Mám schovať sladkosti pred návštevou?

nique
20. nov 2022

Mám 2 deti (6r, 4r). Naši majú voľný prístup k skladkostiam a myslím, že už od 2r, ale nepamatam si. Vedia, že sladkosti majú dovolené, keď sa spýtajú. Ja im vysvetlím, že napr. nemôžu, lebo dnes už mali 2. Alebo nemôžu, lebo budú ešte obedovať, potom si môžu dať. Rozumejú tomu a nemáme s tým žiaden problém. Minule k nám prišla švagriná s 2,5r synom. Dieťa samozrejme nechcelo sedieť pri stole, lebo všade okolo neho nové hračky. Tak sme jedli bez neho, on sa hral. Neskôr si všimol sladkosti a hor sa na ne. Zjedol skoro celý balíček kindercukríkov. Ja som to neriešila. Malý už bol samozrejme hladný a nacukrovaný, hotová katastrofa. A keďže on je od malička strašný nervák, švagriná ani švagor mu nedokázali zobrať misku so sladkosťami. Vážim si ich, mám ich rada, akurát si myslím, že sa boja hysákov vlastného dieťaťa. Preto ho nedokážu nakrmiť, keď je hladný, zobrať mu niečo, čo nechce dať. (vonku prší, malý chce nosiť len crocsy, tak musí mať crocsy). Inak je to samozrejme veľmi múdre dieťa a vie, ako dosiahnuť svoje. Možno je to tak len u nás, že sa s ním nechcú naťahovať. A teraz otázka. Majú k nám prísť. Viem, že sa to zopakuje, malý si bude robiť čo chce, nedokážu mu nič zákazať. Mám schovať misu so sladkosťami, nech majú pokoj? Očakávali by ste to od rodiny? Ja to pre nich spravím, ale vnútorne nesúhlasím s tým, aby sme pred deťmi schovávali veci, ktoré nemôžu mať vždy, keď chcú. Len už si nepamatám, či nechcem moc od 2,5r dieťaťa.
P.S. vždy od nás odchádzajú s nejakou hračkou mojích detí, lebo malý ju chce a to by bolo v aute peklo.
ďakujem za názor.

mimka1402
20. nov 2022

@nique No prepáč, ale trošku príliš hľadíš na cudzie dieťa.
Sladkosti schovaj kvôli tomu aby mali tvoje deti po návšteve nejaké. Hračky? No ani omylom je jedno koľko má dieťa, je dosť veľké na to aby vedelo čo smie a čo nie.
Bohužiaľ to, že bude peklo v aute je ich smola. Nie, tvoja. Tvoje deti tiež majú právo na svoje hračky a aby im nejaké iné nevzalo.
Keď im oni nevedia zakázať, tak zakáž ty. Smola, 2,5r cudzie dieťa mi teda nebude takto zasahovať do života.. Aj tie cuktirjyby som nedávala preč, ale tak radšej odlož, budeš mať svätý pokoj.

ivangeline
20. nov 2022

Tiez nechapem tolku ohladuplnost. :D Oni mozu dopredu napisat,ze schovaj alebo menej na stol kvoli synovi.. ale takto by som sa ja az nezamyslala. xD Inac je to od teba pekne. Mozno menej na stol. 🙂

taga
20. nov 2022

A co tak vylozit to az ked sa naobeduju? Uplne jednoduche riesenie

januska12323
20. nov 2022

Tak hádam si majú ukočírovať na návšteve potomka sami. Ak z neho chcú vychovať rozmaznanca je to ich vec ale na návšteve platia pravidlá domácnosti.
Najust by som tam dala najsladšie cukríky pred koncom návštevy nech majú doma radosť z jeho vyčínania doma.

ajsha123
20. nov 2022

Ja som zvykla povedať, ze vieš toto je naša obľúbená hračka, tú ti nemôžeme dať... Vsak nie kvôli tomu, ze som sebecká, ale z výchovného hľadiska... Ked nevedia rodicia povedať nie, musíš ty... Nech sa hnevá, kolko chce. Vy budete svojim deťom kupovať hračky a zakaždým skončia u bratranca?.

tosomja
20. nov 2022

@nique odložila by som. Ale budem hnusná, len preto, aby mali moje deti, aby im všetko nepojedli. 🙊 Keď chcem, kúpim im nejakú sladkosť, nejakú hračku...a zase, keby chcel nejaké autíčko a moje deti požičajú, nemám s tým problém, ale keby moje deti plakali, že mu to dať nechcú, má smolu.

lenkamatkova
20. nov 2022

Ja by som skryla čo by sa dalo :D A pri odchode by som vymenila hračku za sladkosť....ak by sa neuspokojil, nuž nie je to tvoj problém

nique
autor
20. nov 2022

@taga Jasne. Da sa. Ale ono je to vlastne schovat.+ ani neviem, ci maly bude chciet jest. To je 50:50.

mariaveronikag
20. nov 2022

So sladkosťami...schovala by som a vyložila až keď sa najedia. Keď nechce varené, nebude mať ani sladkosti. A nech sa nervuje koľko chce 🙂
Čo sa týka hračiek, vysvetliť, že tá hračka nie je jeho, ale keď príde nabudúce, môže sa s ňou potom znovu zahrať. Domov si ju vziať nemôže.

mikadooo
20. nov 2022

@nique divné. Opýtala by som sa sestry, či mám radšej nabudúce schovať tie sladkosti. Ak napíše, že áno, tak by som to deťom vysvetlila (aby Jožko zas nespapal veľa sladkého a potom by mohol zas veľmi plakať, lebo nespapal normálne jedlo, tak ako minule). Ak nie, tak by som ich tam nechala. To, že si berie vaše hračky, nuž, ty si tam pani domáca, stačí povedať - nie. Alebo im napíš vopred, že či by mohli malému kúpiť dopredu nejakú hračku, ktorú mu dajú potom v aute, lebo moje deti nerozumejú tomu, prečo pri každej návšteve bratranca mu majú dať jednu hračku. Iní kamaráti im hračky neberú. Alebo nech kúpia na oplátku ako bolestné teda jednu hračku vašim deťom a tú im donesú na návštevu... Všetko sa dá vyriešiť, len treba komunikovať 🤷.

mariaveronikag
20. nov 2022

@nique to už nerieš, keď bude hladný, bude chcieť jesť. Skúste ho nejako motivovať, že teraz ideme vŠetci spolu k stolu, potom sa budeme hrať...lenže toto by mali jeho rodičia, nie Ty 🙂 alebo, keby mu niektoré z Tvojich detí povedalo? Niekedy to zaberie, pred dospelákmi robí divadlo, viac rešpektuje tých, ktorých považuje za seberovných. Neviem, či on, ale môj bratranec toto rieši momentálne a tam to funguje.

danielahamar
20. nov 2022

Ja osobne nemám vyložene skrz sladkého vôbec nič ako čokolády, cukríky a tak. Samozrejme ak má niekto prísť niečo upečieme, ale tam to končí. A inak by dostali sladkosť až po jedle.

marca12
20. nov 2022

@nique schovala by som. Ked mala svagrina male deti,tak sama mi povedala,aby som odlozila sladkosti. Uz som vedela,ze ak maju prist,sladkostami neponukam. Stalo sa aj s hrackou,ze odisli domov,ale s tym,ze si ju pozicaju a nabuduce vratia. Trvalo to asi pol roka,rok,preslo obdobie vzdoru a uz sme mohli normalne fungovat.

slovakboy
20. nov 2022

@nique to sú najkrajšie chvíle v živote. Zlatý malý chlapček. Dohodni sa s rodičmi dopredu. A schovať sladkosti môžeš a vyložíš až keď zje normálne jedlo.

katkine_terapie
20. nov 2022

Spýtala by som sa svagrinej a svagra, ze ak im to pomoze mozeme sladkosti schovat ev. dat na stol az po obede. A tak ako to oni budu chciet, tak by som spravila. Ich dieta, ich rozhodnutie co bude ich dieta jest a kedy.

basska_b
20. nov 2022

Konzultuj to s rodicmi dietata. Ja sa vzdy nenapadne opytam, ci mozem servirovat to ci ono. Lebo u jednej kamosky sa deti takto napracu cukrom a amen tma niekedy, co zacnu robit... ja tiez im dam jednu-dve denne, preco nie. Len navsteva je osobitna situacia, dieta je zmatene z novych hraciek, varene jedlo zvycajne v tomto veku nechce, lebo chuti inak ako doma... tak niekedy je to jedina moznost mu dat nejake mlsky, ktore su univerzalne vsade

ivik4
20. nov 2022

Boze ved schovaj sladke a je

euka210
20. nov 2022

@nique myslim, ze im sa nechce s malym natahovat a tak si robi co chce, nedavaju mu asi hranice...hoci to nie je dobre, s tym nic nenarobis
A sladke? Samozrejme ze by som odlozila ked ma s nimi problem ze by vsetko pojedol. Je to normalne. Aj moja svagrina ma najmensiu, co ked vidi sladke, tak len to, ale u nich plati, ze najprv normalne jedlo a potom sladke. Ale tiez by vedela jest do prasknutia, takze ju treba stopnut, ci proste odlozit, aby nevidela.

sense
20. nov 2022

Mam kamarátku kt deti nemôžu sladké nič absolútne nič okrem ovocia aj to len určité množstvo lebo cukor. Zo začiatku som schovávala alebo dcére nedala lebo jej deti vždy Theater až hrôza.... Až som si jedného dňa povedala stop môj domov tak to bude ako je to zaužívané u nás..... Ona ak chce vychovávať deti s takými obmedzeniami musí si vedieť sama s deťmi poradiť a ich ukocirovat. Teraz sú už staršie ako tvoje ale moja môže jesť len v kuchyni pri stole a kým šla zjesť mandarínka ku stolu, jej kamaratkine deti zjedli celý balík cukríkov. Samozrejme nikomu nič nepovedali. Až večer keď dcéra upratovala nasla samé papieriky pozastrkane kade tade.
Ja by som ne schováva la kým by ma k to slušne ne požiadali aby som to dala aspoň z dosahu ich dieťaťa, inak by som to nechala na nich. Oni si majú vedieť dať poriadky a vlastným dietatom

janka_266
20. nov 2022

@nique sladkosti schovať a hračku mu nenechať pri odchode 😃 ja som to tiež neznasala, keď deti od susedov odniesli od nás nejakú hračku, síce som sa s nimi už nehrávala, ale tak cely život som si ich ja strážila a prídu nejaké deti a zničia to do 5 min

nique
autor
20. nov 2022

@ivik4 ved ok. Otazka bola jasna. Ci by si Ty ocakavala, ze Tvoja rodina pripravi veci tak, aby si Ty mala pokoj. Odpoved chapem ako ANO.

tosomja
20. nov 2022

@nique a čo keď nebude chcieť jesť? Koľko detí nezje za celý deň nič. 🤭 Ja keď niekde idem, vždy beriem aj nejaký croasant, piškóty. Neumrie od hladu.

tykat
20. nov 2022

@nique …podla toho co píšeš by som aj hračky schovala 😅

nelca84
20. nov 2022

@nique mna zaujala informacia, ze "nemozu, lebo dnes uz mali 2" Nezda sa ti, ze tvoje deti jedia privela sladkeho?

mon895
20. nov 2022

A tie hracky vam aj naspat prinesu? Ak nie nedovolila by som aby bral niekto mojmu dietatu. Ak ich vrati a dietatu (majitelovi hracky) to nevadi pozicame. Misu by som neschovala ale dala na vyssie miesto kde nedociahne napr kuchynska linka

annamivo
20. nov 2022

@nique možno nebude chcieť jesť hneď po príchode, ale po hodinke by už niečo zjedol. Ja dávam na stôl väčšinou misu kde si aj deti vyberú čo im chutí, keď mam upečený tak koláč a sladkosti až posledné. Keď viem že prídu napr na celé poobedie tak sladké až keď sa najeme. Tak isto sa prikláňam k názoru, že žiadne dieťa od nás neodchádza s hračkou. Naším som to od malička vysvetľovala, že to nie sú ich hračky. Takto ho len podporujú v Tom a on tak príde k novým hráčkam vždy keď sa mu zachce.

lasoli
20. nov 2022

ja by som schovala,a kebyze vezme hracku ,tak by som nu naozaj vzala naspat ,nech sa aj na mihalnice postavi.Aspon mu ty ukaz hranice,jed to rodicia nevedia.Ale sladkosti by som schovala ved da sa aj jeden den byt bez nich,nie?

ada12345
20. nov 2022

Vies ake je ich dieta. Ma 2,5r, v takom veku ozaj nepotrebuje komercne sladkosti. Ked vidis, ze rodicia mu ich nevedia odopriet, tak maj aspon ty rozum. Tiez nerozumiem, to mate sladkosti vystavene volne na stole? Alebo ti 2,5r dieta chodilo po skrinkach? Lebo vseobecne kvoli vsetkym detom (aj tvojim) nie je dobre, aby ich deti mali na ociach a kolko sa dopovali cukrom.
Ale hracky nedovol, aby si od vas brali. Rodicia musia dokazat malemu decku vysvetlit, ze tie hracky nie su jeho. A ked to nedokazu, tak to musis za nich spravit ty. Vies si predstavit co taketo rozmaznane dieta, co sa mu splni vsetko co si rozkaze, bude vyvadzat vo vyssom veku?

thereisabear
20. nov 2022

Sladkosti by som schovala, kvôli sebe, nie synovcovi. Hračku by som tiež nedovolila len tak zobrať, iba ak maličkosť, s ktorou sa moje deti veľmi nehrajú. A na vianoce nakúpila knihy o výchove...

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz