Mám problém so sebavedomím

17. máj 2022

Ahojte. Mám 25 rokov a mám pomerne veľký problém so sebadôverou. Keď som bola dieťa, nebolo to u nás veľmi ružové, zažila som ponižovanie zo strany rodičov aj kamarátov, v podstate som nemala žiadnych v detstve. Zároveň som celý čas mala pár kg navyše, prejavilo sa to na mojom sebavedomí, každý hneď zistil, že si do mňa môže kopnúť a mať ma za obeť. Neskôr som schudla, ale veľmi zlým spôsobom (nejedením), následne som niekoľkokrát pribrala a schudla pomerne veľké množstvo kg, čo mi znížilo metabolizmus a teraz to už neviem dať dole napriek tomu, že málo jem a mám pomerne aktívny život. Mám po vysokej škole, pracujem, každý má už svoje životy, už to nie je ako počas školy, že sme kamarátky vkuse spolu. Z každej strany vidím svadby, tehotenstvá, bývania a ja som single (mám za sebou jeden dlhší vzťah), stále zaseknutá v puberte a nešťastná. Z toho, že nikomu za nič nestojím, že mám pocit, že som úplne nezaujímavá, že nemám ani náladu na ľudí všeobecne, že zároveň nemám s kým tráviť čas a mala by som asi blok sa niekomu cudziemu otvoriť a zároveň sa hanbím za to, ako vyzerám. Vkuse mám výčitky, čo som komu povedala, čo si o mne daný človek myslel, ako som všetko pokašlala atď (aj v práci). Jednoducho mám problém so sebavedomím a cítim sa úplne ako troska a niekedy si hovorím, že by bolo najlepšie keby som tu už ani nebola.
Prosím Vás, nemáte niekto radu ako sa vzchopiť z toho stavu? Nad psychologom som rozmýšľala, ale už som bola pred pár rokmi a nevedela som sa mu otvoriť, necítila som dôveru k nemu. Chcela by som veľmi schudnúť, vtedy keď som pravidelne cvičila, som sa cítila najlepšie, ale nemám na to motiváciu a ani psychickú a fyzickú silu.
Ďakujem.

barbora0308
17. máj 2022

Najlepsim riesenim by boli urcite terapie so psychologom. Chapem, ze je tazke sa mu zo zaciatku otvorit, ale ono to obcas potrebuje cas. Skus sa s terapeutom dohodnut, hned na zaciatku, ze je ti to neprijemne, ale svoj problem chces riesit, aby ste isli pre teba vhodnym tempom, uvidis spravny specialista bude vediet "ako na teba". Musis byt ale otvorena tymto veciam a nevzdavat to hned na zaciatku, ak chces zmenu, tak o nu budes musiet zabojovat aj ked to bude "proti tvojej srsti". Odporucila by som mozno vyskusat aj trebars online kurzy zamerane na zvysenie sebavedomia. Drzim palce, chce to naozaj silnu volu...sama viem 🙂 🍀.

autor
17. máj 2022

@barbora0308 Ďakujem krásne za radu 🙂 No veď toto, že ja musím k tomu človeku fakt cítiť plnú dôveru, čo sa mi stáva pri veľmi málo ľuďoch. Tá, pri ktorej som bola pred pár rokmi išla na to úplne zle a ja som sa cítila nepríjemne a ešte horšie a skončila som s tým. A pozriem tie kurzy 🙂

mavema
17. máj 2022

Ahoj,pozri si videá na yotube od Antónie Morgan.ja som si vďaka tým videám uvedomila,že mám rodičov narcisov,hlavne mamu.vďaka jej kritizovaniu a manipulacii v detstve mam teraz veľa problémov,hlavne zdravotných.

slovakboy
17. máj 2022

Začni nejakým menším krokom. Nie naraz všetko. To že sa máš mat rada asi vieš ale nevieš ako to tu hlávku donútiť ťa mat rada. Skús pre začiatok si neopakovať ani to že mám sa rada ale skús si dnes večer napísať na papier všetky veci na ktoré si na seba hrdá. Všetko čo si v živote zvládla od narodenia sa po choroby známky v škole skúšky priateľstva dobre skutky … a zajtra nám tu nápis počet tých dobrých veci.

barbora0308
17. máj 2022

Tiez som mala skusenost so psychologickou, ktora na mna strasne tlacila a utocila...po par sedeniach som u nej skoncila. Nasledne som si nasla inu na zaklade doporucenia, s ktorou som si hned na zaciatku ujasnila, ze mi je to naozaj neprijemne a u mna to potrebuje cas. Hned odhadla, ako na mna a ako mame postupovat. Dobreho terapeuta sa naozaj tazko hlada, ale nevzdavaj sa, ak chces naozaj zmenu v zivote, tak to treba aktivne riesit! Skus mozno viacej online sedeni, mozno ti bude prijemnejsie, ak budes v pohodli domova a nebudes frustrovana z osobneho kontaktu. Kludne si dohodni stretnutia s viacerymi a uvidis ktory sa ti osvedci 👍.

barbora0308
17. máj 2022

@slovakboy skvely napad 👍😊!

ivangeline
17. máj 2022

Mala som to obdobne. Mam 3 deti. Muza. Pomaly 29. Druheho psychologa. A stale je na com pracovat... vo mne..S emociami. So sebalaskou. Nevzdavaj to a hladaj vhodnejsieho psychologa. ;) Clovek cloveku musi sadnut.
Ak chces,rada popisem a "vypocujem" cez pismenka.

bennn
18. máj 2022

Mám to v podstate podobne. Ale je to o nálade. Viac menej mi je všetko jedno, inokedy mám depresiu. a pracujem čiže ma zamestnáva povinnosť a popritom taký štandardný deň... o ničom.
S kamarátmi som nechodil nikdy nikam. Okej, teraz s bývalími zájdeme občas. Ale to tiež raritne. Viem ako sa cítiš, niekomu pomôže psychológ, niekto neverí, že by mu to pomohlo ( ja ) ... Čo človek potrebuje, je aby ho mal niekto rád. Nič viac. Potom je svet krajší.

pielka
18. máj 2022

Bolo by dobré pozhovárať sa so psychológom, povedať mu ako to máš a pracovať na tom, ono to je dlhodobý proces, ale podľa mňa sa na tú cestu oplatí dať.