Mám s s obchoďákom tykať?

15. okt 2022

Ahojte,
mam taku trapnu dilemu.
Obchodak ktory ku mne chodi je mlady sympaticky chlap, vela mi pomohol pri rozbehu, myslim ze je tak o max 5 rokov starsi.
Komunikujeme spolu denne. Vela mailov, viber, parkrat aj hovor, raz-2x do tyzdna sa vidime.
Upresnim este ze sme obaja v manzelskom zvazku, ak by niekomu napadali nejake hluposti 😀
Ide o to ze vzdy v maili ma oslovi pani a priezvisko. Pri stretnuti si podavame ruky a vitame sa tiez ze dobry den/dakujem dovidenia.
Velmi si s nim rozumiem a aj ked ho na sietach (pracovne) oslovim krstnym menom a vykam, on mi tiez napise menom pripadne nejaku jeho zdrobneninu ale na druhy den v maili opat “pani a dobry den” 😀
A ja fakt neviem ci je vhodne navrhnut tykanie. Lebo ked riesim reklamaciu je to fajn ked to robime oficialne, ale ked mi radi co vziat atd nejake postupy tak by som si rada tykala a vztah by bol pruznejsi.
Je vhodne si prosim tykat? Nemate neikto skusenosti? Ak ano je na mne to navrhnut?
Ostatni obchodaci maju 50+ a co objednam dodaju, maju taky nadradenejsi pristup a la vy potrebujete mna nie ja vas.

ada_alica
15. okt 2022

Ja pracujem vo veľkej spoločnosti u nás si takmer každý s každým tyká, priam je to podporované vzťahy sú bližšie, lepšie sa spolupracuje....aj napriek tomu som v dennom kontakte s ľuďmi s ktorými si vykame ale oslovujeme sa krstným menom....mne to tak vyhovuje, záleží na tebe, kľudne navrhni 🙂

nely1704
15. okt 2022

Nevidím dôvod na vykanie. Ak by si s ním nechcela tykať, ani by ti to nezišlo na um.

opica_skorica
15. okt 2022

Navrhni tykanie a co on na to? Podla jeho odpovede sa zariad.

joesvk
15. okt 2022

On zo slušnosti prvý tykanie nenavrhne,tak keď to tak cítiš, navrhni ty tykanie.

opica_skorica
15. okt 2022

@joesvk presne a podla mna sa stane to, co sa stalo mne.
Ze preco si to uz skor nepovedala?
Kolega sa hanbil mi zacat tykat, lebo podla neho som to mala pravo navrhnut ja, zena. A tesil sa, ze si tykame.
Vyslovene na moju otazku povedal: Konecne 🙂

kukulienka999
15. okt 2022

Podobnu vec riešila kamarátka. Ale ona je v pozícii obchoďaka. Pýtala som sa jej, či si s klientmi týka alebo vyká. Povedala, že si s väčšinou vyká a s tými čo si týkajú si k nej viac dovoľujú. Ale to samozrejme nemusí byt tvoj prípad. Ak máte medzi sebou čisto pracovný vzťah a bavíte sa len k robote, opýtaj sa a dostaneš odpoved 😊 k nám na firmu chodili len starší obchoďáci. Možno pri mladom by som aj ja nad tým premýšľala 😁

konikkon
15. okt 2022

Nevidím dôvod na tykanie s obchodným partnerom. Oslovovanie krstným menom je ok. Nie ste predsa kolegovia, aby ste si tykali.

marca12
15. okt 2022

Ja som si takto tykala vyse roka s jednym dlhorocnym klientom. Bol starsi,takze som cakala nech on navrhne tykanie. Jedneho dna,ked mi boli ozaj blbe vykat si,som sa opytala,ci by sme si nemohli potykat. A on,no jasne,ja som cakal na teba,kedy navrhnes,lebo podla bontonu to ma navrhnut zena. 🤣 Takze zbytocne si vykali cely ten rok a obaja sme sa v duchu uskrnali,ake je to smiesne.
Kludne mu navrhni tykanie.

ankare
15. okt 2022

Navrhni tykanie, budete obaja uvoľnenejší.

autor
15. okt 2022

@konikkon nie je to obchodny partner, ale zastupca obchodneho partnera. S obchodnym partnerom by som si nedovolila ani len pomysliet si tykat. Je to vlastnik velkej firmy, ale hoci je pomerne mlady, nikdy by ma to nenapadlo ;)

autor
15. okt 2022

@konikkon a btw s obch.partnerom som mala jeden uvodny telefonat a jedno oficialne zoznamenie s podanim ruky. Verim, ze teda chapes rozdiel obchodny partner vs obchodny zastupca 🙂

konikkon
15. okt 2022

Zástupca obchodného partnera predsa reprezentuje firmu, s ktorou ty/tvoj zamestnávateľ obchoduje. Je predsa jasné, že majiteľ firmy nebude komunikovať s radovými zamestnancami firmy, s ktorou spolupracuje. Má na to ľudí, t.j. zástupcu obchodného partnera ( o ktorom je tvoje otázka). Tak ako tvoj zamestnávateľ má na to teba. A ja ti píšem, že v takomto vzťahu je na mieste vykanie. Je to cudzí človek z inej spoločnosti, nie je to tvoj kolega.

lucinka1988
15. okt 2022

ja by som ostala pri vykaní, keďže pri ňom si ľudia vždy (či chcú alebo nie) držia určitý odstup a profesionalitu, kdezto pri tykaní je tá hranica veľmi tenká..Z tvojho opisu vidno, že si rozumiete pracovne viac než dosť, tykanie by som nenavrhovala..Ale to som ja..A myslím, že vo veľa firmách a spoločnostiach by práve vykanie a zároveň oslovenie krstným menom pomohlo udržať zdravý odstup medzi spolupracovníkmi vrátane nadriadených vs podriadených, pričom som presvedčená, že vplyv na efektivitu a výkonnosť práce zamestnancov to nemá. Tá sa udržiava inými nástrojmi a kompetenciami ako tykanie, teambuldingy a pod..