
20. dec 2024

Ak na to pozeráš čisto len z finančného hľadiska, tak keď si kúpiš nejaké 3 ročné auto, tak za 500 eur nezaplatíš ani havarijnú poistku.

marsmykkok
20. dec 2024

@vikiki29 Presne, auto či staré alebo nové je žrút peňazí. S tým človek musí rátať a ak ho to zaťažuje, vzdať sa auta. Niekedy naozaj zbytočne majú ľudia 2 auta napríklad v rodine pričom by stačilo jedno a občas zaplatiť taxík radšej. Nerentabilná oprava by to bola iba vtedy ak je akurát keby ide o 30 ročné auto čo má poškodený motor a je na polovicu už zožraté hrdzou, to naozaj dať do šrotu len.